Big Data er en ny tids råstof

Vi står på tærsklen til en digital revolution, der rækker langt ud over it-branchen. De kolossale og voksende datamængder bliver en eftertragtet råvare med mangfoldige anvendelsesmuligheder i erhvervslivet og i en lang række samfundssektorer. Intelligent brug af data kan spare 15-20 pct. på de offentlige driftsbudgetter, løfte indtjeningen markant i private virksomheder og skabe helt nye vækstbrancher. Barack Obama og andre toppolitikere har sat data højt på den politiske dagsorden, men danske beslutningstagere tøver.

I Luleå i det nordlige Sverige, mindre end 100 kilometer fra polarcirklen, kan et begejstret bystyre i øjeblikket se den digitale datarevolution udspille sig for deres øjne. Her bygger internetkæmpen Facebook nemlig et datacenter, der bliver det hidtil største af sin art. Fabriksbygninger vil dække et areal, der svarer til 13 fodboldbaner. 

Forklaringen på den særegne placering er kulden. Med frostgrader i 8 ud af 12 måneder er det muligt for Facebook og andre store it-giganter at spare udgifterne til den nedkøling, der er nødvendig for at opbevare de mange data. Og mængderne vokser. Ifølge it-analysehuset IDC vil det digitale univers vokse med faktor 300, fra 130 exabyte i 2005 til 40.000 exabyte i 2020. Det svarer til mere end 5.200 gigabyte for hver verdensborger – mand, kvinde eller barn. Se figur 1. 

Lignende datacentre skyder i øjeblikket op over hele verden. Google har indrettet en såkaldt serverfarm på en tidligere papirfabrik i Finland. Og Amazon har spredt serverparker rundt over hele Europa for at være tæt på kunderne. De store it-giganter bruger nemlig ikke kun datacentrene til deres egne datadrevne forretninger, men lejer også datakraften ud til andre virksomheder. 

Login