Dansk-kinesisk samarbejde om blockchain-udvikling

Blockchain Business Bridge skal forbinde udviklingsmiljøerne i Shanghai og København

Af Søren Boutrup Sørensen, executive director, Innovation Centre Denmark, Shanghai

Da jeg i januar 2018 ringede til min gode ven klokken 01 om natten for at diskutere udsvingene i kurserne på Ethereum, Ripple og kinesiske NEO, var vi begge sikre på, vi ville blive rige – og det kunne ikke gå hurtigt nok med at overføre tusindvis af euro til de to handelsplatforme Coinbase og Binance.

Men kort tid efter fik drømmene en brat ende, og i dag ligger vores samlede investeringer på omkring 10 procent af værdien på det tidspunkt, vi gik ind i markedet for halvandet år siden.

Det gav mig en lærestreg og et velfortjent slag over næsen. Men intet er som bekendt så skidt, at det ikke er godt for noget. Interessen for kryptovaluta fik mig nemlig til at læse en hel del teoretisk litteratur om blockchain.

I samme periode ville skæbnen, at jeg blev tilbudt job som direktør for Innovation Centre Denmark i Shanghai. Det havde bestemt aldrig været en del af mine planer at kigge så langt mod øst, men i august 2018 flyttede jeg til Kina.

I Shanghai blev jeg gennem vores Fintech Innovation Officer hurtigt bekræftet i, at et målrettet fokus på blockchain-teknologien var det rigtige valg for at være på forkant med udviklingen. 

Kina besidder halvdelen af verdens blockchain-patenter

Den populære Bitcoin er blot én af de mange typer virtuel valuta, der er bygget op om blockchain. Personligt er jeg mere interesseret i valutaen Ethereum, som er beregnet til at fungere med smart contracts, der gør det muligt at programmere penge og kontrakter.

Man kan eksempelvis forestille sig et testamente på blockchain, der automatisk udbetaler din arv til dine efterladte uden brug af advokat. Eller man kan forestille sig ulandsbistand, der udbetales i forudprogrammeret valuta, så pengene kun kan bruges til noget helt bestemt.

NEO er den kinesiske pendant til Ethereum, og det var derfor netop de to, der fangede min interesse i begyndelsen af 2018.

Med den teknologiske udvikling i Kina har blockchain her alle muligheder for at udvikle sig eksplosivt. 

I Kina er penge for længst blevet digitale, og omkring halvdelen af bankerne bruger allerede blockchain-teknologien. Til sammenligning anvender under 20 procent af de amerikanske banker blockchain.

Kina besidder endvidere mere end halvdelen af verdens blockchain-patenter, og både Alibaba og Ant Financial fra Hangzhou satser benhårdt på blockchain.

Gennem Alibaba kan man på blockchain spore en diamant gennem hele dens historie, og Alibaba er med 90 af slagsen nu den virksomhed i verden med flest blockchain-patenter – efterfulgt af IBM med sine 89.

Twin incubators i Shanghai og København

For at vende tilbage til min historie har det danske innovationscenter i Shanghai gennem det seneste år haft stort fokus på fintech og blockchain, blandt andet arrangerede vi sidste år Danish-Chinese Blockchain Dialogue i forbindelse med Money2020-konferencen i Hangzhou.

Da vi blev opmærksomme på Industriens Fonds temaindkaldelse med netop blockchain som omdrejningspunkt, blev vi derfor særdeles nysgerrige, og vi samlede et konsortium bestående af Dansk Industri, Danish-Chinese Business Forum og IT-Universitetets European Blockchain Center for i fællesskab at udarbejde en ansøgning.

Det gik heldigvis langt bedre end mine private investeringerne i kryptovaluta, og vi er netop blevet tildelt 3,5 millioner kroner til projektet Blockchain Business Bridge.

Med Blockchain Business Bridge skal vi styrke Danmarks internationale position inden for blockchain-innovation og bringe to af verdens fintech- og blockchain-byer endnu tættere på hinanden.

I Københavns økosystem er vi i dialog med Copenhagen Fintech Lab, og i Shanghai er det lykkedes at samle nogle af de stærkeste miljøer, som støtter op om projektet – herunder Tongji Universitets Blockchain Research Institute.

Projektet er rettet mod startups i både Kina og Danmark og skal bidrage med gensidig inspiration og læring mellem de to lande, så der bygges bro mellem de to entreprenante økosystemer.

En af projektets første aktiviteter bliver at kortlægge Shanghais blockchain-miljø og Shanghais økosystem og derved identificere overlap til Danmark, som kan bruges i brobygningsarbejdet.

Anden del af projektet bliver en studietur i 2020, der kickstarter et acceleratorprogram for danske og kinesiske blockchain-virksomheder.

Endvidere etableres i efteråret 2020 en todelt Twin Incubator med afdelinger i både København og Shanghai, som i fremtiden skal støtte og udvikle nystartede blockchain-virksomheder i de to byer.

I Innovation Centre Denmark tror vi på, at ægte innovation skabes i samarbejdet mellem store virksomheder, ministerier, universiteter og iværksættere – og i krydsfeltet mellem forskellige kulturer. Om innovation også skabes af startups med fokus på blockchain i Danmark og Kina, får vi nu snart at se.

 

 

Forrige artikel Cybersikkerhed er en israelsk spidskompetence Cybersikkerhed er en israelsk spidskompetence Næste artikel Sådan støttes iværksætteri på amerikanske universiteter Sådan støttes iværksætteri på amerikanske universiteter
Derfor er min kalender offentlig

Derfor er min kalender offentlig

En åben kalender fremmer gennemsigtighed i hele firmaet, tvinger dig til at tage stilling til hvert punkt i din tidsplan og gør dig lettilgængelig, skriver iværksætter David Kalt.

Kina vil have verdens smarteste byer

Kina vil have verdens smarteste byer

KOMMENTAR: Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe smart cities. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

KOMMENTAR: Det er efterhånden bredt anerkendt, at virksomhedskultur er nøglen til at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere. Her er, hvordan vi arbejder med det i Milestone Systems.

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

I en gennemført digital offentlig administration behøver borgerne ikke at gøre opmærksomme på deres situation for at blive betjent – systemet ved allerede, at der er et behov. Det er filosofien bag det offentlige system i Estland, hvor man også er opmærksomme på risikoen for kafkaske bivirkninger.

Estland, den digitale stat

Estland, den digitale stat

Efter murens fald gik Estland all in på digitalisering. I dag er Estlands offentlige administration en inspiration for andre.
Færøerne – og flere andre lande – har overtaget softwaren bag systemet.

Estland er Europas digitale frontløber

Estland er Europas digitale frontløber

Estland har siden sovjettiden satset hårdt på digital teknologi som vejen til udvikling og vækst. Den offentlige sektors tjenester er blandt de mest avancerede i verden og på mange måder foran de tjenester, vi har i Danmark. Og borgerne har kontrol over egne data – og hvem der tilgår dem.

Færøerne har valgt den estiske model

Færøerne har valgt den estiske model

Da Færøerne i 2015 lavede en digitaliseringsstrategi, valgte de at bruge Estlands X-road som den grundlæggende infrastruktur for udveksling af data i det offentlige. Tendensen peger mod større integration og dataudveksling mellem de nordiske landes systemer.

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Den danske offentlige sektor ligger i den internationale top, hvad digitalisering angår. I de nærmeste år skal tjenesterne forbedres yderligere gennem den såkaldte digitaliseringspagt. Mange af de kommende digitale tilbud svarer til tjenester, som allerede findes i Estland.

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

KOMMENTAR: Det havde været på tide at få en digitaliseringsminister, der kunne lægge en kurs for et retfærdigt Danmark på den digitale front. Men i mangel af sådan en, så må man håbe, at statsminister Mette Frederiksen har en plan.

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Microsoft er det mest værdifulde it-selskab. 39 procent af unge amerikanere er ”næsten konstant online”.

Det – og meget mere – kan man læse i den amerikanske investor Mary Meekers nyeste trendanalyse.

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

I sidste måned afviste Facebook at fjerne en falsk video med formanden for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi. Nu spreder endnu en falsk video sig på det sociale medie – denne gang af Facebooks egen stifter Mark Zuckerburg. Men vil de fjerne den?