Dansk-kinesisk samarbejde om blockchain-udvikling

Blockchain Business Bridge skal forbinde udviklingsmiljøerne i Shanghai og København

Af Søren Boutrup Sørensen, executive director, Innovation Centre Denmark, Shanghai

Da jeg i januar 2018 ringede til min gode ven klokken 01 om natten for at diskutere udsvingene i kurserne på Ethereum, Ripple og kinesiske NEO, var vi begge sikre på, vi ville blive rige – og det kunne ikke gå hurtigt nok med at overføre tusindvis af euro til de to handelsplatforme Coinbase og Binance.

Men kort tid efter fik drømmene en brat ende, og i dag ligger vores samlede investeringer på omkring 10 procent af værdien på det tidspunkt, vi gik ind i markedet for halvandet år siden.

Det gav mig en lærestreg og et velfortjent slag over næsen. Men intet er som bekendt så skidt, at det ikke er godt for noget. Interessen for kryptovaluta fik mig nemlig til at læse en hel del teoretisk litteratur om blockchain.

I samme periode ville skæbnen, at jeg blev tilbudt job som direktør for Innovation Centre Denmark i Shanghai. Det havde bestemt aldrig været en del af mine planer at kigge så langt mod øst, men i august 2018 flyttede jeg til Kina.

I Shanghai blev jeg gennem vores Fintech Innovation Officer hurtigt bekræftet i, at et målrettet fokus på blockchain-teknologien var det rigtige valg for at være på forkant med udviklingen. 

Kina besidder halvdelen af verdens blockchain-patenter

Den populære Bitcoin er blot én af de mange typer virtuel valuta, der er bygget op om blockchain. Personligt er jeg mere interesseret i valutaen Ethereum, som er beregnet til at fungere med smart contracts, der gør det muligt at programmere penge og kontrakter.

Man kan eksempelvis forestille sig et testamente på blockchain, der automatisk udbetaler din arv til dine efterladte uden brug af advokat. Eller man kan forestille sig ulandsbistand, der udbetales i forudprogrammeret valuta, så pengene kun kan bruges til noget helt bestemt.

NEO er den kinesiske pendant til Ethereum, og det var derfor netop de to, der fangede min interesse i begyndelsen af 2018.

Med den teknologiske udvikling i Kina har blockchain her alle muligheder for at udvikle sig eksplosivt. 

I Kina er penge for længst blevet digitale, og omkring halvdelen af bankerne bruger allerede blockchain-teknologien. Til sammenligning anvender under 20 procent af de amerikanske banker blockchain.

Kina besidder endvidere mere end halvdelen af verdens blockchain-patenter, og både Alibaba og Ant Financial fra Hangzhou satser benhårdt på blockchain.

Gennem Alibaba kan man på blockchain spore en diamant gennem hele dens historie, og Alibaba er med 90 af slagsen nu den virksomhed i verden med flest blockchain-patenter – efterfulgt af IBM med sine 89.

Twin incubators i Shanghai og København

For at vende tilbage til min historie har det danske innovationscenter i Shanghai gennem det seneste år haft stort fokus på fintech og blockchain, blandt andet arrangerede vi sidste år Danish-Chinese Blockchain Dialogue i forbindelse med Money2020-konferencen i Hangzhou.

Da vi blev opmærksomme på Industriens Fonds temaindkaldelse med netop blockchain som omdrejningspunkt, blev vi derfor særdeles nysgerrige, og vi samlede et konsortium bestående af Dansk Industri, Danish-Chinese Business Forum og IT-Universitetets European Blockchain Center for i fællesskab at udarbejde en ansøgning.

Det gik heldigvis langt bedre end mine private investeringerne i kryptovaluta, og vi er netop blevet tildelt 3,5 millioner kroner til projektet Blockchain Business Bridge.

Med Blockchain Business Bridge skal vi styrke Danmarks internationale position inden for blockchain-innovation og bringe to af verdens fintech- og blockchain-byer endnu tættere på hinanden.

I Københavns økosystem er vi i dialog med Copenhagen Fintech Lab, og i Shanghai er det lykkedes at samle nogle af de stærkeste miljøer, som støtter op om projektet – herunder Tongji Universitets Blockchain Research Institute.

Projektet er rettet mod startups i både Kina og Danmark og skal bidrage med gensidig inspiration og læring mellem de to lande, så der bygges bro mellem de to entreprenante økosystemer.

En af projektets første aktiviteter bliver at kortlægge Shanghais blockchain-miljø og Shanghais økosystem og derved identificere overlap til Danmark, som kan bruges i brobygningsarbejdet.

Anden del af projektet bliver en studietur i 2020, der kickstarter et acceleratorprogram for danske og kinesiske blockchain-virksomheder.

Endvidere etableres i efteråret 2020 en todelt Twin Incubator med afdelinger i både København og Shanghai, som i fremtiden skal støtte og udvikle nystartede blockchain-virksomheder i de to byer.

I Innovation Centre Denmark tror vi på, at ægte innovation skabes i samarbejdet mellem store virksomheder, ministerier, universiteter og iværksættere – og i krydsfeltet mellem forskellige kulturer. Om innovation også skabes af startups med fokus på blockchain i Danmark og Kina, får vi nu snart at se.

 

 

Forrige artikel Cybersikkerhed er en israelsk spidskompetence Cybersikkerhed er en israelsk spidskompetence
Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality er stadig en teknologi, der kæmper for at finde sin plads i dagligdagen.

Det er især tre anvendelser, der driver den professionelle brug af VR: Træning af medarbejdere, salg og demonstrationer af udstyr og brugen af VR-oplevelser som terapi.

Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook

Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook

Jurister kritiserer ny lovgivning for at lade erhvervsfolk og privatpersoner i stikken, hvis de udsættes for falske påstande på Facebook. Anonyme injurier på de sociale medier er nemlig ikke længere en sag for politiet – medmindre de skader en politiker eller er særligt alvorligt strafbare.

Robotterne der leder lederne

Robotterne der leder lederne

Flere virksomheder bruger kunstigt intelligente apps, der hjælper nye chefer med påmindelser og tip til at skabe velfungerende arbejdspladser.

Danske startups skal turde at drømme stort

Danske startups skal turde at drømme stort

I 2019 kommer vi til at se nogle af de største børstnoteringer i Silicon Valleys historie –  ikke mindst Uber og Airbnb.  Tech startups byder stadig på et stort vækstpotentiale, og det potentiale skal også danske startups turde at gå efter.  Det er hårdt arbejde, men gevinsten kan være enorm. 

Da Dong (næsten) blev overhalet af den grønne omstilling

Da Dong (næsten) blev overhalet af den grønne omstilling

Det er svært at finde bedre eksempler på radikal omstilling af en stor virksomhed end den, der på ti år forvandlede Dong fra et nationalt dansk energiselskab baseret på olie, gas og kul til Ørsted, en international kæmpe inden for vedvarende energi. Strategisk chef i Ørsted, Jakob Askou Bøss, fortæller i dette interview om vejen dertil.

Snart kan du swipe dig til en bæredygtig pension

Snart kan du swipe dig til en bæredygtig pension

Den danske startup Matter Pension vil gøre det let for den enkelte at bruge pensionen til at påvirke verden i en mere bæredygtig retning. “Man skal kunne se på sin pension, hvor meget grøn energi, man har været med til at producere,” siger den unge stifter, Niels Fibæk Jensen.

I Japan brainstormer man ikke på møderne

I Japan brainstormer man ikke på møderne

KOMMENTAR: Mit firma blev for snart fem år siden opkøbt af japanske Canon. Vi er stadig en virksomhed dybt forankret i vores oprindelige skandinaviske værdier, men vi har lært meget. Og håbet er, at vi også kan lære japanerne noget.

"Jeg opsøger ikke kolbøtter. Det virker mere, som om de opsøger mig"

Historien om Erick Thürmer er ikke nødvendigvis en succeshistorie. Det er alt for tidligt at sige. Det er snarere historien om en perlerække af kolbøtter, som Thürmer har været igennem på sin mission for at revolutionere den danske fremstillingsindustri. I dag er han landet på benene, men der går næppe så længe, før han springer videre – igen.

Fire ting vi har lært som startup i Silicon Valley

Fire ting vi har lært som startup i Silicon Valley

Hvad er det, der trækker danskere med gode ideer til Californiens superinkubator i Silicon Valley? To danske iværksættere fortæller her, hvorfor de rejste fra Danmark, og hvad der skal til for at slå igennem i den amerikanske tech-dal. 

Overblik: Knap så fantastisk plastik

Overblik: Knap så fantastisk plastik

Vi er ved at drukne i plastik, men lovgivningen og nye måder at bruge emballage på er så småt på vej.
I Silicon Valley holder Mozilla-fonden den etiske fane højt.

Vi bruger afsindigt meget plastik

Vi bruger afsindigt meget plastik

Pludselig hader vi plastik. På få år er der kommet langt større bevidsthed om, at vores plastikaffald havner i maven på fisk og fugle eller i gigantiske plastik-øer i verdenshavene. Alligevel vokser forbruget støt. Det arbejder politikere, erhvervsfolk og civilsamfundet på at ændre.

Plastik fra danske husholdninger får nyt liv i Langå

Plastik fra danske husholdninger får nyt liv i Langå

Dansk Affaldsminimering sorterer, renser og tørrer plastik fra danske husholdninger på deres anlæg i Langå uden for Randers. Virksomheden giver plastikken nyt liv ved at smelte den om, så den kan sælges videre til producenter.

Nu ruller den cirkulære økonomi

Nu ruller den cirkulære økonomi

Ny lovgivning fra både Folketinget og EU presser på for mere fokus på reparationer og genanvendelse af materialer. Produkter og forretningsmodeller, der bygger på de samme principper, vælter frem. Den cirkulære økonomi er en ide, hvis tid er kommet.

Brød bliver til øl bliver til brød

Brød bliver til øl bliver til brød

Det økologiske bageri Jalm&B har sammen med Carlsbergs bryggeri Jacobsen indgået en industriel symbiose, hvor de aftager hinandens restprodukter til at bage brød og brygge øl.