Dansk vækst på kinesisk

Det hjælpe ikke at frygte konkurrencen fra Kina eller andre vækstøkonomier. Men vi er nødt til at blive lige så attraktive for udenlandske investeringer, som de er.

Jeg er lige vendt hjem fra Kina. Ikke efter en ferie, men efter fire år som direktør for Innovation Center Denmark i Shanghai, hvor jeg har fulgt den markante kinesiske udvikling og vækst på tætteste hold. Med gennemsnitlige vækstrater på 10 pct. om året gennem de sidste 30 år er Shanghai i dag en højteknologisk metropol med tre gange så mange mennesker som i Danmark. Hele denne vækst er drevet ud fra en klar ambition om at skabe fordelagtige vilkår for udenlandske investeringer i Kina.

Tidligere var det virksomheder med lavtlønsproduktion, kineserne jagtede. I dag er det videntunge virksomheder, der belønnes med skattelettelser, etableringsservices og et absolut attraktivt marked. Landet vi stadig kalder ”verdens samlebånd” har i dag 20 millioner studerende indskrevet på deres universiteter. De bruger over 60 mia. dollars om året på forskning og udvikling, og væksten fortsætter med nye bølger af udenlandske virksomheder og kapital, der strømmer ind i landet for at etablere R&D-centre og regionale salgshovedkontorer.

Set fra denne stol, er det en logik og en strategisk indsats, der giver god mening.

I Danmark har vi ingen vækst. Vi har længe haft en høj uddannelsesgrad, høj velstand og høj beskæftigelse. Men vi har ingen vækst. Vores eksport til BRIK-landene er mindre end de lande, vi normalt sammenligner os med, og modsat Sverige, der buldrer af sted, har vi haft svært ved at komme ud af finanskrisen.

Hvis vi VIRKELIG vil væksten var det måske en god ide at støtte op om den gruppe af udenlandske selskaber, der i dag kun udgør én procent af de samlede antal virksomheder i Danmark, men til gengæld beskæftiger 19 pct. af det private arbejdsmarked, 23 pct. af den samlede omsætning og 27 pct. af eksporten.

Vi skal ikke være bange for konkurrencen med Kina, Korea eller andre. Men vi er nødt til at blive lige så lækre, som de er, så vi er i stand til at udvikle egne vindervirksomheder og brancher, som kan tiltrække og fastholde udenlandske investeringer. Vi har store, internationalt kendte klynger som Copenhagen Cleantech Cluster og Medicon Valley, der beskæftiger titusinder af dygtige mennesker. Vi har it-kompetencer på en række områder, der kan skabe globale nicher med beskæftigelse til atter titusinder af dygtige ansatte. Hvis vi kan skabe endnu bedre rammevilkår for udenlandske virksomheder, end andre lande i almindelighed og vores naboer i særdeleshed, er jeg sikker på, at vi vil se stadig flere etableringer i Danmark. Det understøtter vores klynger. Det skaber beskæftigelse. Og det giver i det lange løb masser af skattekroner i statskassen.

Sådan ville man gøre i Kina. Og det er måske ikke de dummeste at lære noget fra.

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.

Forrige artikel Hvad skal være Danmarks Futurama? Næste artikel Ja tak til flere fejl i det offentlige!
Tech-giganternes tid varer ikke evigt

Tech-giganternes tid varer ikke evigt

Virksomheder som Google, Amazon og Facebook er blevet så store, at flere demokrater nu foreslår en opsplitning af techgiganterne. Men politikerne glemmer, at virksomheders dominans skifter hele tiden, mener Wall Street Journals Dan Gallagher. Derfor foregår debatten på forkerte præmisser.

Brasilien efterspørger IoT-løsninger

Brasilien efterspørger IoT-løsninger

Mulighederne for at skabe vækst og udvikling ved hjælp af internet of things-initiativer (IoT) er kommet på den politiske dagsorden i Brasilien. Det er en udvikling, som dansk forskning og virksomheder i Danmark kan være en del af.

Virksomheder udnytter din dopaminhungrende hjerne

Virksomheder udnytter din dopaminhungrende hjerne

En gren af adfærdsdesign handler om at skabe vaner hos brugeren. Når det virker, kan det skabe en langt stærkere forbindelse mellem virksomhed og kunde. Men effekten kan også være så stærk, at det nærmer sig afhængighed.

Indiens landbrug skal digitaliseres

Indiens landbrug skal digitaliseres

Indiske småbønder kunne have gavn af højteknologi som droner og kunstig intelligens, og danske forskere og virksomheder kan være med at til at bringe digitalisering helt ud på markerne.

Overblik: Opgøret med det rationelle menneske

Overblik: Opgøret med det rationelle menneske

Nudging bruger psykologisk indsigter til påvirke vores adfærd. Det er effektivt, men hvor går grænsen til at det er manipulation?
Azeem Azhar, internationalt kendt kommentator, diskuterer de helt store digitale perspektiver for fremtiden med den danske tech-ambassadør

Det offentlige føjer psykologiske tricks til værktøjskassen

Det offentlige føjer psykologiske tricks til værktøjskassen

Forestillingen om den rationelle borger er på vej ud hos offentlige myndigheder, som i stigende grad anvender adfærdsdesign, også kaldet nudging, til at påvirke vores valg i retning af vores eget eller samfundets bedste. Men grænsen mellem et kærligt puf og manipulation kan være hårfin.

Sådan spiller nudging på vores irrationelle sider

Sådan spiller nudging på vores irrationelle sider

Adfærdspsykologerne har samlet en værktøjskasse med psykologiske mekanismer, som kan anvendes til at påvirke folks handlinger. Det er virkemidler, der kan have stor indflydelse på, hvilke beslutninger vi tager, uden at vi er klar over det.

Vi har endnu ikke haft vores digitale Titanic moment

Vi har endnu ikke haft vores digitale Titanic moment

Azeem Azhar udgiver det meget anbefalelsesværdige ugentlige nyhedsbrev Exponential View. Han har i mange år kommunikeret omkring den digitale teknologis frontløbere, som international kommentator, konsulent og investor.

44 procent stemte elektronisk ved Estlands valg

44 procent stemte elektronisk ved Estlands valg

Ved de sidste ti valg i Estland har det været muligt at afgive sin stemme elektronisk fra sin computer. Ved valget i søndags benyttede næsten halvdelen af vælgerne sig af muligheden.

USA's politiske komet har en radikal grøn plan

USA's politiske komet har en radikal grøn plan

Moderate miljøorganisationer og demokratiske seniorpolitikere lægger luft til den plan for USA's grønne omstilling, The Green New Deal, som den nye unge stjerne i amerikansk politik, demokraten Alexandria Ocasio-Cortez, netop har fremlagt.

Gadget-video galore

Gadget-video galore

Vi er dykket ned i strømmen af videoer om de nyeste gadgets og har udvalgt tre klip, der giver et godt indblik i noget af det mest spændende grej.

Skal dine børn også undervises af en kinesisk startup?

Skal dine børn også undervises af en kinesisk startup?

60.000 lærere i USA og Canada underviser kinesiske børn i at tale engelsk via internettet. VIPKid er ét eksempel på en bølge af kinesiske 'Ed-Tech'-virksomheder, der i øjeblikket vokser hastigt og investerer voldsomt i avanceret teknologi til at forbedre digital undervisning. 

Forskellene i folks tillid til systemet vokser

Forskellene i folks tillid til systemet vokser

Den vigtigste årlige undersøgelse af tillid viser, at der overalt i verden bliver stadig større afstand mellem en relativt tillidsfuld 'informeret' del af befolkningen og 'masserne', som er langt mere mistroiske over for regeringer og medier.

Overblik: Internettets to parallelle universer

Overblik: Internettets to parallelle universer

Der findes et andet internet, der er lige så stort og avanceret som det, der er domineret af Google, Facebook og Amazon. Det er kinesisk. I Silicon Valley vokser det frem med online-uddannelsesplatforme, der kan afhjælpe behovet for livslang læring.

Internettet er en slagmark mellem Kina og USA

Internettet er en slagmark mellem Kina og USA

Verdens to digitale supermagter står for vidt forskellige tilgange til ny teknologi og 5G. Det kan blive afgørende for vores digitale liv, om det bliver den amerikanske eller den kinesiske tilgang, der vinder.

Fremtidens uddannelse til fremtidens arbejde

Fremtidens uddannelse til fremtidens arbejde

Det moderne arbejdsliv har generelt været opdelt i tre faser: først uddannelse, derefter arbejde og endelig pensionsalderen. Men den opdeling af livet passer efterhånden dårligt til en stadigt stigende forventet levealder og et hastigt skiftende arbejdsmarked.

Den største danske erhvervssucces du aldrig har hørt om

Den største danske erhvervssucces du aldrig har hørt om

Det er en af de største danske erhvervssucceser i nyere tid. Siden starten i 2000 har firmaet været på én lang og stejl vækstkurve. I dag er de to stiftere begge blandt de 25 rigeste danskere, og firmaet er verdens førende på deres marked. Men de færreste har hørt om 3Shape.

AI-laboratoriet Tel Aviv

AI-laboratoriet Tel Aviv

Strandpromenaden og plateauskoene er shinet op til det forestående Eurovision melodigrandprix i Tel Aviv, men det virkelig banebrydende i byen sker ikke på musikscenen, men snarere blandt de mange hightech-startups i små gyder og støvede computerrum andetsteds i byen