Dansk vækst på kinesisk

Det hjælpe ikke at frygte konkurrencen fra Kina eller andre vækstøkonomier. Men vi er nødt til at blive lige så attraktive for udenlandske investeringer, som de er.

Jeg er lige vendt hjem fra Kina. Ikke efter en ferie, men efter fire år som direktør for Innovation Center Denmark i Shanghai, hvor jeg har fulgt den markante kinesiske udvikling og vækst på tætteste hold. Med gennemsnitlige vækstrater på 10 pct. om året gennem de sidste 30 år er Shanghai i dag en højteknologisk metropol med tre gange så mange mennesker som i Danmark. Hele denne vækst er drevet ud fra en klar ambition om at skabe fordelagtige vilkår for udenlandske investeringer i Kina.

Tidligere var det virksomheder med lavtlønsproduktion, kineserne jagtede. I dag er det videntunge virksomheder, der belønnes med skattelettelser, etableringsservices og et absolut attraktivt marked. Landet vi stadig kalder ”verdens samlebånd” har i dag 20 millioner studerende indskrevet på deres universiteter. De bruger over 60 mia. dollars om året på forskning og udvikling, og væksten fortsætter med nye bølger af udenlandske virksomheder og kapital, der strømmer ind i landet for at etablere R&D-centre og regionale salgshovedkontorer.

Set fra denne stol, er det en logik og en strategisk indsats, der giver god mening.

I Danmark har vi ingen vækst. Vi har længe haft en høj uddannelsesgrad, høj velstand og høj beskæftigelse. Men vi har ingen vækst. Vores eksport til BRIK-landene er mindre end de lande, vi normalt sammenligner os med, og modsat Sverige, der buldrer af sted, har vi haft svært ved at komme ud af finanskrisen.

Hvis vi VIRKELIG vil væksten var det måske en god ide at støtte op om den gruppe af udenlandske selskaber, der i dag kun udgør én procent af de samlede antal virksomheder i Danmark, men til gengæld beskæftiger 19 pct. af det private arbejdsmarked, 23 pct. af den samlede omsætning og 27 pct. af eksporten.

Vi skal ikke være bange for konkurrencen med Kina, Korea eller andre. Men vi er nødt til at blive lige så lækre, som de er, så vi er i stand til at udvikle egne vindervirksomheder og brancher, som kan tiltrække og fastholde udenlandske investeringer. Vi har store, internationalt kendte klynger som Copenhagen Cleantech Cluster og Medicon Valley, der beskæftiger titusinder af dygtige mennesker. Vi har it-kompetencer på en række områder, der kan skabe globale nicher med beskæftigelse til atter titusinder af dygtige ansatte. Hvis vi kan skabe endnu bedre rammevilkår for udenlandske virksomheder, end andre lande i almindelighed og vores naboer i særdeleshed, er jeg sikker på, at vi vil se stadig flere etableringer i Danmark. Det understøtter vores klynger. Det skaber beskæftigelse. Og det giver i det lange løb masser af skattekroner i statskassen.

Sådan ville man gøre i Kina. Og det er måske ikke de dummeste at lære noget fra.

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.

Forrige artikel Hvad skal være Danmarks Futurama? Næste artikel Ja tak til flere fejl i det offentlige!
22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

Sygehuse, kommuner og praktiserende læger skal samarbejde mere om patienterne. De har i ti år mødtes i 22 sundhedsklynger, der erbygget op omkring akutsygehuse i hele landet. Ingen har evalueret klyngernes arbejde. Alligevel kan de få en nøglerolle i en kommende reform.

Derfor er min kalender offentlig

Derfor er min kalender offentlig

En åben kalender fremmer gennemsigtighed i hele firmaet, tvinger dig til at tage stilling til hvert punkt i din tidsplan og gør dig lettilgængelig, skriver iværksætter David Kalt.

Kina vil have verdens smarteste byer

Kina vil have verdens smarteste byer

KOMMENTAR: Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe smart cities. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

KOMMENTAR: Det er efterhånden bredt anerkendt, at virksomhedskultur er nøglen til at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere. Her er, hvordan vi arbejder med det i Milestone Systems.

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

I en gennemført digital offentlig administration behøver borgerne ikke at gøre opmærksomme på deres situation for at blive betjent – systemet ved allerede, at der er et behov. Det er filosofien bag det offentlige system i Estland, hvor man også er opmærksomme på risikoen for kafkaske bivirkninger.

Estland, den digitale stat

Estland, den digitale stat

Efter murens fald gik Estland all in på digitalisering. I dag er Estlands offentlige administration en inspiration for andre.
Færøerne – og flere andre lande – har overtaget softwaren bag systemet.

Estland er Europas digitale frontløber

Estland er Europas digitale frontløber

Estland har siden sovjettiden satset hårdt på digital teknologi som vejen til udvikling og vækst. Den offentlige sektors tjenester er blandt de mest avancerede i verden og på mange måder foran de tjenester, vi har i Danmark. Og borgerne har kontrol over egne data – og hvem der tilgår dem.

Færøerne har valgt den estiske model

Færøerne har valgt den estiske model

Da Færøerne i 2015 lavede en digitaliseringsstrategi, valgte de at bruge Estlands X-road som den grundlæggende infrastruktur for udveksling af data i det offentlige. Tendensen peger mod større integration og dataudveksling mellem de nordiske landes systemer.

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Den danske offentlige sektor ligger i den internationale top, hvad digitalisering angår. I de nærmeste år skal tjenesterne forbedres yderligere gennem den såkaldte digitaliseringspagt. Mange af de kommende digitale tilbud svarer til tjenester, som allerede findes i Estland.

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

KOMMENTAR: Det havde været på tide at få en digitaliseringsminister, der kunne lægge en kurs for et retfærdigt Danmark på den digitale front. Men i mangel af sådan en, så må man håbe, at statsminister Mette Frederiksen har en plan.

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Microsoft er det mest værdifulde it-selskab. 39 procent af unge amerikanere er ”næsten konstant online”.

Det – og meget mere – kan man læse i den amerikanske investor Mary Meekers nyeste trendanalyse.

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

I sidste måned afviste Facebook at fjerne en falsk video med formanden for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi. Nu spreder endnu en falsk video sig på det sociale medie – denne gang af Facebooks egen stifter Mark Zuckerburg. Men vil de fjerne den?