Universiteterne tror ikke på dansk eksport af online-uddannelse

Regeringen lancerer om kort tid en ny strategi, der skal bane vejen for milliardeksport på det boomende globale marked for e-learning. Men universiteterne, der i sidste ende skal omsætte strategien i handling, er skeptiske.  Der er slet ikke økonomi i eksport af netbaseret uddannelse fra Danmark, mener de, og flere advarer om, at nogle dannelsesmæssige aspekter af den traditionelle universitetsundervisning risikerer at forsvinde. Uddannelsesminister Morten Østergaard ser gerne, at universiteterne bliver langt mere offensibe. ”Når vi vil øge uddannelsesgraden i det danske samfund, handler det også om at gøre uddannelse mere tilgængeligt,” siger han.

Millioner af studerende fra hele verden bliver nu gratis undervist af professorer fra de mest prestigefyldte elite-universiteter, og regeringen har planer om at eksportere uddannelser for milliarder af kroner. Alligevel tøver de største danske universiteter med at kaste sig ud i de helt store eksperimenter. De mener blandt andet, at sproget sætter en naturlig grænse for markedspotentialet, og undervisningen bag murene på universitetet repræsenterer noget værdifuldt, man skal holde fast i. Som studiechef på Syddansk Universitet, Per Andersen, udtrykker det:

"Det er en kombination af udbud og efterspørgsel. Vi er i udgangspunktet ikke engelsksproget, og det store marked, som de amerikanske universiteter har, har vi jo ikke."

De danske universiteter satser i højere grad på at understøtte udvalgt, eksisterende undervisning med ny teknologi som livestreaming, podcast, clickers og tablet-computere, og det sker primært på dansk og inden for rigets grænser.

Login