Velkommen til lavvækstens tidsalder

Den vestlige verden er på vej ind i en æra med langvarig lavvækst. Hidtidige vækstkilder er ved at tørre ud. I fremtiden bliver den demografiske udvikling og nedslidningen af naturressourcerne ikke vækstmotorer, men vækstbremser. Samtidig er traditionelle kilder til produktivitetsspring som industrialisering, ligestilling og uddannelse ved at være udtømt. Der er enten brug for at afkoble væksten fra rovdriften på ressourcerne eller afkoble velstanden fra den økonomiske vækst, viser Mandag Morgens analyse.

Orkanen Sandy, der i slutningen af oktober hærgede den amerikanske østkyst, er på mange måder et varsel om det dilemma, den globale økonomi står over for i de kommende år. Med vindstød på over 150 km i timen blæste hun et skrøbeligt amerikansk opsving omkuld på 48 timer.

For den amerikanske østkyst blev Sandy en økonomisk katastrofe i form af mistede ordrer, virksomhedslukninger, øgede energiomkostninger og tabt produktivitet. Alene i staten New York, hvor mere end 300.000 hjem og op mod 270.000 virksomheder blev ødelagt eller midlertidigt sat ud af drift, forventes omkostningerne at løbe op i 42 milliarder dollar. Og den samlede regning for kyststrækningen fra South Carolina til den canadiske grænse truer med at løbe op i 100 milliarder dollar.

For resten af verden er Sandy en påmindelse om, at den globale økonomi er skrøbelig og tæt forbundet. 17.000 flyvninger til amerikanske lufthavne blev aflyst, og New Yorks børser og aktiemarkeder måtte lukke ned i to dage. Det påvirkede rejse- og forretningsaktiviteter verden over og gav et mærkbart dyk i den globale lufttrafik. Ifølge den internationale luftfartsorganisation IATA led alene flyselskaberne et tab på over 3 milliarder kr. Og hvad angår børserne i New York, skal man helt tilbage til 1888 for at finde en så langvarig lukning på grund af dårligt vejr.

Login