Norge vil gøre CO2-fangst til et nyt industrieventyr

GRØN OMSTILLING Norge satser milliarder på at udvikle den industri, der kan fange CO2, transportere det i skibe og lagre det i undergrunden. Aker Carbon Capture er et privat norsk selskab, der sælger industrielt udstyr til teknologien. CEO Valborg Lundegaard ser store muligheder i Danmark, der med 70 procent-målet for 2030 har lagt tidligere skepsis over for teknologien på hylden og satser stort på at fange, lagre og udnytte CO2.

Foto: Aker Solutions
Claus Kragh

Norge er som bekendt en af verdens førende olienationer og dermed storleverandør af den fossile energi, der fører til de CO2-udledninger, som sætter sig i atmosfæren og skaber drivhuseffekt og global opvarmning.

Men Norge er også et land, der har besluttet sig for at bruge sin olierigdom til at sikre sig en bid af de indtægter, der genereres i forbindelse med den grønne omstilling, som i disse år omkalfatrer energisystemerne i Nordeuropa.

Det så man forleden, da den stenrige norske oliefond for første gang investerede stort i havvindmøller – godt 10 milliarder kroner i en havvindmøllepark, som Ørsted har opført i Holland. Og det ser man i forbindelse med den norske stats store satsning på at gøre fangst, lagring og brug af CO2 til en levedygtig industri på linje med det danske vindmølleeventyr.
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nuMandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024