Prosumerne kommer: Er borgernes egne solceller, vindmøller og jordvarme en trussel for energiselskaberne?

Over hele Europa investerer borgere og borgerkollektiver i vedvarende energi som aldrig før. I 2050 vil disse såkaldte prosumere, der både producerer og sælger energi, kunne levere 60 procent af elforbruget. EU støtter udviklingen, og de grønne græsrødder jubler, men energiprofessor advarer mod en udvikling, der efter hans opfattelse vil give dyrere energi, et svagere elnet og større social ulighed.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Claus Kragh

Hvide Sande Fjernvarme er en stjerne på den europæiske energihimmel.

Det lille kundeejede selskab med tre ansatte leverer varme og strøm til godt 1.600 husstande. 92,4 procent af energien er grøn, selskabet har reduceret sine CO2-udledninger med 97 procent, og priserne er lave og stabile.

Hvide Sande Fjernvarme er samtidig et mønstereksempel på en ny og voldsomt hurtigt voksende kategori af aktører i det europæiske energilandskab: Privat- eller kollektivt ejede energiproducenter, der både er selvforsynende og samtidig leverandører til det kollektive energisystem. De aktører bliver kaldt prosumere.

Dokumentation

 

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nuMandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024