Techtendenser af 
Peter Hesseldahl

Fødevarer fremstillet af CO2

I teorien kan man forsyne en milliard mennesker med proteiner ved at bruge det CO2, som udledes alene fra Ægyptens produktion af cement. Et storstilet, koordineret dansk projekt skal omdanne CO2 fra luften til fødevarer.

Med lidt held - og store investeringer - kan bakterier og gærceller lave proteiner om til fødevarer af CO2-udstødningen fra industrielle anlæg som Aalborg Portland
Med lidt held - og store investeringer - kan bakterier og gærceller lave proteiner om til fødevarer af CO2-udstødningen fra industrielle anlæg som Aalborg PortlandFoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Det er nok lige i overkanten at sige, at vi kan spise os ud af klimakrisen, men et stort anlagt projekt med støtte fra både Novo Nordisk Fonden og Bill og Melinda Gates Fonden forsøger at tage en ordentlig luns ud af problemet.

Idéen er at omdanne CO2 fra luften til protein, som kan erstatte noget af alt det kød, der i dag beslaglægger enorme landbrugsarealer, truer biodiversiteten og fører til en stor del af klodens udslip af drivhusgasser.

Det er et fascinerende perspektiv, og selvom teknologien stadig er på laboratoriestadiet, virker det realistisk, at mange millioner af mennesker vil kunne leve af proteiner fra en bioreaktor snarere end fra planter og dyr. 
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu