Dansk energiselskab lægger ufrivilligt navn til falsk SMS-konkurrence

Energiselskabet OK advarer på sin hjemmeside mod SMS’er, der hævder, at modtagerne har vundet et gavekort til en værdi af 500 kroner. Det er fup.

Flere danskere har modtaget en falsk SMS, angiveligt fra det danske energiselskab OK, der blandt andet driver tankstationer i Danmark.

Ifølge SMS’en har OK forsøgt at sende et gavekort på 500 kroner, som ikke nåede frem, fordi adressen var forkert. Modtagerne bliver i SMS'en opfordret til at rette fejlen, så gavekortet kan sendes det rigtige sted hen.

l SMS’en er der et link, hvor man så bliver bedt om at svare på en række spørgsmål, blandt andet om brændstof.

Men det er svindel. SMS’en ikke sendt af det danske energiselskab.

“OK opfordrer til, at man sletter beskeden. Den har intet med OK at gøre,” skriver de i en pressemeddelelse.

Følger man opfordringen til at “rette fejlen”, kommer man ind på en hjemmeside, der bærer OK’s logo. Først skal man besvare en række underlige spørgsmål, for eksempel: “Synes du, at priserne på brændstof er for høje?”

Samtidig kan man se et ur, der tæller ned, og man skal derfor være hurtig for at være med i “konkurrencen”.

Men det er altså her, du skal undgå at hoppe i fælden. Slet beskeden.

Typisk svindelnummer

Det er langt fra første gang, at svindlere bruger spørgsmål og en stressende nedtælling til at lokke danskere i fælden. I øjeblikket kører også en anden falsk konkurrence, hvor det er flyselskabet Norwegian, der ufrivilligt må lægge navn til. Også her er der tale om ret håbløse spørgsmål. Et af dem lyder “Hvorfor foretrækker du Norwegian Airlines?”, hvor man derefter kan vælge mellem svar som “Dens overkommelighed” - hvad det så end betyder - og “Det er miljø”.

Hvorfor opstår disse kampagner hele tiden?

Bagmændene forsøger at lokke folk til, og derved opnå en sværm af "synes godt" om. De kan bruges til andre tiltag på et senere tidspunkt - for eksempel kommercielle formål. Når man deler og liker opslaget, så kan bagmændene sende meddelelser i form af reklamer eller andre måske kontroversielle budskaber til Facebookbrugerne. Og det tjener svindlerne penge på.

I visse tilfælde prøver de også på at stikke snablen i din bankkonto.

LÆS OGSÅ: Det er fup! Norwegian står ikke klar med gratis flybilletter

LÆS OGSÅ: Bitcoin-svindel florerer på Facebook - Vi afprøver løftet om hurtig rigdom

LÆS OGSÅ: Elektronikkæde advarer: Vores navn misbruges i falske konkurrencer

LÆS OGSÅ: PostNord advarer: Svindlere angriber danskerne på sms og mail om pakker til afhentning

Forrige artikel Sommerlæsning: Her er de mest populære historier på TjekDet.dk i 2018 Sommerlæsning: Her er de mest populære historier på TjekDet.dk i 2018 Næste artikel Sådan bekæmper lande verden over falske nyheder Sådan bekæmper lande verden over falske nyheder
Facebook lukker for indvandrerkritisk netmedie

Facebook lukker for indvandrerkritisk netmedie

Facebook har givet sparket til det alternative netmedie 24NYT uden at forklare hvorfor. 24NYT har vildledt læsere og angiveligt købt sig til medvind på det sociale medie, skriver DR. 

Radioen var mellemkrigstidens store propagandaplatform

Radioen var mellemkrigstidens store propagandaplatform

BLOGINDLÆG: I dag er det blandt andet de sociale medier og andre digitale platforme, der bruges til at formidle mis- og desinformation. Men begreberne har længe været en del af verdenshistorien. I 30'erne blev radioen et vigtigt redskab til at sprede propaganda. 

EU-Parlamentet sløjfer egne meningsmålinger

EU-Parlamentet sløjfer egne meningsmålinger

Europa-Parlamentets ledelse har besluttet at aflyse valgprognoser, de selv har bestilt. Det sker efter kritik både udefra og indefra - og i erkendelse af, at det kan ses som upassende, at målingerne kommer fra parlamentet selv.

Er danskerne højkriminelle indvandrere i Norge?

Er danskerne højkriminelle indvandrere i Norge?

Danskerne er blandt de mest kriminelle indvandrere i Norge. Det viser kreativ brug af statistik i en populær video på Facebook. Videoen handler i virkeligheden om, at kultur og religion ikke har noget med kriminalitet at gøre, men det er der blandet opbakning til fra forskere. 

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Det tyske parti AfD er ved at oprette sit eget mediemæssige war room, hvorfra 20 journalister skal lave partiets egen 'dækning' af livet i Forbundsdagen. I Spanien kan journalisterne ikke længere stille spørgsmål til premierministeren. Uafhængige medier har det svært i mange EU-lande.

Politikere er blevet deres egne massemedier

Politikere er blevet deres egne massemedier

Højere partistøtte giver nye kommunikationsmuligheder hos danske politikere, som søsætter egne medier som aldrig før. Det har ændret nyhedernes fødekæde og vil give mere støj ved det kommende folketingsvalg. Måske bliver 2019 valgåret, hvor de traditionelle medier mister magten over dagsordenen.

Lyser sharia-alarmen rødt i hovedstaden?

Lyser sharia-alarmen rødt i hovedstaden?

Københavns Kommune vil begrænse antallet af radikaliserede københavnere, der ønsker dansk lovgivning baseret på sharia. Desværre går det den helt forkerte vej, viser kommunens egne tal. Men det kan kommunens tal slet ikke sige noget om. 

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikant, der vil være en del af redaktionen i anden halvdel af 2019, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.