DET ER FUP: ‘Skriv BFF og se om din Facebookkonto er beskyttet’

Ovenpå Cambridge Analytica-skandalen, hvor 87 millioner Facebookbrugere har fået misbrugt deres data, er sikkerheden på det sociale medie kommet i fokus. Heldigvis kan du nemt sikre det man skriver og deler. Du skal bare skrive “BFF” i et kommentarfelt, hævder et flittigt delt opslag. Men påstanden er det rene pjat.

I øjeblikket forsøger adskillige Facebookbrugere at tjekke deres sikkerhedsindstillinger på det sociale medie ved at skrive bogstaverne BFF i kommentarfelter til opslag.

“Mark Zuckerberg, der er Facebooks direktør, opfandt ordet BFF. Det sikrer dig, at din Facebookkonto er sikker, skriv BFF i kommentarfeltet. Hvis ordet bliver grønt, er din konto beskyttet. Hvis det ikke bliver grønt, skal du ændre dit password omgående for at undgå at blive hacket,” hedder det blandt andet i et af opslagene, der deles heftigt.

Men der overhovedet ingen grund til at dele opslaget eller spilde tid på at skrive BFF. Det er nemlig ren gas og snyd. Og den type opslag har ofte til formål at lokke folk til, og derved opnå en sværm af "synes godt om", delinger og kommentarer. Når man deler og liker opslaget, så får bagmændene mulighed for at sende meddelelser til Facebookbrugerne, der for eksempel kan have kommercielt indhold. Et trick, der ofte bruges i - måske falske - konkurrencer på Facebook.

“BFF” er i virkeligheden en forkortelse for “Best Friends Forever”. Sådanne forkortelser bruges ofte i sms-beskeder og chatfora. Andre eksempler er LOL, der står for “Laughing out loud” - der på dansk kan oversættes til “griner højt” - eller “ASAP”, som står for “As soon as possible” - det vil sige “så snart som muligt”.

Og netop når man skriver nogle af forkortelserne, så reagerer Facebook ved at give dem en farve. Det sker også, når du for eksempel skriver ordet “tillykke” i et kommentarfeltet. Her bliver ordet rødt og noget, der ligner konfetti løber over skærmen.

Facebook introducerede den nye mulighed for tekstanimationer, der udløser farver og reaktioner på skærmen, når man bruger nogle af de forskellige forkortelser. Det er - udover tillykke - “XOXO”, der står for “Kram og kys” og altså også “BFF”.

Nogle brugere kan opleve, at “BFF” ikke bliver grønt. Men det har stadig ikke noget at gøre med sikkerhedsindstillingerne, men formodentlig noget at gøre med browseren, der forhindrer handlingen.

Det er i øvrigt overhovedet ikke sandsynligt, at Mark Zuckerberg har “opfundet ordet BFF”, som der står i opslagene. Forkortelsen nævnes i den anerkendte amerikanske ordbog “New Oxford American Dictionary”, hvor det blandt andet fremgår, at forkortelsen kan spores helt tilbage til år 1996 - altså lang tid før Facebook blev lanceret den 4. februar 2004.

Vil du tjekke dine sikkerhedsindstillinger på Facebook, og beskytte dit privatliv på nettet, så finder du her vores guide med 10 gode råd til, hvordan du gør det.

LÆS OGSÅ: PostNord advarer: Svindlere angriber danskerne på sms og mail om pakker til afhentning

LÆS OGSÅ: Det er fup! Norwegian står ikke klar med gratis flybilletter

LÆS OGSÅ: IKEA ADVARER: Svindelnummer erklærer dig for vinder af gavekort

LÆS OGSÅ: Sådan kan du beskytte dit privatliv på Facebook

LÆS OGSÅ: De fleste hackeradvarsler på Facebook kan højest skræmme livet af dig

Forrige artikel Falsk nyhed: Forkert mand beskyldt for at køre varevogn ind i cafegæster Falsk nyhed: Forkert mand beskyldt for at køre varevogn ind i cafegæster Næste artikel Nej, der er ikke et nyt hack, der sender usynlige og lumre beskeder i dit navn Nej, der er ikke et nyt hack, der sender usynlige og lumre beskeder i dit navn
Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Når medier og klimaforskere fortæller befolkningen, at 97 procent af alle klimaforskere er enige om, at klimaforandringerne er menneskeskabte, er det en løgnehistorie, skriver geolog og byrådsmedlem Jens Morten Hansen i et debatindlæg. Flere klimaforskere fra både ind- og udland er enige i kritikken af 97 procents-påstanden, men samtidig understreger de, at der i forskningsmiljøet er bred enighed om menneskets rolle i klimaforandringerne.

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Historiske lønforhøjelser, den laveste arbejdsløshed i 40 år og et boom i udenlandske investeringer. Det er sandheden om Brexit, lyder budskabet i en viral video. Men det er “absurd” at tale om konsekvenserne af Brexit, før skilsmissen overhovedet er en realitet, siger to økonomiprofessorer. 

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

Fake news og desinformation er et betændt emne i Italien. Der er langt fra enighed om problemets størrelse, ej heller løsningsmodellerne. Myndighederne har indført initiativer mod desinformation, der spænder fra uddannelse af elever til en ”rød-knap-tjeneste”, der giver borgere adgang til at indberette falske nyheder til en online-politi-enhed.

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Fire store techvirksomheder har aflagt rapport til EU om deres indsats mod desinformation. Fint, men der skal mere til, lyder svaret fra EU-Kommissionen, der mandag fik besøg af Facebook.

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Med næsten 16 millioner kroner i ryggen skal et nyt dansk forskningscenter undersøge årsagerne til og konsekvenserne af hadefulde ytringer på internettet. I sidste ende er målet at præsentere strategier, der kan dæmme op for fjendtlige politiske debatter.

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Ukendte bagmænd har oprettet falske facebooksider, hvor de misbruger navnene på flere af de nykårede danske verdensmeste i håndbold. Til sammen har siderne allerede nu langt over 100.000 følgere. I sidste ende kan de falske sider bruges til at lokke penge ud af dig.

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Ifølge nyt studie er Britta Nielsens formodede svindel for millioner i Socialstyrelsen en statistisk undtagelse, og forskernes nye fund kan være med til at forklare svindelnumrene blandt mandlige topfolk i finansverdenen. Høj løn og løgnagtighed følges ad. Og så er mænd – statistisk set – større løgnere end kvinder.

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook vil gøre op med påvirkningskampagner. Derfor skal nye regler gøre det mere besværligt at indrykke politiske annoncer på det sociale medie. Reglerne vil også gælde i forbindelse med europaparlamentsvalg den 26. maj og folketingsvalget, der skal finde sted senest den 17. juni i år.

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Danmarks integrationsindsats halter håbløst efter Norges og Sveriges, hvor langt flere flygtninge er i arbejde, konkluderer chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. Men den konklusion afviser flere forskere.

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Endnu engang må det dansk-svenske postselskab PostNord ufrivilligt lægge navn til et fupnummer, der i disse dage tikker ind på mange danskeres mobiltelefoner. Du lokkes med en gratis mobiltelefon, men skal i stedet betale dyrt for et abonnement på en angivelig datingside.