Er det bedre for klimaet at tage bilen til købmanden end at gå?

Hvis du gerne vil reducere din CO2-udledning, bør du tage bilen fremfor at gå, sådan lyder budskabet umiddelbart fra den grønne tænketank Concito i en artikel i Berlingske. Men det er helt misforstået, siger tænketanken selv. 

De fleste af os må af og til en tur i supermarkedet for at købe ind til husholdningen. Og vores valg af transportform til og fra indkøbet påvirker klimaet. Har du en kilometer hver vej til den lokale brugs, og vælger du at tage turen frem og tilbage til fods udleder du 350 gram CO2-ækvivalenter, der er en fællesbetegnelse for CO2 og andre gasser, der påvirker klimaet. Fysisk aktivitet forbrænder nemlig kalorier og øger derfor behovet for mad. Og fødevareproduktion udleder CO2.

Vælger du i stedet at sætte dig ind i bilen, gør du faktisk klimaet en tjeneste. Her udleder dine samlede to kilometers kørsel nemlig kun 260 gram. Det viser en opgørelse fra den grønne tænketank Concito, der har beregnet CO2-udledningen for forskellige transportformer. Opgørelsen blev præsenteret i Berlingske søndag den 19. august i en artikel om ferierejser.

Men kan det nu også passe, at Danmarks grønne tænketank, som Concito kalder sig, virkelig mener, du hellere skal tage bilen til supermarkedet end at gå? Vi kontakter Concito for at få indblik i beregningerne. 

Hos Concito lyder beskeden, at der ikke findes en rapport eller anden skriftlig dokumentation for udregningen af tallene. Udregningerne er foretaget håndholdt, og der er derfor ikke noget at udlevere.  

LÆS OGSÅ:  Betyder klimaforandringer palmer på danske strande?

TjekDet foreligger derfor tabellen for Brian Vad Mathiesen, der er professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet. Tallene overrasker ham. 

“At gå og cykle er noget af det mest bæredygtige, vi kan gøre. Derfor undrer resultatet mig. Jeg bliver nysgerrig på at se, hvordan de har regnet det ud,” siger professoren.  

Vi prøver derfor endnu en gang at få Concito til at udlevere beregninger og forudsætninger bag tabellen. Men igen er det ikke muligt. Derfor kan vi ikke imødekomme Brian Vad Mathiesens nysgerrighed. 

Brian Vad Mathiesen

“Jeg kan jo ikke sige noget om det, før jeg har set beregningerne bag tabellen. Og hvis Concito ikke har lyst til at lægge deres beregninger frem, så synes jeg, de burde have undladt at tage de transportformer med i deres graf,” siger han. 

Brian Vad Mathiesen sætter pris på, at Concito prøver at sætte fokus på, hvordan vores fødevarer påvirker klimaet, men ikke i dette tilfælde. 

“Jeg synes det vildleder mere, end det gavner at have gang og cykling med i opgørelsen. Særligt når der ikke er dokumentation. Det er et ædelt formål at oplyse om fødevarers konsekvenser for klimaet, men her hopper kæden af, når man prøver at fortælle to historier i en,” siger Brian Vad Mathiesen med henvisning til, at tabellen både vil have os til at overveje, hvilken transportform vi bruger til og fra ferien, og hvilke fødevarer, vi indtager. 

Concito fortryder 

Det lykkes aldrig TjekDet at få den nødvendige dokumentation ud af tænketanken. Efter flere telefonopkald og mailudvekslinger modtager vi følgende mailsvar, hvor Concito fortryder offentliggørelsen i Berlingske. 

“Den tabel, der er medtaget i Berlingske har skabt virkelig meget forvirring og også direkte aggressivitet mod Concito. Nogle af tallene i tabellen giver da også kun mening under en lang række forskellige forudsætninger, som er både meget svære at forklare og meget omdiskuterede blandt eksperter. Derfor indser vi i Concito, at det er uheldigt, at den blev offentliggjort i denne form,” skriver Michael Minter, der er programleder i Concito og tager sig af pressehenvendelser. 

LÆS OGSÅ:  V-politiker mangler fakta, når han kalder regeringen grønnest

Michael Minter svarer, at man faktisk godt kan sammenligne forskellige transportformers CO2-udledning, men ikke på baggrund af deres tabel. Tallene er nemlig generelle og hypotetiske, mens en sammenligning kræver, at de er lavet ud fra de samme forudsætninger, og inddrager alle relevante faktorer i vurderingen af den reelle klimapåvirkning. Og det er altså ikke tilfældet her. 

“Det er et af de forhold, der gør, at tabellen er en forvirrende og uheldig sammenstilling. Vi synes derfor ikke tallene i den tabel skal bruges til at sammenligne transportalternativer ud fra et klimasynspunkt,” skriver programlederen. 

Concito ville have os til at tænke over vores fødevareforbrug 

Når tænketankens tal ikke kan bruges til at sammenligne de forskellige transportformers udledning af klimabelastende gasser, hvad var så overhovedet tænketankens idé med at lave beregningen? 

Michael Minter, programleder og Torben Chrintz, videnskabelig rådgiver i Concito.

Jo, den grønne tænketank ville egentlig gøre opmærksom på den klimabelastning, som vores fødevareproduktion- og forbrug udgør. 

“Opgørelsen sætter fokus på, hvor meget fødevarer rent faktisk belaster vores klima. For fødevarer fylder rigtig meget i danskernes klimapåvirkning,” lyder forklaringen fra Torben Chrintz, der har stået for at hente tallene i databasen Exiobase og foretage de efterfølgende udregninger. 

LÆS OGSÅ: Anti-kødkampagne roder rundt i fakta

Når cykling og gang i tabellen tegner sig for CO2-udledning, er det fordi, at fysisk udfoldelse betyder, at kroppen forbrænder kalorier. De kalorier skal vi have fyldt på igen i form af mad og drikke. Og det er faktisk præcis den del af tilværelsen, Concito gerne vil have os til at tænke over. 

Tænketankes formål er altså ikke at lokke os til at vælge bilen ned til købmanden i stedet for at gå. 

“Nej, det synes jeg ikke, du skal gøre. I hvert fald ikke ud fra et klimamæssigt synspunkt,” siger Torben Chrintz.

LÆS OGSÅ: Grøn tænketank overdriver vælgernes syn på klimapolitik

LÆS OGSÅ:  V-politiker mangler fakta, når han kalder regeringen grønnest

LÆS OGSÅ: Anti-kødkampagne roder rundt i fakta

LÆS OGSÅ: Forudsagde avisartikel fra 1912 den globale opvarmning?

LÆS OGSÅ:  Betyder klimaforandringer palmer på danske strande?

LÆS OGSÅ:  Ikke al global opvarmning er menneskeskabt

Forrige artikel Nej, kvælstof er ikke frikendt for at skade vandmiljøet Nej, kvælstof er ikke frikendt for at skade vandmiljøet Næste artikel "Kriminaliteten bliver værre og værre! - Nej den gør ikke! - Jo den gør! - Nej...."
Sverige er frontløber i kampen mod desinformation og propaganda

Sverige er frontløber i kampen mod desinformation og propaganda

Svenskerne ville ikke stå uforberedt tilbage, hvis valgkampen op til rigsdagsvalget i september skulle blive ramt af russisk desinformation. Og i dag er Sverige derfor blandt de europæiske lande, der har taget de længste skridt i forsøget på at hindre påvirkningskampagner fra fremmede magter.

Fødder med uhyggelig hudsygdom er ét stort fupnummer

En video med et menneskes fødder, der angiveligt er ramt af en eller anden gevækst, cirkulerer lige nu på Facebook. Men det hele er svindel. Videoen findes slet ikke, og i sidste ende risikerer du at blive flået for penge.

Er regeringens klimaudspil tal-fifleri?

Er regeringens klimaudspil tal-fifleri?

Regeringens klimaudspil er tal-fifleri, fordi de medregner den CO2, der automatisk bliver optaget af jord og planter i den samlede CO2-reduktion. Det mener SF’s formand Pia Olsen Dyhr i hvert fald. Men regeringens måde at udregne CO2-reduktionen er helt efter bogen, slår forskere fast. 

Sandheden tabte i det brasilianske valg

Sandheden tabte i det brasilianske valg

BLOG: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet, skriver forsker i dette blogindlæg.

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Et flertal af danskerne vil gerne læse flere bøger, lyder det i en ny undersøgelse. Men undersøgelsen minder mest om en reklame og kan reelt ikke bruges til noget, siger forsker. Faktisk læser danskerne bøger sjældnere end tidligere, viser en anden undersøgelse.

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

I et opslag på Twitter i forrige uge kunne udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) påvise, at det danske skattetryk steg under SRSF-regeringen, men er faldet markant, siden Liberal Alliance fik de afgørende mandater i 2015. Men det faldende skattetryk skyldes primært andet end politiske beslutninger.

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Hvis man ikke har så meget hår på hovedet, skal man bare spise pomfritter fra McDonald’s. Et nyt studie viser nemlig, at de friturestegte kartoffelstave kan kurere skaldethed. Sådan lyder det pudsige budskab på flere hjemmesider. Men det er en komplet misforståelse, slår forsker bag studiet fast.

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

KOMMENTAR: Kampen mod forureningen af vores informationsmiljø med misinformation og disinformation må føres med to slags våben. Det ene våben har vi talt rigtig meget om, det andet våben taler vi alt for lidt om, skriver TjekDets chefredaktør Lisbeth Knudsen.

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Et glas rødvin har samme positive virkning på kroppen som en rask løbetur. Det skulle et canadisk forskningsprojekt vise, fortæller flere danske og internationale netmedier. Men den konklusion er skudt helt ved siden af.

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Følger man udlændingedebatten i Danmark, kan man næsten ikke undgå at støde på begreberne vestlige og ikke-vestlige indvandrere og efterkommere. Men hvem er de 'ikke-vestlige' egentlig? Og hvilke lande kommer de fra?

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Du må hverken spise avocado, mandler, kiwi eller en lang række andre frugter og grøntsager, hvis du er veganer. De er nemlig alle sammen bestøvede af bier på en “unaturlig måde”, lyder budskabet i en video, der florerer på Facebook. Men hos Dansk Vegetarisk Forening stopper de ikke med at spise avocado.

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Forskere har fundet en forklaring på den mystiske sygdom fibromyalgi, der giver massevis af danskere muskel- og ledsmerter. Det hævder en artikel, der er blevet delt tusindvis af gange på Facebook. Men budskabet er (desværre) forkert, fastslår forskere.

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Det danske landbrug eksporterer for hele 160 milliarder kroner årligt, lyder det fra både klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) og landbrugsorganisationen Bæredygtigt Landbrug. Men det tal passer ikke. Både ministeren og interesseorganisation medregner nemlig massevis af milliarder, der ikke har noget med landbruget at gøre, siger forsker. 

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Hvad har fodboldspilleren Nicklas Bendtner, komikeren Anders Matthesen og skuespilleren Viggo Mortensen til fælles? Jo, de har alle været gået konkurs og er nu millionærer igen takket være investeringsfirmaet Bitcoin Revolution. Sådan lyder i hvert fald budskabet i tre artikler, der florerer på nettet. Men artiklerne er fup og svindel. 

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Danskerne spiser 300 gram kød om dagen - altså fire gange så meget kød, som Fødevarestyrelsen anbefaler - siger Jakob Jønck, der står bag firmaet Simple Feast, som sælger grøntsagsbaserede måltidskasser. Men postulatet om de 300 gram skyder langt over målet, slår forsker fast.