Er det her billedet af en syrisk dreng, der sover mellem sine forældres gravsteder?

Et billede af en syrisk dreng, der har lagt sig til at sove mellem sine forældres gravsteder, bliver lige nu delt heftigt på de sociale medier. Men billedet er iscenesat og taget i forbindelse med en kunstprojekt.

Det er bestemt sandsynligt, at du har set det dramatiske billede herover af en angivelig syrisk dreng, der sover med et tæppe over sig under åben himmel og mellem sine afdøde forældres gravsteder. Billedet cirkulerer i øjeblikket på især Facebook, hvor et enkelt opslag med billedet er blevet delt foreløbig 75.000 gange. Og medregner man alle de hjemmesider, hvor billedet også optræder, så er det formodentlig blevet set af millioner af mennesker.

Adskillige forfærdelige billeder af børns skæbner under den syriske borgerkrig har fundet vej til medierne. Men i lige netop dette tilfælde viser billedet slet ikke det, som flere opslag på Facebook hævder.

Billedet er taget af den saudi-arabiske fotograf Abdul Aziz al Otaibi. Drengen på billedet er ikke forældreløs, men er fotografens søsters søn. De viste gravpladser er i virkeligheden bare to bunker sten, og billedet er taget i Saudi-Arabien og ikke i Syrien.

Et kunstprojekt

Abdul Aziz al Otaibi har iscenesat billedet som en del af et kunstnerisk projekt, der har fokus på børns kærlighed til deres forældre.

At der vitterlig er tale om en iscenesættelse bliver endnu tydeligere, når man ser andre billeder fra samme fotosession. Her ser man drengen smile og vise V-tegnet.

I øvrigt er billedet slet ikke nyt. I 2014 fik det også stor viral opmærksomhed, hvor det blev delt med samme budskab om den forældreløse dreng.

Dengang kunne adskillige medier fortælle, at billedet blev delt uden sammenhæng med virkeligheden.

Journalist bliver mistænksom

Den hollandske journalist Harald Doornbos undrede sig over billedet og ringede til Abdul Aziz al Otaibi.

“Hør nu her, det er slet ikke rigtigt, at mit billede har noget at gøre med Syrien. Jeg er virkelig chokeret over, hvordan folk har fordrejet mit billede,” sagde Abdul Aziz al Otaibi dengang.

Han fortæller, hvordan billedet er kommet til verden.

“Enhver kunstner har ideer i sit hoved. Og jeg havde en ide om at lave et projekt, hvor jeg med billeder viser, hvordan et barns kærlighed til sine forældre er unik. Denne kærlighed kan ikke blive erstattet af noget som helst eller andre, også selvom forældrene er døde.”

Twitterbruger sætter billedet i omløb med falsk historie

Han delte billederne på Facebook i begyndelsen af januar 2014. Til at begynde med, var vakte de ikke ret megen opsigt. I opslaget gjorde han opmærksom på, at gravene ikke var rigtige, og at der ikke lå døde mennesker under stenene. Han lagde også billedet af søsterens smilende søn på Facebook.

“Jeg offentliggjorde hele baggrunden for historien. Jeg ville være sikker på, at folk ikke skulle  drage forkerte konklusioner,” sagde Abdul Aziz al Otaibi.

Men da twitterbrugeren @americanbadu opdagede billedet, og delte det med den falske historie, gik den virale mølle i selvsving. Abdul Aziz al Otaibi kontaktede @americanbadu, og bad twitterbrugeren slette opslaget. Men det blev nægtet. Tværtimod blev fotografen opfordret til at lyve og gå med i en propagandakampagne.

“Hvorfor slipper du det ikke bare og siger, at det er et billede fra Syrien og bliver belønnet af Gud. Du overdriver,” svarede @americanbadu.

LÆS OGSÅ: Billeder narrer mere end tusind ord

LÆS OGSÅ: Falske billeder i omløb efter terrorangreb - sådan afslører du dem

LÆS OGSÅ: Tog astronauterne hjelmene af på månen?

LÆS OGSÅ: Manipuleret billede viser halvnøgne mænd med børn

LÆS OGSÅ: Indvandrer arresteret på manipuleret billede

Forrige artikel Nej, Michelle Obama har ikke sagt, at hun stiller op mod Donald Trump i 2020 Nej, Michelle Obama har ikke sagt, at hun stiller op mod Donald Trump i 2020 Næste artikel Falsk nyhed: Forkert mand beskyldt for at køre varevogn ind i cafegæster Falsk nyhed: Forkert mand beskyldt for at køre varevogn ind i cafegæster
Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Når medier og klimaforskere fortæller befolkningen, at 97 procent af alle klimaforskere er enige om, at klimaforandringerne er menneskeskabte, er det en løgnehistorie, skriver geolog og byrådsmedlem Jens Morten Hansen i et debatindlæg. Flere klimaforskere fra både ind- og udland er enige i kritikken af 97 procents-påstanden, men samtidig understreger de, at der i forskningsmiljøet er bred enighed om menneskets rolle i klimaforandringerne.

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Historiske lønforhøjelser, den laveste arbejdsløshed i 40 år og et boom i udenlandske investeringer. Det er sandheden om Brexit, lyder budskabet i en viral video. Men det er “absurd” at tale om konsekvenserne af Brexit, før skilsmissen overhovedet er en realitet, siger to økonomiprofessorer. 

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

Fake news og desinformation er et betændt emne i Italien. Der er langt fra enighed om problemets størrelse, ej heller løsningsmodellerne. Myndighederne har indført initiativer mod desinformation, der spænder fra uddannelse af elever til en ”rød-knap-tjeneste”, der giver borgere adgang til at indberette falske nyheder til en online-politi-enhed.

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Fire store techvirksomheder har aflagt rapport til EU om deres indsats mod desinformation. Fint, men der skal mere til, lyder svaret fra EU-Kommissionen, der mandag fik besøg af Facebook.

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Med næsten 16 millioner kroner i ryggen skal et nyt dansk forskningscenter undersøge årsagerne til og konsekvenserne af hadefulde ytringer på internettet. I sidste ende er målet at præsentere strategier, der kan dæmme op for fjendtlige politiske debatter.

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Ukendte bagmænd har oprettet falske facebooksider, hvor de misbruger navnene på flere af de nykårede danske verdensmeste i håndbold. Til sammen har siderne allerede nu langt over 100.000 følgere. I sidste ende kan de falske sider bruges til at lokke penge ud af dig.

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Ifølge nyt studie er Britta Nielsens formodede svindel for millioner i Socialstyrelsen en statistisk undtagelse, og forskernes nye fund kan være med til at forklare svindelnumrene blandt mandlige topfolk i finansverdenen. Høj løn og løgnagtighed følges ad. Og så er mænd – statistisk set – større løgnere end kvinder.

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook vil gøre op med påvirkningskampagner. Derfor skal nye regler gøre det mere besværligt at indrykke politiske annoncer på det sociale medie. Reglerne vil også gælde i forbindelse med europaparlamentsvalg den 26. maj og folketingsvalget, der skal finde sted senest den 17. juni i år.

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Danmarks integrationsindsats halter håbløst efter Norges og Sveriges, hvor langt flere flygtninge er i arbejde, konkluderer chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. Men den konklusion afviser flere forskere.

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Endnu engang må det dansk-svenske postselskab PostNord ufrivilligt lægge navn til et fupnummer, der i disse dage tikker ind på mange danskeres mobiltelefoner. Du lokkes med en gratis mobiltelefon, men skal i stedet betale dyrt for et abonnement på en angivelig datingside.