Er det her billedet af en syrisk dreng, der sover mellem sine forældres gravsteder?

Et billede af en syrisk dreng, der har lagt sig til at sove mellem sine forældres gravsteder, bliver lige nu delt heftigt på de sociale medier. Men billedet er iscenesat og taget i forbindelse med en kunstprojekt.

Det er bestemt sandsynligt, at du har set det dramatiske billede herover af en angivelig syrisk dreng, der sover med et tæppe over sig under åben himmel og mellem sine afdøde forældres gravsteder. Billedet cirkulerer i øjeblikket på især Facebook, hvor et enkelt opslag med billedet er blevet delt foreløbig 75.000 gange. Og medregner man alle de hjemmesider, hvor billedet også optræder, så er det formodentlig blevet set af millioner af mennesker.

Adskillige forfærdelige billeder af børns skæbner under den syriske borgerkrig har fundet vej til medierne. Men i lige netop dette tilfælde viser billedet slet ikke det, som flere opslag på Facebook hævder.

Billedet er taget af den saudi-arabiske fotograf Abdul Aziz al Otaibi. Drengen på billedet er ikke forældreløs, men er fotografens søsters søn. De viste gravpladser er i virkeligheden bare to bunker sten, og billedet er taget i Saudi-Arabien og ikke i Syrien.

Et kunstprojekt

Abdul Aziz al Otaibi har iscenesat billedet som en del af et kunstnerisk projekt, der har fokus på børns kærlighed til deres forældre.

At der vitterlig er tale om en iscenesættelse bliver endnu tydeligere, når man ser andre billeder fra samme fotosession. Her ser man drengen smile og vise V-tegnet.

I øvrigt er billedet slet ikke nyt. I 2014 fik det også stor viral opmærksomhed, hvor det blev delt med samme budskab om den forældreløse dreng.

Dengang kunne adskillige medier fortælle, at billedet blev delt uden sammenhæng med virkeligheden.

Journalist bliver mistænksom

Den hollandske journalist Harald Doornbos undrede sig over billedet og ringede til Abdul Aziz al Otaibi.

“Hør nu her, det er slet ikke rigtigt, at mit billede har noget at gøre med Syrien. Jeg er virkelig chokeret over, hvordan folk har fordrejet mit billede,” sagde Abdul Aziz al Otaibi dengang.

Han fortæller, hvordan billedet er kommet til verden.

“Enhver kunstner har ideer i sit hoved. Og jeg havde en ide om at lave et projekt, hvor jeg med billeder viser, hvordan et barns kærlighed til sine forældre er unik. Denne kærlighed kan ikke blive erstattet af noget som helst eller andre, også selvom forældrene er døde.”

Twitterbruger sætter billedet i omløb med falsk historie

Han delte billederne på Facebook i begyndelsen af januar 2014. Til at begynde med, var vakte de ikke ret megen opsigt. I opslaget gjorde han opmærksom på, at gravene ikke var rigtige, og at der ikke lå døde mennesker under stenene. Han lagde også billedet af søsterens smilende søn på Facebook.

“Jeg offentliggjorde hele baggrunden for historien. Jeg ville være sikker på, at folk ikke skulle  drage forkerte konklusioner,” sagde Abdul Aziz al Otaibi.

Men da twitterbrugeren @americanbadu opdagede billedet, og delte det med den falske historie, gik den virale mølle i selvsving. Abdul Aziz al Otaibi kontaktede @americanbadu, og bad twitterbrugeren slette opslaget. Men det blev nægtet. Tværtimod blev fotografen opfordret til at lyve og gå med i en propagandakampagne.

“Hvorfor slipper du det ikke bare og siger, at det er et billede fra Syrien og bliver belønnet af Gud. Du overdriver,” svarede @americanbadu.

LÆS OGSÅ: Billeder narrer mere end tusind ord

LÆS OGSÅ: Falske billeder i omløb efter terrorangreb - sådan afslører du dem

LÆS OGSÅ: Tog astronauterne hjelmene af på månen?

LÆS OGSÅ: Manipuleret billede viser halvnøgne mænd med børn

LÆS OGSÅ: Indvandrer arresteret på manipuleret billede

Forrige artikel Nej, Michelle Obama har ikke sagt, at hun stiller op mod Donald Trump i 2020 Nej, Michelle Obama har ikke sagt, at hun stiller op mod Donald Trump i 2020 Næste artikel Falsk nyhed: Forkert mand beskyldt for at køre varevogn ind i cafegæster Falsk nyhed: Forkert mand beskyldt for at køre varevogn ind i cafegæster
Facebook lukker for indvandrerkritisk netmedie

Facebook lukker for indvandrerkritisk netmedie

Facebook har givet sparket til det alternative netmedie 24NYT uden at forklare hvorfor. 24NYT har vildledt læsere og angiveligt købt sig til medvind på det sociale medie, skriver DR. 

Radioen var mellemkrigstidens store propagandaplatform

Radioen var mellemkrigstidens store propagandaplatform

BLOGINDLÆG: I dag er det blandt andet de sociale medier og andre digitale platforme, der bruges til at formidle mis- og desinformation. Men begreberne har længe været en del af verdenshistorien. I 30'erne blev radioen et vigtigt redskab til at sprede propaganda. 

EU-Parlamentet sløjfer egne meningsmålinger

EU-Parlamentet sløjfer egne meningsmålinger

Europa-Parlamentets ledelse har besluttet at aflyse valgprognoser, de selv har bestilt. Det sker efter kritik både udefra og indefra - og i erkendelse af, at det kan ses som upassende, at målingerne kommer fra parlamentet selv.

Er danskerne højkriminelle indvandrere i Norge?

Er danskerne højkriminelle indvandrere i Norge?

Danskerne er blandt de mest kriminelle indvandrere i Norge. Det viser kreativ brug af statistik i en populær video på Facebook. Videoen handler i virkeligheden om, at kultur og religion ikke har noget med kriminalitet at gøre, men det er der blandet opbakning til fra forskere. 

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Det tyske parti AfD er ved at oprette sit eget mediemæssige war room, hvorfra 20 journalister skal lave partiets egen 'dækning' af livet i Forbundsdagen. I Spanien kan journalisterne ikke længere stille spørgsmål til premierministeren. Uafhængige medier har det svært i mange EU-lande.

Politikere er blevet deres egne massemedier

Politikere er blevet deres egne massemedier

Højere partistøtte giver nye kommunikationsmuligheder hos danske politikere, som søsætter egne medier som aldrig før. Det har ændret nyhedernes fødekæde og vil give mere støj ved det kommende folketingsvalg. Måske bliver 2019 valgåret, hvor de traditionelle medier mister magten over dagsordenen.

Lyser sharia-alarmen rødt i hovedstaden?

Lyser sharia-alarmen rødt i hovedstaden?

Københavns Kommune vil begrænse antallet af radikaliserede københavnere, der ønsker dansk lovgivning baseret på sharia. Desværre går det den helt forkerte vej, viser kommunens egne tal. Men det kan kommunens tal slet ikke sige noget om. 

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikant, der vil være en del af redaktionen i anden halvdel af 2019, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.