Er store bøffer den direkte vej til mere sex?

‘Kødspisere får mere sex end vegetarer’, lyder overskriften på en artikel, der slår sammenhængen mellem indtaget af kød og mængden af lagengymnastik fast med syvtommersøm: Mere kød giver mere sex! Men sammenhængen er ikke helt så entydig.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Fakta

2018 var knap skudt i gang, før mandemediet M! bragte en glædelig historie til alle deres kødspisende læsere: Et større indtag af kød resulterer i mere sex.

Historien blev delt flittigt på de sociale medier, hvor læserne opfordrede hinanden - og deres kærester - til at skrue ned for grøntsagerne og op for kødforbruget. Men det viser sig, at historien bygger på en tvivlsom undersøgelse foretaget af et engelsk firma, der gerne vil sælge kød.

I artiklen slås det fast, at der faktisk er tale om et decideret gennembrud i forhold til sammenhængen mellem at spise kød og udfolde sig i soveværelset.

“Der har været utallige af undersøgelser, som fortæller, hvorfor der sundhedsmæssigt er fordele og ulemper ved at leve som vegetar, men der har aldrig været de store undersøgelser omkring sexlivet. Indtil nu,” står der i indledningen af artiklen.

Og det er en undersøgelse med videnskabelig tyngde, understreger M!.

“De gode folk ved Gourmet Meat Club, som selvfølgelig sælger kød, har lavet en undersøgelse sammen med professor Walter Organa.”

Resultatet taler da også for sig selv:

46 procent af kødspisere dyrker sex minimum 1 gang om ugen.

16 procent af vegetarer dyrker sex minimum 1 gang om ugen.

Og den store forskel i den seksuelle aktivitet er ingen tilfældighed. M! citerer professor Walter Ogana for en videnskabelig forklaring.

"Meat turns you into the animal you're eating.” eller på dansk: Du bliver til det dyr, du spiser.”

Og skulle du endnu ikke have fanget pointen, bliver den slået fast i artiklens sidste afsnit.

“Spiser du en bjørn, så .. well, lad os bare sige, at det nok koster en tur til IKEA for et nyt sengegærde.”

Et udpluk af kommentarerne under artiklen.

LÆS OGSÅ: Når undersøgelser er noget kommercielt bullshit

PR-firma står bag undersøgelsen

Men måske skal undersøgelsen ikke tages alt for bogstaveligt. M! skriver jo, at undersøgelsen er udført af Gourmet Meat Club, som er et engelsk firma, der lever af at sælge kød. Folkene bag undersøgelsen må derfor formodes at have en klar interesse i at koble kødforbruget med noget positivt, som i dette tilfælde er mængden af sex.

Omvendt skriver M! jo, at undersøgelsen er lavet “sammen med professor Walter Ogana”. Men denne professor dukker ikke op ved simple google-søgninger, så vi kontakter Meat Gourmet Club for at spørge ind til, hvem der har bidraget til undersøgelsen og hvordan.

Pr-firmaet RefreshPR, som står bag undersøgelsen for Gourmet Meat Club, returnerer en pressemeddelelse, men den nævner intet om professoren. Direkte adspurgt, om ‘professor Walter Ogana’ har været med til at lave undersøgelsen svarer Rebecca Wallace fra RefreshPR:

“Citatet er blevet tilføjet af journalisten (der har skrevet artiklen, red.), og ligeså med de fund, som Walter udtaler sig om.”

Gourmet Meat Club afviser altså, at professor Walter Ogana har deltaget i at lave undersøgelsen, sådan som M! skriver. Men hvor stammer professorens udtalelse så fra?

Kødfortalende professor er i virkeligheden religiøs veganer

Efter endnu en søgning på Google dukker professor Walter Ogana op i en artikel om Gourmet Meat Clubs undersøgelse hos det store britiske mandeforum LADbible.

“Professor Walter Ogana tror, at han har knækket koden. På Twitter skriver han: “Du bliver til det dyr, hvis kød du spiser,” står der i artiklen.

Walter Ogana har ganske rigtigt skrevet sådan på Twitter. Det har han gjort i en kommentar til Daily Mails artikel om Gourmet Meat Clubs undersøgelse.

På Twitter kan vi læse mere om, hvem Walter Ogana er. Han er ikke er professor, men derimod ‘prolific speaker’ - altså en fremragende taler -, hvilket han forkorter med ‘prof.’ i sin titel på Twitter.

Og da TjekDet kontakter Walter Ogana på mail, fortæller han, at han er bosat i Kenya og arbejder som byplanlægger. Han har tidligere været ansat på Kenyas Universitet i Nairobi, men er for tiden selvstændig.

Han er altså hverken professor eller har deltaget i udarbejdelsen af den omtalte undersøgelse. Og han er bestemt ikke fortaler for at spise kød.

“Jeg er helt og aldeles veganer, jeg spiser udelukkende planteprodukter. Min viden om kødindtag er ikke baseret på min profession som byplanlægger, men på min bibelske viden som syvendedags-adventist,” skriver han til TjekDet.

Dokumentation: Se hele den religiøse veganers dundertale mod kød herunder.

Selvom Walter Ogana altså ikke er professor eller har nogen faglig viden om effekterne af kødindtag, er han glad for, at hans tweet er nået frem til medierne. Han har nemlig en mission med et højere formål.

“Jeg er syvendedags-adventist, og hovedformålet med min tro er at forkynde evangeliet for verden og forberede den på Jesu Kristi komme. Det er derfor mit ønske, at hele verden kommer til at kende den bibelske sandhed om farerne ved at spise kød.”

Tilbage står altså, at en undersøgelse, der er udarbejdet af et firma, der vil sælge kød, hævder, at der er en sammenhæng mellem indtaget af kød og seksuel aktivitet, som både Lad Bible og M! vælger at underbygge med et citat fra en religiøs veganer.

Men er der overhovedet en sammenhæng mellem kødindtag og seksuel aktivitet? TjekDet spørger to 'rigtige' forskere.

Kød fører ikke til mere sex

På Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet sidder Jens Rikardt Andersen, der er læge og lektor. Hans vurdering af undersøgelsens værdi er helt utvetydig.

“Det er jo noget forbandet sludder. Det er ikke videnskab, men sniksnak og journalistisk bladsalg,” siger Jens Rikardt Andersen og forklarer, hvorfor M!s læsere ikke bør lægge for meget i undersøgelsens påståede sammenhæng mellem kødindtag og seksuel aktivitet.

“Vegetarer og kødspisere og meget forskellige på rigtig mange områder, så man kan ikke isolere effekten af at spise kød eller ej ved blot at spørge folk til deres kødindtag og deres seksuelle aktivitet, sådan som kødfirmaet har gjort.”

Eksempelvis siger undersøgelsen ikke noget om, hvor gamle respondenterne er, og alder kan have stor indflydelse på den seksuelle aktivitet. Undersøgelsen siger heller ikke noget om seksuelle præferencer eller om respondenterne er i fast forhold.  

Han understreger, at undersøgelsen er af for dårlig kvalitet til at kunne bruges til noget. Ikke at resultatet nødvendigvis er usandt.

“Jeg siger ikke, at det er forkert, men undersøgelsen er pseudoscience (ikke rigtig videnskab, red.), der er betalt af et firma, der vil sælge mere kød.”

Jens Rikardt Andersen bakkes op af Lars Ove Dragsted, der er professor i forebyggende og klinisk ernæring ved Københavns Universitet. Han giver ikke meget for Gourmet Meat Clubs undersøgelse og kender i øvrigt ikke til videnskabelige undersøgelser, der skulle påvise en sådan sammenhæng mellem kød og sex.

“De få undersøgelser, der er på området peger på, at vægttab og sund mad i stil med middelhavskost eller ny nordisk hverdagsmad kan forbedre situationen for mænd med eksempelvis impotens. Det er jo ikke en kost, der er særligt rig på kød, men jeg ville ikke bruge det til at sige noget som helst om kød og seksuel funktion, for det kan det ikke bære,” forklarer han.

Vil man gerne spise sig ud af seksuelle problemer, er professorens anbefaling da også en helt anden.

“En kost rig på frugt, grønt og fibre ser ud til at være det bedste bud på noget, der hjælper på seksuelle problemer hos mænd. Der er desværre ikke noget om, hvad der hjælper kvinder.”

LÆS OGSÅ: Er storesøskende virkelig dårligere til at køre bil?

LÆS OGSÅ: Nej, japaner blev ikke dræbt under seks ton pornoblade

LÆS OGSÅ: Dumper kloge mennesker oftest køreprøven?

LÆS OGSÅ: Er østers elskovens vidundermiddel?

Forrige artikel Vi gør status: Så mange asylansøgere blev afvist og udvist sidste år Vi gør status: Så mange asylansøgere blev afvist og udvist sidste år Næste artikel Sommerhuse kunne være reddet: EU forbyder ikke nødvendigvis kystsikring ved Lønstrup Sommerhuse kunne være reddet: EU forbyder ikke nødvendigvis kystsikring ved Lønstrup
DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

Flygtninge, der søger asyl i Tyskland, bliver ikke længere registreret, og derfor kan de frit drage nordpå mod Danmark, skriver netmediet Dit Overblik, der forudser et øget pres på vores grænser. Men Tyskland registrerer fortsat asylansøgere, og Udlændinge- og Integrationsministeriet beretter om ganske få ansøgere. 

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

"Mens den kinesiske nationalmelodi spiller i Rom, råber italienerne 'Tak, Kina!'," skriver talskvinde fra det kinesiske udenrigsministerium på Twitter, hvor hun deler en video med angiveligt jublende italienere. Men videoen er en manipulation.

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kunstige negle og neglelak udgør en massiv smitterisiko. Derfor skal lakken og de falske negle af med det samme, lyder det i et viralt kædebrev på sociale medier. Det kan være en god idé, lyder det fra eksperter, men der er ingen grund til alarm.

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

BLOGINDLÆG: Under kriser har vores kommunikationskanaler en tendens til at blive overfyldt af rygter, gisninger og misinformation. Det så vi under Første Verdenskrig, og vi ser det nu under coronakrisen.

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Endnu en dansk skuespiller er blevet offer for en svindelartikel. Ifølge artiklen skulle Kim Bodnia have tjent millioner på bitcoins, men indholdet er det pure opspind, bekræfter skuespillerens agent.

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Materialistkæden Matas advarer mod en svindelmail, der i de seneste dage er havnet i mange danskeres indbakke. Her tages kæden til indtægt for at sælge masken OxyBreath Pro. En maske, der hævdes at være effektiv mod coronavirus. Men kæden forhandler slet ikke masken.

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

"Coronavirussen er slet ikke ny, og man har vaccineret kvæg mod virussen i årevis", lyder en påstand, der bliver delt heftigt på sociale medier. Men der er tale om to forskellige grene af samme virus, og derfor virker vaccinationen til kvæg ikke mod sygdommen covid-19, der lige nu hærger i hele verden. 

Her er konspirationsteoriernes ABC under coronaen

Her er konspirationsteoriernes ABC under coronaen

BLOGINDLÆG: Et studie blandt 2,3 millioner facebookbrugeres informationsforbrug har påvist, at personer med konspiratoriske overbevisninger har større tendens til at acceptere fingerede nyheder og udokumenterede påstande end gennemsnittet. Når kritisk sans slår over i konspiratorisk tænkning, stopper blikket med at være kritisk, og ”alternative kendsgerninger” sluges råt.

Må covid-19-patienter tage ibuprofen mod smerter og feber?

Må covid-19-patienter tage ibuprofen mod smerter og feber?

Medier flyder over med advarsler mod at tage ibuprofen mod feber og smerter i forbindelse med covid-19. Myndighederne anbefaler, at man tager paracetamol, men kender ikke til dokumentation for skadevirkninger ved ibuprofen i forbindelse med covid-19. Danske forskere hasteanalyserer sagen.