Er store bøffer den direkte vej til mere sex?

‘Kødspisere får mere sex end vegetarer’, lyder overskriften på en artikel, der slår sammenhængen mellem indtaget af kød og mængden af lagengymnastik fast med syvtommersøm: Mere kød giver mere sex! Men sammenhængen er ikke helt så entydig.

Fakta

2018 var knap skudt i gang, før mandemediet M! bragte en glædelig historie til alle deres kødspisende læsere: Et større indtag af kød resulterer i mere sex.

Historien blev delt flittigt på de sociale medier, hvor læserne opfordrede hinanden - og deres kærester - til at skrue ned for grøntsagerne og op for kødforbruget. Men det viser sig, at historien bygger på en tvivlsom undersøgelse foretaget af et engelsk firma, der gerne vil sælge kød.

I artiklen slås det fast, at der faktisk er tale om et decideret gennembrud i forhold til sammenhængen mellem at spise kød og udfolde sig i soveværelset.

“Der har været utallige af undersøgelser, som fortæller, hvorfor der sundhedsmæssigt er fordele og ulemper ved at leve som vegetar, men der har aldrig været de store undersøgelser omkring sexlivet. Indtil nu,” står der i indledningen af artiklen.

Og det er en undersøgelse med videnskabelig tyngde, understreger M!.

“De gode folk ved Gourmet Meat Club, som selvfølgelig sælger kød, har lavet en undersøgelse sammen med professor Walter Organa.”

Resultatet taler da også for sig selv:

46 procent af kødspisere dyrker sex minimum 1 gang om ugen.

16 procent af vegetarer dyrker sex minimum 1 gang om ugen.

Og den store forskel i den seksuelle aktivitet er ingen tilfældighed. M! citerer professor Walter Ogana for en videnskabelig forklaring.

"Meat turns you into the animal you're eating.” eller på dansk: Du bliver til det dyr, du spiser.”

Og skulle du endnu ikke have fanget pointen, bliver den slået fast i artiklens sidste afsnit.

“Spiser du en bjørn, så .. well, lad os bare sige, at det nok koster en tur til IKEA for et nyt sengegærde.”

Et udpluk af kommentarerne under artiklen.

LÆS OGSÅ: Når undersøgelser er noget kommercielt bullshit

PR-firma står bag undersøgelsen

Men måske skal undersøgelsen ikke tages alt for bogstaveligt. M! skriver jo, at undersøgelsen er udført af Gourmet Meat Club, som er et engelsk firma, der lever af at sælge kød. Folkene bag undersøgelsen må derfor formodes at have en klar interesse i at koble kødforbruget med noget positivt, som i dette tilfælde er mængden af sex.

Omvendt skriver M! jo, at undersøgelsen er lavet “sammen med professor Walter Ogana”. Men denne professor dukker ikke op ved simple google-søgninger, så vi kontakter Meat Gourmet Club for at spørge ind til, hvem der har bidraget til undersøgelsen og hvordan.

Pr-firmaet RefreshPR, som står bag undersøgelsen for Gourmet Meat Club, returnerer en pressemeddelelse, men den nævner intet om professoren. Direkte adspurgt, om ‘professor Walter Ogana’ har været med til at lave undersøgelsen svarer Rebecca Wallace fra RefreshPR:

“Citatet er blevet tilføjet af journalisten (der har skrevet artiklen, red.), og ligeså med de fund, som Walter udtaler sig om.”

Gourmet Meat Club afviser altså, at professor Walter Ogana har deltaget i at lave undersøgelsen, sådan som M! skriver. Men hvor stammer professorens udtalelse så fra?

Kødfortalende professor er i virkeligheden religiøs veganer

Efter endnu en søgning på Google dukker professor Walter Ogana op i en artikel om Gourmet Meat Clubs undersøgelse hos det store britiske mandeforum LADbible.

“Professor Walter Ogana tror, at han har knækket koden. På Twitter skriver han: “Du bliver til det dyr, hvis kød du spiser,” står der i artiklen.

Walter Ogana har ganske rigtigt skrevet sådan på Twitter. Det har han gjort i en kommentar til Daily Mails artikel om Gourmet Meat Clubs undersøgelse.

På Twitter kan vi læse mere om, hvem Walter Ogana er. Han er ikke er professor, men derimod ‘prolific speaker’ - altså en fremragende taler -, hvilket han forkorter med ‘prof.’ i sin titel på Twitter.

Og da TjekDet kontakter Walter Ogana på mail, fortæller han, at han er bosat i Kenya og arbejder som byplanlægger. Han har tidligere været ansat på Kenyas Universitet i Nairobi, men er for tiden selvstændig.

Han er altså hverken professor eller har deltaget i udarbejdelsen af den omtalte undersøgelse. Og han er bestemt ikke fortaler for at spise kød.

“Jeg er helt og aldeles veganer, jeg spiser udelukkende planteprodukter. Min viden om kødindtag er ikke baseret på min profession som byplanlægger, men på min bibelske viden som syvendedags-adventist,” skriver han til TjekDet.

Dokumentation: Se hele den religiøse veganers dundertale mod kød herunder.

Selvom Walter Ogana altså ikke er professor eller har nogen faglig viden om effekterne af kødindtag, er han glad for, at hans tweet er nået frem til medierne. Han har nemlig en mission med et højere formål.

“Jeg er syvendedags-adventist, og hovedformålet med min tro er at forkynde evangeliet for verden og forberede den på Jesu Kristi komme. Det er derfor mit ønske, at hele verden kommer til at kende den bibelske sandhed om farerne ved at spise kød.”

Tilbage står altså, at en undersøgelse, der er udarbejdet af et firma, der vil sælge kød, hævder, at der er en sammenhæng mellem indtaget af kød og seksuel aktivitet, som både Lad Bible og M! vælger at underbygge med et citat fra en religiøs veganer.

Men er der overhovedet en sammenhæng mellem kødindtag og seksuel aktivitet? TjekDet spørger to 'rigtige' forskere.

Kød fører ikke til mere sex

På Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet sidder Jens Rikardt Andersen, der er læge og lektor. Hans vurdering af undersøgelsens værdi er helt utvetydig.

“Det er jo noget forbandet sludder. Det er ikke videnskab, men sniksnak og journalistisk bladsalg,” siger Jens Rikardt Andersen og forklarer, hvorfor M!s læsere ikke bør lægge for meget i undersøgelsens påståede sammenhæng mellem kødindtag og seksuel aktivitet.

“Vegetarer og kødspisere og meget forskellige på rigtig mange områder, så man kan ikke isolere effekten af at spise kød eller ej ved blot at spørge folk til deres kødindtag og deres seksuelle aktivitet, sådan som kødfirmaet har gjort.”

Eksempelvis siger undersøgelsen ikke noget om, hvor gamle respondenterne er, og alder kan have stor indflydelse på den seksuelle aktivitet. Undersøgelsen siger heller ikke noget om seksuelle præferencer eller om respondenterne er i fast forhold.  

Han understreger, at undersøgelsen er af for dårlig kvalitet til at kunne bruges til noget. Ikke at resultatet nødvendigvis er usandt.

“Jeg siger ikke, at det er forkert, men undersøgelsen er pseudoscience (ikke rigtig videnskab, red.), der er betalt af et firma, der vil sælge mere kød.”

Jens Rikardt Andersen bakkes op af Lars Ove Dragsted, der er professor i forebyggende og klinisk ernæring ved Københavns Universitet. Han giver ikke meget for Gourmet Meat Clubs undersøgelse og kender i øvrigt ikke til videnskabelige undersøgelser, der skulle påvise en sådan sammenhæng mellem kød og sex.

“De få undersøgelser, der er på området peger på, at vægttab og sund mad i stil med middelhavskost eller ny nordisk hverdagsmad kan forbedre situationen for mænd med eksempelvis impotens. Det er jo ikke en kost, der er særligt rig på kød, men jeg ville ikke bruge det til at sige noget som helst om kød og seksuel funktion, for det kan det ikke bære,” forklarer han.

Vil man gerne spise sig ud af seksuelle problemer, er professorens anbefaling da også en helt anden.

“En kost rig på frugt, grønt og fibre ser ud til at være det bedste bud på noget, der hjælper på seksuelle problemer hos mænd. Der er desværre ikke noget om, hvad der hjælper kvinder.”

LÆS OGSÅ: Er storesøskende virkelig dårligere til at køre bil?

LÆS OGSÅ: Nej, japaner blev ikke dræbt under seks ton pornoblade

LÆS OGSÅ: Dumper kloge mennesker oftest køreprøven?

LÆS OGSÅ: Er østers elskovens vidundermiddel?

Forrige artikel Vi gør status: Så mange asylansøgere blev afvist og udvist sidste år Vi gør status: Så mange asylansøgere blev afvist og udvist sidste år Næste artikel Sommerhuse kunne være reddet: EU forbyder ikke nødvendigvis kystsikring ved Lønstrup Sommerhuse kunne være reddet: EU forbyder ikke nødvendigvis kystsikring ved Lønstrup
Sverige er frontløber i kampen mod desinformation og propaganda

Sverige er frontløber i kampen mod desinformation og propaganda

Svenskerne ville ikke stå uforberedt tilbage, hvis valgkampen op til rigsdagsvalget i september skulle blive ramt af russisk desinformation. Og i dag er Sverige derfor blandt de europæiske lande, der har taget de længste skridt i forsøget på at hindre påvirkningskampagner fra fremmede magter.

Fødder med uhyggelig hudsygdom er ét stort fupnummer

En video med et menneskes fødder, der angiveligt er ramt af en eller anden gevækst, cirkulerer lige nu på Facebook. Men det hele er svindel. Videoen findes slet ikke, og i sidste ende risikerer du at blive flået for penge.

Er regeringens klimaudspil tal-fifleri?

Er regeringens klimaudspil tal-fifleri?

Regeringens klimaudspil er tal-fifleri, fordi de medregner den CO2, der automatisk bliver optaget af jord og planter i den samlede CO2-reduktion. Det mener SF’s formand Pia Olsen Dyhr i hvert fald. Men regeringens måde at udregne CO2-reduktionen er helt efter bogen, slår forskere fast. 

Sandheden tabte i det brasilianske valg

Sandheden tabte i det brasilianske valg

BLOG: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet, skriver forsker i dette blogindlæg.

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Et flertal af danskerne vil gerne læse flere bøger, lyder det i en ny undersøgelse. Men undersøgelsen minder mest om en reklame og kan reelt ikke bruges til noget, siger forsker. Faktisk læser danskerne bøger sjældnere end tidligere, viser en anden undersøgelse.

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

I et opslag på Twitter i forrige uge kunne udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) påvise, at det danske skattetryk steg under SRSF-regeringen, men er faldet markant, siden Liberal Alliance fik de afgørende mandater i 2015. Men det faldende skattetryk skyldes primært andet end politiske beslutninger.

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Hvis man ikke har så meget hår på hovedet, skal man bare spise pomfritter fra McDonald’s. Et nyt studie viser nemlig, at de friturestegte kartoffelstave kan kurere skaldethed. Sådan lyder det pudsige budskab på flere hjemmesider. Men det er en komplet misforståelse, slår forsker bag studiet fast.

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

KOMMENTAR: Kampen mod forureningen af vores informationsmiljø med misinformation og disinformation må føres med to slags våben. Det ene våben har vi talt rigtig meget om, det andet våben taler vi alt for lidt om, skriver TjekDets chefredaktør Lisbeth Knudsen.

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Et glas rødvin har samme positive virkning på kroppen som en rask løbetur. Det skulle et canadisk forskningsprojekt vise, fortæller flere danske og internationale netmedier. Men den konklusion er skudt helt ved siden af.

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Følger man udlændingedebatten i Danmark, kan man næsten ikke undgå at støde på begreberne vestlige og ikke-vestlige indvandrere og efterkommere. Men hvem er de 'ikke-vestlige' egentlig? Og hvilke lande kommer de fra?

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Du må hverken spise avocado, mandler, kiwi eller en lang række andre frugter og grøntsager, hvis du er veganer. De er nemlig alle sammen bestøvede af bier på en “unaturlig måde”, lyder budskabet i en video, der florerer på Facebook. Men hos Dansk Vegetarisk Forening stopper de ikke med at spise avocado.

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Forskere har fundet en forklaring på den mystiske sygdom fibromyalgi, der giver massevis af danskere muskel- og ledsmerter. Det hævder en artikel, der er blevet delt tusindvis af gange på Facebook. Men budskabet er (desværre) forkert, fastslår forskere.

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Det danske landbrug eksporterer for hele 160 milliarder kroner årligt, lyder det fra både klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) og landbrugsorganisationen Bæredygtigt Landbrug. Men det tal passer ikke. Både ministeren og interesseorganisation medregner nemlig massevis af milliarder, der ikke har noget med landbruget at gøre, siger forsker. 

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Hvad har fodboldspilleren Nicklas Bendtner, komikeren Anders Matthesen og skuespilleren Viggo Mortensen til fælles? Jo, de har alle været gået konkurs og er nu millionærer igen takket være investeringsfirmaet Bitcoin Revolution. Sådan lyder i hvert fald budskabet i tre artikler, der florerer på nettet. Men artiklerne er fup og svindel. 

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Danskerne spiser 300 gram kød om dagen - altså fire gange så meget kød, som Fødevarestyrelsen anbefaler - siger Jakob Jønck, der står bag firmaet Simple Feast, som sælger grøntsagsbaserede måltidskasser. Men postulatet om de 300 gram skyder langt over målet, slår forsker fast.