Er store bøffer den direkte vej til mere sex?

‘Kødspisere får mere sex end vegetarer’, lyder overskriften på en artikel, der slår sammenhængen mellem indtaget af kød og mængden af lagengymnastik fast med syvtommersøm: Mere kød giver mere sex! Men sammenhængen er ikke helt så entydig.

Rasmus Kerrn-Jespersen

Fakta

Jo mere kød du spiser, desto mere sex får du!

Kilde: Mandemediet M!

Undersøgelsen M! henviser til er lavet af et firma, der sælger kød, og er altså ikke forskning. Danske forskere afviser undersøgelsens konklusion, men understreger, at sammenhængen mellem kød og sex ikke er undersøgt tilstrækkeligt. Anbefalingen er i stedet en kost rig på frugt, grønt og fibre, hvis du som mand har seksuelle problemer.

2018 var knap skudt i gang, før mandemediet M! bragte en glædelig historie til alle deres kødspisende læsere: Et større indtag af kød resulterer i mere sex.

Historien blev delt flittigt på de sociale medier, hvor læserne opfordrede hinanden - og deres kærester - til at skrue ned for grøntsagerne og op for kødforbruget. Men det viser sig, at historien bygger på en tvivlsom undersøgelse foretaget af et engelsk firma, der gerne vil sælge kød.

I artiklen slås det fast, at der faktisk er tale om et decideret gennembrud i forhold til sammenhængen mellem at spise kød og udfolde sig i soveværelset.

“Der har været utallige af undersøgelser, som fortæller, hvorfor der sundhedsmæssigt er fordele og ulemper ved at leve som vegetar, men der har aldrig været de store undersøgelser omkring sexlivet. Indtil nu,” står der i indledningen af artiklen.

Og det er en undersøgelse med videnskabelig tyngde, understreger M!.

“De gode folk ved Gourmet Meat Club, som selvfølgelig sælger kød, har lavet en undersøgelse sammen med professor Walter Organa.”

Resultatet taler da også for sig selv:

46 procent af kødspisere dyrker sex minimum 1 gang om ugen.

16 procent af vegetarer dyrker sex minimum 1 gang om ugen.

Og den store forskel i den seksuelle aktivitet er ingen tilfældighed. M! citerer professor Walter Ogana for en videnskabelig forklaring.

"Meat turns you into the animal you're eating.” eller på dansk: Du bliver til det dyr, du spiser.”

Og skulle du endnu ikke have fanget pointen, bliver den slået fast i artiklens sidste afsnit.

“Spiser du en bjørn, så .. well, lad os bare sige, at det nok koster en tur til IKEA for et nyt sengegærde.”

Et udpluk af kommentarerne under artiklen.

LÆS OGSÅ: Når undersøgelser er noget kommercielt bullshit

PR-firma står bag undersøgelsen

Men måske skal undersøgelsen ikke tages alt for bogstaveligt. M! skriver jo, at undersøgelsen er udført af Gourmet Meat Club, som er et engelsk firma, der lever af at sælge kød. Folkene bag undersøgelsen må derfor formodes at have en klar interesse i at koble kødforbruget med noget positivt, som i dette tilfælde er mængden af sex.

Omvendt skriver M! jo, at undersøgelsen er lavet “sammen med professor Walter Ogana”. Men denne professor dukker ikke op ved simple google-søgninger, så vi kontakter Meat Gourmet Club for at spørge ind til, hvem der har bidraget til undersøgelsen og hvordan.

Pr-firmaet RefreshPR, som står bag undersøgelsen for Gourmet Meat Club, returnerer en pressemeddelelse, men den nævner intet om professoren. Direkte adspurgt, om ‘professor Walter Ogana’ har været med til at lave undersøgelsen svarer Rebecca Wallace fra RefreshPR:

“Citatet er blevet tilføjet af journalisten (der har skrevet artiklen, red.), og ligeså med de fund, som Walter udtaler sig om.”

Gourmet Meat Club afviser altså, at professor Walter Ogana har deltaget i at lave undersøgelsen, sådan som M! skriver. Men hvor stammer professorens udtalelse så fra?

Kødfortalende professor er i virkeligheden religiøs veganer

Efter endnu en søgning på Google dukker professor Walter Ogana op i en artikel om Gourmet Meat Clubs undersøgelse hos det store britiske mandeforum LADbible.

“Professor Walter Ogana tror, at han har knækket koden. På Twitter skriver han: “Du bliver til det dyr, hvis kød du spiser,” står der i artiklen.

Walter Ogana har ganske rigtigt skrevet sådan på Twitter. Det har han gjort i en kommentar til Daily Mails artikel om Gourmet Meat Clubs undersøgelse.

På Twitter kan vi læse mere om, hvem Walter Ogana er. Han er ikke er professor, men derimod ‘prolific speaker’ - altså en fremragende taler -, hvilket han forkorter med ‘prof.’ i sin titel på Twitter.

Og da TjekDet kontakter Walter Ogana på mail, fortæller han, at han er bosat i Kenya og arbejder som byplanlægger. Han har tidligere været ansat på Kenyas Universitet i Nairobi, men er for tiden selvstændig.

Han er altså hverken professor eller har deltaget i udarbejdelsen af den omtalte undersøgelse. Og han er bestemt ikke fortaler for at spise kød.

“Jeg er helt og aldeles veganer, jeg spiser udelukkende planteprodukter. Min viden om kødindtag er ikke baseret på min profession som byplanlægger, men på min bibelske viden som syvendedags-adventist,” skriver han til TjekDet.

Dokumentation: Se hele den religiøse veganers dundertale mod kød herunder.

Selvom Walter Ogana altså ikke er professor eller har nogen faglig viden om effekterne af kødindtag, er han glad for, at hans tweet er nået frem til medierne. Han har nemlig en mission med et højere formål.

“Jeg er syvendedags-adventist, og hovedformålet med min tro er at forkynde evangeliet for verden og forberede den på Jesu Kristi komme. Det er derfor mit ønske, at hele verden kommer til at kende den bibelske sandhed om farerne ved at spise kød.”

Tilbage står altså, at en undersøgelse, der er udarbejdet af et firma, der vil sælge kød, hævder, at der er en sammenhæng mellem indtaget af kød og seksuel aktivitet, som både Lad Bible og M! vælger at underbygge med et citat fra en religiøs veganer.

Men er der overhovedet en sammenhæng mellem kødindtag og seksuel aktivitet? TjekDet spørger to 'rigtige' forskere.

Kød fører ikke til mere sex

På Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet sidder Jens Rikardt Andersen, der er læge og lektor. Hans vurdering af undersøgelsens værdi er helt utvetydig.

“Det er jo noget forbandet sludder. Det er ikke videnskab, men sniksnak og journalistisk bladsalg,” siger Jens Rikardt Andersen og forklarer, hvorfor M!s læsere ikke bør lægge for meget i undersøgelsens påståede sammenhæng mellem kødindtag og seksuel aktivitet.

“Vegetarer og kødspisere og meget forskellige på rigtig mange områder, så man kan ikke isolere effekten af at spise kød eller ej ved blot at spørge folk til deres kødindtag og deres seksuelle aktivitet, sådan som kødfirmaet har gjort.”

Eksempelvis siger undersøgelsen ikke noget om, hvor gamle respondenterne er, og alder kan have stor indflydelse på den seksuelle aktivitet. Undersøgelsen siger heller ikke noget om seksuelle præferencer eller om respondenterne er i fast forhold.  

Han understreger, at undersøgelsen er af for dårlig kvalitet til at kunne bruges til noget. Ikke at resultatet nødvendigvis er usandt.

“Jeg siger ikke, at det er forkert, men undersøgelsen er pseudoscience (ikke rigtig videnskab, red.), der er betalt af et firma, der vil sælge mere kød.”

Jens Rikardt Andersen bakkes op af Lars Ove Dragsted, der er professor i forebyggende og klinisk ernæring ved Københavns Universitet. Han giver ikke meget for Gourmet Meat Clubs undersøgelse og kender i øvrigt ikke til videnskabelige undersøgelser, der skulle påvise en sådan sammenhæng mellem kød og sex.

“De få undersøgelser, der er på området peger på, at vægttab og sund mad i stil med middelhavskost eller ny nordisk hverdagsmad kan forbedre situationen for mænd med eksempelvis impotens. Det er jo ikke en kost, der er særligt rig på kød, men jeg ville ikke bruge det til at sige noget som helst om kød og seksuel funktion, for det kan det ikke bære,” forklarer han.

Vil man gerne spise sig ud af seksuelle problemer, er professorens anbefaling da også en helt anden.

“En kost rig på frugt, grønt og fibre ser ud til at være det bedste bud på noget, der hjælper på seksuelle problemer hos mænd. Der er desværre ikke noget om, hvad der hjælper kvinder.”

LÆS OGSÅ: Er storesøskende virkelig dårligere til at køre bil?

LÆS OGSÅ: Nej, japaner blev ikke dræbt under seks ton pornoblade

LÆS OGSÅ: Dumper kloge mennesker oftest køreprøven?

LÆS OGSÅ: Er østers elskovens vidundermiddel?


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu