EU-staterne skal gå aktivt ind i kampen mod falske nyheder

Chefen for den italienske konkurrencemyndighed opfordrer EU-landene til at etablere nationale agenturer, der skal samarbejde om at bekæmpe falske nyheder på nettet.

 


EU-landene bør etablere et netværk af offentlige agenturer, der skal bekæmpe udbredelsen af falske nyheder. Sådan lyder opfordringen fra Giovanni Pitruzzella, der er direktør for den italienske konkurrencestyrelse.

Medlemslandene bør i højere grad varetage udfordringen med de falske nyheder på internettet og ikke blot overlade det til de sociale medier som for eksempel Facebook, siger Giovanni Pitruzzella til den britiske avis Financial Times.

De nye agenturer skal koordineres fra EU’s hovedkvarter i Bruxelles og hurtigt kunne gør internetbrugerne opmærksom på en falsk nyheder og sørge for, at de ikke spreder sig på nettet. Desuden skal agenturerne udstyres med kompetencer til at kunne udstede bøder.

”De falske politiske historier er med til at skabe populisme og er en trussel mod vores demokratier,” siger Pitruzzella til avisen.

”Vi har ramt et bump på vejen. Vi må beslutte os for, om vi blot vil lade internettet køre sit eget løb – som det vilde vesten – eller om det bør reguleres, så det imødekommer den måde, vi kommunikerer på i dag. Jeg tror, vi har brug for sådanne regler, og at det er op til den offentlige sektor at lave dem,” fortsætter han.

Giovanni Pitruzzellas opfordring kommer i kølvandet på en stigende bekymring for den indflydelse, de falske nyheder har på vestens demokratier, som for eksempel i forbindelse med den britiske afstemning om fortsat EU-medlemskab og det amerikanske præsidentvalg. I Tyskland afholdes forbundsdagsvalg i år, og i den forbindelse har regeringen fremlagt et forslag, der indebærer, at myndighederne kan pålægge for eksempel sociale medier bøder på helt op til en halv mio. euro, hvis de lægger platforme til en falsk nyheder.

Også den nyvalgte italienske centrum-venstre premierminister, Paolo Gentiloni, har været en tur gennem møllen med falske historier. Umiddelbart efter, at han havde indtaget posten som regeringsleder, spredte sig en historie om, at han havde kaldt italienerne for nogle ”brokkehoveder”, der skal lære at give afkald på ting. En udtalelse, der ikke var sand.

Også danske politikere vil lægge pres på de sociale medier, så udbredelsen af falske nyheder begrænses. Regeringen er blevet opfordret til at lade jurister undersøge, hvordan Facebook kan straffes for netop at promovere de usande historier, skrev Jyllands-Posten den 30. december.

 

Forrige artikel Sådan blev uskyldige hængt ud som skyldige Sådan blev uskyldige hængt ud som skyldige Næste artikel Seks mediepersoners bud på opgør med falske nyheder Seks mediepersoners bud på opgør med falske nyheder
Sverige er frontløber i kampen mod desinformation og propaganda

Sverige er frontløber i kampen mod desinformation og propaganda

Svenskerne ville ikke stå uforberedt tilbage, hvis valgkampen op til rigsdagsvalget i september skulle blive ramt af russisk desinformation. Og i dag er Sverige derfor blandt de europæiske lande, der har taget de længste skridt i forsøget på at hindre påvirkningskampagner fra fremmede magter.

Fødder med uhyggelig hudsygdom er ét stort fupnummer

En video med et menneskes fødder, der angiveligt er ramt af en eller anden gevækst, cirkulerer lige nu på Facebook. Men det hele er svindel. Videoen findes slet ikke, og i sidste ende risikerer du at blive flået for penge.

Er regeringens klimaudspil tal-fifleri?

Er regeringens klimaudspil tal-fifleri?

Regeringens klimaudspil er tal-fifleri, fordi de medregner den CO2, der automatisk bliver optaget af jord og planter i den samlede CO2-reduktion. Det mener SF’s formand Pia Olsen Dyhr i hvert fald. Men regeringens måde at udregne CO2-reduktionen er helt efter bogen, slår forskere fast. 

Sandheden tabte i det brasilianske valg

Sandheden tabte i det brasilianske valg

BLOG: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet, skriver forsker i dette blogindlæg.

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Et flertal af danskerne vil gerne læse flere bøger, lyder det i en ny undersøgelse. Men undersøgelsen minder mest om en reklame og kan reelt ikke bruges til noget, siger forsker. Faktisk læser danskerne bøger sjældnere end tidligere, viser en anden undersøgelse.

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

I et opslag på Twitter i forrige uge kunne udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) påvise, at det danske skattetryk steg under SRSF-regeringen, men er faldet markant, siden Liberal Alliance fik de afgørende mandater i 2015. Men det faldende skattetryk skyldes primært andet end politiske beslutninger.

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Hvis man ikke har så meget hår på hovedet, skal man bare spise pomfritter fra McDonald’s. Et nyt studie viser nemlig, at de friturestegte kartoffelstave kan kurere skaldethed. Sådan lyder det pudsige budskab på flere hjemmesider. Men det er en komplet misforståelse, slår forsker bag studiet fast.

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

KOMMENTAR: Kampen mod forureningen af vores informationsmiljø med misinformation og disinformation må føres med to slags våben. Det ene våben har vi talt rigtig meget om, det andet våben taler vi alt for lidt om, skriver TjekDets chefredaktør Lisbeth Knudsen.

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Et glas rødvin har samme positive virkning på kroppen som en rask løbetur. Det skulle et canadisk forskningsprojekt vise, fortæller flere danske og internationale netmedier. Men den konklusion er skudt helt ved siden af.

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Følger man udlændingedebatten i Danmark, kan man næsten ikke undgå at støde på begreberne vestlige og ikke-vestlige indvandrere og efterkommere. Men hvem er de 'ikke-vestlige' egentlig? Og hvilke lande kommer de fra?

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Du må hverken spise avocado, mandler, kiwi eller en lang række andre frugter og grøntsager, hvis du er veganer. De er nemlig alle sammen bestøvede af bier på en “unaturlig måde”, lyder budskabet i en video, der florerer på Facebook. Men hos Dansk Vegetarisk Forening stopper de ikke med at spise avocado.

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Forskere har fundet en forklaring på den mystiske sygdom fibromyalgi, der giver massevis af danskere muskel- og ledsmerter. Det hævder en artikel, der er blevet delt tusindvis af gange på Facebook. Men budskabet er (desværre) forkert, fastslår forskere.

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Det danske landbrug eksporterer for hele 160 milliarder kroner årligt, lyder det fra både klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) og landbrugsorganisationen Bæredygtigt Landbrug. Men det tal passer ikke. Både ministeren og interesseorganisation medregner nemlig massevis af milliarder, der ikke har noget med landbruget at gøre, siger forsker. 

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Hvad har fodboldspilleren Nicklas Bendtner, komikeren Anders Matthesen og skuespilleren Viggo Mortensen til fælles? Jo, de har alle været gået konkurs og er nu millionærer igen takket være investeringsfirmaet Bitcoin Revolution. Sådan lyder i hvert fald budskabet i tre artikler, der florerer på nettet. Men artiklerne er fup og svindel. 

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Danskerne spiser 300 gram kød om dagen - altså fire gange så meget kød, som Fødevarestyrelsen anbefaler - siger Jakob Jønck, der står bag firmaet Simple Feast, som sælger grøntsagsbaserede måltidskasser. Men postulatet om de 300 gram skyder langt over målet, slår forsker fast.