EU-staterne skal gå aktivt ind i kampen mod falske nyheder

Chefen for den italienske konkurrencemyndighed opfordrer EU-landene til at etablere nationale agenturer, der skal samarbejde om at bekæmpe falske nyheder på nettet.

 


EU-landene bør etablere et netværk af offentlige agenturer, der skal bekæmpe udbredelsen af falske nyheder. Sådan lyder opfordringen fra Giovanni Pitruzzella, der er direktør for den italienske konkurrencestyrelse.

Medlemslandene bør i højere grad varetage udfordringen med de falske nyheder på internettet og ikke blot overlade det til de sociale medier som for eksempel Facebook, siger Giovanni Pitruzzella til den britiske avis Financial Times.

De nye agenturer skal koordineres fra EU’s hovedkvarter i Bruxelles og hurtigt kunne gør internetbrugerne opmærksom på en falsk nyheder og sørge for, at de ikke spreder sig på nettet. Desuden skal agenturerne udstyres med kompetencer til at kunne udstede bøder.

”De falske politiske historier er med til at skabe populisme og er en trussel mod vores demokratier,” siger Pitruzzella til avisen.

”Vi har ramt et bump på vejen. Vi må beslutte os for, om vi blot vil lade internettet køre sit eget løb – som det vilde vesten – eller om det bør reguleres, så det imødekommer den måde, vi kommunikerer på i dag. Jeg tror, vi har brug for sådanne regler, og at det er op til den offentlige sektor at lave dem,” fortsætter han.

Giovanni Pitruzzellas opfordring kommer i kølvandet på en stigende bekymring for den indflydelse, de falske nyheder har på vestens demokratier, som for eksempel i forbindelse med den britiske afstemning om fortsat EU-medlemskab og det amerikanske præsidentvalg. I Tyskland afholdes forbundsdagsvalg i år, og i den forbindelse har regeringen fremlagt et forslag, der indebærer, at myndighederne kan pålægge for eksempel sociale medier bøder på helt op til en halv mio. euro, hvis de lægger platforme til en falsk nyheder.

Også den nyvalgte italienske centrum-venstre premierminister, Paolo Gentiloni, har været en tur gennem møllen med falske historier. Umiddelbart efter, at han havde indtaget posten som regeringsleder, spredte sig en historie om, at han havde kaldt italienerne for nogle ”brokkehoveder”, der skal lære at give afkald på ting. En udtalelse, der ikke var sand.

Også danske politikere vil lægge pres på de sociale medier, så udbredelsen af falske nyheder begrænses. Regeringen er blevet opfordret til at lade jurister undersøge, hvordan Facebook kan straffes for netop at promovere de usande historier, skrev Jyllands-Posten den 30. december.

 

Forrige artikel Tesen om ’det postfaktuelle samfund’ er postfaktuel Tesen om ’det postfaktuelle samfund’ er postfaktuel Næste artikel Facebook går jo ikke væk, så hvad gør vi så? Facebook går jo ikke væk, så hvad gør vi så?
Fik du læst? Hvor mange børn får egentlig ministerpension?

Fik du læst? Hvor mange børn får egentlig ministerpension?

Over sommeren kan du læse eller genlæse de mest læste artikler på tjekdet.dk. Vores artikel om pension til ministres børn er over et år gammel. Borgerlige ministre måtte forlade deres poster ved folketingsvalget forleden. Og et borgerforslag mod pension til ministerbørn prægede dagsordenen i foråret. To begivenheder der måske har været med til at give artiklen nyt liv i år.

Fik du læst? Her er verdens rigeste lande

Fik du læst? Her er verdens rigeste lande

Over sommeren kan du læse eller genlæse de mest læste artikler på tjekdet.dk. Artiklen med suverænt flest læsere i år ser på, hvilket land, der er det rigeste i verden. Det er slet ikke så nemt at afgøre, viste vores faktatjek. 

Direktørsvindel rammer hårdest i sommerferien

Direktørsvindel rammer hårdest i sommerferien

Det er sommer, og direktionsgangen er højst sandsynligt ferietom. Dermed er højsæsonen for direktørsvindel indledt, hvor 'ikke-ferieramte' medarbejdere får en fupmail, der hævdes at komme fra direktøren.

LEGO-ejer misbruges i bitcoin-svindelnummer

LEGO-ejer misbruges i bitcoin-svindelnummer

For tiden tjener LEGO-ejer Kjeld Kirk Kristiansen bunkevis af penge på at investere i bitcoin, og du kan gøre det samme, lover artikel. Men der er tale om rendyrket snyd. 

Nej, din smartphone giver dig ikke horn i nakken

Nej, din smartphone giver dig ikke horn i nakken

Flere danske og udenlandske medier har de seneste uger berettet om et australsk studie, der beskylder smartphones for at give dig horn i nakken. Men den konklusion er helt gal, siger to forskere, der også er betænkelige ved, at studiets hovedforfatter forhandler puder, som skulle afhjælpe nakkesmerter.