EU-staterne skal gå aktivt ind i kampen mod falske nyheder

Chefen for den italienske konkurrencemyndighed opfordrer EU-landene til at etablere nationale agenturer, der skal samarbejde om at bekæmpe falske nyheder på nettet.

 


EU-landene bør etablere et netværk af offentlige agenturer, der skal bekæmpe udbredelsen af falske nyheder. Sådan lyder opfordringen fra Giovanni Pitruzzella, der er direktør for den italienske konkurrencestyrelse.

Medlemslandene bør i højere grad varetage udfordringen med de falske nyheder på internettet og ikke blot overlade det til de sociale medier som for eksempel Facebook, siger Giovanni Pitruzzella til den britiske avis Financial Times.

De nye agenturer skal koordineres fra EU’s hovedkvarter i Bruxelles og hurtigt kunne gør internetbrugerne opmærksom på en falsk nyheder og sørge for, at de ikke spreder sig på nettet. Desuden skal agenturerne udstyres med kompetencer til at kunne udstede bøder.

”De falske politiske historier er med til at skabe populisme og er en trussel mod vores demokratier,” siger Pitruzzella til avisen.

”Vi har ramt et bump på vejen. Vi må beslutte os for, om vi blot vil lade internettet køre sit eget løb – som det vilde vesten – eller om det bør reguleres, så det imødekommer den måde, vi kommunikerer på i dag. Jeg tror, vi har brug for sådanne regler, og at det er op til den offentlige sektor at lave dem,” fortsætter han.

Giovanni Pitruzzellas opfordring kommer i kølvandet på en stigende bekymring for den indflydelse, de falske nyheder har på vestens demokratier, som for eksempel i forbindelse med den britiske afstemning om fortsat EU-medlemskab og det amerikanske præsidentvalg. I Tyskland afholdes forbundsdagsvalg i år, og i den forbindelse har regeringen fremlagt et forslag, der indebærer, at myndighederne kan pålægge for eksempel sociale medier bøder på helt op til en halv mio. euro, hvis de lægger platforme til en falsk nyheder.

Også den nyvalgte italienske centrum-venstre premierminister, Paolo Gentiloni, har været en tur gennem møllen med falske historier. Umiddelbart efter, at han havde indtaget posten som regeringsleder, spredte sig en historie om, at han havde kaldt italienerne for nogle ”brokkehoveder”, der skal lære at give afkald på ting. En udtalelse, der ikke var sand.

Også danske politikere vil lægge pres på de sociale medier, så udbredelsen af falske nyheder begrænses. Regeringen er blevet opfordret til at lade jurister undersøge, hvordan Facebook kan straffes for netop at promovere de usande historier, skrev Jyllands-Posten den 30. december.

 

Forrige artikel Sådan blev uskyldige hængt ud som skyldige Sådan blev uskyldige hængt ud som skyldige Næste artikel Seks mediepersoners bud på opgør med falske nyheder Seks mediepersoners bud på opgør med falske nyheder
Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Når medier og klimaforskere fortæller befolkningen, at 97 procent af alle klimaforskere er enige om, at klimaforandringerne er menneskeskabte, er det en løgnehistorie, skriver geolog og byrådsmedlem Jens Morten Hansen i et debatindlæg. Flere klimaforskere fra både ind- og udland er enige i kritikken af 97 procents-påstanden, men samtidig understreger de, at der i forskningsmiljøet er bred enighed om menneskets rolle i klimaforandringerne.

Facebook renser ud i gruppernes medlemstal

Facebook renser ud i gruppernes medlemstal

Facebook har ændret, hvordan man bliver medlem af en gruppe på det sociale medie. En af konsekvenserne er, at gruppeadministratorer vil opleve, at deres medlemstal falder.

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Historiske lønforhøjelser, den laveste arbejdsløshed i 40 år og et boom i udenlandske investeringer. Det er sandheden om Brexit, lyder budskabet i en viral video. Men det er “absurd” at tale om konsekvenserne af Brexit, før skilsmissen overhovedet er en realitet, siger to økonomiprofessorer. 

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

Fake news og desinformation er et betændt emne i Italien. Der er langt fra enighed om problemets størrelse, ej heller løsningsmodellerne. Myndighederne har indført initiativer mod desinformation, der spænder fra uddannelse af elever til en ”rød-knap-tjeneste”, der giver borgere adgang til at indberette falske nyheder til en online-politi-enhed.

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Fire store techvirksomheder har aflagt rapport til EU om deres indsats mod desinformation. Fint, men der skal mere til, lyder svaret fra EU-Kommissionen, der mandag fik besøg af Facebook.

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Med næsten 16 millioner kroner i ryggen skal et nyt dansk forskningscenter undersøge årsagerne til og konsekvenserne af hadefulde ytringer på internettet. I sidste ende er målet at præsentere strategier, der kan dæmme op for fjendtlige politiske debatter.

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Ukendte bagmænd har oprettet falske facebooksider, hvor de misbruger navnene på flere af de nykårede danske verdensmeste i håndbold. Til sammen har siderne allerede nu langt over 100.000 følgere. I sidste ende kan de falske sider bruges til at lokke penge ud af dig.

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Ifølge nyt studie er Britta Nielsens formodede svindel for millioner i Socialstyrelsen en statistisk undtagelse, og forskernes nye fund kan være med til at forklare svindelnumrene blandt mandlige topfolk i finansverdenen. Høj løn og løgnagtighed følges ad. Og så er mænd – statistisk set – større løgnere end kvinder.

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook vil gøre op med påvirkningskampagner. Derfor skal nye regler gøre det mere besværligt at indrykke politiske annoncer på det sociale medie. Reglerne vil også gælde i forbindelse med europaparlamentsvalg den 26. maj og folketingsvalget, der skal finde sted senest den 17. juni i år.

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Danmarks integrationsindsats halter håbløst efter Norges og Sveriges, hvor langt flere flygtninge er i arbejde, konkluderer chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. Men den konklusion afviser flere forskere.

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Endnu engang må det dansk-svenske postselskab PostNord ufrivilligt lægge navn til et fupnummer, der i disse dage tikker ind på mange danskeres mobiltelefoner. Du lokkes med en gratis mobiltelefon, men skal i stedet betale dyrt for et abonnement på en angivelig datingside.