Fordele bag Alternativets ønske om 100 procent økologi er gætværk

Hvis alt landbrug i Danmark var økologisk, ville det gavne både miljø og folkesundhed, mener Alternativet. Men den udlægning er for skråsikker, siger forskere. Der mangler nemlig tilstrækkelig videnskabelig dokumentation.

Fakta

"Et 100 procent økologisk landbrug vil i kraft af et reduceret forbrug af kunstgødning og sprøjtegifte betyde store fordele for miljøet. På samme måde vil befolkningen og folkesundheden også mærke en positiv effekt, da vi vil få sundere, mere næringsrige og renere grøntsager."

Sådan skriver partiet Alternativet i deres partiprogram.

Og får Alternativet held med at få valgt en eller flere kandidater til kommunalbestyrelsen i København ved det kommende kommunalvalg, vil partiet arbejde for en mere bæredygtig udvikling. Konkret skal det blandt andet betyde, at alle råvarer og måltider, der serveres i offentlige institutioner skal være fuldstændig økologiske.

Men er der nu også hold i Alternativets økovision?

Det er der ikke, siger Sander Bruun, der er lektor ved institut for plante- og miljøvidenskab ved Københavns Universitet.

“Der er masser af interessant ideer i de økologiske principper, som vi skal undersøge og lære en masse af. Men det er ikke så enkelt at sige, at det er bedre for miljøet med økologisk landbrug i hele landet,” siger Sander Bruun.

LÆS OGSÅ: Bjørn Lomborg anvender forskning forkert i økologi-kritik

Udover Sander Bruun har TjekDet spurgt en stribe forskere, om miljøet og folkesundheden vil nyde godt af en omlægning til økologisk landbrug. Langt hen ad vejen er Alternativets opgørelse over fordelene ved økologi blottet for nuancer, lyder svaret fra eksperterne.

Økologi er ikke garant for bedre miljø

Ifølge flere forskere eksisterer der ikke dokumentation for, at et økologisk landbrug entydigt er mere miljøvenligt. Det skal dog ikke forstås sådan, at det konventionelle landbrug er grønnere, men at det er noget nær umuligt at gøre regnestykket mellem økologisk og konventionelt landbrug op, så man med sikkerhed i stemmen kan udråbe økologi som bedre for miljøet.

“Jeg kan godt blive lidt træt af, at det bliver udlagt som en endegyldig sandhed, for der er fordele og ulemper ved økologisk produktion. Man kan godt veje økologisk og konventionelt landbrug op mod hinanden, men det er meget svært at komme med nogle endegyldige sandheder,” siger Sander Bruun.

Alternativets udlægning mangler nuancer, siger han og kalder det forsimplet at påstå, at økologisk landbrug entydigt er til fordel for miljøet.

En udfordring for det økologiske landbrug er bekæmpelsen af ukrudtet. En måde at løse det på er ved at lade en mark stå bar og uden afgrøder en sæson, men det betyder samtidig, at jorden har svært ved optage næringsstoffer, da vandet fiser lige gennem en pløjet og harvet mark. Og det er skidt for miljøet.

Derudover vurderer eksperterne, at der er god grund til at tro, at omlægningen vil betyde en større kvælstofudledning. Også skidt for miljøet.

Selv hvis økologi skulle gavne miljøet, vil en omlægning til ren økologisk produktion herhjemme ikke være problemfrit. I Danmark er økologi nemlig mindre produktivt end konventionelt landbrug. Præcist hvor meget er svært at angive, men ifølge Jørgen Eivind Olesen, professor ved institut for agroøkologi ved Aarhus Universitet, vil faldet være mellem 30 og 40 procent.

Derfor vil en større del af fødevarer skulle produceres i andre lande. En omlægning til ren økologisk produktion i Danmark vil altså ikke løse problemet med landbrugets CO2-udledning, men blot flytte udledningen over landegrænsen eller til transportsektoren i stedet. Og det er en af årsagerne til, at Jørgen Eivind Olesen ikke er begejstret for Alternativets forslag.

“Debatten er blevet ideologisk og følelsesbaseret. Jeg er helt sikker på, at der er rigtig mange forbrugere, der har en fornemmelse af, at økologi er sundere, bedre for miljøet og bedre for klimaet. Og det er myter alt sammen efter min mening,” Jørgen Eivind Olesen.

LÆS OGSÅ: Velvalgt årstal giver drastisk fald i forbruget af antibiotika til dyr

LÆS OGSÅ: V-politiker mangler fakta, når han kalder regeringen grønnest

Ikke mere nærende

Vi får altså ikke nødvendigvis et stærkere miljø af at omlægge til ren økologi. Men bliver vi så i det mindste sundere af det, sådan som der står i Alternativets partiprogram?


”Det er korrekt, at man ved omlægning til 100 procent økologi vil opnå fødevarer med færre pesticidrester. Der findes dog endnu ikke solid videnskabelig dokumentation for, at det også vil føre til mere næringsrige fødevarer,” siger Kristian Holst Laursen, der er adjunkt i planteernæring og fødevarekvalitet ved Københavns Universitet.

Men det er svært at dokumentere den sundhedsmæssige gevinst ved økologi.

Den ideelle måde ville være at følge en gruppe mennesker, der spiser økologisk og en gruppe, der ikke gør. Efter flere år undersøger man så, om de økologiske forbrugere er sundere. Den slags studie er bare umådeligt svært at føre ud i livet, for man risikerer at måle noget helt andet.

”Økologiske forbrugere har ofte en sundere livsstil – dyrker mere motion og ryger ikke. Det betyder, at det er vanskeligt at holde kost adskilt fra andre ting med betydning for sundhed, når økologiske og konventionelle forbrugere sammenlignes,” siger Kristian Holst Laursen.

En farlig bagatel

Vi har altså ikke dokumentation for, at det er sundere at spise økologisk. Men hvad så med de omtalte pesticidrester?

Der er stort set ingen pesticidrester i økologiske fødevare, og det er vigtigt at have med i vurderingen af sundhedsfordelene ved økologi. Ny forskning viser nemlig, at pesticidrester kan være hård kost for sårbare grupper som små børn og gravide.

Men i danske grøntsager er mængden af pesticidrester allerede så lav, at der ikke er nogen fare ved at spise konventionelt dyrkede danske grøntsager. Derfor vil en omlægning ikke kunne mærkes på folkesundheden. Det siger Bodil Hamborg Jensen, der er seniorrådgiver ved afdelingen for risikovurdering og ernæring ved DTU.

“Det er selvfølgelig bedre ikke at have pesticidrester i kroppen. Men vi har beregnet, at de niveauer, vi finder i danske afgrøder ikke udgør et sundhedsmæssigt problem, så derfor vurderer vi, at det ikke betyder det store for sundheden.” siger hun.

LÆS OGSÅ: Danmark er ikke det eneste land med afgifter på elbiler

LÆS OGSÅ: Greenpeace fejler i faktatjek af Lars Løkke Rasmussens 'selvros'

Alternativet: Økologi er en politisk tro

De fire forskere, vi har talt med, afviser altså, at økologi er sundere eller bedre for miljøet. Det får dog ikke Alternativtes spidskandidat i Københavns Kommune, Niko Grünfeld, til at ændre holdning til, at måltiderne i offentlige institutioner skal være helt økologiske. Han vil stadig servere ”rene råvarer uden skadelige pesticider og kemikalier,” fastholder han og uddyber:

“Vi skal gå forrest i fødevareproduktion og den bæredygtige husholdning, og det er det, vi gerne vil signalere. Vi kan være med til at præge en udvikling, hvor vi ernærer os mest bæredygtigt, både i forhold til sundhed og klima.”

Samme melding kommer fra Christiansborg, hvor partiets landbrugs- og miljøordfører, Christian Poll, ikke kan se problemer i partiprogrammet, selvom flere eksperter påpeger, at man ikke kan udpege økologisk landbrug som mere miljøvenligt end konventionelt.

“Det er jo et partiprogram, og vi har valgt politisk at tro på, at økologi er markant bedre både for naturen og miljøet. Jeg ved godt, at man kan finde forskere - især dem, der arbejder med optimering af landbrugsproduktion - som mener, at økologi ikke er bedre,” siger Christian Poll.

Og Alternativet bygger deres politik på forskning, understreger Christian Poll.

“Det er ikke en mavefornemmelse. Det er udtryk for en række forskningsresultater, som peger i den anden retning end den forsker, du har snakket med,” siger han.

Christian Poll opfordrer os til at tage et kig på en oversigt over forskning, som en person fra Alternativets bagland har udarbejdet. Den demonstrerer, at økologisk landbrug faktisk er bedre for miljøet, siger han.

Vi beder Sander Bruun fra Københavns Universitet vurdere, om listen med forskningsresultater får ham til at give partiet ret. Men listen indeholder ikke noget, der slår fast, at økologisk landbrug er bedre for miljøet end konventionelt.

"Listen overbeviser mig om, at man ikke kan konkludere, at konventionelt landbrug er mere miljøvenligt end økologisk. Men den overbeviser mig ikke om, at økologisk landbrug er mere miljøvenligt end det konventionelle," skriver Sander Bruun i en mail.

Fordelene og ulemperne ved økologisk landbrug er ofte genstand for en del debat. For eksempel har vi faktatjekket en påstand fra Bjørn Lomborg, der er direktør for tænketanken Copenhagen Consensus. I en video fremfører han en stærk kritik af økologi. Det kræver langt mere landbrugsjord, hvis verden skal brødfødes af udelukkende økologiske fødevarer, forklarer han. Men det er ikke hele sandheden, viser vores faktatjek.

Og sandheden fik måske også et statistisk vrid, da Landbrug & Fødvarer meddelte, at landbruget har reduceret forbruget af antibiotika med 50 procent. Men reduktionen kunne også have været på blot 25 procent. Eller sågar have været en stigning, viste et andet faktatjek.

LÆS OGSÅ: Bjørn Lomborg anvender forskning forkert i økologi-kritik

LÆS OGSÅ: Velvalgt årstal giver drastisk fald i forbruget af antibiotika til dyr

LÆS OGSÅ: V-politiker mangler fakta, når han kalder regeringen grønnest

Forrige artikel Ryger danskerne mere og mere? Ryger danskerne mere og mere? Næste artikel Nej Margrete Auken, ikke alle majs- og kornmarker får Roundup lige inden høsten Nej Margrete Auken, ikke alle majs- og kornmarker får Roundup lige inden høsten
Hvornår må du bruge det lange lys på motorvejen?

Hvornår må du bruge det lange lys på motorvejen?

Hvis du er i tvivl om, om du skal eller overhovedet må bruge det lange lys, når du kører på motorvejen, så er du ikke den eneste. Spørgsmålet har nemlig skabt stor debat på de sociale medier og i avisernes spalter. Og svaret er da heller ikke helt så enkelt, siger eksperterne.

Fødder med uhyggelig hudsygdom er ét stort fupnummer

En video med et menneskes fødder, der angiveligt er ramt af en eller anden gevækst, cirkulerer lige nu på Facebook. Men det hele er svindel. Videoen findes slet ikke, og i sidste ende risikerer du at blive flået for penge.

Sandheden tabte i det brasilianske valg

Sandheden tabte i det brasilianske valg

BLOG: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet, skriver forsker i dette blogindlæg.

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Et flertal af danskerne vil gerne læse flere bøger, lyder det i en ny undersøgelse. Men undersøgelsen minder mest om en reklame og kan reelt ikke bruges til noget, siger forsker. Faktisk læser danskerne bøger sjældnere end tidligere, viser en anden undersøgelse.

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

I et opslag på Twitter i forrige uge kunne udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) påvise, at det danske skattetryk steg under SRSF-regeringen, men er faldet markant, siden Liberal Alliance fik de afgørende mandater i 2015. Men det faldende skattetryk skyldes primært andet end politiske beslutninger.

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Hvis man ikke har så meget hår på hovedet, skal man bare spise pomfritter fra McDonald’s. Et nyt studie viser nemlig, at de friturestegte kartoffelstave kan kurere skaldethed. Sådan lyder det pudsige budskab på flere hjemmesider. Men det er en komplet misforståelse, slår forsker bag studiet fast.

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

KOMMENTAR: Kampen mod forureningen af vores informationsmiljø med misinformation og disinformation må føres med to slags våben. Det ene våben har vi talt rigtig meget om, det andet våben taler vi alt for lidt om, skriver TjekDets chefredaktør Lisbeth Knudsen.

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Et glas rødvin har samme positive virkning på kroppen som en rask løbetur. Det skulle et canadisk forskningsprojekt vise, fortæller flere danske og internationale netmedier. Men den konklusion er skudt helt ved siden af.

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Følger man udlændingedebatten i Danmark, kan man næsten ikke undgå at støde på begreberne vestlige og ikke-vestlige indvandrere og efterkommere. Men hvem er de 'ikke-vestlige' egentlig? Og hvilke lande kommer de fra?

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Du må hverken spise avocado, mandler, kiwi eller en lang række andre frugter og grøntsager, hvis du er veganer. De er nemlig alle sammen bestøvede af bier på en “unaturlig måde”, lyder budskabet i en video, der florerer på Facebook. Men hos Dansk Vegetarisk Forening stopper de ikke med at spise avocado.

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Forskere har fundet en forklaring på den mystiske sygdom fibromyalgi, der giver massevis af danskere muskel- og ledsmerter. Det hævder en artikel, der er blevet delt tusindvis af gange på Facebook. Men budskabet er (desværre) forkert, fastslår forskere.

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Det danske landbrug eksporterer for hele 160 milliarder kroner årligt, lyder det fra både klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) og landbrugsorganisationen Bæredygtigt Landbrug. Men det tal passer ikke. Både ministeren og interesseorganisation medregner nemlig massevis af milliarder, der ikke har noget med landbruget at gøre, siger forsker. 

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Hvad har fodboldspilleren Nicklas Bendtner, komikeren Anders Matthesen og skuespilleren Viggo Mortensen til fælles? Jo, de har alle været gået konkurs og er nu millionærer igen takket være investeringsfirmaet Bitcoin Revolution. Sådan lyder i hvert fald budskabet i tre artikler, der florerer på nettet. Men artiklerne er fup og svindel. 

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Danskerne spiser 300 gram kød om dagen - altså fire gange så meget kød, som Fødevarestyrelsen anbefaler - siger Jakob Jønck, der står bag firmaet Simple Feast, som sælger grøntsagsbaserede måltidskasser. Men postulatet om de 300 gram skyder langt over målet, slår forsker fast. 

Gammelt pakkefupnummer i nye klæder vil flå din bankkonto

Gammelt pakkefupnummer i nye klæder vil flå din bankkonto

Mange danskere modtager i øjeblikket en sms, hvor det hævdes, at der ligger en pakke og venter. Modtageren skal bare lige betale et par kroner, så kommer pakken. Men det hele er et svindelnummer, advarer Forbrugerrådet. Og det er langt fra første gang, at fupmagere forsøger at lokke med mystiske pakker.

Her er verdens rigeste lande

Her er verdens rigeste lande

USA bliver ofte kaldt den største økonomi i verden, men størst er ikke nødvendigvis rigest. Og hvilket land, der har den største økonomi eller er rigest, kan være forskelligt, alt efter hvordan man gør det op.

DR manglede klarsyn i nyhed om clairvoyante

DR manglede klarsyn i nyhed om clairvoyante

Ny undersøgelse viser, at danskerne oftere søger vejledning om livets store spørgsmål hos clairvoyante end hos præster, fortalte DR i både TV-avisen og P1 Morgen. Men det kan man nu ikke konkludere, fortæller analyseinstituttet bag undersøgelsen.