Fordele bag Alternativets ønske om 100 procent økologi er gætværk

Hvis alt landbrug i Danmark var økologisk, ville det gavne både miljø og folkesundhed, mener Alternativet. Men den udlægning er for skråsikker, siger forskere. Der mangler nemlig tilstrækkelig videnskabelig dokumentation.

Fakta

"Et 100 procent økologisk landbrug vil i kraft af et reduceret forbrug af kunstgødning og sprøjtegifte betyde store fordele for miljøet. På samme måde vil befolkningen og folkesundheden også mærke en positiv effekt, da vi vil få sundere, mere næringsrige og renere grøntsager."

Sådan skriver partiet Alternativet i deres partiprogram.

Og får Alternativet held med at få valgt en eller flere kandidater til kommunalbestyrelsen i København ved det kommende kommunalvalg, vil partiet arbejde for en mere bæredygtig udvikling. Konkret skal det blandt andet betyde, at alle råvarer og måltider, der serveres i offentlige institutioner skal være fuldstændig økologiske.

Men er der nu også hold i Alternativets økovision?

Det er der ikke, siger Sander Bruun, der er lektor ved institut for plante- og miljøvidenskab ved Københavns Universitet.

“Der er masser af interessant ideer i de økologiske principper, som vi skal undersøge og lære en masse af. Men det er ikke så enkelt at sige, at det er bedre for miljøet med økologisk landbrug i hele landet,” siger Sander Bruun.

LÆS OGSÅ: Bjørn Lomborg anvender forskning forkert i økologi-kritik

Udover Sander Bruun har TjekDet spurgt en stribe forskere, om miljøet og folkesundheden vil nyde godt af en omlægning til økologisk landbrug. Langt hen ad vejen er Alternativets opgørelse over fordelene ved økologi blottet for nuancer, lyder svaret fra eksperterne.

Økologi er ikke garant for bedre miljø

Ifølge flere forskere eksisterer der ikke dokumentation for, at et økologisk landbrug entydigt er mere miljøvenligt. Det skal dog ikke forstås sådan, at det konventionelle landbrug er grønnere, men at det er noget nær umuligt at gøre regnestykket mellem økologisk og konventionelt landbrug op, så man med sikkerhed i stemmen kan udråbe økologi som bedre for miljøet.

“Jeg kan godt blive lidt træt af, at det bliver udlagt som en endegyldig sandhed, for der er fordele og ulemper ved økologisk produktion. Man kan godt veje økologisk og konventionelt landbrug op mod hinanden, men det er meget svært at komme med nogle endegyldige sandheder,” siger Sander Bruun.

Alternativets udlægning mangler nuancer, siger han og kalder det forsimplet at påstå, at økologisk landbrug entydigt er til fordel for miljøet.

En udfordring for det økologiske landbrug er bekæmpelsen af ukrudtet. En måde at løse det på er ved at lade en mark stå bar og uden afgrøder en sæson, men det betyder samtidig, at jorden har svært ved optage næringsstoffer, da vandet fiser lige gennem en pløjet og harvet mark. Og det er skidt for miljøet.

Derudover vurderer eksperterne, at der er god grund til at tro, at omlægningen vil betyde en større kvælstofudledning. Også skidt for miljøet.

Selv hvis økologi skulle gavne miljøet, vil en omlægning til ren økologisk produktion herhjemme ikke være problemfrit. I Danmark er økologi nemlig mindre produktivt end konventionelt landbrug. Præcist hvor meget er svært at angive, men ifølge Jørgen Eivind Olesen, professor ved institut for agroøkologi ved Aarhus Universitet, vil faldet være mellem 30 og 40 procent.

Derfor vil en større del af fødevarer skulle produceres i andre lande. En omlægning til ren økologisk produktion i Danmark vil altså ikke løse problemet med landbrugets CO2-udledning, men blot flytte udledningen over landegrænsen eller til transportsektoren i stedet. Og det er en af årsagerne til, at Jørgen Eivind Olesen ikke er begejstret for Alternativets forslag.

“Debatten er blevet ideologisk og følelsesbaseret. Jeg er helt sikker på, at der er rigtig mange forbrugere, der har en fornemmelse af, at økologi er sundere, bedre for miljøet og bedre for klimaet. Og det er myter alt sammen efter min mening,” Jørgen Eivind Olesen.

LÆS OGSÅ: Velvalgt årstal giver drastisk fald i forbruget af antibiotika til dyr

LÆS OGSÅ: V-politiker mangler fakta, når han kalder regeringen grønnest

Ikke mere nærende

Vi får altså ikke nødvendigvis et stærkere miljø af at omlægge til ren økologi. Men bliver vi så i det mindste sundere af det, sådan som der står i Alternativets partiprogram?


”Det er korrekt, at man ved omlægning til 100 procent økologi vil opnå fødevarer med færre pesticidrester. Der findes dog endnu ikke solid videnskabelig dokumentation for, at det også vil føre til mere næringsrige fødevarer,” siger Kristian Holst Laursen, der er adjunkt i planteernæring og fødevarekvalitet ved Københavns Universitet.

Men det er svært at dokumentere den sundhedsmæssige gevinst ved økologi.

Den ideelle måde ville være at følge en gruppe mennesker, der spiser økologisk og en gruppe, der ikke gør. Efter flere år undersøger man så, om de økologiske forbrugere er sundere. Den slags studie er bare umådeligt svært at føre ud i livet, for man risikerer at måle noget helt andet.

”Økologiske forbrugere har ofte en sundere livsstil – dyrker mere motion og ryger ikke. Det betyder, at det er vanskeligt at holde kost adskilt fra andre ting med betydning for sundhed, når økologiske og konventionelle forbrugere sammenlignes,” siger Kristian Holst Laursen.

En farlig bagatel

Vi har altså ikke dokumentation for, at det er sundere at spise økologisk. Men hvad så med de omtalte pesticidrester?

Der er stort set ingen pesticidrester i økologiske fødevare, og det er vigtigt at have med i vurderingen af sundhedsfordelene ved økologi. Ny forskning viser nemlig, at pesticidrester kan være hård kost for sårbare grupper som små børn og gravide.

Men i danske grøntsager er mængden af pesticidrester allerede så lav, at der ikke er nogen fare ved at spise konventionelt dyrkede danske grøntsager. Derfor vil en omlægning ikke kunne mærkes på folkesundheden. Det siger Bodil Hamborg Jensen, der er seniorrådgiver ved afdelingen for risikovurdering og ernæring ved DTU.

“Det er selvfølgelig bedre ikke at have pesticidrester i kroppen. Men vi har beregnet, at de niveauer, vi finder i danske afgrøder ikke udgør et sundhedsmæssigt problem, så derfor vurderer vi, at det ikke betyder det store for sundheden.” siger hun.

LÆS OGSÅ: Danmark er ikke det eneste land med afgifter på elbiler

LÆS OGSÅ: Greenpeace fejler i faktatjek af Lars Løkke Rasmussens 'selvros'

Alternativet: Økologi er en politisk tro

De fire forskere, vi har talt med, afviser altså, at økologi er sundere eller bedre for miljøet. Det får dog ikke Alternativtes spidskandidat i Københavns Kommune, Niko Grünfeld, til at ændre holdning til, at måltiderne i offentlige institutioner skal være helt økologiske. Han vil stadig servere ”rene råvarer uden skadelige pesticider og kemikalier,” fastholder han og uddyber:

“Vi skal gå forrest i fødevareproduktion og den bæredygtige husholdning, og det er det, vi gerne vil signalere. Vi kan være med til at præge en udvikling, hvor vi ernærer os mest bæredygtigt, både i forhold til sundhed og klima.”

Samme melding kommer fra Christiansborg, hvor partiets landbrugs- og miljøordfører, Christian Poll, ikke kan se problemer i partiprogrammet, selvom flere eksperter påpeger, at man ikke kan udpege økologisk landbrug som mere miljøvenligt end konventionelt.

“Det er jo et partiprogram, og vi har valgt politisk at tro på, at økologi er markant bedre både for naturen og miljøet. Jeg ved godt, at man kan finde forskere - især dem, der arbejder med optimering af landbrugsproduktion - som mener, at økologi ikke er bedre,” siger Christian Poll.

Og Alternativet bygger deres politik på forskning, understreger Christian Poll.

“Det er ikke en mavefornemmelse. Det er udtryk for en række forskningsresultater, som peger i den anden retning end den forsker, du har snakket med,” siger han.

Christian Poll opfordrer os til at tage et kig på en oversigt over forskning, som en person fra Alternativets bagland har udarbejdet. Den demonstrerer, at økologisk landbrug faktisk er bedre for miljøet, siger han.

Vi beder Sander Bruun fra Københavns Universitet vurdere, om listen med forskningsresultater får ham til at give partiet ret. Men listen indeholder ikke noget, der slår fast, at økologisk landbrug er bedre for miljøet end konventionelt.

"Listen overbeviser mig om, at man ikke kan konkludere, at konventionelt landbrug er mere miljøvenligt end økologisk. Men den overbeviser mig ikke om, at økologisk landbrug er mere miljøvenligt end det konventionelle," skriver Sander Bruun i en mail.

Fordelene og ulemperne ved økologisk landbrug er ofte genstand for en del debat. For eksempel har vi faktatjekket en påstand fra Bjørn Lomborg, der er direktør for tænketanken Copenhagen Consensus. I en video fremfører han en stærk kritik af økologi. Det kræver langt mere landbrugsjord, hvis verden skal brødfødes af udelukkende økologiske fødevarer, forklarer han. Men det er ikke hele sandheden, viser vores faktatjek.

Og sandheden fik måske også et statistisk vrid, da Landbrug & Fødvarer meddelte, at landbruget har reduceret forbruget af antibiotika med 50 procent. Men reduktionen kunne også have været på blot 25 procent. Eller sågar have været en stigning, viste et andet faktatjek.

LÆS OGSÅ: Bjørn Lomborg anvender forskning forkert i økologi-kritik

LÆS OGSÅ: Velvalgt årstal giver drastisk fald i forbruget af antibiotika til dyr

LÆS OGSÅ: V-politiker mangler fakta, når han kalder regeringen grønnest

Forrige artikel Ryger danskerne mere og mere? Ryger danskerne mere og mere? Næste artikel Nej Margrete Auken, ikke alle majs- og kornmarker får Roundup lige inden høsten Nej Margrete Auken, ikke alle majs- og kornmarker får Roundup lige inden høsten
Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Danmarks integrationsindsats halter håbløst efter Norges og Sveriges, hvor langt flere flygtninge er i arbejde, konkluderer chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. Men den konklusion afviser flere forskere.

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Endnu engang må det dansk-svenske postselskab PostNord ufrivilligt lægge navn til et fupnummer, der i disse dage tikker ind på mange danskeres mobiltelefoner. Du lokkes med en gratis mobiltelefon, men skal i stedet betale dyrt for et abonnement på en angivelig datingside.

Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Ifølge en dansk forsker hjælper det ikke på klimaproblemerne at lade være med at spise kød, da det animalske landbrug ikke tilføjer flere drivhusgasser til atmosfæren - det er de samme drivhusgasser, der kører i ring. Men den påstand holder ikke.

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Claus Pilgaard har overvundet sin konkurs ved at investere i bitcoin, og nu spreder han budskabet, så andre kan gøre ham kunsten efter. Sådan lyder det i en artikel, der lige nu florerer på nettet. Men artiklen er fup, og det er ikke første gang Claus Pilgaard har måtte lægge navn til den slags svindelnumre.   

Tilgodebevis til Magasin er fup

Tilgodebevis til Magasin er fup

Falske tilgodebeviser til Magasin tikker i øjeblikket ind på mange danskeres mobiltelefon på sms. Men der er - desværre - tale om et fupnummer, der i sidste ende kan koste dig dyrt. Svindlerne vil nemlig have snablen ned i din bankkonto.

Vi skal hacke demokratiet før andre gør det

Vi skal hacke demokratiet før andre gør det

KOMMENTAR: Europas demokratier er blevet svækket i de seneste 10 år. Populismen er i fremgang overalt i Europa. Vi må tænke nyt, hvis vi skal redde de demokratiske værdier.

Europæisk politik kan købes for penge

Europæisk politik kan købes for penge

National politik i hovedparten af EU-landene påvirkes af betydelige lyssky pengesummer – også fra Rusland, USA og andre verdensdele. Heller ikke det danske partistøttesystem er så transparent, som vi tror, siger en af Danmarks førende eksperter i finansiering af politiske partier.

Har DF-politiker ret i, at flere våben giver mindre kriminalitet? 

Har DF-politiker ret i, at flere våben giver mindre kriminalitet? 

Hvis danskerne får flere våben i hænderne, vil kriminaliteten falde, siger DF’s Kenneth Kristensen Berth, der samtidig mener, at vi bør tillade peberspray uden for hjemmet. Men om våben får kriminaliteten til at dale, er et spørgsmål, der splitter kriminalitetsforskere.

Her er de mest læste artikler på TjekDet.dk i 2018

Her er de mest læste artikler på TjekDet.dk i 2018

I årets løb har vi her på redaktionen bragt faktatjek for at nuancere den offentlige debat, oplyst om falske nyheder der spredte sig på nettet, og vi har forsøgt at guide dig gennem fare og tendenser på de sociale medier. Her kommer en samling af årets mest læste artikler.

Nyt EU-faktatjekprojekt søger koordinator/redaktør

Internationalt netværk af faktatjekmedier, som også danske TjekDet.dk er en del af, skaber fælles tværnational platform, der skal korrigere og nuancere den offentlige debat forud for europa-parlamentsvalget i maj 2019. I den forbindelse søger netværket en projektleder, der i udgangspunktet vil have base i Paris.

Halverer et dagligt glas juice risikoen for demens?

Halverer et dagligt glas juice risikoen for demens?

En gruppe forskere fra det verdensførende universitet Harvard er klar med en god nyhed: Blot ét glas juice om dagen kan nemlig halvere risikoen for den frygtede sygdom demens. Sådan lyder en overskrift i Jyllands-Posten i hvert fald. Desværre holder nyheden ikke.

Spiser danskerne mere og mere kød?

Spiser danskerne mere og mere kød?

Danskerne spiser mere og mere kød, lød det fra livsstilsekspert Anne Glad i DR-programmet Aftenshowet. Men det siger undersøgelsen, som Anne Glad henviser til, ikke spor om.