Kendt dansk komiker misbruges af højreradikale i svensk valgkamp

Anonyme aktivister har på internettet udpeget den danske komiker Jonatan Spang som fortaler for højreorienteret modstand mod indvandring. Målet er at fremme vælgertilslutningen til indvandrerkritiske partier ved valget i Sverige i næste måned.

Jonatan Spang har i DR2-programmet Tæt på Sandheden flere gange gjort grin med den svenske ligestillingsdebat og politisk korrekthed i indvandrerdebatten. Det har nu gjort ham til en populær herre blandt en gruppe højreradikale. Det skriver DR.

4chan er et internetforum med anonyme brugere. Forummet er især kendt som et sted, hvor brugerne deler yderligtgående og provokerende indhold - ofte af politisk art. 

Og det er altså her, at en gruppe aktivister nu udråber Jonatan Spang til at være en “etno-nationalistisk komiker”, der “hylder patriotisme og lederskab.” 

LÆS OGSÅ: Svensk kommune har ikke ‘foræret’ flygtning med tre koner boliger for millioner

Aktivisterne har nemlig sammenklippet flere satiriske indslag fra DR2-programmet, hvor Jonatan Spang morer sig over, hvad han mener er svensk politisk korrekthed i indvandrerdebatten. Videoerne er herefter blevet delt på videodelingstjenesten YouTube.

Ifølge DR er videoerne set over en million gange.   

Den 9. september er der valg til Riksdagen i Sverige. Videoerne er en del af aktivisternes forsøg på at påvirke det svenske valg. Aktivisterne har nemlig som mål at udbrede modstand mod indvandring “gennem memes, shitposting og deling af propaganda,” som de selv skriver på 4chan.

De skriver videre, at de ikke støtter et egentligt politisk parti. Dog fremhæves Sverigedemokraterne og Alternativ for Sverige som partier, der kan fremme aktivisternes synspunkter.

LÆS OGSÅ: Falsk kampagne vil gøre det svenske flag mere 'muslimsk' 

Jonatan Spang selv forholder sig roligt til sin 'ophøjede' status blandt gruppen af højreradikale aktivister på internettet. 

“Jeg er jo ikke på nogens hold. Jeg forsøger at holde mig fri af det, og jeg har jo ikke lavet det her for at være en del af den svenske valgkamp. Men jeg må jo stå ved det, vi har gjort. Vi har gjort grin med den svenske berøringsangst, og det er jo også det, højrefløjen slår på,” siger komikeren til DR

På grund af krav om ophavsret fra DR er de omtalte videoer nu fjernet fra YouTube.  

LÆS OGSÅ: Svensk kommune har ikke ‘foræret’ flygtning med tre koner boliger for millioner

LÆS OGSÅ: DF’er blæser mindreårige asylansøgeres løgne op

LÆS OGSÅ: Falsk kampagne vil gøre det svenske flag mere 'muslimsk'

LÆS OGSÅ: Vi gør status: Så mange flygtninge og indvandrere kom til Danmark i 2017

LÆS OGSÅ: Falsk nyhed: Forkert mand beskyldt for at køre varevogn ind i cafegæster

Forrige artikel FDM misbruges i falsk SMS-konkurrence FDM misbruges i falsk SMS-konkurrence Næste artikel Har advarsel om udenlandsk voicemail-fup hold i virkeligheden? Har advarsel om udenlandsk voicemail-fup hold i virkeligheden?
Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Danmarks integrationsindsats halter håbløst efter Norges og Sveriges, hvor langt flere flygtninge er i arbejde, konkluderer chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. Men den konklusion afviser flere forskere.

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Endnu engang må det dansk-svenske postselskab PostNord ufrivilligt lægge navn til et fupnummer, der i disse dage tikker ind på mange danskeres mobiltelefoner. Du lokkes med en gratis mobiltelefon, men skal i stedet betale dyrt for et abonnement på en angivelig datingside.

Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Ifølge en dansk forsker hjælper det ikke på klimaproblemerne at lade være med at spise kød, da det animalske landbrug ikke tilføjer flere drivhusgasser til atmosfæren - det er de samme drivhusgasser, der kører i ring. Men den påstand holder ikke.

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Claus Pilgaard har overvundet sin konkurs ved at investere i bitcoin, og nu spreder han budskabet, så andre kan gøre ham kunsten efter. Sådan lyder det i en artikel, der lige nu florerer på nettet. Men artiklen er fup, og det er ikke første gang Claus Pilgaard har måtte lægge navn til den slags svindelnumre.   

Tilgodebevis til Magasin er fup

Tilgodebevis til Magasin er fup

Falske tilgodebeviser til Magasin tikker i øjeblikket ind på mange danskeres mobiltelefon på sms. Men der er - desværre - tale om et fupnummer, der i sidste ende kan koste dig dyrt. Svindlerne vil nemlig have snablen ned i din bankkonto.

Vi skal hacke demokratiet før andre gør det

Vi skal hacke demokratiet før andre gør det

KOMMENTAR: Europas demokratier er blevet svækket i de seneste 10 år. Populismen er i fremgang overalt i Europa. Vi må tænke nyt, hvis vi skal redde de demokratiske værdier.

Europæisk politik kan købes for penge

Europæisk politik kan købes for penge

National politik i hovedparten af EU-landene påvirkes af betydelige lyssky pengesummer – også fra Rusland, USA og andre verdensdele. Heller ikke det danske partistøttesystem er så transparent, som vi tror, siger en af Danmarks førende eksperter i finansiering af politiske partier.

Har DF-politiker ret i, at flere våben giver mindre kriminalitet? 

Har DF-politiker ret i, at flere våben giver mindre kriminalitet? 

Hvis danskerne får flere våben i hænderne, vil kriminaliteten falde, siger DF’s Kenneth Kristensen Berth, der samtidig mener, at vi bør tillade peberspray uden for hjemmet. Men om våben får kriminaliteten til at dale, er et spørgsmål, der splitter kriminalitetsforskere.

Her er de mest læste artikler på TjekDet.dk i 2018

Her er de mest læste artikler på TjekDet.dk i 2018

I årets løb har vi her på redaktionen bragt faktatjek for at nuancere den offentlige debat, oplyst om falske nyheder der spredte sig på nettet, og vi har forsøgt at guide dig gennem fare og tendenser på de sociale medier. Her kommer en samling af årets mest læste artikler.

Nyt EU-faktatjekprojekt søger koordinator/redaktør

Internationalt netværk af faktatjekmedier, som også danske TjekDet.dk er en del af, skaber fælles tværnational platform, der skal korrigere og nuancere den offentlige debat forud for europa-parlamentsvalget i maj 2019. I den forbindelse søger netværket en projektleder, der i udgangspunktet vil have base i Paris.

Halverer et dagligt glas juice risikoen for demens?

Halverer et dagligt glas juice risikoen for demens?

En gruppe forskere fra det verdensførende universitet Harvard er klar med en god nyhed: Blot ét glas juice om dagen kan nemlig halvere risikoen for den frygtede sygdom demens. Sådan lyder en overskrift i Jyllands-Posten i hvert fald. Desværre holder nyheden ikke.

Spiser danskerne mere og mere kød?

Spiser danskerne mere og mere kød?

Danskerne spiser mere og mere kød, lød det fra livsstilsekspert Anne Glad i DR-programmet Aftenshowet. Men det siger undersøgelsen, som Anne Glad henviser til, ikke spor om.