Kendt dansk komiker misbruges af højreradikale i svensk valgkamp

Anonyme aktivister har på internettet udpeget den danske komiker Jonatan Spang som fortaler for højreorienteret modstand mod indvandring. Målet er at fremme vælgertilslutningen til indvandrerkritiske partier ved valget i Sverige i næste måned.

Jonatan Spang har i DR2-programmet Tæt på Sandheden flere gange gjort grin med den svenske ligestillingsdebat og politisk korrekthed i indvandrerdebatten. Det har nu gjort ham til en populær herre blandt en gruppe højreradikale. Det skriver DR.

4chan er et internetforum med anonyme brugere. Forummet er især kendt som et sted, hvor brugerne deler yderligtgående og provokerende indhold - ofte af politisk art. 

Og det er altså her, at en gruppe aktivister nu udråber Jonatan Spang til at være en “etno-nationalistisk komiker”, der “hylder patriotisme og lederskab.” 

LÆS OGSÅ: Svensk kommune har ikke ‘foræret’ flygtning med tre koner boliger for millioner

Aktivisterne har nemlig sammenklippet flere satiriske indslag fra DR2-programmet, hvor Jonatan Spang morer sig over, hvad han mener er svensk politisk korrekthed i indvandrerdebatten. Videoerne er herefter blevet delt på videodelingstjenesten YouTube.

Ifølge DR er videoerne set over en million gange.   

Den 9. september er der valg til Riksdagen i Sverige. Videoerne er en del af aktivisternes forsøg på at påvirke det svenske valg. Aktivisterne har nemlig som mål at udbrede modstand mod indvandring “gennem memes, shitposting og deling af propaganda,” som de selv skriver på 4chan.

De skriver videre, at de ikke støtter et egentligt politisk parti. Dog fremhæves Sverigedemokraterne og Alternativ for Sverige som partier, der kan fremme aktivisternes synspunkter.

LÆS OGSÅ: Falsk kampagne vil gøre det svenske flag mere 'muslimsk' 

Jonatan Spang selv forholder sig roligt til sin 'ophøjede' status blandt gruppen af højreradikale aktivister på internettet. 

“Jeg er jo ikke på nogens hold. Jeg forsøger at holde mig fri af det, og jeg har jo ikke lavet det her for at være en del af den svenske valgkamp. Men jeg må jo stå ved det, vi har gjort. Vi har gjort grin med den svenske berøringsangst, og det er jo også det, højrefløjen slår på,” siger komikeren til DR

På grund af krav om ophavsret fra DR er de omtalte videoer nu fjernet fra YouTube.  

LÆS OGSÅ: Svensk kommune har ikke ‘foræret’ flygtning med tre koner boliger for millioner

LÆS OGSÅ: DF’er blæser mindreårige asylansøgeres løgne op

LÆS OGSÅ: Falsk kampagne vil gøre det svenske flag mere 'muslimsk'

LÆS OGSÅ: Vi gør status: Så mange flygtninge og indvandrere kom til Danmark i 2017

LÆS OGSÅ: Falsk nyhed: Forkert mand beskyldt for at køre varevogn ind i cafegæster

Forrige artikel FDM misbruges i falsk SMS-konkurrence FDM misbruges i falsk SMS-konkurrence Næste artikel Har advarsel om udenlandsk voicemail-fup hold i virkeligheden? Har advarsel om udenlandsk voicemail-fup hold i virkeligheden?
Er de fattigstes indkomst fordoblet eller faldet?

Er de fattigstes indkomst fordoblet eller faldet?

De fattigstes indkomst er mere end fordoblet siden 2008, mens de rigestes kun er steget med én procent, ifølge Anders Samuelsen. Men Mellemfolkeligt Samvirke mener, at uligheden mellem top og bund er steget. To forskere forklarer, hvorfor begge dele er sandt.  

Danske forældre er europamestre i at parkere børn i vuggestue

Danske forældre er europamestre i at parkere børn i vuggestue

Debatten om daginstitutionerne fylder i medierne op til det kommende folketingsvalg. Og ikke alle forældre køber, at børn trives i vuggestuer. Men danske forældre indtager faktisk den europæiske førsteplads i at få de mindste passet i daginstitution, fortæller EU-tal. 

Facebook lukker for indvandrerkritisk netmedie

Facebook lukker for indvandrerkritisk netmedie

Facebook har givet sparket til det alternative netmedie 24NYT uden at forklare hvorfor. 24NYT har vildledt læsere og angiveligt købt sig til medvind på det sociale medie, skriver DR. 

Radioen var mellemkrigstidens store propagandaplatform

Radioen var mellemkrigstidens store propagandaplatform

BLOGINDLÆG: I dag er det blandt andet de sociale medier og andre digitale platforme, der bruges til at formidle mis- og desinformation. Men begreberne har længe været en del af verdenshistorien. I 30'erne blev radioen et vigtigt redskab til at sprede propaganda. 

EU-Parlamentet sløjfer egne meningsmålinger

EU-Parlamentet sløjfer egne meningsmålinger

Europa-Parlamentets ledelse har besluttet at aflyse valgprognoser, de selv har bestilt. Det sker efter kritik både udefra og indefra - og i erkendelse af, at det kan ses som upassende, at målingerne kommer fra parlamentet selv.

Er danskerne højkriminelle indvandrere i Norge?

Er danskerne højkriminelle indvandrere i Norge?

Danskerne er blandt de mest kriminelle indvandrere i Norge. Det viser kreativ brug af statistik i en populær video på Facebook. Videoen handler i virkeligheden om, at kultur og religion ikke har noget med kriminalitet at gøre, men det er der blandet opbakning til fra forskere. 

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Det tyske parti AfD er ved at oprette sit eget mediemæssige war room, hvorfra 20 journalister skal lave partiets egen 'dækning' af livet i Forbundsdagen. I Spanien kan journalisterne ikke længere stille spørgsmål til premierministeren. Uafhængige medier har det svært i mange EU-lande.

Politikere er blevet deres egne massemedier

Politikere er blevet deres egne massemedier

Højere partistøtte giver nye kommunikationsmuligheder hos danske politikere, som søsætter egne medier som aldrig før. Det har ændret nyhedernes fødekæde og vil give mere støj ved det kommende folketingsvalg. Måske bliver 2019 valgåret, hvor de traditionelle medier mister magten over dagsordenen.

Lyser sharia-alarmen rødt i hovedstaden?

Lyser sharia-alarmen rødt i hovedstaden?

Københavns Kommune vil begrænse antallet af radikaliserede københavnere, der ønsker dansk lovgivning baseret på sharia. Desværre går det den helt forkerte vej, viser kommunens egne tal. Men det kan kommunens tal slet ikke sige noget om.