Falsk nyhed: Forkert mand beskyldt for at køre varevogn ind i cafegæster

En uskyldig mellemøstligt-udseende mand bliver på nettet beskyldt for at være gerningsmanden bag angrebet i Münster i Tyskland i sidste uge, hvor en varevogn kørte ind i  cafegæster og dræbte to personer. Men manden havde absolut intet med angrebet at gøre, der blev udført af en tysk mand uden terrorforbindelser.

Et billede fra den østrigske nyhedsstation oe24.TV er blevet delt heftigt på de sociale medier med påstanden om, at manden på billedet står bag bag angrebet i den tyske Münster i sidste uge. To blev dræbt og 20 såret.

Men det er en falsk nyhed, og den er blevet misbrugt til højreorienteret propaganda. Det skriver oe24.TV

Billedet viser en mand med mellemøstligt udseende og teksten på skærmen lyder: “Münster: Bil brager ind i menneskemængde − flere døde.” Billedet stammer fra et web-tv-klip fra det østrigske medies hjemmeside, men mediet har aldrig selv hævdet, at manden på billedet er den skyldige.

Daria E., som manden hedder, er derimod en lokalkendt kilde, der var igennem på en telefon for blandt andet at fortælle om den tyske by.

“Billedet viser på ingen måde gerningsmanden fra Münster, hvilket oe24.TV heller aldrig har hævdet. Skærmbilledet blev bevidst taget ud af kontekst og misbrugt på sociale medier som fake news”, slår oe24.tv fast på sin hjemmeside.

Rygtet har også spredt sig til Danmark. I Jyllands-Postens opslag på Facebook om hændelsen, er der flere danskere, der skriver, at manden på billedet er gerningsmanden.

Ifølge tyske medier er drabsmanden en 28-årig tysk statsborger, som myndighederne oplyser hedder Jens R.

Han havde psykiske problemer og tog sit eget liv ved at skyde selv i varevognen efter angrebet.

LÆS OGSÅ: Advarslen om Facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

LÆS OGSÅ: Sådan blev uskyldige hængt ud som skyldige

LÆS OGSÅ: Hvorfor skriver de altid ”KOPIER - DEL IKKE!!”?

LÆS OGSÅ: Nej, skuespilleren Morgan Freeman er ikke død

LÆS OGSÅ: Svensk avis misbrugt i falsk nyhed om voldtægt

LÆS OGSÅ: BT sender ved en fejl falsk mordhistorie på gaden

LÆS OGSÅ: Er det her billedet af en syrisk dreng, der sover mellem sine forældres gravsteder? 

Forrige artikel Er det her billedet af en syrisk dreng, der sover mellem sine forældres gravsteder? Er det her billedet af en syrisk dreng, der sover mellem sine forældres gravsteder? Næste artikel DET ER FUP: ‘Skriv BFF og se om din Facebookkonto er beskyttet’ DET ER FUP: ‘Skriv BFF og se om din Facebookkonto er beskyttet’
Facebook lukker for indvandrerkritisk netmedie

Facebook lukker for indvandrerkritisk netmedie

Facebook har givet sparket til det alternative netmedie 24NYT uden at forklare hvorfor. 24NYT har vildledt læsere og angiveligt købt sig til medvind på det sociale medie, skriver DR. 

Radioen var mellemkrigstidens store propagandaplatform

Radioen var mellemkrigstidens store propagandaplatform

BLOGINDLÆG: I dag er det blandt andet de sociale medier og andre digitale platforme, der bruges til at formidle mis- og desinformation. Men begreberne har længe været en del af verdenshistorien. I 30'erne blev radioen et vigtigt redskab til at sprede propaganda. 

EU-Parlamentet sløjfer egne meningsmålinger

EU-Parlamentet sløjfer egne meningsmålinger

Europa-Parlamentets ledelse har besluttet at aflyse valgprognoser, de selv har bestilt. Det sker efter kritik både udefra og indefra - og i erkendelse af, at det kan ses som upassende, at målingerne kommer fra parlamentet selv.

Er danskerne højkriminelle indvandrere i Norge?

Er danskerne højkriminelle indvandrere i Norge?

Danskerne er blandt de mest kriminelle indvandrere i Norge. Det viser kreativ brug af statistik i en populær video på Facebook. Videoen handler i virkeligheden om, at kultur og religion ikke har noget med kriminalitet at gøre, men det er der blandet opbakning til fra forskere. 

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Det tyske parti AfD er ved at oprette sit eget mediemæssige war room, hvorfra 20 journalister skal lave partiets egen 'dækning' af livet i Forbundsdagen. I Spanien kan journalisterne ikke længere stille spørgsmål til premierministeren. Uafhængige medier har det svært i mange EU-lande.

Politikere er blevet deres egne massemedier

Politikere er blevet deres egne massemedier

Højere partistøtte giver nye kommunikationsmuligheder hos danske politikere, som søsætter egne medier som aldrig før. Det har ændret nyhedernes fødekæde og vil give mere støj ved det kommende folketingsvalg. Måske bliver 2019 valgåret, hvor de traditionelle medier mister magten over dagsordenen.

Lyser sharia-alarmen rødt i hovedstaden?

Lyser sharia-alarmen rødt i hovedstaden?

Københavns Kommune vil begrænse antallet af radikaliserede københavnere, der ønsker dansk lovgivning baseret på sharia. Desværre går det den helt forkerte vej, viser kommunens egne tal. Men det kan kommunens tal slet ikke sige noget om. 

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikant, der vil være en del af redaktionen i anden halvdel af 2019, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.