Falsk nyhed: Forkert mand beskyldt for at køre varevogn ind i cafegæster

En uskyldig mellemøstligt-udseende mand bliver på nettet beskyldt for at være gerningsmanden bag angrebet i Münster i Tyskland i sidste uge, hvor en varevogn kørte ind i  cafegæster og dræbte to personer. Men manden havde absolut intet med angrebet at gøre, der blev udført af en tysk mand uden terrorforbindelser.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Et billede fra den østrigske nyhedsstation oe24.TV er blevet delt heftigt på de sociale medier med påstanden om, at manden på billedet står bag bag angrebet i den tyske Münster i sidste uge. To blev dræbt og 20 såret.

Men det er en falsk nyhed, og den er blevet misbrugt til højreorienteret propaganda. Det skriver oe24.TV

Billedet viser en mand med mellemøstligt udseende og teksten på skærmen lyder: “Münster: Bil brager ind i menneskemængde − flere døde.” Billedet stammer fra et web-tv-klip fra det østrigske medies hjemmeside, men mediet har aldrig selv hævdet, at manden på billedet er den skyldige.

Daria E., som manden hedder, er derimod en lokalkendt kilde, der var igennem på en telefon for blandt andet at fortælle om den tyske by.

“Billedet viser på ingen måde gerningsmanden fra Münster, hvilket oe24.TV heller aldrig har hævdet. Skærmbilledet blev bevidst taget ud af kontekst og misbrugt på sociale medier som fake news”, slår oe24.tv fast på sin hjemmeside.

Rygtet har også spredt sig til Danmark. I Jyllands-Postens opslag på Facebook om hændelsen, er der flere danskere, der skriver, at manden på billedet er gerningsmanden.

Ifølge tyske medier er drabsmanden en 28-årig tysk statsborger, som myndighederne oplyser hedder Jens R.

Han havde psykiske problemer og tog sit eget liv ved at skyde selv i varevognen efter angrebet.

LÆS OGSÅ: Advarslen om Facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

LÆS OGSÅ: Sådan blev uskyldige hængt ud som skyldige

LÆS OGSÅ: Hvorfor skriver de altid ”KOPIER - DEL IKKE!!”?

LÆS OGSÅ: Nej, skuespilleren Morgan Freeman er ikke død

LÆS OGSÅ: Svensk avis misbrugt i falsk nyhed om voldtægt

LÆS OGSÅ: BT sender ved en fejl falsk mordhistorie på gaden

LÆS OGSÅ: Er det her billedet af en syrisk dreng, der sover mellem sine forældres gravsteder? 

Forrige artikel Letbane kører af fakta-sporet: Kommunekassen får ikke milliardinvestering op til 20 gange igen Letbane kører af fakta-sporet: Kommunekassen får ikke milliardinvestering op til 20 gange igen Næste artikel Vinder statskassen 6 milliarder, hvis du kommer fem minutter hurtigere på job? Vinder statskassen 6 milliarder, hvis du kommer fem minutter hurtigere på job?

Redaktionen holder sommerpause

TjekDets redaktion holder ferie frem til den 3. august, hvor vi vender stærkt tilbage. Du kan stadig tippe os om påstande i den offentlige debat, som du mener fortjener et faktatjek. Du kan skrive til os på tip@tjekdet.dk eller udfylde vores tipformular.

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Adskillige virksomheder får deres navn misbrugt af svindlere, der gennem falske konkurrencer og tilbud forsøger at udnytte underholdningsbranchens genåbning efter coronanedlukningen. Legoland i Billund er seneste offer for fupmagernes forsøg på at snyde godtroende danskere.

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

En spøjs artikel om en ældre mand, der angiveligt har fået en fyreseddel fra den amerikanske supermarkedskæde Walmart blot to timer, efter han var ansat, spreder sig på sociale medier. Han fyrede angiveligt en grov joke af om en kunde, men historien er med al sandsynlighed ren fiktion. 

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

I en facebookkonkurrence, som filmgiganten Disney tilsyneladende står bag, udloves 200 gratis konti til den kommende streamingtjeneste Disney+. Men opslaget er det rene fup, der intet har med Disney at gøre, og svindlerne bag er blot ude efter godtroende danskeres penge.

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Rejsebegrænsningerne mellem Danmark og Sverige debatteres heftigt for tiden, og adskillige både danske og svenske politikere påstår, at smittetrykket for covid-19 er lavere i Skåne end i Region Hovedstaden. Men det er der ikke noget, der tyder på, vurderer flere forskere.