Maven baner vej for konspirationsteorier

Vi - eller i hvert fald amerikanerne - bruger især mavefornemmelsen til at skelne mellem sande og falske nyheder på nettet. Det viser ny forskning fra amerikansk universitet.

Mistillid til magthavere, tro på egen intuition og en overbevisning om, at fakta er politisk konstrueret.

Det er nogle af de gennemgående træk hos personer, der sværger til konspirationsteorier, viser et nyt studie fra det amerikanske universitet Havard, baseret på en serie af repræsentative meningsmålinger i den amerikanske befolkning.

Forskerne bag studiet "Epistemic beliefs role in promoting misperceptions and conspiracist ideation" har sammenholdt sandsynligheden for, at respondenterne troede på falske historier og konspirationer om for eksempel klima eller den tilbageviste sammenhæng mellem MFR-vaccinen og autisme, med, hvordan folk hver især har besvaret 12 spørgsmål om deres egen meningsdannelse som for eksempel: 

“Jeg stoler på min mavefornemmelse til at kunne skelne sandt fra falsk” og “Fakta er dikteret af dem ved magten”.

Især en høj grad af tro på egne evner til intuitivt at kunne genkende sandheden hænger sammen med det, forskerne kalder “konspiratoriske forestillinger”.

Omvendt har folk, der danner deres konklusioner på baggrund af empiriske beviser, en større tilbøjelighed til ikke at tro på løgne og usandheder.

Forrige artikel Facebook udleverer russiske reklamer til amerikanske politikere Facebook udleverer russiske reklamer til amerikanske politikere Næste artikel Pave Frans sætter falske nyheder på dagsordenen Pave Frans sætter falske nyheder på dagsordenen