Maven baner vej for konspirationsteorier

Vi - eller i hvert fald amerikanerne - bruger især mavefornemmelsen til at skelne mellem sande og falske nyheder på nettet. Det viser ny forskning fra amerikansk universitet.

Mistillid til magthavere, tro på egen intuition og en overbevisning om, at fakta er politisk konstrueret.

Det er nogle af de gennemgående træk hos personer, der sværger til konspirationsteorier, viser et nyt studie fra det amerikanske universitet Havard, baseret på en serie af repræsentative meningsmålinger i den amerikanske befolkning.

Forskerne bag studiet "Epistemic beliefs role in promoting misperceptions and conspiracist ideation" har sammenholdt sandsynligheden for, at respondenterne troede på falske historier og konspirationer om for eksempel klima eller den tilbageviste sammenhæng mellem MFR-vaccinen og autisme, med, hvordan folk hver især har besvaret 12 spørgsmål om deres egen meningsdannelse som for eksempel: 

“Jeg stoler på min mavefornemmelse til at kunne skelne sandt fra falsk” og “Fakta er dikteret af dem ved magten”.

Især en høj grad af tro på egne evner til intuitivt at kunne genkende sandheden hænger sammen med det, forskerne kalder “konspiratoriske forestillinger”.

Omvendt har folk, der danner deres konklusioner på baggrund af empiriske beviser, en større tilbøjelighed til ikke at tro på løgne og usandheder.

Forrige artikel Facebook udleverer russiske reklamer til amerikanske politikere Facebook udleverer russiske reklamer til amerikanske politikere Næste artikel Pave Frans sætter falske nyheder på dagsordenen Pave Frans sætter falske nyheder på dagsordenen
Facebook lukker for indvandrerkritisk netmedie

Facebook lukker for indvandrerkritisk netmedie

Facebook har givet sparket til det alternative netmedie 24NYT uden at forklare hvorfor. 24NYT har vildledt læsere og angiveligt købt sig til medvind på det sociale medie, skriver DR. 

Radioen var mellemkrigstidens store propagandaplatform

Radioen var mellemkrigstidens store propagandaplatform

BLOGINDLÆG: I dag er det blandt andet de sociale medier og andre digitale platforme, der bruges til at formidle mis- og desinformation. Men begreberne har længe været en del af verdenshistorien. I 30'erne blev radioen et vigtigt redskab til at sprede propaganda. 

EU-Parlamentet sløjfer egne meningsmålinger

EU-Parlamentet sløjfer egne meningsmålinger

Europa-Parlamentets ledelse har besluttet at aflyse valgprognoser, de selv har bestilt. Det sker efter kritik både udefra og indefra - og i erkendelse af, at det kan ses som upassende, at målingerne kommer fra parlamentet selv.

Er danskerne højkriminelle indvandrere i Norge?

Er danskerne højkriminelle indvandrere i Norge?

Danskerne er blandt de mest kriminelle indvandrere i Norge. Det viser kreativ brug af statistik i en populær video på Facebook. Videoen handler i virkeligheden om, at kultur og religion ikke har noget med kriminalitet at gøre, men det er der blandet opbakning til fra forskere. 

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Det tyske parti AfD er ved at oprette sit eget mediemæssige war room, hvorfra 20 journalister skal lave partiets egen 'dækning' af livet i Forbundsdagen. I Spanien kan journalisterne ikke længere stille spørgsmål til premierministeren. Uafhængige medier har det svært i mange EU-lande.

Politikere er blevet deres egne massemedier

Politikere er blevet deres egne massemedier

Højere partistøtte giver nye kommunikationsmuligheder hos danske politikere, som søsætter egne medier som aldrig før. Det har ændret nyhedernes fødekæde og vil give mere støj ved det kommende folketingsvalg. Måske bliver 2019 valgåret, hvor de traditionelle medier mister magten over dagsordenen.

Lyser sharia-alarmen rødt i hovedstaden?

Lyser sharia-alarmen rødt i hovedstaden?

Københavns Kommune vil begrænse antallet af radikaliserede københavnere, der ønsker dansk lovgivning baseret på sharia. Desværre går det den helt forkerte vej, viser kommunens egne tal. Men det kan kommunens tal slet ikke sige noget om. 

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikant, der vil være en del af redaktionen i anden halvdel af 2019, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.