Omfanget af lande med demokrati er svært at måle

Ifølge Naser Khader (K), er det kun 15 procent af verdens befolkning, som lever i et demokrati. Andelen afhænger dog i høj grad af, hvordan man definerer demokrati, fortæller DR-programmet Detektor.


Fakta

tjekdet tjek det påstand

"Vi rigtige demokrater udgør kun 15 procent af verdens befolkning. Vi er faktisk i mindretal"

Citat: Naser Khader, De Konservative, i DR-programmet Debatten, 17. november 2016.

"Vi rigtige demokrater udgør kun 15 pct af verdens befolkning. Vi er faktisk i mindretal," sagde de Konservatives Naser Khader i DR-programmet Debatten i sidste uge, hvor han refererede til antallet af mennesker i lande verden over, der lever i demokratier.

Men kan Naser Khader påstå, at 15 pct. lever i demokratiske lande? Det har DR-programmet Detektor sat sig for at tjekke,

Svaret kommer reelt an på, hvordan man definerer et demokrati. Alt efter definition, så lever mellem 9 og 61 pct. af verdens befolkning i et demokrati.

Khader har hentet sin påstand i en kronik i Jyllands-Posten, som refererer til en opgørelse over landes pressefrihed fra den amerikanske organisation Freedom House. Men professor Sven-Erik Skaaning fra Aarhus Universitet siger til Detektor, at man ikke kan sætte lighedstegn mellem pressefrihed og demokrati.

En anden opgørelse fra Freedom House måler borgernes frihed ud fra deres politiske- og civile rettigheder - eksempelvis ytringsfrihed, lighed, valgproces og retssikkerhed. Men den definition er for smal til at kunne måle et helstøbt demokrati, siger Sven-Erik Skaaning.

Detektor har også fundet frem til en tredje opgørelse, som det amerikanske ugemagasin The Economist står bag. Og den definition har så mange parametre, at antallet af demokratiske lande i verden huser ni pct. af verdens befolkning.

Læs hele faktatjekket her.

 

Forrige artikel Påstand om kødindustriens CO2-udledning holder ikke vand Næste artikel Er Danmarks kontanthjælpssystem det mest generøse i verden? Er Danmarks kontanthjælpssystem det mest generøse i verden?