Omfanget af lande med demokrati er svært at måle

Ifølge Naser Khader (K), er det kun 15 procent af verdens befolkning, som lever i et demokrati. Andelen afhænger dog i høj grad af, hvordan man definerer demokrati, fortæller DR-programmet Detektor.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden


Fakta

tjekdet tjek det påstand

"Vi rigtige demokrater udgør kun 15 procent af verdens befolkning. Vi er faktisk i mindretal"

Citat: Naser Khader, De Konservative, i DR-programmet Debatten, 17. november 2016.

"Vi rigtige demokrater udgør kun 15 pct af verdens befolkning. Vi er faktisk i mindretal," sagde de Konservatives Naser Khader i DR-programmet Debatten i sidste uge, hvor han refererede til antallet af mennesker i lande verden over, der lever i demokratier.

Men kan Naser Khader påstå, at 15 pct. lever i demokratiske lande? Det har DR-programmet Detektor sat sig for at tjekke,

Svaret kommer reelt an på, hvordan man definerer et demokrati. Alt efter definition, så lever mellem 9 og 61 pct. af verdens befolkning i et demokrati.

Khader har hentet sin påstand i en kronik i Jyllands-Posten, som refererer til en opgørelse over landes pressefrihed fra den amerikanske organisation Freedom House. Men professor Sven-Erik Skaaning fra Aarhus Universitet siger til Detektor, at man ikke kan sætte lighedstegn mellem pressefrihed og demokrati.

En anden opgørelse fra Freedom House måler borgernes frihed ud fra deres politiske- og civile rettigheder - eksempelvis ytringsfrihed, lighed, valgproces og retssikkerhed. Men den definition er for smal til at kunne måle et helstøbt demokrati, siger Sven-Erik Skaaning.

Detektor har også fundet frem til en tredje opgørelse, som det amerikanske ugemagasin The Economist står bag. Og den definition har så mange parametre, at antallet af demokratiske lande i verden huser ni pct. af verdens befolkning.

Læs hele faktatjekket her.

 

Forrige artikel Påstand om kødindustriens CO2-udledning holder ikke vand Næste artikel Er Danmarks kontanthjælpssystem det mest generøse i verden? Er Danmarks kontanthjælpssystem det mest generøse i verden?
Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Hvis din kæreste eller ægtefælle snorker, lever du kortere. Sådan kan man læse i en artikel fra Se og Hør, der er kommenteret adskillige tusinde gange på sociale medier. Men intet tyder på, at din partners snorken koster år af dit liv, lyder det fra forskere.  

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Gluten er skadeligt for alle menneskers tarmsystem. Sådan lyder det i en artikel, der florerer på Facebook, og som lægger et amerikansk studie til grund. Men gluten er ikke skadeligt for raske mennesker, lyder det fra flere forskere.  

Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet?

Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet?

Et satellitfoto, der viser Australien i omfattende flammer, florerer i stor stil på sociale medier. Folk fra nær og fjern bruger det skræmmende foto til at vise sympati for australierne og understrege naturbrandenes omfang. Men billedet er ikke en retvisende fremstilling af omfanget af de mange brande. 

Advarslen mod facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Advarslen mod facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Godkender du en anmodning om Facebook-venskab med Magnus fra Skåne, lænser han din bankkonto for penge. Sådan slår facebookbrugere i øjeblikket alarm på stribe. Men advarslen har intet på sig, og den har i øvrigt flere år på bagen.

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikant, der vil være en del af redaktionen i første halvår 2020, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Ny bølge af falske Ray-Ban-annoncer skyller ind over danskerne

Ny bølge af falske Ray-Ban-annoncer skyller ind over danskerne

Helt uden at være klar over det deler adskillige danskere på sociale medier lige nu reklamer for absurd billige Ray-Ban-solbriller. Og der skulle angiveligt være tale om den ægte vare. Men det hele er fup. De digitale spor fører os blandt andet til Kina.

PostNord advarer: Falske pakkebeskeder hitter i juletiden

PostNord advarer: Falske pakkebeskeder hitter i juletiden

Flere danskere modtager i øjeblikket sms'er og mails om, at de har en pakke liggende hos Postnord. Den kan de få udleveret, hvis bare de lige betaler 20 kroner. Men henvendelserne er fra svindlere, der forsøger at malke din bankkonto.