Vandt Brøndby grundspillet i Superligaen med dommernes hjælp?

Superligaen er gået ind i den afgørende fase, hvor årets mesterhold snart skal kåres. Den hårde konkurrence mellem topholdene har skærpet tonen på Twitter, hvor FC Midtjyllands bestyrelsesformand spekulerer i, at Brøndby IF er blevet begavet med uberettigede point. Her er et nyt perspektiv i debatten.

Thomas Hedin

Artiklen er opdateret den 23-04-2018
Denne artikel kan ikke betragtes som et faktatjek, som vi oprindeligt præsenterede den for at være. Dette medgiver vi uforbeholdent. Artiklen indeholder godt nok et afsnit, hvor der tages tydeligt forbehold for den metode, der lægges til grund for gennemgangen af den fremsatte påstand. Men da der er tale om en vurdering af mulige udfald af situationer, kan artiklen ikke kategoriseres som et faktatjek, men snarere et perspektiv på den fremsatte påstand. På baggrund heraf har vi fjernet en sætning, der konkluderer, at Rasmus Ankersens påstand er forkert. Vi beklager fejlen.

Da ALKA Superligas grundspil var afsluttet midt i marts, havde to tophold lige mange point. Brøndby IF på førstepladsen tegnede sig for 60 point, mens FC Midtjylland havde samlet ligeså mange point, men med en dårligere målscore satte sig på andenpladsen.

Men resultatet kunne have været helt anderledes, hvis man havde indført videohjælp til dommerne i Superligaen, antyder Rasmus Ankersen, der er bestyrelsesformand i FC Midtjylland.

På Twitter spekulerer han nemlig i, hvor mange point Brøndby IF ville være gået glip af, hvis dommerne havde haft det såkaldte Video Assistant Referee-system (VAR) til rådighed. Eller med andre ord, hvor mange point Brøndby IF uberettiget har skrabet sammen i løbet af grundspillet.

Den udmelding udløste en heftig debat på de sociale medier og i pressen. I et forsøg på at få debatten til at foregå på et faktuelt grundlag, har netmediet Journalista.dk gennemgået de kontroversielle kendelser, som Brøndby IF har været involveret i.

Netmediet har gennemgået samtlige kampe i Superligaens grundspil med fokus på de kontroversielle dommerkendelser, der med direkte indflydelse på en scoring kunne have påvirket slutresultatet. De har vurderet kendelserne med udgangspunkt i tilgængeligt videomateriale fra Superliga.dk. Journalista.dk forsøger altså at vurdere, hvad konsekvensen havde været, hvis dommerne havde haft adgang til video under kampene.

Der er naturligvis ikke tale om eksakte afgørelser, men om vurderinger. Og afgørelsen kan heller ikke tage højde for, om spillerne havde ageret anderledes, hvis dommerne havde haft video til rådighed. Men lægger man de forbehold til side, vurderer Journalista.dk, at det samlet set ikke ville have stillet Brøndby IF dårligere, hvis dommerne havde haft video-hjælp til rådighed.

Fem Brøndby IF-kampe med dommerindflydelse

På baggrund af en gennemgang af samtlige grundspilskampe har Journalista.dk fundet frem til fem kampe, hvor der kan tales om, at dommernes kendelser har haft afgørende indflydelse på spillet.

FC Helsingør - Brøndby IF, 22. oktober 2017

Mod FC Helsingør den 22. oktober 2017 blev FC Helsingør ikke tilkendt et potentielt straffespark. Et mål til Helsingør ville isoleret set have resulteret i en uafgjort og dermed to tabte point for Brøndby IF.  

Brøndby IF - Hobro IK, 18. marts 2018

Mod Hobro IK på hjemmebane den 18. marts fik Brøndby IF ifølge Journalista.dk tilkendt et tvivlsomt mål. Var målet blevet underkendt, ville Brøndby IF - isoleret set - have tabt endnu to point.

Brøndby IF - Randers FC, 13. august 2017

I opgøret mod Randers den 13. august, som endte uafgjort, fik Brøndby IF underkendt et mål, der ifølge Journalista.dk havde været godkendt, hvis man havde benyttet VAR. Det havde givet to ekstra point. 

Hvad er VAR?

VAR er en forkortelse af Video Assistant Referee. Det er et videosystem, der under en fodboldkamp kan gengive spilsekvenser for dommeren for hermed at sikre, at dommeren træffer den rigtige beslutning i en konkret spilsituation.

VAR er blevet godkendt til brug under VM i Rusland til sommer, ligesom det er blevet introduceret i den italienske Serie A.

OB - Brøndby IF, 10. september 2017

To point have man ifølge Journalista.dk også hentet i kampen mod OB den 10. september, hvis VAR-systemet var indført i Superligaen. Brøndby blev snydt for et straffespark. Et mål havde - isoleret set - givet klubben en sejr og to point ekstra.

AC Horsens - Brøndby IF, 11. marts 2018

Samme situation opstod mod AC Horsens den 11. marts. Endnu et straffespark til Brøndby IF blev underkendt. Et mål havde sent Brøndby IF på sejrskurs og givet to point mere i mesterskabskampen.

Har mistet to point 

Selvom et straffespark ikke er lig med et mål, ligesom et mål, der først godtages og siden underkendes, kan ændre den videre kamps forløb, så har Journalista.dk alligevel forsøgt at gøre status.

Og gør man regnskabet op på baggrund af Journalista.dks gennemgang af de kontroversielle kendelser, så står Brøndby IF til samlet set at have mistet to point i kampen om mesterskabet. To point, der ifølge Journalista.dk potentielt kunne have været vundet, hvis VAR-teknologi altså var indført i den bedste danske række.

Journalista.dk har forsøgt at få en kommentar fra Rasmus Ankersen, men han er ikke vendt tilbage på deres henvendelser.

Læs hele historien på Journalista.dk, hvor du også kan læse en gennemgang af metoden.

LÆS OGSÅ: Falsk nyhed: Forkert mand beskyldt for at køre varevogn ind i cafegæster

LÆS OGSÅ: Hvor mange børn får egentlig ministerpension?

LÆS OGSÅ: Er det her billedet af en syrisk dreng, der sover mellem sine forældres gravsteder?

LÆS OGSÅ: Har Lars Løkke Rasmussen ret i, at den danske beskæftigelse har sat rekord?

LÆS OGSÅ: Sådan kan du beskytte dit privatliv på Facebook


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu