“Vi skal vise hele verden, at det godt kan lade sig gøre”

Danmark har i mange år været verdensmester i at forbrænde affald. Men nu skal det være slut. Fremover skal vi blive meget dygtigere til at genanvende vores affald.

Vi skal blive bedre til at sortere vores affald, inden vi putter det i skraldespanden. Kommunerne skal være mere kritiske med, hvad de hælder i forbrændingsovnene. Og virksomheder skal blive dygtigere til at reducere og genanvende deres affald.

Hovedpersonen bag dette paradigmeskifte er miljøminister Ida Auken (SF). Hun havde kun været minister i få dage, før hun begyndte at nedfælde sine første ideer til, hvordan Danmark på sigt skal blive et land uden affald. Den foreløbige kulmination kom i oktober, da hun præsenterede sin længe ventede ressourcestrategi for Danmark.

[graph title="Ida Auken" caption=" " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/8a27c-ida-auken.jpg" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/575eb-ida-auken.jpg" text="Navn og stilling: Ida Auken, miljøminister."] [/graph]

”Vi skal skabe et Danmark uden affald, hvor alle ressourcer bliver brugt igen og igen. Hvor vi ikke brænder ting af, men genanvender dem, og hvor effektiv udnyttelse af ressourcerne er nøglen til job og velfærd. Hvis det lykkes, har vi vist hele verden, at det godt kan lade sig gøre at få mere natur, et bedre miljø og vækst på samme tid,” siger Ida Auken.
Hendes ressourcestrategi, ”Danmark uden affald”, handler dybest set om at skabe økonomisk vækst, uden at det sker på bekostning af vores børn og børnebørns velfærd.

Ida Aukens vision er at ændre den måde, som økonomien grundlæggende hænger sammen på. Hun vil væk fra en ”brug-og-smid-væk-økonomi” til fordel for en ”cirkulær økonomi”. Hun mener, at genanvendelse er den eneste rigtige vej frem i en verden, hvor kampen om råvarer bliver hårdere dag for dag, og hvor det efterhånden står skrevet med flammeskrift, at vi ikke bare kan fortsætte med at bruge løs af jordens knappe ressourcer.

Stort potentiale

Rejsen mod det affaldsfrie Danmark er først lige begyndt med strategien. Men den kan få kolossal betydning allerede i løbet af det kommende årti.

Ida Auken har sat en stribe mål og retningslinjer op for, hvordan vi kan genindvinde og genanvende de ressourcer, der er indlejret i affaldet. F.eks. skal 50 pct. af husholdningsaffaldet, herunder organisk affald, genanvendes i år 2022 – mod blot 22 pct. i dag. Netop det organiske affald bliver den største opgave, for her er målet, at vi fremover skal genanvende seks gange så meget som i dag, så vi går fra 50.000 til 300.000 ton i 2022.

Det nye paradigmeskifte pynter ikke bare på miljøregnskabet, men kan også blive en rigtig god forretning for Danmark. Beregninger foretaget af Energistyrelsen viser, at det vil udløse en mergevinst på 257 millioner kr., hvis det bare alene lykkes at indfri strategiens mål om, at 467.000 ton af det affald fra husholdningerne og servicesektoren, der i dag bliver brændt, i stedet bliver omdannet til biogas i 2018.

Ida Auken forudser store potentialer for de danske virksomheder, der er i stand til at udvikle smarte løsninger til at genanvende ressourcer som f.eks. kritiske jordarter, der gemmer sig i bl.a. kasserede mobiltelefoner, højttalere og tv-apparater i Danmark.

Strategien skal også give effekt på jobskabelsen. For der skal flere hænder og hoveder til at sortere affald og udvikle de systemer, der skal understøtte omstillingen, end der i dag er beskæftiget i forbrændingssektoren. Tager man udgangspunkt i ressourcestrategiens mål og krav, drejer det sig ifølge beregninger, som rådgivningsvirksomheden NIRAS har foretaget for Miljøstyrelsen, om mellem 3.000 og 4.400 nye job.

Aukens beregninger for Danmark flugter godt med beregninger foretaget af både EU-Kommissionen og World Economic Forum. EU-Kommissionen vurderer, at en omstilling fra affalds- til ressourceøkonomi frem mod 2020 vil skabe 400.000 nye arbejdspladser alene i EU og øge affalds- og genindvindingssektorens årlige omsætning med 42 milliarder euro. Og analysen ”More with Less” fra World Economic Forum konkluderer, at øget ressourceeffektivitet kan spare verdensøkonomien for 2 billioner dollar i 2030.

Inspireret af virksomheder

Inden Ida Auken præsenterede sin strategi i oktober, besøgte hun en række forskellige virksomheder i bl.a. Frankrig og Belgien for at hente inspiration. 

Hun har også besøgt danske virksomheder for at få ideer til sin strategi. Bl.a. virksomheden Solum har stor succes med at udlede store mængder biogas fra fast organisk affald. Og Gypsum er blandt de førende i verden til at genanvende gipsaffald. Mejerigiganten Arla har for længst vedtaget en ambitiøs plan for at gøre virksomheden affaldsfri allerede i 2020. Blandt initiativerne er etableringen af et biogasanlæg, der skal omdanne rest- og spildprodukterne, f.eks. valle og slam, til ny energi. Læs også artiklen "Man skal tillade, at der er mål, der ikke bliver opfyldt".

Maersk Line har investeret milliarder i byggeriet af nye grønne kæmpeskibe i serien Triple-E, hvor alle materialer registreres i en database og kan genanvendes som råstoffer i produktion af nye skibe eller andre produkter. Samtidig undgås giftige stoffer i størst muligt omfang til fordel for biologisk nedbrydelige materialer.

”Jeg bliver altid inspireret af folk og virksomheder, som er i stand til at føre deres ideer ud i livet. Om det er en mindre virksomhed, der laver det vandløse renseri, eller IKEA, der beslutter, at halvdelen af alle deres varer skal laves af genbrugsmaterialer, er ikke så vigtigt. Det vigtige er, at de er med til at forandre verden og samtidig vise vejen for andre. Og jeg må tilstå, at jeg tit tænker, at virksomhederne og borgerne er langt foran politikerne,” siger Ida Auken.

Rent personligt er Ida Auken inspireret af det danske vindmølleeventyr fra 1990’erne til det grønne paradigmeskifte som ressourcestrategien indvarsler. Som hun forklarer: ”Danmark er flere gange gået forrest og har vist, at vi har kunnet skabe eksporteventyr, fordi vi stillede høje krav til miljø og mennesker. I 1990’erne fik vi eksempelvis opbygget en position som et af verdens førende lande inden for vedvarende energi, energiteknologi og vindmøller. Og når vi har muligheden, synes jeg også, vi har forpligtelsen. Den tro på, at forandringen er mulig og nødvendig, driver mit arbejde.”

Jorden var gødet

Ida Aukens strategi blev modtaget forholdsvis positivt stort set hele vejen rundt, selv om den indeholder mange sprængfarlige elementer. Det kan hænge sammen med, at hun allerede for to år siden begyndte at tale om sine planer om en ressourcestrategi. Derfor har virksomheder, kommuner og hele forbrændingsindustrien haft god tid til at indstille sig på det nye paradigme.

Men kampen er først lige begyndt for Ida Auken. Og forude venter nye slag – hvoraf et af de største formentlig bliver med forbrændingssektoren. Ida Auken lægger nemlig op til en ændring af ejerskabs- og forretningsmodellen i den kommunale affaldssektor, da de kommuner, der ejer forbrændingsanlæg, brænder mere affald end andre kommuner. Hun mener, at kommunernes kortsigtede ejerinteresser svækker deres interesse for en langsigtet satsning på øget genanvendelse, og derfor er hun forberedt på at tage et opgør med den historisk set stærke kommunale affaldssektor.
Senere på året vil hun komme med en ressourcestrategi version II om, hvordan staten kan styrke forretningsmodeller, der forebygger, at der overhovedet bliver skabt affald.

Bliver visionen en succes og Danmark et foregangsland på området, vil man om nogle år med rette kunne hævde, at de første spadestik blev taget i 2013. Og det var Ida Auken, der havde foden fast på spaden.

Forrige artikel Står Corydon og Ove Kaj bag Danmarks største ledelsesbedrift? Står Corydon og Ove Kaj bag Danmarks største ledelsesbedrift? Næste artikel Eksport til Kina er også velfærd

Sandhedens time for Vestager som EU-formand

Sandhedens time for Vestager som EU-formand

Tirsdag mødes Lars Løkke Rasmussen, Emmanuel Macron og Angela Merkel med lederne af de 25 andre EU-lande for at finde EU’s ledere for de kommende fem år. Tyskland og Frankrig synes på vej mod en forståelse, der kan gavne Vestager i bestræbelserne på at blive EU-Kommissionens første kvindelige leder.

Det betaler sig at tage EU alvorligt

Det betaler sig at tage EU alvorligt

ANALYSE: Europa kan være en vindersag, hvis man tager det alvorligt, og det modsatte, hvis ikke man er ordentligt forberedt. Det ser ud til at blive læren, når stemmerne til Europa-valget er talt op sent søndag aften.

Her er Mette Frederiksens tre første udfordringer

Her er Mette Frederiksens tre første udfordringer

KOMMENTAR: Med sammenbruddet i blå blok er Lars Løkke ikke længere Mette Frederiksens største udfordring. De tre mennesker, der står mellem hende og magten, er Pia Olsen Dyhr, Morten Østergaard og Henrik Sass Larsen.

Gør Danmark til talenternes stormagt

Gør Danmark til talenternes stormagt

KOMMENTAR: Visionen om Danmark som talenternes stormagt er et oplagt og nødvendigt “velfærdsløfte” til næste generation. Det er også en mulighed for at undgå en kompetencenedslidning af fremtidens arbejdskraft og bør være et hovedpunkt i næste regeringsgrundlag.

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

De fleste chefer tror, at de har alle svarene. Men de bedste chefer formår at stille spørgsmål, der inspirerer til nytænkning. Her er seks råd til, hvordan du kan stille bedre spørgsmål.  

Modeindustrien kører på klima-frihjul

Modeindustrien kører på klima-frihjul

KOMMENTAR: Vi taler om at mindske CO2-udledningen fra fly, biler og kød, men indtil videre lader politikerne modeindustrien slippe for at bidrage til klimaomstillingen. De danske kandidater til europaparlaments- og folketingsvalget burde derfor begynde at beskæftige sig med tøj, skriver Laura Terkildsen.

Velfærdsløfter for milliarder dækker over historisk opbremsning

Velfærdsløfter for milliarder dækker over historisk opbremsning

Både Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen vil bruge flere penge på velfærd. Men velfærdsmilliarderne dækker reelt over en minimal vækst målt per indbygger, viser ny beregning. Velfærdsstaten er gået ind i en ny epoke, mener professor Jørgen Goul Andersen.

Sophie Løhde har gjort rent bord

Sophie Løhde har gjort rent bord

Innovationsminister Sophie Løhde kan sætte flueben ud for alle seks dele i sin sammenhængsreform af den offentlige sektor. De fleste reformer ser ud til at overleve uanset resultatet af det kommende folketingsvalg.

Set, læst og hørt: Franciska Rosenkilde

Set, læst og hørt: Franciska Rosenkilde

Københavns kulturborgmester, Franciska Rosenkilde (ALT) fortæller, hvad hun har set, læst og hørt for nylig. Hun kan blandt andet anbefale danseforestillingen 'Carrying a Dream' og et rørende interview med Master Fatman.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

En brændende platform, der kan rykke forbrugsvaner

En brændende platform, der kan rykke forbrugsvaner

Er tøjbranchen i virkeligheden i gang med at bruge klimakrisen til at skabe nye behov hos forbrugerne, som nu skal skifte garderoben ud med ’grønt’ tøj, der får dem til at føle sig mere bæredygtige?

Men hvad skal vi leve af?

Men hvad skal vi leve af?

KOMMENTAR: Valgkampen har indtil nu kun handlet om den ene side af medaljen. Nu bør vi også tale om den anden. Hvordan skaber vi mere vækst i den private sektor og klarer den digitale omstilling?

Den kinesiske kapitalisme giver globale rystelser

Den kinesiske kapitalisme giver globale rystelser

Vi står midt i et historisk skifte i Europas – og dermed Danmarks – forhold til Kina. EU’s markant skærpede tone over for styret i Beijing udgør både en trussel og en mulighed for danske virksomheder, mener dansk Kina-veteran.

Ny dyr medicin eller 2.000 sygeplejersker?

Ny dyr medicin eller 2.000 sygeplejersker?

Alene det seneste år har Medicinrådet anbefalet ny medicin, der kan komme til at koste samfundet over en milliard kroner. Det svarer til lønnen til 2.000 sygeplejersker. Men det er ikke Medicinrådets opgave at se på de samlede økonomiske konsekvenser af sine beslutninger. I næste uge skal Danske Regioner evaluere Medicinrådets praksis.

Danske Patienter: Ny medicin skal måles på livskvalitet

Danske Patienter: Ny medicin skal måles på livskvalitet

"Vi træffer beslutninger på dybt problematisk grundlag," siger Morten Freil, direktør for Danske Patienter og medlem af Medicinrådet, og efterlyser viden om, hvilke forbedringer i patienters livskvalitet ny medicin skaber.

Sådan måler man patienters livskvalitet

Sådan måler man patienters livskvalitet

Patienters svar på nøglespørgsmål kan afgøre, om ny medicin eller anden behandling tilfører patienterne mere livskvalitet – eller ej. Det sker på en række områder inden for sundhedsvæsenet, men endnu ikke, når det gælder ny medicin.

Regionsrådsformand: Behov for skarpe prioriteringer af ny medicin

Regionsrådsformand: Behov for skarpe prioriteringer af ny medicin

Regionernes formand er godt klar over, at der er et stykke vej til den ideelle prioritering af midlerne i sundhedsvæsenet. Men hun mener, Medicinrådet er et skridt på vejen. Det er trods alt kun en valgkamp siden, vi hørte to statsministerkandidater afvise at prioritere overhovedet, bemærker Stephanie Lose (V).

S og V vil oprette behandlingsråd

S og V vil oprette behandlingsråd

Prioriteringer kommer til at fylde mere i fremtidens sundhedsvæsen. Fremover skal nye behandlin­gers pris og effekt vurderes af et ekspertråd, mener både V og S. Men der hører enigheden også op.

Set, læst og hørt: Steen Bording Andersen

Set, læst og hørt: Steen Bording Andersen

Formand for Danmarks Biblioteksforening, Steen Bording Andersen, anbefaler en amerikansk radiokanal for rockelskere, en overbevisende udstilling på Louisiana og en biografi, der vækker minder fra hans ungdom i 1970'erne.

Nyt job: Lars Sandahl Sørensen bliver DI's nye direktør

Nyt job: Lars Sandahl Sørensen bliver DI's nye direktør

Dansk Industri har løftet sløret for, hvem der fremover skal stå i spidsen for organisationen. Valget er faldet på Lars Sandahl Sørensen, hvis største udfordring som ny direktør bliver at kombinere vækst med bæredygtighed.

Her er Løkkes og Mette F’s drejebog for Danmark

Her er Løkkes og Mette F’s drejebog for Danmark

Valget til juni afgør, om Lars Løkke Rasmussen eller Mette Frederiksen skal skrive drejebogen for dansk politik de kommende fire år. Mandag Morgen giver i denne analyse sit bud på de to statsministerkandidaters ti vigtigste prioriteringer i et blåt og rødt regeringsgrundlag. Analysen viser, at der tegner sig to meget forskellige veje for Danmark, afhængig af hvem der vinder valget.

Mette Frederiksens regeringsgrundlag: Et Danmark for alle

Mette Frederiksens regeringsgrundlag: Et Danmark for alle

Mette Frederiksen vil bekæmpe ulighed og prioritere velfærd frem for skattelettelser. Hun vil skrue op for klimaambitionerne, fastholde en stram udlændingepolitik og sikre bedre vilkår for folk i udkantsområderne. Og så får udsatte børn en særlig plads i hendes regeringsprogram.

Lars Løkke Rasmussens regeringsgrundlag: Gode tider skal gøres bedre

Lars Løkke Rasmussens regeringsgrundlag: Gode tider skal gøres bedre

Løkke vil fortsætte med at male Danmark blå. Hans nye regeringsgrundlag markerer en klar kant til Socialdemokratiet. Hans sundhedsreform får stor betydning for danskernes sundhed mange år ud i fremtiden. Investeringer for over 100 milliarder kroner i veje og tog vil præge Danmarks infrastruktur.

Årets valg vil styrke Danmark i EU

Årets valg vil styrke Danmark i EU

ANALYSE: Lars Løkke Rasmussen tog fusen på alle ved at lægge folketingsvalget 5. juni. Om dét bliver en fordel for ham selv eller for Mette Frederiksen, er endnu uklart. Men der er næppe tvivl om, at det vil trække stemmeprocenten ved EP-valget væsentligt op, og at det vil styrke Danmarks samlede engagement i EU.