“Vi skal vise hele verden, at det godt kan lade sig gøre”

Danmark har i mange år været verdensmester i at forbrænde affald. Men nu skal det være slut. Fremover skal vi blive meget dygtigere til at genanvende vores affald.

Vi skal blive bedre til at sortere vores affald, inden vi putter det i skraldespanden. Kommunerne skal være mere kritiske med, hvad de hælder i forbrændingsovnene. Og virksomheder skal blive dygtigere til at reducere og genanvende deres affald.

Hovedpersonen bag dette paradigmeskifte er miljøminister Ida Auken (SF). Hun havde kun været minister i få dage, før hun begyndte at nedfælde sine første ideer til, hvordan Danmark på sigt skal blive et land uden affald. Den foreløbige kulmination kom i oktober, da hun præsenterede sin længe ventede ressourcestrategi for Danmark.

[graph title="Ida Auken" caption=" " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/8a27c-ida-auken.jpg" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/575eb-ida-auken.jpg" text="Navn og stilling: Ida Auken, miljøminister."] [/graph]

”Vi skal skabe et Danmark uden affald, hvor alle ressourcer bliver brugt igen og igen. Hvor vi ikke brænder ting af, men genanvender dem, og hvor effektiv udnyttelse af ressourcerne er nøglen til job og velfærd. Hvis det lykkes, har vi vist hele verden, at det godt kan lade sig gøre at få mere natur, et bedre miljø og vækst på samme tid,” siger Ida Auken.
Hendes ressourcestrategi, ”Danmark uden affald”, handler dybest set om at skabe økonomisk vækst, uden at det sker på bekostning af vores børn og børnebørns velfærd.

Ida Aukens vision er at ændre den måde, som økonomien grundlæggende hænger sammen på. Hun vil væk fra en ”brug-og-smid-væk-økonomi” til fordel for en ”cirkulær økonomi”. Hun mener, at genanvendelse er den eneste rigtige vej frem i en verden, hvor kampen om råvarer bliver hårdere dag for dag, og hvor det efterhånden står skrevet med flammeskrift, at vi ikke bare kan fortsætte med at bruge løs af jordens knappe ressourcer.

Stort potentiale

Rejsen mod det affaldsfrie Danmark er først lige begyndt med strategien. Men den kan få kolossal betydning allerede i løbet af det kommende årti.

Ida Auken har sat en stribe mål og retningslinjer op for, hvordan vi kan genindvinde og genanvende de ressourcer, der er indlejret i affaldet. F.eks. skal 50 pct. af husholdningsaffaldet, herunder organisk affald, genanvendes i år 2022 – mod blot 22 pct. i dag. Netop det organiske affald bliver den største opgave, for her er målet, at vi fremover skal genanvende seks gange så meget som i dag, så vi går fra 50.000 til 300.000 ton i 2022.

Det nye paradigmeskifte pynter ikke bare på miljøregnskabet, men kan også blive en rigtig god forretning for Danmark. Beregninger foretaget af Energistyrelsen viser, at det vil udløse en mergevinst på 257 millioner kr., hvis det bare alene lykkes at indfri strategiens mål om, at 467.000 ton af det affald fra husholdningerne og servicesektoren, der i dag bliver brændt, i stedet bliver omdannet til biogas i 2018.

Ida Auken forudser store potentialer for de danske virksomheder, der er i stand til at udvikle smarte løsninger til at genanvende ressourcer som f.eks. kritiske jordarter, der gemmer sig i bl.a. kasserede mobiltelefoner, højttalere og tv-apparater i Danmark.

Strategien skal også give effekt på jobskabelsen. For der skal flere hænder og hoveder til at sortere affald og udvikle de systemer, der skal understøtte omstillingen, end der i dag er beskæftiget i forbrændingssektoren. Tager man udgangspunkt i ressourcestrategiens mål og krav, drejer det sig ifølge beregninger, som rådgivningsvirksomheden NIRAS har foretaget for Miljøstyrelsen, om mellem 3.000 og 4.400 nye job.

Aukens beregninger for Danmark flugter godt med beregninger foretaget af både EU-Kommissionen og World Economic Forum. EU-Kommissionen vurderer, at en omstilling fra affalds- til ressourceøkonomi frem mod 2020 vil skabe 400.000 nye arbejdspladser alene i EU og øge affalds- og genindvindingssektorens årlige omsætning med 42 milliarder euro. Og analysen ”More with Less” fra World Economic Forum konkluderer, at øget ressourceeffektivitet kan spare verdensøkonomien for 2 billioner dollar i 2030.

Inspireret af virksomheder

Inden Ida Auken præsenterede sin strategi i oktober, besøgte hun en række forskellige virksomheder i bl.a. Frankrig og Belgien for at hente inspiration. 

Hun har også besøgt danske virksomheder for at få ideer til sin strategi. Bl.a. virksomheden Solum har stor succes med at udlede store mængder biogas fra fast organisk affald. Og Gypsum er blandt de førende i verden til at genanvende gipsaffald. Mejerigiganten Arla har for længst vedtaget en ambitiøs plan for at gøre virksomheden affaldsfri allerede i 2020. Blandt initiativerne er etableringen af et biogasanlæg, der skal omdanne rest- og spildprodukterne, f.eks. valle og slam, til ny energi. Læs også artiklen "Man skal tillade, at der er mål, der ikke bliver opfyldt".

Maersk Line har investeret milliarder i byggeriet af nye grønne kæmpeskibe i serien Triple-E, hvor alle materialer registreres i en database og kan genanvendes som råstoffer i produktion af nye skibe eller andre produkter. Samtidig undgås giftige stoffer i størst muligt omfang til fordel for biologisk nedbrydelige materialer.

”Jeg bliver altid inspireret af folk og virksomheder, som er i stand til at føre deres ideer ud i livet. Om det er en mindre virksomhed, der laver det vandløse renseri, eller IKEA, der beslutter, at halvdelen af alle deres varer skal laves af genbrugsmaterialer, er ikke så vigtigt. Det vigtige er, at de er med til at forandre verden og samtidig vise vejen for andre. Og jeg må tilstå, at jeg tit tænker, at virksomhederne og borgerne er langt foran politikerne,” siger Ida Auken.

Rent personligt er Ida Auken inspireret af det danske vindmølleeventyr fra 1990’erne til det grønne paradigmeskifte som ressourcestrategien indvarsler. Som hun forklarer: ”Danmark er flere gange gået forrest og har vist, at vi har kunnet skabe eksporteventyr, fordi vi stillede høje krav til miljø og mennesker. I 1990’erne fik vi eksempelvis opbygget en position som et af verdens førende lande inden for vedvarende energi, energiteknologi og vindmøller. Og når vi har muligheden, synes jeg også, vi har forpligtelsen. Den tro på, at forandringen er mulig og nødvendig, driver mit arbejde.”

Jorden var gødet

Ida Aukens strategi blev modtaget forholdsvis positivt stort set hele vejen rundt, selv om den indeholder mange sprængfarlige elementer. Det kan hænge sammen med, at hun allerede for to år siden begyndte at tale om sine planer om en ressourcestrategi. Derfor har virksomheder, kommuner og hele forbrændingsindustrien haft god tid til at indstille sig på det nye paradigme.

Men kampen er først lige begyndt for Ida Auken. Og forude venter nye slag – hvoraf et af de største formentlig bliver med forbrændingssektoren. Ida Auken lægger nemlig op til en ændring af ejerskabs- og forretningsmodellen i den kommunale affaldssektor, da de kommuner, der ejer forbrændingsanlæg, brænder mere affald end andre kommuner. Hun mener, at kommunernes kortsigtede ejerinteresser svækker deres interesse for en langsigtet satsning på øget genanvendelse, og derfor er hun forberedt på at tage et opgør med den historisk set stærke kommunale affaldssektor.
Senere på året vil hun komme med en ressourcestrategi version II om, hvordan staten kan styrke forretningsmodeller, der forebygger, at der overhovedet bliver skabt affald.

Bliver visionen en succes og Danmark et foregangsland på området, vil man om nogle år med rette kunne hævde, at de første spadestik blev taget i 2013. Og det var Ida Auken, der havde foden fast på spaden.

Forrige artikel Står Corydon og Ove Kaj bag Danmarks største ledelsesbedrift? Står Corydon og Ove Kaj bag Danmarks største ledelsesbedrift? Næste artikel Eksport til Kina er også velfærd

Faldende renter er en historisk megatrend

Faldende renter er en historisk megatrend

NY VIDEN: Bank of England har gennemgået den globale renteudvikling gennem de sidste 700 år, og trenden er for nedadgående. Forskerne bag peger på, at renten sagtens kan fortsætte ind i det negative territorie.

Europas magthavere er historisk unge

Europas magthavere er historisk unge

Mens gennemsnitsalderen for politiske magthavere stiger globalt, bliver de i Europas bare yngre og yngre. Flere europæiske lande har sat historiske rekorder, senest i Østrig med valget af den 33-årige Sebastian Kurz som kansler. Det kan betyde, at Europa vil blive ledet mere visionært og mindre ud fra gamle ideologier.

Alderen er dalet på Slotsholmen

Alderen er dalet på Slotsholmen

Da Mette Frederiksen som 41-årig blev den yngste danske statsminister nogensinde, fulgte hun en alderskurve, der i forvejen var på vej nedad. Også ministre og folketingsmedlemmer bliver gennemsnitligt yngre. De dage, hvor politikere og partiledere døde med arbejdstøjet på, er forbi.

Det er nu, milliarderne skal skaffes til Europas grønne omstilling

Det er nu, milliarderne skal skaffes til Europas grønne omstilling

ANALYSE: EU-Kommissionen vil i denne uge forsøge at overbevise de europæiske regeringsledere om, at hver fjerde euro i det nye budget skal gå til grøn omstilling. 340 milliarder kroner om året fra EU skal trigge lokale, nationale og private investeringer i den grønne omstilling i 27 lande. Der er lagt op til et gigantisk partnerskab på tværs af den offentlige og private sektor som – hvis det lykkes – kan give et effektivt boost til den grønne økonomi.

USA er forvandlet til Det Gamle Vesten

USA er forvandlet til Det Gamle Vesten

KOMMENTAR: Glem Det Vilde Vesten. USA er ved at gro fast i gamle måder at tænke på og en insisterende modstand mod at tænke nyt. Det er en mulighed for Europa, hvis kontinentets unge ledere tør gribe den.

Grøn vinter: MM's bedste om grønt landbrug

Grøn vinter: MM's bedste om grønt landbrug

I hele uge 7 kan du læse nogle af de mest indsigtsfulde analyser om den grønne omstilling fra Mandag Morgens arkiv. Du kan frit dele artiklerne med dit netværk. God læselyst!

I dag har vi samlet evergreens om GRØNT LANDBRUG:

Grøn vinter: MM's bedste om grøn energi

Grøn vinter: MM's bedste om grøn energi

I hele uge 7 kan du læse nogle af de mest indsigtsfulde analyser om den grønne omstilling fra Mandag Morgens arkiv. Du kan frit dele artiklerne med dit netværk. God læselyst!

I dag har vi samlet evergreens om GRØN ENERGI:

Grøn vinter: MM's bedste om grøn økonomi

Grøn vinter: MM's bedste om grøn økonomi

I hele uge 7 kan du læse nogle af de mest indsigtsfulde analyser om den grønne omstilling fra Mandag Morgens arkiv. Du kan frit dele artiklerne med dit netværk. God læselyst!

I dag har vi samlet evergreens om GRØN ØKONOMI:

Grøn vinter: MM's bedste om grøn politik

Grøn vinter: MM's bedste om grøn politik

I hele uge 7 kan du læse nogle af de mest indsigtsfulde analyser om den grønne omstilling fra Mandag Morgens arkiv. Du kan frit dele artiklerne med dit netværk. God læselyst!

I dag har vi samlet evergreens om GRØN POLITIK:

Skal robotterne betale skat?

Skal robotterne betale skat?

Virksomheder skal punge ud, når de erstatter medarbejdere med maskiner, mener nogle forskere og politikere. Andre frygter, at det vil hæmme innovationen uden at have den ønskede effekt.

Fremtidsscenarier handler egentlig om nutiden

Fremtidsscenarier handler egentlig om nutiden

TECHTENDENSER: Udviklingen accelererer. Nye teknologier breder sig hurtigere, forholdene skifter, og det virker aldeles uforudsigeligt, hvad der sker om blot få år. Både professionelt og privat er vi nødt til at reagere hurtigere og hurtigere. Alligevel er der også hårdt brug for at lære at tænke mere langsigtet. Det kan scenarier og fortællinger om fremtiden hjælpe os med.

Fire udfordringer for Mette Frederiksens strategiske ledelsesprojekt

Fire udfordringer for Mette Frederiksens strategiske ledelsesprojekt

KOMMENTAR: Danmark har fået en statsminister, som har gjort det klart, at Danmark skal drejes i en ny retning. Forankret i Statsministeriet er regeringen lige nu i en proces med at fastlægge strategien. Det er en opgave, der indebærer en række velkendte udfordringer.

Set, læst og hørt: Robert Olsen

Set, læst og hørt: Robert Olsen

Robert Olsen har oplevet dette århundredes måske bedste kunstværk og er kommet igennem vintermørket med hjælp fra den svenske rockgruppe Kent.

Mere fryns, mindre plads

Mere fryns, mindre plads

Udendørs wi-fi, ildsteder og varmestyrings-apps er nye tiltag på virksomheders hovedsæder: ”Det skal være rart at gå på arbejde”

Derfor hjælper jobcentrenes indsats ikke udsatte unge

Derfor hjælper jobcentrenes indsats ikke udsatte unge

Allerede tidligt i livet hænger en gruppe unge fast i et liv på kanten af arbejdsmarkedet. Jobcentrene har mere end svært ved at hjælpe dem til at skifte kurs. ”Begynd med de unges behov og ønsker,” siger sociolog, der har fordybet sig i årsager og løsninger.

Det nye mål for social indsats er at skabe robuste unge

Det nye mål for social indsats er at skabe robuste unge

Udsatte unge har svært ved at holde fast i et job eller en uddannelse. Nu arbejder jobcentre og andre aktører over hele landet på at udvikle de unges sociale og menneskelige kompetencer lidt ad gangen. Fremskridtene bliver målt og sat i system.

Udsatte unge netværker sig til et arbejde

Udsatte unge netværker sig til et arbejde

Motivationen hos udsatte unge stiger, når de selv får ansvar for deres praktik. Det er rationalet bag en ny indsats, der placerer de unge i netværk og lader dem træffe de afgørende beslutninger selv.

Dansk klimalov i globalt perspektiv

Dansk klimalov i globalt perspektiv

Allerede tidligt i livet hænger en gruppe unge fast i et liv på kanten af arbejdsmarkedet. Jobcentrene har mere end svært ved at hjælpe dem til at skifte kurs. "Begynd med de unges behov og ønsker," siger adfærdsdesigner, der har fordybet sig i årsager og løsninger.

Robin Hood på overarbejde

Robin Hood på overarbejde

KOMMENTAR: Det kommunale udligningssystem skal gøres mere retfærdigt, mener regeringen. Men hvor ligger den højere retfærdighed mellem 98 kommuner med vidt forskellige grundvilkår og også forskellige politiske prioriteringer.

Kadogo-økonomi har ændret spillereglerne for innovation i Afrika

Kadogo-økonomi har ændret spillereglerne for innovation i Afrika

I Nairobi i Kenya er der utallige små startups og håbefulde iværksættere. Ligesom i Danmark eller USA er fokus på avancerede digitale løsninger. Men hverdagen for en almindelig kenyaner skaber andre behov – og løsninger, en dansker næppe ville forestille sig.

EU’s nye formandskab vil forhindre demografisk kollaps i Østeuropa

EU’s nye formandskab vil forhindre demografisk kollaps i Østeuropa

Når de europæiske regeringsledere gennem det næste halve år samles til EU-topmøder i Zagreb, står et nyt emne øverst på dagsordenen for værtslandet: affolkningen af økonomisk trængte lande i EU. Flere årtier med konstant udvandring fra Øst- og Sydeuropa mod Vest- og Nordeuropa tvinger flere af Unionens medlemslande til at genoverveje, om de kan overleve det grænseløse arbejdsmarked.

Kenya er blevet et klondike for kviklån, data og onlinespil

Kenya er blevet et klondike for kviklån, data og onlinespil

TECHTENDENSER: Takket være den mobile betalingsløsning M-pesa er Kenya blevet et samfund, hvor selv de mindste forretninger er trådt ind i den digitale økonomi. Spørgsmålet er nu, om Kenyas tech-startups formår at bygge videre på succesen. Desværre lader det meste af den digitale udvikling til at fokusere på kviklån og onlinespil. 

ICDK: Disrupt dig selv, før andre disrupter dig

ICDK: Disrupt dig selv, før andre disrupter dig

KOMMENTAR: Nogle af Silicon Valleys selskaber når dårligt nok at disrupte en branche, før de må i gang med at disrupte sig selv, hvis de skal holde sig på omgangshøjde. Når ledere i Silicon Valley taler om  digital omstilling er det i en ganske radikal udgave, sammenlignet med danske forhold.

Klima og miljø har overtaget den globale risikoagenda

Klima og miljø har overtaget den globale risikoagenda

NY VIDEN: World Economic Forums 'Risk Report' sætter hvert år dagsordenen i Davos. Mens det for 10 år siden var den finansielle og økonomiske krise, der dominerede, er det nu klima- og miljørisici, der har overtaget dagsordenen.

Tidligere topembedsmand: Politikerne må forklare befolkningen, at nu går den ikke længere

Tidligere topembedsmand: Politikerne må forklare befolkningen, at nu går den ikke længere

INTERVIEW: En ændret økonomi, begrænsede ressourcer og voksende krav om global omfordeling vil i de kommende årtier lægge en dæmper på de rige landes økonomiske vækstmuligheder. Det skal politikerne forberede deres befolkninger på, ellers underminerer vi tilliden til det politiske system, advarer tidligere departementschef Jørgen Ørstrøm Møller. Samfundets næste fase kræver en helt ny social kontrakt.

Set, læst og hørt: Katrine Lester

Set, læst og hørt: Katrine Lester

Katrine Lester har set Det Kongelige Teaters uhyggelige opsætning af ’Riget’, lyttet til indsigtsfuld podcast fra Altinget Sundhed og læst en voldsom og velskrevet roman om Det Arabiske Forår.

FN’s kvotesystem er brudt sammen – men handlen med CO2 boomer

FN’s kvotesystem er brudt sammen – men handlen med CO2 boomer

Selvom det globale system for kvotehandel ligger helt stille hos FN, så er handlen med kvoter i vækst på andre markeder. Flere stater har ligesom EU oprettet sine egne klimakvoter, og udbydere af klimaprojekter nyder godt af den stigende efterspørgsel på CO2-aflad på et privat marked helt uden regulering.

Et kvotesystem der belønner dem med de laveste klimamål

Et kvotesystem der belønner dem med de laveste klimamål

Klimakvoterne skulle begrænse landenes udledning af CO2, men systemet skævvrides af det, eksperterne kalder “perverse økonomiske incitamenter”. Her er de to FN-modeller, der fik selv de største kvoteoptimister til at gå nedtrykte hjem fra COP25.

Danske politikere har tabt troen på klimakvoter

Danske politikere har tabt troen på klimakvoter

Både det gamle CO2-kvotemarked under FN og forhandlingerne om det nye system er brudt sammen. Hverken FN's eller EU's kvoter nyder stor tillid i regeringens støttepartier, og dermed er køb og salg af klimakvoter reelt ude af dansk politik. I hvert fald indtil skoen begynder at trykke.

Danmark kan lære af Israels militærhackere

Danmark kan lære af Israels militærhackere

Unit 8200 under det israelske militær har gjort Israel til en af verdens absolutte hotspots for udvikling af cybersikkerhedsløsninger. Danske virksomheder kan med fordel lade danske it-ansvarlige træne i Israel, skriver Innovation Center Denmark.

Nu lurer frygten for klimapopulisme

Nu lurer frygten for klimapopulisme

KOMMENTAR: Målsætningen om at reducere udledningerne med 70 procent vil kræve enorme beløb og drastiske tiltag. Hvornår siger politikerne sandheden om den danske klimaplan?