Fra exit til fastholdelse: Opsigelser risikerer at brede sig som en virus på en arbejdsplads

Drop exitinterviewet og indfør fastholdelsessamtaler. De kan måske få de medarbejdere, som bliver på arbejdspladsen, til at føle sig set og hørt og forblive loyale.

Fastholdelsessamtalen
fokuserer i modsætning til det såkaldte ‘exitinterview’ på de medarbejdere, der
vælger at blive på arbejdspladsen og få oplysninger om, hvorfor der er en
tendens til, at mange forlader samme arbejdsplads på kort tid.
Fastholdelsessamtalen fokuserer i modsætning til det såkaldte ‘exitinterview’ på de medarbejdere, der vælger at blive på arbejdspladsen og få oplysninger om, hvorfor der er en tendens til, at mange forlader samme arbejdsplads på kort tid.

Vi kender allesammen de såkaldte ‘exitinterviews’ – altså samtalerne med medarbejdere, som har sagt op og er på vej ud ad døren til et nyt job. Formålet med samtalerne er at finde ud af, hvorfor det nu egentlig var, at ansættelsen endte med en opsigelse.

Der er dog to store problemer ved exitinterviews. For det første kaster de sjældent brugbar information af sig. Og for det andet fokuserer de på de forkerte mennesker, nemlig dem, der skal videre, og ikke dem, der bliver.

Dette fejlagtige fokus er problematisk, for der er solid dokumentation for, at én medarbejders opsigelse ret ofte kan få kollegerne til også at kvitte jobbet. Risikoen for en decideret smittebølge af opsigelser er ovenikøbet høj lige nu, hvor det er blevet kutyme, at folk fortæller på sociale medier, når de har få et nyt arbejde, og hvor manglen på arbejdskraft trækker overskrifter.




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu