4.000 ansatte i Hvidovre Kommune får nye roller

Alle ansatte i Hvidovre Kommune – fra direktører og centerchefer til pædagoger og lærere – får nye roller som led i nyt grundlag for ledelse. De skal samarbejde mere på tværs, dele viden og sætte borgeren i centrum. Det giver resultater: Et tværfagligt team af specialister har på kort tid mere end halveret antallet af unge, der ikke mødte i skole.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Torben K. AndersenJens Reiermann

MM Special: Frie hænder til velfærd

Landets kommuner har taget skeen i egen hånd og er i fuld gang med at udrulle den nærhedsreform, som regeringen har stillet vælgerne i udsigt.

Vigtige pointer

• Danmark er i gang med det største paradigmeskifte inden for offentlig styring og ledelse i over 20 år.
• Ledere og medarbejdere får nye roller og større frihed til at løse velfærdsopgaverne.
• Borgerne skal være med til at designe nye velfærdløsninger.
• Tværfaglighed bliver et nøgleord i fremtidens stillingsopslag.

Det største offentlige paradigmeskifte i årtier giver ansatte større frihed

4.000 ansatte i Hvidovre Kommune får nye roller

22.000 ansatte i Aarhus Kommune skal udvikle velfærd med borgerne

Rundbordssnak giver lavere udgifter til specialundervisning i Hørsholm

Da Lars var otte år, tårnede problemerne sig op.

Han var højt begavet. Men han led af svær angst og følte sig fremmedgjort i den klasse, han gik i. Han havde skiftet skole tre gange, og hans fravær fra skolen svingede mellem 60 og 100 procent.

Men så skete der noget.

Lars fik hjælp fra et nyetableret team i Hvidovre Kommune. Det hed U-start og var sat i verden for at hjælpe børn og unge med højt fravær tilbage på rette spor sammen med barnets familie og netværk. En investering, som har vist sig at være en god ide.

Lars kom tilbage til skolen. Ikke til den normale klasse, men til en anden klasse, hvor han blev accepteret og følte sig som en del af fællesskabet. I 9. klasse tog han efter eget ønske på efterskole. Her går han nu uden støtte, har fundet sig godt til rette socialt og afslutter 9. klasse til sommer.

Det unikke ved det særlige tværprofessionelle U-start er, at det består af folk fra forskellige dele af kommunen som for eksempel børnepsykologer, en familierådgiver, en PPR-psykolog og en kontaktperson. Det har på kort tid opnået lovende resultater med denne nye organisationsform og arbejdspraksis.

Teamet har, siden det blev etableret i sommeren 2018, haft 42 sager, hvoraf 26 er aktive i dag. I over halvdelen af de familier, som teamet har samarbejdet med, er børnene tilbage i skole og følger nu deres eget skema, som for visse børn er et særskema. Andre børn har fået mindsket deres skolefravær markant.

Hvidovres kommunaldirektør, Nich Bendtsen, fremhæver dette team som et eksempel på, hvordan en ny leder- og medarbejderstrategi gennemstrømmer kommunen og får de cirka 4.000 ansatte til at arbejde sammen på tværs af fagområder på helt nye måder.

”Hvidovre har som resten af landets kommuner oplevet en stærkt stigende udfordring med børn, der har for meget fravær fra skolen. Derfor blev U-start etableret. Her er det virkelig lykkedes at samle de forskellige kommunale indsatser omkring en familie med et barn, som udebliver fra skolen. Det er et konkret eksempel på, hvordan vores nye tilgang til opgaveløsning er smittet af ned gennem organisationen,” siger Nich Bendtsen.

Hvidovrevejen sætter kurs

Hvidovre står ligesom alle landets øvrige kommuner over for kæmpe udfordringer med en stram økonomi, et stigende antal ældre, klimakrise og andre komplekse udfordringer.

Derfor har Hvidovre droppet den traditionelle struktur med forvaltninger og i stedet indført 13 forskellige tværgående centre som for eksempel Beskæftigelse, Børn og Familier samt Sundhed og Ældre.

På den måde håber Hvidovre at blive bedre til at løse opgaver på tværs af organisationen med udgangspunkt i den enkelte borgers behov, styrke de tværgående, helhedsorienterede løsninger og undgå at opbygge parallelle administrative systemer.

Samtidig er der lavet et helt nyt ledelses- og medarbejdergrundlag. Over 250 chefer, ledere og medarbejdere har været involveret i arbejdet med at udforme den nye strategi, deltaget i workshops og forfattet tusindvis af gule sedler med ideer og tanker om fremtidens velfærd, roller og arbejdsform.

Det nye ledelses- og medarbejdergrundlag kaldes for ’Hvidovrevejen’ og er stærkt inspireret af de fire perspektiver i modellen om Ny Syntese, som Hvidovre har oversat til sit eget sprog. Se figur 1.

• Sammen sikrer vi driften (compliance)
• Sammen styrker vi resultaterne (performance)
• Sammen skaber vi velfærd (emergens)
• Sammen udvikler vi en robust organisation (resiliens).

”Det nye er, at vi skal arbejde med alle fire perspektiver på en gang og den kompleksitet, der ligger heri. Vi kan ikke nøjes med kun at kigge på driften på det enkelte område. Vi skal hele vejen rundt,” siger Nich Bendtsen. 

Alle har et ansvar

Samtidig har Hvidovre defineret, hvad disse fire perspektiver betyder for hver af de 4.000 ansattes roller, opgaver og ansvar i kommunen.

De har alle – lige fra direktøren og centerchefen til pædagogen, sosu-assistenten og læreren – nu en lille, skarp manual, hvor de i korte sætninger kan læse om deres rolle og de forventninger, der er til deres måde at skabe velfærd på sammen med borgerne. Det skal sikre, at alle 4.000 ansatte har disse fire strategiske fokusområder dybt inde under huden i deres daglige arbejde.

Medarbejderne skal holde sig opdateret og dele den nyeste viden. De skal inddrage borgeres og virksomheders ressourcer. De skal arbejde på tværs, skabe et godt og tillidsfuldt arbejdsmiljø og bidrage til en sikker drift.

”Vi har forsøgt at synliggøre, at alle ledere og medarbejdere har et ansvar for at tænke med på denne her måde, hvis det skal lykkes. Og det lever. Det kan jeg mærke, når jeg for eksempel er i praktik en gang om måneden et sted i kommunen. Praktikken kan være i en børnehave, et plejehjem, på en skole eller hos medarbejdere, som arbejder med psykisk svage familier. Jeg kan høre, at de ansatte refererer til denne tænkning. De ved, at det ikke er nok bare at tænke i drift. De skal have alle fire perspektiver med,” siger Nich Bendtsen.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu