Årets klimatopmøde understreger oliestaternes voksende magt i verden
Danmark sender fire ministre - heriblandt statsministeren og udenrigsministeren - til COP28 i Dubai. Det er udtryk for, at værtslandet sammen med de andre rige oliestater i Mellemøsten er blevet stadigt vigtigere økonomiske og diplomatiske aktører, som Danmark og resten af Vesten rigtig gerne vil samarbejde med.
Claus Kragh
EuroparedaktørPetrokratierne i Mellemøsten har ét grundlæggende mål med deres engagement i FN’s klimapolitiske forhandlinger: At forlænge levetiden af de fossile forretninger i olie og gas, der gør det muligt at opretholde deres egen velstand og dermed den sociale og politiske kontrol med deres befolkninger.
Det er udgangspunktet for både værtslandet De Forenede Arabiske Emirater og naboerne i Qatar og Saudi-Arabien op til FN’s årlige klimatopmøde COP28, der begynder i Dubai i næste uge. Og det er formentligt også sådan, landet ligger, når topmødet slutter to uger senere.
Det mener både John Nordbo, der er en af Danmarks mest erfarne iagttagere af klimapolitikken i FN, og Sune Haugbølle, der er professor ved RUC med speciale i Mellemøsten og global politisk sociologi.