Norden og Arktis har vigtige roller i energikrigen med Rusland

EU har på to år udfaset det meste af den fossile energi fra Rusland, men har øget importen af russisk LNG og atombrændsel. Norden og Arktis har så mange mineraler og så megen energi, at regionerne kommer til at spille central roller i Europas fortsatte frigørelse fra Rusland og Kina. Den ’væbnede grønne omstilling’ går ind i en ny fase. 

Foto: Valdemark Ren/Ritzau-Scanpix
Claus Kragh

Når Ursula von der Leyen og statsminister Mette Frederiksen i dag åbner EU’s officielle repræsentationskontor på havnen i Nuuk, markerer de samtidig, at EU nu med års forsinkelse forsøger at råde bod på den geostrategiske naivitet, der prægede Den Europæiske Union frem til 24. februar 2022. 

EU’s topchef er i Grønland, fordi beslutningstagerne i Bruxelles har indset, at den store arktiske ø i det danske rigsfællesskab har en vigtig rolle at spille i Europa.  

Grønland har udover sin strategisk vigtige placering mellem Europa og Nordamerika store forekomster af sjældne jordarter til brug for den delvist grønne energiomstilling, der skal gøre Europa uafhængig af både Rusland og Kina. Den geostrategiske værdi af Grønland har USA, Kina og Rusland set for længe siden. Nu er EU også med på vognen.  




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu