Aldersdiskrimination: ”Det er svært at tro, at der bare er tale om tilfældigheder”

Ledere er afgørende nøglepersoner, når det handler om at sikre, at fastlåste fordomme om alder ikke har konsekvenser for job- og karrieremuligheder for folk over 50 år. Men der mangler en anerkendelse blandt arbejdsgivere af, at der faktisk eksisterer et problem med aldersdiskrimination inden for ledelse og rekruttering, mener formanden for Djøf, Sara Vergo.

"Når vi taler med ledere, siger de, at de ikke har noget imod ældre medarbejdere og ikke frasorterer på baggrund af alder, men i praksis kan vi jo se, at når man runder de 55 år, så begynder tingene at blive sværere på arbejdsmarkedet,” siger formanden for Djøf, Sara Vergo.
"Når vi taler med ledere, siger de, at de ikke har noget imod ældre medarbejdere og ikke frasorterer på baggrund af alder, men i praksis kan vi jo se, at når man runder de 55 år, så begynder tingene at blive sværere på arbejdsmarkedet,” siger formanden for Djøf, Sara Vergo.Foto: Djøf
Stine Bjerre Herdel

Den nye kollega skal hellere være ung end ældre og erfaren. Sådan tænker de fleste danskere, viser en undersøgelse, som Epinion har gennemført for Djøf. Også HR-ansvarlige foretrækker de unge, lyder resultatet af en undersøgelse blandt 5.000 HR-ansvarlige, udført af Center for Arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet.

Ingen af undersøgelserne siger noget om, hvad de adspurgte så gør i praksis, men de indikerer, at der generelt i vores samfund er en præference for unge frem for ældre. En såkaldt ’bias’ – om den så er erkendt eller ej. 

Når vi taler med ledere, siger de, at de ikke har noget imod ældre medarbejdere og ikke frasorterer på baggrund af alder, men i praksis kan vi jo se, at når man runder de 55 år, så begynder tingene at blive sværere på arbejdsmarkedet.

Sara Vergo
Formand for Djøf.

Og hvis den bias får lov at komme til udtryk i praksis i form af fravalg af ældre medarbejdere på arbejdsmarkedet eller dårligere vilkår for ældre medarbejdere, så er det det, man kan kalde for ’alderisme’. Altså diskrimination på baggrund af alder.
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu