ATP: Velfærdsteknologi for diffus til at satse på nu

For uoverskuelig og for risikabel. Sådan betegner ATP sektoren for velfærdsteknologi i Danmark. Skal sektoren forvente en større kapitalindsprøjtning fra den kant, skal den fremstå langt mere etableret og moden.

“På nuværende tidspunkt er velfærdsteknologisektoren generelt for diffus til, at der kan laves en direkte satsning på området – risikoen for at investere forkert er simpelthen for stor” lyder fra Ulrik Dan Weuder, der forvalter ATPs investeringer på området.

PensionDanmarks topdirektør Torben Möger Pedersen er velvillig over for sætte penge i sektoren, men har endnu til gode at få præsenteret den rigtige case: "Interessen er der - men projektet mangler", konstaterer han. I stedet har selskabet investeret i et udenlandsk projekt på sundhedsområdet.

Udmeldingerne kommer som led i Mandag Morgens serie Sundhedens Innovatører, der afdækker udfordringer og muligheder inden for velfærdsteknologi i samarbejde med Ingeniørforeningen IDA. Et panel på 450 centrale aktører på området debatterer løbende en række spørgsmål på Mandag Morgen Share – mm.dk, og det er som led i denne debat, at meldingerne fra ATP og PensionDanmark kommer.  Læs begge indlæg i deres fulde længde her

Med en formue på 482 mia. kr. er ATP ikke bare landets største pensionsselskab, men også en af landets tungeste investorer. Med en pengetank på 88 mia. kr. befinder PensionDanmark sig ligeledes i sværvægterklassen.

[quote align="right" author="Ulrik Dan Weuder, ATP"]På nuværende tidspunkt er velfærdsteknologisektoren generelt for diffus til, at der kan laves en direkte satsning på området[/quote]

En målrettet indsats fra de danske pensionsselskaber kunne være svaret på den kapitaltørke, som mange af særligt de små innovative virksomheder lider under. Under overskriften ”Pensionskasser må gøres interesserede” opfordrer forsker og lektor ved IT Universitetet John Paulin Hansen i et indlæg i debatten til at bringe de store pengetanke – og de enkelte pensionsopssparere – i spil som investorer. Det vil kunne lægge fundamentet for nytænkning af produkter, der kan komme til at udgøre et fremtidigt eksporteventyr, hvis vi formår at fastholde den nuværende position forrest i feltet. Men det kræver penge.

”Et gennemarbejdet velfærdsteknologisk investeringsprojekt vil utvivlsomt kunne vække interesse i pensionskassernes bestyrelser. Og fik medlemmerne individuelt mulighed for prioritere dette område - på lige fod med grønne eller etiske inversteringer - er jeg sikker på at mange ville vælge det ind i investerings-portføljen” skriver John Paulin Hansen.

Hos ATP anerkender man, at sektoren står over for stor ekspansion som følge af en stadig ældre og mere plejekrævende befolkning. Det samme er gældende i PensionDanmark, der ser muligheder for at benytte samme investeringsmodel som man har anvendt ved en nylig investering på 700 mio. kr. i Nysted Havmøllepark i form af et direkte partnerskab mellem pensionsselskabet og industrien.

“Vi gør det sådan set allerede - bare uden for landets grænser. PensionDanmark investerer bl.a. via den engelske fond Innisfree i opførelse og drift af et nyt hospital i Sverige, Karolinska i Stockholm,” skriver topchef i selskabet Torben Möger Pedersen.

Hos ATP har man foreløbigt reserveret investeringer i velfærdsteknologi til veletablerede selskaber som det børsnoterede Coloplast:

“Vi mener, at der findes kapital der er bedre egnet, som eksempelvis venturekapital, vækstfonde osv. ATP og andre investorer vil kunne deltage gennem investeringer i venturefonde - på nuværende tidspunkt har ATP dog ikke set fonde, der på overbevisende måde har vist indsigt i, og overblik over, sektoren” skriver ATPs Ulrik Dan Weuder.

Hvad kan sektoren gøre for at tiltrække de store pensionskasse som investorer til innovative virksomheder? Giv dit svar her


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu