Bæredygtighed øger din børsværdi

En ny analyse af 5.000 virksomheders bæredygtighedsprofil og aktieafkast ligner den længe ventede businesscase, der kan redde kloden: Analysen fra Nykredit viser, at de seneste to år har aktieafkastet for børsnoterede virksomheder med en stærk bæredygtighedsprofil været langt bedre end for virksomheder generelt. Konklusionen er den hidtil klareste for de globale analyser på feltet, og den regnes derfor også for internationalt banebrydende. Nykredit leverer den hidtil mest overbevisende dokumentation for, at det i dag kan betale sig at investere i miljømæssig og social bæredygtighed.

Bjarke Wiegand

Om ikke for andet, så bliv miljømæssigt og socialt bæredygtig for pengenes skyld. Det er den overraskende konklusion på en ny analyse fra finansieringsselskabet Nykredit.  

Bæredygtighed betaler sig" caption="Figur 1  

Figur 2  " align="left" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/b5888-bw_fig02_dobbelt-op-for-den-gro%cc%83nne-elite.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/70e08-bw_fig02_dobbelt-op-for-den-gro%cc%83nne-elite.png | Forstør   Luk

Det gennemsnitlige aktieafkast for de bedst ratede virksomheder på MSCI-indekset var i 2012-2013 dobbelt så højt som for virksomheder med den laveste rating af ledelsesmæssigt beredskab over for miljømæssige og sociale risici.

Kilde: “ESG: A new equity factor”, Nykredit, 2014. [/graph]

I analysen har Nykredit sammenholdt bæredygtighedsdata fra over 5.000 globale, børsnoterede selskaber med data om selskabernes økonomiske performance. Og der viser sig en overraskende klar sammenhæng mellem selskabernes såkaldte ESG-rating – en vurdering af, hvordan de håndterer miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige risici – og selskabernes aktieafkast. De selskaber, der har den bedste ESG-rating, har inden for de seneste to år også haft de største aktieafkast. Se figur 1.

“Det er første gang, vi har set en så klar sammenhæng mellem ESG-ratings og aktieafkast,” siger chef for social ansvarlig investering, SRI, i Nykredit Søren Larsen.

”Selskaber med højere ESG-rating har inden for de seneste to år ganske enkelt også skabt mere værdi,” konstaterer han.

Resultatet er overraskende, fordi det indtil videre ikke har kunnet påvises, at det helt kontant kan betale sig at investere i bæredygtighed.

På papiret har langsigtede investeringer i social- og miljømæssig bæredygtighed længe været en logisk – og ønskelig – opskrift på stabil og langsigtet økonomisk vækst. Men i praksis har alvorlige markedsfejl, som utilstrækkelig værdiansættelse af naturressourcer og forurening, devalueret businesscasen for bæredygtig investering. Derfor er kortsigtet profitoptimering fortsat den mest udbredte forretningsmodel i markedsøkonomien.

Nykredits analyse er i den sammenhæng en opløftende indikation af, at denne uheldige logik er ved at blive brudt.

Som investeringsdirektør i Nykredit Peter Kjærgaard konkluderer: “Analysen indikerer, at bæredygtig investering i dag ikke kun er noget, man bør gøre for sin samvittighed. Miljømæssig og social bæredygtighed har siden 2012 udmøntet sig i bedre aktieafkast for virksomhederne.”

Økonomisk brydningstid

Nykredits analyse er sammenfaldende med en lang række øvrige analyser og indikatorer, der alle peger i retning af, at verden netop nu står i en brydningstid, hvor miljømæssig og social bæredygtighed udvikler sig fra ”nice to have” til ”need to have” i en kommerciel sammenhæng. Bæredygtighed er ganske enkelt ved at blive en afgørende faktor for virksomheders konkurrenceevne og investorers aktieafkast.

I den sammenhæng hører Nykredits analyse til de mest omfattende af slagsen.

Helt konkret tager analysen afsæt i det anerkendte MCSI-indeks, der omfatter over 5.000 børsnoterede selskaber fra hele kloden.

I MSCI’s IVA-database for såkaldt Intangible Value Assessment vurderes virksomhederne ud fra en række miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige kriterier, der har betydning for selskabernes langsigtede bæredygtighed. I vurderingen indgår f.eks. CO2-udslip, råvareforbrug, affaldshåndtering, arbejdsvilkår, sikkerhed, forretningsetik og corporate governance. Og virksomheder tildeles en såkaldt ESG rating – for environment, social og governance – alt efter hvordan de præsterer i forhold til virksomheder fra samme branche.

De bedste virksomheder får en AAA-rating, de næstbedste AA og så fremdeles. De virksomheder, der vurderes at være dårligst forberedt på de miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige risici, der er gældende for deres branche, får en CCC-rating.

Det nyskabende ved Nykredits analyse er, at den i stedet for at følge de enkelte virksomheder har fulgt porteføljer af virksomheder med samme rating. Den enkelte virksomheds rating vil nemlig typisk variere over tid som en naturlig del af organisationers løbende udvikling.

[graph title="Dobbelt op for den grønne elite" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

Kilde: “ESG: A new equity factor”, Nykredit, 2014. 

Nykredit har således sammensat porteføljer af virksomheder med samme ESG-rating i MSCI- databasen, alt efter hvordan disse har udviklet sig fra måned til måned i perioden 2007-2013. Dernæst er den gennemsnitlige vækst og aktieafkastet fra hver portefølje beregnet.

Det bemærkelsesværdige er, at over hele perioden ser der ikke ud til at være en særskilt sammenhæng mellem ESG-rating og økonomisk performance. Men fokuseres der på de seneste to år, er sammenhængen ikke til at tage fejl af: Porteføljernes gennemsnitlige aktieafkast fordeler sig fuldstændigt som deres ESG-rating. AAA-porteføljen giver det største afkast, derefter følger AA, A og så fremdeles. I 2012-2013 var det gennemsnitlige aktieafkast for virksomheder i AAA-porteføljen dobbelt så stort som for CCC-ratede virksomheder. Se figur 2.

”Det er en meget solid indikation på, at vi nu står i en brydningstid, hvor social, miljømæssig og økonomisk bæredygtighed begynder at følges ad,” siger Søren Larsen.

Bæredygtighed som aktiefaktor

Analysen har tilskyndet Nykredit til at bruge bæredygtighed som et mere systematisk analyseinstrument til at forstå de virksomheder, selskabet investerer i, og dermed også som instrument i udviklingen af nye investeringsporteføljer.

Et eksempel på det er porteføljen ”Globale Fokusaktier”, der består af 30-50 aktier, som er sammensat på baggrund af en global screening af særlige ”kvalitetsaktier”, der udvælges efter følgende hovedkriterier:

[graph title="Nykredit dropper fodslæbere" caption="Figur 3  " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/ea44e-nykredit-dropper-fodsle%cc%88bere.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/72d0e-nykredit-dropper-fodsle%cc%88bere.png" text="Trods historisk høje aktieafkast har CCC-ratede fokusvirksomheder underpræsteret ift. øvrige fokusvirksomheder de seneste år. Nykredit har derfor elimineret CCC-ratede virksomheder fra sin portefølje af Globale Fokusaktier. "]Kilde: “ESG: A new equity factor”, Nykredit, 2014. [/graph]
  • Børsværdien, dvs. den totale værdi af virksomhedens aktier, skal være stor nok til at tillade handel uden prisnedslag.
  • Virksomheder må ikke være for forgældede eller lånefinansierede.
  • Virksomheder skal have høje og stabile afkast på investeret kapital.

Som et forsøg har Nykredit brugt ESG-rating til at skabe fire modelporteføljer af disse kvalitetsaktier for at teste, hvordan ESG-rating kan bruges til at øge afkastet på porteføljen af Globale Fokusaktier. For at begrænse og kompensere for at virksomhederne springer mellem ”ESG-klasserne” er modelporteføljerne bygget op af virksomheder, der falder inden for følgende bredere ESG-klasser: AAA-AA, A-BBB, BB-B og CCC.

Her viser samme klare tendens sig omkring porteføljernes gennemsnitlige aktieafkast inden for de seneste to år. Porteføljen med virksomheder i klassen AAA-AA overgår klart porteføljer med laverede klassificerede virksomheder. Og særlig CCC-porteføljen skiller sig ud som den mindst profitable. Se figur 3.

Denne klare tendens har fået Nykredit til at ekskludere CCC-ratede virksomheder fra porteføljen af Globale Fokusaktier.

”Vi gør dette for at give vores kunder endnu bedre resultater og glæder os over, at det som en sidegevinst kan bidrage til en positiv udvikling,” siger Peter Kjærgaard. Han erklærer, at Nykredit i fremtiden vil komme til at se endnu mere på selskabernes håndtering af ”ESG-issues” i forbindelse med investeringer. Og han ser en klar tendens til, at flere og flere investorer går samme vej.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu