Bestyrelser forsikrer sig ud af ansvar

Forsikringsselskaberne melder om 20-30 pct. stigning i virksomheders interesse for at forsikre deres bestyrelser imod søgsmål fra skuffede investorer og kreditorer. Udviklingen bider sig selv i halen: Generelt går tendensen mod flere krav imod krakkede eller tabsgivende virksomheder, og hvis der er en bestyrelsesforsikring i et konkursbo, udtager kurator i dag nærmest automatisk et erstatningskrav, lyder det fra selskaberne.

”Vestas er sammen med visse medlemmer af bestyrelsen og direktionen sagsøgt i et massesøgsmål anlagt ved den føderale domstol i Oregon, USA.”

Sådan lød det lakonisk i vindmøllegigantens seneste kvartalsregnskab. Konstateringen dækker over risikoen for at få en kæmpestor ekstraregning, som kan tage livsvigtig luft ud af møllerne på den i forvejen hårdt trængte virksomhed. Årsagen til søgsmålet er det meget store kursfald, som Vestas-aktien oplevede frem til efteråret 2010, og som sænkede selskabets markedsværdi med 30 milliarder kr. Vestas står anklaget for at have brudt amerikansk lov og givet misvisende oplysninger for at sikre, at aktiekursen blev holdt oppe på et kunstigt højt niveau. Vestas har afvist alle anklager, men er alligevel gået i forhandlinger i et forsøg på at lande et forlig.

Samtidig har Vestas en anden sag kørende mod over 100 pensionskasser, kapitalforvaltere og andre institutionelle investorer, der har varslet et krav, som ifølge flere medier kan løbe op i 900 millioner kr. Hvorvidt denne sag falder til jorden, ender med et forlig eller i sidste ende ved en domstol, er også uvist, og ingen af parterne ønsker at kommentere sagen på nuværende tidspunkt. 

Login