Big data er landbrugets vej ud af krisen

Politikernes forsøg på at redde landbruget gennem vækstlån og miljølempelser er utilstrækkelig. Derimod kan smart regulering og intelligente beslutningsstøttesystemer baseret på big data gøre Danmark til verdens mest effektive landbrugsnation og dansk landbrugsteknologi til en eftertragtet eksportvare. Det mener parterne i et nyt partnerskab mellem forskere og erhvervsliv, der søsættes i næste måned. Future Cropping lanceres, netop som dansk landbrug står i en historisk krise med bæredygtighedsudfordringer op over begge ører og stribevis af konkurstruede landbrug. Målsætningen er bl.a. at øge omsætningen for det primære landbrug i Danmark med 600 millioner kroner om året og skabe 16.000 nye job i landbrugssektoren inden 2030.

Mens regeringen og oppositionen varmer op til valgkamp med vækstpakker og løfter om miljølempelser til Danmarks kriseramte landbrugssektor, samarbejder forskere og erhvervsliv om en helt anden måde at optimere den kriseramte landbrugssektor på, nemlig gennem teknologisk innovation.

Ifølge deltagerne i det spritnye partnerskab Future Cropping, der tæller toneangivende forskningsinstitutioner og virksomheder som Novozymes, Kongskilde Industries og specialforskningsenheder på Aarhus og Københavns Universiteter, har dansk landbrug oplagte muligheder for at sætte sig i førersædet for udviklingen af nye, bæredygtige og supereffektive landbrugsteknologier, som kan hjælpe landmændene til at øge produktionen pr. arealenhed, samtidig med at udledning af kvælstof til miljøet mindskes.

Men det potentiale er fuldstændigt overset i den igangværende politiske debat om det gældsramte og lukningstruede landbrug.

Login