Brian Mikkelsens strategiske statskapitalisme er en gave til de røde

Grøn omstilling kræver offentlig-privat samarbejde i milliardklassen. Det vil derfor være i god tråd med rød politik, hvis regeringen tager den blå Brian Mikkelsen på ordet og etablerer en grøn statsfond med de 120 milliarder, der kan tjenes på at sælge aktiemajoriteten i Ørsted.

Klimakrisen kræver handling nu. Der skal investeres milliarder i grønne løsninger. Både i de løsninger, vi allerede kender – læs havvindmøller. Og i udviklingen af dem, der skal løse Danmarks og verdens store klimaudfordringer: klimavenlige fødevarer og dyrkningsformer og klimavenlige drivmidler til tung transport på lastbiler, skibe og fly.

Samtidig står det klart, at hverken den offentlige sektor alene eller den private sektor alene kan mobilisere de enorme beløb, der skal investeres i den grønne omstilling, som dybest set er en begavet investering i hele Danmarks fremtid. De virksomheder, de byer og de lande, der investerer i en bæredygtig fremtid, er dem, der kommer til at klare sig bedst i fremtiden, men investeringer kan kun nå det nødvendige omfang, hvis man blander offentlig og privat kapital. Hvis staten skal finansiere det hele, bliver prisen dårligere uddannelser, mindre velfærd og højere skat.

Det korte af det lange er, at partierne i Folketinget står med muligheden for en hurtig og smertefri løsning på den enorme finansieringsudfordring, hvis de følger det forslag, som Brian Mikkelsen, administrerende direktør i Dansk Erhverv, lancerede i Politiken forleden. Her foreslår den tidligere konservative minister at sælge statens ejerandel på 50,1 procent af aktierne i Ørsted og lægge provenuet på cirka 120 milliarder kroner i en grøn statsfond, der kan investere i de klimaløsninger, som kan blive til det næste vindmølleeventyr.

Login