Danmark har brug for en digital vækstplan

Der er et kæmpe potentiale i at løfte Danmarks produktivitet med it og digitalisering. Men danskerne og danske virksomheder ved for lidt om it til at udnytte det. I internationale sammenligninger af nationers it-infrastruktur samt i vurderinger af borgeres, virksomheders og offentlige myndigheders it-anvendelse figurerer Danmark fortsat i top ti. Men vi er på vej ned ad ranglisterne. Der er behov for et opgør med politisk silotænkning for at bringe Danmarks it-infrastruktur tilbage i den globale toptre, og borgere og virksomheder må geares langt bedre til at udnytte teknologiens muligheder. ”Vi har brug for en helt ny digital vækststrategi for Danmark, der omfatter hele samfundet,” siger Pia Rybenfeldt, der er topchef for den globale it-konsulentvirksomhed Capgeminis danske afdeling.

Hvis Danmarks it-infrastruktur var en fodboldbane, stod størstedelen af dansk erhvervsliv i dag nede ved det ene hjørneflag. Langt de fleste smv’er udnytter i dag kun en brøkdel af de muligheder, infrastrukturen giver dem. Samtidig udnytter Danmarks højteknologiske frontløbervirksomheder, samt landets få globale virksomheder, infrastrukturen og digitaliseringsmulighederne til bristepunktet. De er nervøse for, at deres hjemmebane, i form af Danmarks it-infrastruktur, om få år er for langsom og for hullet til, at danske virksomheder kan spille med i den globale superliga.

Det viser Mandag Morgens analyse af de udfordringer, Danmark står over for, hvis it og digitalisering for alvor skal være løftestang for produktivitet, konkurrenceevne og økonomisk vækst.

Analysen, som er baseret på samtaler med it-eksperter, brancheorganisationer samt en række af Danmarks absolut dygtigste it- og teknologiledere i det private erhvervsliv, viser, at Danmark har en unik mulighed for at gøre it og digitalisering til en markant vækstdriver. Men det kræver dels et opgør med politisk silotænkning, dels at Danmarks it-infrastruktur atter bringes i den globale toptre, dels at borgere og virksomheder geares til langt bedre at udnytte teknologiens muligheder. Som topchefen for den globale it-konsulentvirksomhed Capgeminis danske afdeling, Pia Rybenfeldt, siger: ”Vi har brug for en helt ny digital vækststrategi for Danmark, der omfatter hele samfundet.”

Login