De ukronede bykonger og -dronninger

De er populære stemmeslugere. De sidder sikkert på tronen. Nogle har snart 25 års jubilæum. Mandag Morgen giver 10 bud på landets ukronede bykonger og -dronninger.

MM Special: Her er de 98 borgmestre

Winni Grosbøll (S), Bornholm

Næsten hver tredje bornholmer stemte ved valget i 2013 på borgmester Winni Grosbøll (S). Dermed blev hun en flot nummer fire på landets toptiliste over de politikere, der fik de største andele af de afgivne stemmer.

Samlet set fik Socialdemokratiet 42 pct. af stemmerne og er så langt det største parti. År efter år har hun som vært for folkemødet været med til at løfte Bornholm. Selv om øen stadig har problemer med at holde på borgerne, kan den bryste sig af at have den højeste vækst blandt alle landets 98 kommuner.

I byrådet samarbejder Venstre og Socialdemokratiet, og ved den seneste konstituering støttede Venstre Grosbøll som borgmester.

Spørgsmålet er, om det vil ske igen. Venstre er splittede. Til gengæld er Dansk Folkeparti i fremgang. Samlet set er der dog lang vej til et magtskifte.

Mandag Morgens bud på en ny borgmester: Winni Grosbøll (S)

 

Thomas Gyldal Petersen (S), Herlev

Han er Danmarks mest populære bykonge. Herlevs borgmester Thomas Gyldal Petersen var ved valget i 2013 den politiker i hele landet, der fik den højeste andel af en kommunes afgivne stemmer. 35 pct. af Herlevs borgere stemte personligt på ham. Selv om Socialdemokratiet før valget i 2013 havde absolut flertal, gik partiet alligevel frem og fik lige godt 58 pct. af de afgivne stemmer.

Spørger man ham, lægger han vægt på, at han selv er født og opvokset i Herlev. Han kender sin by og sine borgere, og de kender ham. Thomas Gyldal Petersen kender også borgernes svage punkter. F.eks. er han sig pinligt bevidst om, at den gennemsnitlige levealder i Herlev ligger under landsgennemsnittet. Og det vil han rette op på.

Det sker i et byråd, hvor han trods det store personlige stemmetal og trods et absolut flertal for Socialdemokratiet samarbejder bredt.

Mandag Morgens bud på en ny borgmester: Thomas Gyldal Petersen (S)

 

Michael Ziegler (K)

Høje-Taastrup

Michael Ziegler er en afholdt borgmester i Høje-Taastrup. Ved kommunalvalget i 2013 fik den konservative frontfigur 31,8 pct. af alle afgivne stemmer eller præcis lige så mange som partikollegaen i Gentofte, Hans Toft. Kun Herlevs Thomas Gyldal Petersen kunne hente opbakning fra flere af sine vælgere.

Den høje opbakning gælder ikke kun Ziegler. Også hans parti, de konservative, står endda meget stærkt i Høje-Taastrup. Ved valget i 2013 fik de konservative 42,2 pct. af stemmerne.

Det gav Ziegler 9 ud af byrådets 21 mandater. Og så mangler der to. Dem har Dansk Folkeparti leveret i et tæt samarbejde med de konservative. Spørgsmålet er, om Ziegler og Dansk Folkeparti også vil have flertal efter valget denne gang. Her stiller Venstre op med den tidligere minister Tina Nedergaard. I Høje-Taastrup har Venstre kun et enkeltmandat, så en kendt kandidat som hende kan give Venstre fremgang.

Men selv om der er mange fortilfælde, hvor Venstre og konservative slås om en borgmesterpost, er der et stykke vej op til et flertal for Venstre.

Zieglers egentlige modkandidat er derfor socialdemokraten Peter Faarbæk, der dog endnu ikke sidder i byrådet.

Mandag Morgens bud på en ny borgmester: Michael Ziegler (K)

 

Ole Bjørstorp (S), Ishøj

Socialdemokratiet sidder tungt på magten i Ishøj. Ole Bjørstorp har været borgmester siden 2001. Han tog over efter Per Madsen (S), der havde siddet på tronen siden 1974.

Ved sidste valg fik Socialdemokratiet 51,2 pct. af stemmerne. En stor del af dem gik til Ole Bjørstorp. Han fik alene 2.201 personlige stemmer – svarende til over hver femte stemme. Socialdemokratiet sidder i dag på 10 ud af de 19 pladser i byrådet og har dermed absolut flertal. Oven i købet har partiet sagt farvel til Seyit Ahmet Özkan, som nu er løsgænger. Det bliver en sikker sejr til Ishøjs bykonge.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Ole Bjørstorp (S)

 

Hans Toft (K), Gentofte

Den konservative Hans Toft er en af landets mest kendte bykonger og er den længst siddende borgmester i Danmark. Han har siddet på tronen siden 1993 og gør det også efter valget, så han næste år kan fejre 25 års jubilæum på tronen. Gentofte er netop udpeget af Mandag Morgen som den bedste kommune at bo, leve og arbejde i. Det er også den rigeste kommune og den kommune, hvor folk lever længst tid.

Hans Toft fik ved det seneste valg 12.618 personlige stemmer – svarende til næsten hver tredje stemme i Gentofte. Det var en væsentlig årsag til, at de konservative fik 11 ud af 19 pladser i kommunalbestyrelsen. Kommunen har haft konservativt flertal i alle år.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Hans Toft (K)

 

Kirsten Terkilsen (V), Hedensted

Venstres Kirsten Terkilsen regerer i Hedensted. Det gør hun i dag, og det gør hun også efter valget. Hun sidder på 13 ud af byrådets 27 pladser og er dermed tæt på at have absolut flertal. Dansk Folkeparti har fire pladser og Kristendemokraterne en plads. DF står stærkt i området, og partiets spidskandidat Hans Kristian Skibby vil formentlig få et godt valg.

Kirsten Terkilsen fik 3.679 personlige stemmer ved sidste valg. Det svarer til ca. hver tredje af Venstres stemmer. Socialdemokratiets borgmesterkandidat er Kasper Glyngø. Han fik 885 personlige stemmer ved sidste valg.

Mandag Morgen bud på ny borgmester: Kirsten Terkilsen (V)

 

Lars Krarup (V), Herning

Der er bykonger. Og så er der bykejsere. Lars Krarup er kejser af Herning. Han sidder på landets måske mest sikre borgmestertrone. Det har han gjort siden 2002. Og det gør han fire år mere.

Venstre har 19 ud af byrådets 31 mandater. Socialdemokratiet har fire mandater. Lars Krarup fik 13.632 personlige stemmer ved sidste valg – svarende til godt 27 pct. af alle stemmerne.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Lars Krarup (V)

 

Erik Flyvholm (V), Lemvig

Erik Flyvholm flyver videre. Venstres populære bykonge har været borgmester siden 2002 i Lemvig og vil også være det efter valget. Venstre har et solidt greb om magten. Han sidder på 12 ud af byrådets 21 pladser.

Socialdemokratiets Kenneth Bro og de konservatives Orla Østerby kan håbe på at få så mange stemmer som muligt. Men de kan ikke true Erik Flyvholm.

Valgkampen i Lemvig står også i sorgens tegn, da SF's spidskandidat og tidligere MF’er Kristen Touborg døde i en tragisk trafikulykke. Nu er det i stedet Arne Noe, der står i spidsen for SF.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Erik Flyvholm (V)

 

Jacob Bundsgaard (S), Aarhus

Jacob Bundsgaard (S) er en populær borgmester i Aarhus og er storfavorit til at tage fire år mere på posten. Ved det seneste valg fik han 39.237 personlige stemmer. Han kommer dog næppe til at slå Venstres Louise Gades rekord på godt 42.000 personlige stemmer fra 2005.

Socialdemokratiet ser ud til at miste to mandater, som i stedet går til Alternativet. Det viser en meningsmåling foretaget for Radio go!FM. Styrkeforholdet mellem de to blokke ser dog ud til at være stabilt. Rød blok står til at få 20 mandater, og blå blok får 11 mandater ligesom ved valget i 2013.

Hvis målingen står til troende, kan Alternativet blive den store vinder i Aarhus og måske endda række ud efter en rådmandspost. Det vil være en triumf for det forholdsvis nye parti.

Det borgerlige trekløver – Bünyamin Simsek (V), Jette Skive (DF) og Marc Perera Christensen (K) – har dannet valgforbund men må indstille sig på endnu engang at se bykongen Jacob Bundsgaard løbe af med sejren.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Jacob Bundsgaard (S)

 

Ib Kristensen (V), Billund

Billunds 64 kandidater kæmper om de 25 pladser i byrådet, og til sidst ender Venstres Ib Kristensen med at løbe med borgmesterkæden.

Sådan kan valget i Billund forklares kort. Ib Kristensen blev borgmester første gang i 2002 i Grindsted og har siddet på tronen siden. Han har et absolut flertal med 13 ud af 25 pladser i byrådet. Måske mister han sit absolutte flertal. Men han mister ikke borgmesterposten.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Ib Kristensen (V)  

 

Find de øvrige kommuner på vores interaktive kort over de kommende borgmestre.

,

Forrige artikel Ny rapport: Ingeniør- og naturvidenskab er nøgle til vækst Ny rapport: Ingeniør- og naturvidenskab er nøgle til vækst Næste artikel Lokaljournalist med Cavling-potentiale Lokaljournalist med Cavling-potentiale

Beklager, men data har også et klimaaftryk

Beklager, men data har også et klimaaftryk

TECHTENDENSER: Vi står i et digitalt dilemma. Digitaliseringen kan gøre vores byer, vores industri og landbrug langt mere effektivt og bæredygtigt. Men klimapåvirkningen fra alle de data, vi sender rundt på kloden, er et hastigt voksende problem.

Giv de innovative tid. Ellers kan det være lige meget

Giv de innovative tid. Ellers kan det være lige meget

KOMMENTAR: Der er desværre mange beslutningstagere, som ikke forstår eller anerkender den allervigtigste parameter, når der skal bygges ekstraordinært gode og nyskabende organisationer: tålmodighed.

For en leder skal alderen være usynlig

For en leder skal alderen være usynlig

Da Casper Frost Thorhauge som den yngste nogensinde blev leder af Dongs havvindmølleprojekt i Nordsøen, blev han påduttet en mentor af den øverste ledelse. Og han hadede det. Lige indtil han indså værdien i at have et ekstra ledelseshoved tæt på sig. Som ung leder har han lært at sætte sig i respekt ved at være grundigt inde i stoffet fra start.

En ubekvem sandhed: Det danske velfærdssamfund er ikke bæredygtigt

En ubekvem sandhed: Det danske velfærdssamfund er ikke bæredygtigt

KOMMENTAR: I debatten om bæredygtighed og FN’s verdensmål overser vi ofte, at det handler om meget andet og mere end klimaet. Vi skal forstå, at bæredygtighed er nødt til at være en styrende værdi på mange områder – også når det gælder politisk ømme områder som velfærdssamfundet, skriver Steen Hildebrandt.

Fremtidens design skabes af kreative computere

Fremtidens design skabes af kreative computere

Computational design ser ud til at være den næste store udvikling i design. Ved at bruge computerne som medskaber i designprocessen kan man udvikle løsninger med helt nye funktioner og en ny æstetik, der afspejler behovene og mulighederne i en intenst digital og højteknologisk tidsalder.

'Computational design' skaber en helt ny æstetik

'Computational design' skaber en helt ny æstetik

Når computerne bliver medskabere af fysiske genstande, er resultatet ofte ting, der har en meget speciel æstetik. Moderne og urgammel. High tech og organisk. Milevidt fra den stramme og forenklede geometriske stil, de klassiske danske designere som Arne Jacobsen brugte.

Lagde du mærke til, at alarmen gik igen?

Lagde du mærke til, at alarmen gik igen?

KOMMENTAR: Vi er ramt af en kollektiv apokalyptisk apati. Derfor kan klimaforskerne igen og igen ringe højere og højere med alarmklokkerne, mens livet i det store og hele går sin vante gang.

”Jeg vil blive boende i Mjølnerparken”

”Jeg vil blive boende i Mjølnerparken”

INTERVIEW: Ghettoplanens krav om færre almene familielejligheder kan få de mest ressourcestærke beboere til at flytte, advarer Søren Dalsgaard. Han må selv forlade sin bolig i Mjølnerparken, stik imod sit ønske. Hvis han genhuses udenfor ’ghettoen’, tager han en lang uddannelse og et job med sig. Alligevel er han langt hen ad vejen enig i de fleste af planens intentioner.

Et nyt kvarter kan give små børn bedre chancer i livet

Et nyt kvarter kan give små børn bedre chancer i livet

Over hele den vestlige verden væltes boligblokke i udsatte boligområder, og beboere genhuses. Ingen ved med sikkerhed, om det virker efter hensigten. Men en ting er der dog evidens for, forklarer professor i økonomi ved Aarhus Universitet Anna Piil Damm: Børn, der er opvokset i ghettoer, kan få et bedre liv, hvis de tidligt i barndommen flytter til et mindre belastet boligområde.

Høje-Taastrup er rig på erfaringer: 500 beboere blev genhuset på to år

Høje-Taastrup er rig på erfaringer: 500 beboere blev genhuset på to år

Over 180 familier fra Taastrupgaard måtte flytte ud af deres boliger, da lejlighederne skulle jævnes med jorden. Genhusningen har været mere langsommelig og dyrere end forventet og kunne kun lade sig gøre, fordi andre boligselskaber hjalp til. Erfaringerne kan komme andre boligselskaber til gode.

Højteknologisk design efter naturens principper

Højteknologisk design efter naturens principper

TECHTENDENSER: Måske vil den mest avancerede teknologi begynde at minde mere om de systemer, vi ser i naturen. Hvordan ville det se ud, hvis fremtidens smarte byer, intelligente netværker og autonome biler og apparater var designet til at være naturlige medspillere i klodens økosystemer?

Nyt job: Anne-Marie Levy Rasmussen

Nyt job: Anne-Marie Levy Rasmussen

Anne-Marie Levy Rasmussen skal som ny direktør i Innovationsfonden lede 60 medarbejdere, der er splittet op på fire forskellige lokaliteter, samtidig med at fondens internationale udsyn og europæiske forankring skal styrkes.

Ministerløfte: Flere penge til at renovere almene boliger

Ministerløfte: Flere penge til at renovere almene boliger

Ghettopakken griber drastisk ind i mange menneskers liv, erkender boligminister Kaare Dybvad Bek i dette interview med Mandag Morgen. Målet er at sikre, at børn i Vollsmose, Gellerup og andre af landets hårde ghettoer ikke starter et liv bag ved startblokken, men har samme muligheder som alle andre unge.

Ghettopakken kan bremse byggeprojekter for milliarder

Ghettopakken kan bremse byggeprojekter for milliarder

Ghettopakken lægger beslag på så mange penge, at nødvendige renoveringer i helt almindelige boligområder risikerer at blive udskudt på ubestemt tid. Det frygter boligselskaberne. Bunken af ansøgninger fra de almene boliger omfatter 60.000 boliger og løber op i over 17 milliarder kroner. 

Ghettotruslen får boligområder til at tænke nyt

Ghettotruslen får boligområder til at tænke nyt

Danmarks 15 hårde ghettoområder kan snart blive til 19, når boligminister Kaare Dybvad om få dage offentliggør den nye ghettoliste. Fire boligområder er i farezonen. Lige nu gør de alt, hvad de kan, for at vende udviklingen.

11.000 mennesker skal finde et andet sted at bo

11.000 mennesker skal finde et andet sted at bo

Den omstridte ghettopakke betyder, at over 11.000 mennesker skal forlade deres bolig de kommende år, og yderligere 5.500 lejere skal genhuses midlertidigt, viser Mandag Morgens kortlægning. Blandt boligselskaberne er der meget delte meninger om, hvorvidt ghettopakken kan knuse de massive problemer, som det efter årtier stadig ikke er lykkedes at få bugt med.

Ghettopakken: Århundredets største sociale eksperiment

Ghettopakken: Århundredets største sociale eksperiment

Trods vidt forskellige vilkår stiller ghettoplanen krav til de samme indsatser i alle landets hårde ghettoer. I Aarhus og København tror man på planen, i Vejle er man skeptisk. Forskere efterlyser systematisk viden om ghettoplanen og dens virkemidler.

Klimaloven kan blive den nye nødvendighedens politik

Klimaloven kan blive den nye nødvendighedens politik

ANALYSE: Forhandlingerne om en ny klimalov går ind i sin afsluttende fase. Der er store principper på spil, for det er nu, politikerne for første gang skal vise, om de prioriterer klimamål eller vækstmål højest.  

Digitaliseringens vinde rammer vindmøllebranchen

Digitaliseringens vinde rammer vindmøllebranchen

Alle virksomheder risikerer at nå et punkt, hvor hele den gamle forretningsmodel fundamentalt skal udskiftes – og det er ikke givet, at man er i stand til det. Vindmølleindustrien er aktuelt et skoleeksempel på, hvordan spillereglerne og logikken skifter.

Sådan leder du mod verdensmålene

Sådan leder du mod verdensmålene

Ledelse er komplekst og krævende, men også meningsfyldt og ubetinget nødvendigt. Det samme kan siges om FN’s verdensmål. Her er ti dogmer for verdensmålsledelse, der kan hjælpe dig med at komme i gang – og med ikke at blive knust under det svulmende ansvar.

Geodata fra mobiler sladrer om vælgerne  i amerikansk valgkamp

Geodata fra mobiler sladrer om vælgerne i amerikansk valgkamp

De færreste amerikanske vælgere ved, at apps på deres mobil sender geodata til firmaer, som bruger dem til at målrette politiske kampagner mod dem. Noget, der er ulovligt i EU. Lokalitetsdata kan for eksempel afsløre, om man ofte går i kirke, til lægen eller i skydeklub.

Kan kunstig intelligens skabe retfærdighed?

Kan kunstig intelligens skabe retfærdighed?

Arbejdsgangene og jobbeskrivelserne i retsvæsenet står over for en gennemgribende forandring, når kunstig intelligens og automatisering i de kommende år rykker ind. I første omgang vil det effektivisere sagsbehandlingen i retssystemet, der i dag er notorisk langsom og kostbar. På længere sigt vil computerne sidde med, når der skal afsiges domme.

Velkommen til den digitale advokatur

Velkommen til den digitale advokatur

Legaltech – digitale løsninger til retsvæsenet – er i hastig udvikling, og en hel lille industri af nye digitale forretningsmodeller er blomstret op de seneste to-tre år. Det åbner for et væld af nye muligheder for privatpersoner og små virksomheder. Og skaber en række nye udfordringer.

Åbne breve er det nye våben i klimakampen

Åbne breve er det nye våben i klimakampen

En informationskrig om klimaet udspiller sig på de sociale medier og i åbne breve til FN. I sidste uge trak det overskrifter verden over, da FN modtog et opråb fra 11.000 klimaeksperter. Men kort forinden landede et andet brev underskrevet af 700 mennesker, der også kalder sig klimaforskere og fagfolk med budskabet: Der er ingen klimakrise. Her får de klimaskeptiske budskaber et grundigt eftersyn.

Hvad vil Jakob Hverken-Ellermann?

Hvad vil Jakob Hverken-Ellermann?

KOMMENTAR: Udlændingeområdet er ved at udvikle sig til et mareridt for Venstre, og den nye formand kan ikke i længden spille på to heste, skriver Mandag Morgens chefredaktør.

Techtendenser: Køb globalt, print lokalt

Techtendenser: Køb globalt, print lokalt

Hvis en komponent i en maskine går i stykker, er det dumt at erstatte den med en reservedel, der er magen til. I stedet burde man lave en ny del, der er designet, så den ikke går i stykker igen.

Deleøkonomiens giganter bliver indhentet af virkeligheden

Deleøkonomiens giganter bliver indhentet af virkeligheden

Deleøkonomiens tre globale giganter, Uber, Airbnb og WeWork, er alle voldsomt udfordrede, præcis fordi deres forretningsmodel bygger på, at de kan sætte sig ud over de begrænsninger og regler, som deres traditionelle konkurrenter må leve med.

Koreansk-dansk samarbejde om grønne maritime løsninger

Koreansk-dansk samarbejde om grønne maritime løsninger

Klima og bæredygtighed er også blevet et nøgleord i den maritime industri, og det præger i høj grad det voksende samarbejde mellem de maritime virksomheder i Danmark og Korea – to af verdens førende søfartsnationer.