De ukronede bykonger og -dronninger

De er populære stemmeslugere. De sidder sikkert på tronen. Nogle har snart 25 års jubilæum. Mandag Morgen giver 10 bud på landets ukronede bykonger og -dronninger.

MM Special: Her er de 98 borgmestre

Winni Grosbøll (S), Bornholm

Næsten hver tredje bornholmer stemte ved valget i 2013 på borgmester Winni Grosbøll (S). Dermed blev hun en flot nummer fire på landets toptiliste over de politikere, der fik de største andele af de afgivne stemmer.

Samlet set fik Socialdemokratiet 42 pct. af stemmerne og er så langt det største parti. År efter år har hun som vært for folkemødet været med til at løfte Bornholm. Selv om øen stadig har problemer med at holde på borgerne, kan den bryste sig af at have den højeste vækst blandt alle landets 98 kommuner.

I byrådet samarbejder Venstre og Socialdemokratiet, og ved den seneste konstituering støttede Venstre Grosbøll som borgmester.

Spørgsmålet er, om det vil ske igen. Venstre er splittede. Til gengæld er Dansk Folkeparti i fremgang. Samlet set er der dog lang vej til et magtskifte.

Mandag Morgens bud på en ny borgmester: Winni Grosbøll (S)

 

Thomas Gyldal Petersen (S), Herlev

Han er Danmarks mest populære bykonge. Herlevs borgmester Thomas Gyldal Petersen var ved valget i 2013 den politiker i hele landet, der fik den højeste andel af en kommunes afgivne stemmer. 35 pct. af Herlevs borgere stemte personligt på ham. Selv om Socialdemokratiet før valget i 2013 havde absolut flertal, gik partiet alligevel frem og fik lige godt 58 pct. af de afgivne stemmer.

Spørger man ham, lægger han vægt på, at han selv er født og opvokset i Herlev. Han kender sin by og sine borgere, og de kender ham. Thomas Gyldal Petersen kender også borgernes svage punkter. F.eks. er han sig pinligt bevidst om, at den gennemsnitlige levealder i Herlev ligger under landsgennemsnittet. Og det vil han rette op på.

Det sker i et byråd, hvor han trods det store personlige stemmetal og trods et absolut flertal for Socialdemokratiet samarbejder bredt.

Mandag Morgens bud på en ny borgmester: Thomas Gyldal Petersen (S)

 

Michael Ziegler (K)

Høje-Taastrup

Michael Ziegler er en afholdt borgmester i Høje-Taastrup. Ved kommunalvalget i 2013 fik den konservative frontfigur 31,8 pct. af alle afgivne stemmer eller præcis lige så mange som partikollegaen i Gentofte, Hans Toft. Kun Herlevs Thomas Gyldal Petersen kunne hente opbakning fra flere af sine vælgere.

Den høje opbakning gælder ikke kun Ziegler. Også hans parti, de konservative, står endda meget stærkt i Høje-Taastrup. Ved valget i 2013 fik de konservative 42,2 pct. af stemmerne.

Det gav Ziegler 9 ud af byrådets 21 mandater. Og så mangler der to. Dem har Dansk Folkeparti leveret i et tæt samarbejde med de konservative. Spørgsmålet er, om Ziegler og Dansk Folkeparti også vil have flertal efter valget denne gang. Her stiller Venstre op med den tidligere minister Tina Nedergaard. I Høje-Taastrup har Venstre kun et enkeltmandat, så en kendt kandidat som hende kan give Venstre fremgang.

Men selv om der er mange fortilfælde, hvor Venstre og konservative slås om en borgmesterpost, er der et stykke vej op til et flertal for Venstre.

Zieglers egentlige modkandidat er derfor socialdemokraten Peter Faarbæk, der dog endnu ikke sidder i byrådet.

Mandag Morgens bud på en ny borgmester: Michael Ziegler (K)

 

Ole Bjørstorp (S), Ishøj

Socialdemokratiet sidder tungt på magten i Ishøj. Ole Bjørstorp har været borgmester siden 2001. Han tog over efter Per Madsen (S), der havde siddet på tronen siden 1974.

Ved sidste valg fik Socialdemokratiet 51,2 pct. af stemmerne. En stor del af dem gik til Ole Bjørstorp. Han fik alene 2.201 personlige stemmer – svarende til over hver femte stemme. Socialdemokratiet sidder i dag på 10 ud af de 19 pladser i byrådet og har dermed absolut flertal. Oven i købet har partiet sagt farvel til Seyit Ahmet Özkan, som nu er løsgænger. Det bliver en sikker sejr til Ishøjs bykonge.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Ole Bjørstorp (S)

 

Hans Toft (K), Gentofte

Den konservative Hans Toft er en af landets mest kendte bykonger og er den længst siddende borgmester i Danmark. Han har siddet på tronen siden 1993 og gør det også efter valget, så han næste år kan fejre 25 års jubilæum på tronen. Gentofte er netop udpeget af Mandag Morgen som den bedste kommune at bo, leve og arbejde i. Det er også den rigeste kommune og den kommune, hvor folk lever længst tid.

Hans Toft fik ved det seneste valg 12.618 personlige stemmer – svarende til næsten hver tredje stemme i Gentofte. Det var en væsentlig årsag til, at de konservative fik 11 ud af 19 pladser i kommunalbestyrelsen. Kommunen har haft konservativt flertal i alle år.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Hans Toft (K)

 

Kirsten Terkilsen (V), Hedensted

Venstres Kirsten Terkilsen regerer i Hedensted. Det gør hun i dag, og det gør hun også efter valget. Hun sidder på 13 ud af byrådets 27 pladser og er dermed tæt på at have absolut flertal. Dansk Folkeparti har fire pladser og Kristendemokraterne en plads. DF står stærkt i området, og partiets spidskandidat Hans Kristian Skibby vil formentlig få et godt valg.

Kirsten Terkilsen fik 3.679 personlige stemmer ved sidste valg. Det svarer til ca. hver tredje af Venstres stemmer. Socialdemokratiets borgmesterkandidat er Kasper Glyngø. Han fik 885 personlige stemmer ved sidste valg.

Mandag Morgen bud på ny borgmester: Kirsten Terkilsen (V)

 

Lars Krarup (V), Herning

Der er bykonger. Og så er der bykejsere. Lars Krarup er kejser af Herning. Han sidder på landets måske mest sikre borgmestertrone. Det har han gjort siden 2002. Og det gør han fire år mere.

Venstre har 19 ud af byrådets 31 mandater. Socialdemokratiet har fire mandater. Lars Krarup fik 13.632 personlige stemmer ved sidste valg – svarende til godt 27 pct. af alle stemmerne.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Lars Krarup (V)

 

Erik Flyvholm (V), Lemvig

Erik Flyvholm flyver videre. Venstres populære bykonge har været borgmester siden 2002 i Lemvig og vil også være det efter valget. Venstre har et solidt greb om magten. Han sidder på 12 ud af byrådets 21 pladser.

Socialdemokratiets Kenneth Bro og de konservatives Orla Østerby kan håbe på at få så mange stemmer som muligt. Men de kan ikke true Erik Flyvholm.

Valgkampen i Lemvig står også i sorgens tegn, da SF's spidskandidat og tidligere MF’er Kristen Touborg døde i en tragisk trafikulykke. Nu er det i stedet Arne Noe, der står i spidsen for SF.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Erik Flyvholm (V)

 

Jacob Bundsgaard (S), Aarhus

Jacob Bundsgaard (S) er en populær borgmester i Aarhus og er storfavorit til at tage fire år mere på posten. Ved det seneste valg fik han 39.237 personlige stemmer. Han kommer dog næppe til at slå Venstres Louise Gades rekord på godt 42.000 personlige stemmer fra 2005.

Socialdemokratiet ser ud til at miste to mandater, som i stedet går til Alternativet. Det viser en meningsmåling foretaget for Radio go!FM. Styrkeforholdet mellem de to blokke ser dog ud til at være stabilt. Rød blok står til at få 20 mandater, og blå blok får 11 mandater ligesom ved valget i 2013.

Hvis målingen står til troende, kan Alternativet blive den store vinder i Aarhus og måske endda række ud efter en rådmandspost. Det vil være en triumf for det forholdsvis nye parti.

Det borgerlige trekløver – Bünyamin Simsek (V), Jette Skive (DF) og Marc Perera Christensen (K) – har dannet valgforbund men må indstille sig på endnu engang at se bykongen Jacob Bundsgaard løbe af med sejren.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Jacob Bundsgaard (S)

 

Ib Kristensen (V), Billund

Billunds 64 kandidater kæmper om de 25 pladser i byrådet, og til sidst ender Venstres Ib Kristensen med at løbe med borgmesterkæden.

Sådan kan valget i Billund forklares kort. Ib Kristensen blev borgmester første gang i 2002 i Grindsted og har siddet på tronen siden. Han har et absolut flertal med 13 ud af 25 pladser i byrådet. Måske mister han sit absolutte flertal. Men han mister ikke borgmesterposten.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Ib Kristensen (V)  

 

Find de øvrige kommuner på vores interaktive kort over de kommende borgmestre.

,

Forrige artikel Ny rapport: Ingeniør- og naturvidenskab er nøgle til vækst Ny rapport: Ingeniør- og naturvidenskab er nøgle til vækst Næste artikel Lokaljournalist med Cavling-potentiale Lokaljournalist med Cavling-potentiale

Internettet er en slagmark mellem Kina og USA

Internettet er en slagmark mellem Kina og USA

Verdens to digitale supermagter står for vidt forskellige tilgange til ny teknologi og 5G. Det kan blive afgørende for vores digitale liv, om det bliver den amerikanske eller den kinesiske tilgang, der vinder.

Danske medier har valgt deres Trump

Danske medier har valgt deres Trump

KOMMENTAR: Den danske presse har givet Klaus Riskær Pedersen en flyvende start på hans politiske karriere. Fortsat kritik mod hans kandidatur kan ovenikøbet styrke hans chancer. Det handler om at vinde kampen om opmærksomheden, og det mestrer han.

Ny udlændingepolitik kan koste virksomheder 8.700 ansatte

Ny udlændingepolitik kan koste virksomheder 8.700 ansatte

Det danske arbejdsmarked risikerer at miste tusindvis af aktive hænder som konsekvens af paradigmeskiftet i udlændingepolitikken. Men Inger Støjberg vil hellere hente ny arbejdskraft i udlandet end at lade flygtningene løse behovet for hænder i danske virksomheder eller kommuner.

Rengøringsgigant: Vi jagter arbejdskraft alle steder

Rengøringsgigant: Vi jagter arbejdskraft alle steder

Facility service-koncernen ISS jagter arbejdskraft alle steder. Dels for at løse manglen på arbejdskraft; dels fordi flere og flere analyser internt hos ISS viser, at mangfoldighed målt på køn, alder og etnisk baggrund i sig selv har en lang række forretningsmæssige fordele.

Den agile organisation – en illusion, du skal jagte

Den agile organisation – en illusion, du skal jagte

KOMMENTAR: Omstillingen til en fleksibel og forandringsparat organisation er en uendelig rejse mod et evigt bevægeligt mål. Derfor kræver det en høj grad af selvindsigt, når du som leder samtidig har som opgave at få andre til at trives under de konstante forandringer.

Set, læst og hørt: Mathias Linnemann

Set, læst og hørt: Mathias Linnemann

Mandag Morgen har bedt iværksætter Mathias Linnemann om tre kulturanbefalinger. Han fortæller blandt andet om en podcast, der fik Teslas aktiekurs til at falde med ti procent, og så er han blevet dybt rørt over en fotobog af krigsfotograf Jan Grarup.

Nyt job: Stina Vrang Elias er ny NFA-formand

Nyt job: Stina Vrang Elias er ny NFA-formand

Stina Vrang Elias er udpeget som ny formand for Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Hun tager over fra Kjeld Møller Pedersen, der har siddet på posten siden 2001.

Danmark løfter en mindre del af flygtningebyrden

Danmark løfter en mindre del af flygtningebyrden

Kun fem ud af tusind asylsøgere, der kommer til Europa, søger asyl i Danmark. Det er tredje år i træk, Danmark holder sig på det historisk lave niveau. Danmark er nu sunket til nummer 75 på FN’s rangliste over lande, der modtager flest flygtninge set i forhold til deres økonomisk velstand.

Her er de mest (u)populære danske statsministre

Her er de mest (u)populære danske statsministre

Nyt studie kortlægger danske ministres popularitet fra de allerførste ministermålinger i 1978 og frem til i dag. Som statsminister var Poul Schlüter mere populær end nogen anden i embedet i den 40-årige periode. Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt indtager fælles bundplacering.

Den største danske erhvervssucces du aldrig har hørt om

Den største danske erhvervssucces du aldrig har hørt om

Det er en af de største danske erhvervssucceser i nyere tid. Siden starten i 2000 har firmaet været på én lang og stejl vækstkurve. I dag er de to stiftere begge blandt de 25 rigeste danskere, og firmaet er verdens førende på deres marked. Men de færreste har hørt om 3Shape.

På kommunal bootcamp for borgerfokus

På kommunal bootcamp for borgerfokus

Borgmesteren, byrådet og kommunaldirektøren i Kolding vil ikke styre alting fra toppen. Med projektet ”Borgerens Centrum” skal medarbejderne tænke med på udviklingen af løsninger, der tager udgangspunkt i borgerens behov og ikke i lovgivningens regler.

Valgpanik skaber hovsaløsninger

Valgpanik skaber hovsaløsninger

ANALYSE: Politikere på Christiansborg vil haste store reformer af sundhedsvæsenet, udlændingepolitikken og pensionssystemet igennem inden valget. Det kan komme til at koste Danmark dyrt. Meget dyrt.

Tjek dit sundhedsfællesskab

Tjek dit sundhedsfællesskab

Mandag Morgen har kortlagt det skæve Sundhedsdanmark. Find din kommune på kortet, og se sundhedsprofilen for det sundhedsfællesskab, du vil tilhøre under regeringens bebudede reform. Du kan også sammenligne sundhedsfællesskaberne på 15 udvalgte parametre.

Flydende bydele kan lette presset på verdens storbyer

Flydende bydele kan lette presset på verdens storbyer

Ved at bygge boligkvarterer, kontorbygninger og hele bydele på store, flydende pramme kan man afhjælpe noget af pladsmanglen i verdens storbyer, mener en hollandsk arkitekt. I det statslige norske energiselskab Equinor undersøger man, om flydende byer kan være en stor ny forretningsmulighed.

Italiens stærke mand er populær som aldrig før

Italiens stærke mand er populær som aldrig før

"En krigsmaskine". "Algoritmernes mand". Vicepremierminister Matteo Salvini er stjernen i den italienske koalitionsregering. I kontinuerlig valgkamp på platforme som Facebook og Twitter er han en kommunikator, der matcher Donald Trump. Selvom han ligesom Marine Le Pen i Frankrig har opgivet modstanden mod euroen, bliver Salvini en udfordring for hele EU.

Sundhedsreform deler Danmark i et A- og B-hold

Sundhedsreform deler Danmark i et A- og B-hold

De mest belastede sundhedsfællesskaber i Udkantsdanmark får svært ved at tilbyde samme niveau i sundhedsbehandlingen som storbyernes sundhedsfællesskaber, hvor borgerne er raskere, yngre og har en sundere livsstil. Mandag Morgen har kortlagt danskernes skæve sundhedsprofil.

Her er danskernes ønskeseddel til en sundhedsreform

Her er danskernes ønskeseddel til en sundhedsreform

Halvdelen af danskerne mener, der er for stor forskel på kommunale sundhedstilbud. De efterlyser handling fra alle parter i sundhedsvæsenet, fast kontaktperson og overblik over egen behandling, viser stor undersøgelse blandt 3.000 danskere foretaget af Tænketanken Mandag Morgen.

Sundhedsreform flytter magten: Ellen Trane kan blive superminister

Sundhedsreform flytter magten: Ellen Trane kan blive superminister

Sundhedsreformen kan afgøre, hvem der skal være landets nye statsminister efter næste valg. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby spiller en hovedrolle. Reformens centrale mål om 500.000 færre ambulante besøg og 40.000 indlæggelser bygger på usikre tal, viser notat fra Sundhedsstyrelsen. Der er "ikke meget solid evidens at basere sig på", erkender styrelsen i notatet.

København og Lolland: En verden til forskel i sundhed

København og Lolland: En verden til forskel i sundhed

København og Lolland. To kommuner med hver sin sundhedsprofil. Dobbelt så mange lollikkere får kræft, tre gange så mange får en blodprop i hjertet, og fem gange så mange er på førtidspension. Sundhedsreformen skal sikre mere ens behandling. Men det tvivler de to borgmestre på vil lykkes.

Vi er nødt til at tale om den skjulte ulighed i sundheden

Vi er nødt til at tale om den skjulte ulighed i sundheden

KOMMENTAR: Lighed i behandling har været et centralt mål for dansk sundhedspolitik gennem årtier. Men Rigsrevisionens nye beretning indikerer, at der forekommer ulighed i sundhedsvæsenets behandling, som relaterer sig til bl.a. alder, køn, geografi og socioøkonomisk baggrund.

Set, læst og hørt: Anette Christoffersen

Set, læst og hørt: Anette Christoffersen

Mandag Morgen har bedt Anette Christoffersen om tre kulturanbefalinger. Hun fortæller blandt andet om en juletradition i Trinitatis Kirke og om en bog, der aldrig forlader hendes natbord.

Knud Romer: Præstationssamfundet er min fjende nr. 1

Knud Romer: Præstationssamfundet er min fjende nr. 1

Da han skrev sin debutroman, var den så perfekt, at den indbragte ham stående ovationer og litteraturpriser. Men så indtraf derouten, da den svære to’er blev for svær. Og nøjagtigt som kunstnermyten foreskriver, gik Knud Romer destruktivt i hundene – ligesom det sker for så mange andre.

Et lille skridt for Danmark – et kæmpe skridt for verdensmålene

Et lille skridt for Danmark – et kæmpe skridt for verdensmålene

KOMMENTAR: Arbejdet med FN’s verdensmål kræver, at vi finder ud af, hvad vi skal måle os på, hvad angår deres opnåelse. Med rapporten ’Baseline for verdensmålene. Verdensmål 11: Bæredygtige byer og lokalsamfund’ har Danmark taget det første vigtige skridt.

Da verdenseliten kastede sig over Faaborg-Midtfyn

Da verdenseliten kastede sig over Faaborg-Midtfyn

KOMMENTAR: Når man følger den årlige virak om World Economic Forums årsmøde i den schweiziske bjergby Davos, skal man ikke lade sig blænde af, hvad der kan synes som varm luft i metermål. Danmark kan sagtens bruge WEF i praksis, hvis vi gør det rigtigt. Et godt eksempel findes i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Kom til læsermøde: Dogmeregler for Danmark 4.0

Kom til læsermøde: Dogmeregler for Danmark 4.0

INVITATION: Kom til læsermøde den 6. februar og deltag i debatten om Danmarks og den teknologiske fremtid med bl.a. Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen, formanden for ATV’s tænketank, professor Maja Horst, og Mandag Morgens redaktør for digital omstilling, Peter Hesseldahl.

Tyskernes farvel til kul sker alt for sent

Tyskernes farvel til kul sker alt for sent

ANALYSE: Tyskland er Europas største klimaproblem. Hvis tyskerne skal klare sig uden kul og atomkraft, kræver det, at de får åbnet for meget mere grøn strøm fra Danmark og resten af Norden.

Politikerne bør få systematisk efterkritik

Politikerne bør få systematisk efterkritik

KOMMENTAR: Det er et hul i vores politiske beslutningsproces, at der ikke foretages flere og mere systematiske analyser af konsekvenserne af ny lovgivning, efter den er indført. Hvis vi ikke lærer af vores fejltagelser, bliver vi jo aldrig klogere.

Industrisamfundet synger på sidste vers

Industrisamfundet synger på sidste vers

Den industrielle økonomi er gået fra 1.0 til 4.0 – fra kulkraft og dampmaskiner til digital koordination af alle aspekter af produktionen. Nu er vi ved at bevæge os så langt fra den oprindelige form for masseproduktion, at det ikke længere giver mening at kalde det industri.

Robot-pioner: Fremtidens værdiskabelse er ’anti-industriel’

Robot-pioner: Fremtidens værdiskabelse er ’anti-industriel’

Vi er knap nået i gang med industri 4.0, men Universal Robots' tekniske direktør og medstifter Esben Østergaard har allerede blikket rettet mod fremtidens produktionsform. Han forventer, at avancerede robotter i fremtiden vil frisætte og støtte mennesker i en form for fremstilling, der er præget af personlighed, håndværk og variation snarere end masseproduktion.

Tue Mantoni: Sådan revolutionerer 3D-print forretningen

Tue Mantoni: Sådan revolutionerer 3D-print forretningen

3D-print gør det muligt at skabe værdi på tværs af de sædvanlige forretningsområder. Det skal man forstå, hvis man for alvor vil udnytte fordelene ved teknologien, siger Tue Mantoni, tidligere CEO for Triumph Motorcycles og B&O. 

Topøkonomer: Ny velstand afhænger af, at vi alle lærer hele livet

Topøkonomer: Ny velstand afhænger af, at vi alle lærer hele livet

Livslang læring er afgørende, hvis vi skal drage nytte af nye teknologier. Sådan lyder det fra to topøkonomer, hvis analyse lagde en af grundstenene under Disruptionrådets arbejde. Nu håber de, at politikerne og virksomhederne husker udfordringen: At det kræver massiv omskoling, når 40 procent af arbejdsopgaverne bliver automatiseret.

Set, læst og hørt: Ida Auken

Set, læst og hørt: Ida Auken

Mandag Morgen har spurgt Ida Auken om, hvad hun har set, læst og hørt for nylig. Hun anbefaler blandt andet en westernserie med et kvindetwist og en underholdende podcast om klassisk musik.