De ukronede bykonger og -dronninger

De er populære stemmeslugere. De sidder sikkert på tronen. Nogle har snart 25 års jubilæum. Mandag Morgen giver 10 bud på landets ukronede bykonger og -dronninger.

MM Special: Her er de 98 borgmestre

Winni Grosbøll (S), Bornholm

Næsten hver tredje bornholmer stemte ved valget i 2013 på borgmester Winni Grosbøll (S). Dermed blev hun en flot nummer fire på landets toptiliste over de politikere, der fik de største andele af de afgivne stemmer.

Samlet set fik Socialdemokratiet 42 pct. af stemmerne og er så langt det største parti. År efter år har hun som vært for folkemødet været med til at løfte Bornholm. Selv om øen stadig har problemer med at holde på borgerne, kan den bryste sig af at have den højeste vækst blandt alle landets 98 kommuner.

I byrådet samarbejder Venstre og Socialdemokratiet, og ved den seneste konstituering støttede Venstre Grosbøll som borgmester.

Spørgsmålet er, om det vil ske igen. Venstre er splittede. Til gengæld er Dansk Folkeparti i fremgang. Samlet set er der dog lang vej til et magtskifte.

Mandag Morgens bud på en ny borgmester: Winni Grosbøll (S)

 

Thomas Gyldal Petersen (S), Herlev

Han er Danmarks mest populære bykonge. Herlevs borgmester Thomas Gyldal Petersen var ved valget i 2013 den politiker i hele landet, der fik den højeste andel af en kommunes afgivne stemmer. 35 pct. af Herlevs borgere stemte personligt på ham. Selv om Socialdemokratiet før valget i 2013 havde absolut flertal, gik partiet alligevel frem og fik lige godt 58 pct. af de afgivne stemmer.

Spørger man ham, lægger han vægt på, at han selv er født og opvokset i Herlev. Han kender sin by og sine borgere, og de kender ham. Thomas Gyldal Petersen kender også borgernes svage punkter. F.eks. er han sig pinligt bevidst om, at den gennemsnitlige levealder i Herlev ligger under landsgennemsnittet. Og det vil han rette op på.

Det sker i et byråd, hvor han trods det store personlige stemmetal og trods et absolut flertal for Socialdemokratiet samarbejder bredt.

Mandag Morgens bud på en ny borgmester: Thomas Gyldal Petersen (S)

 

Michael Ziegler (K)

Høje-Taastrup

Michael Ziegler er en afholdt borgmester i Høje-Taastrup. Ved kommunalvalget i 2013 fik den konservative frontfigur 31,8 pct. af alle afgivne stemmer eller præcis lige så mange som partikollegaen i Gentofte, Hans Toft. Kun Herlevs Thomas Gyldal Petersen kunne hente opbakning fra flere af sine vælgere.

Den høje opbakning gælder ikke kun Ziegler. Også hans parti, de konservative, står endda meget stærkt i Høje-Taastrup. Ved valget i 2013 fik de konservative 42,2 pct. af stemmerne.

Det gav Ziegler 9 ud af byrådets 21 mandater. Og så mangler der to. Dem har Dansk Folkeparti leveret i et tæt samarbejde med de konservative. Spørgsmålet er, om Ziegler og Dansk Folkeparti også vil have flertal efter valget denne gang. Her stiller Venstre op med den tidligere minister Tina Nedergaard. I Høje-Taastrup har Venstre kun et enkeltmandat, så en kendt kandidat som hende kan give Venstre fremgang.

Men selv om der er mange fortilfælde, hvor Venstre og konservative slås om en borgmesterpost, er der et stykke vej op til et flertal for Venstre.

Zieglers egentlige modkandidat er derfor socialdemokraten Peter Faarbæk, der dog endnu ikke sidder i byrådet.

Mandag Morgens bud på en ny borgmester: Michael Ziegler (K)

 

Ole Bjørstorp (S), Ishøj

Socialdemokratiet sidder tungt på magten i Ishøj. Ole Bjørstorp har været borgmester siden 2001. Han tog over efter Per Madsen (S), der havde siddet på tronen siden 1974.

Ved sidste valg fik Socialdemokratiet 51,2 pct. af stemmerne. En stor del af dem gik til Ole Bjørstorp. Han fik alene 2.201 personlige stemmer – svarende til over hver femte stemme. Socialdemokratiet sidder i dag på 10 ud af de 19 pladser i byrådet og har dermed absolut flertal. Oven i købet har partiet sagt farvel til Seyit Ahmet Özkan, som nu er løsgænger. Det bliver en sikker sejr til Ishøjs bykonge.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Ole Bjørstorp (S)

 

Hans Toft (K), Gentofte

Den konservative Hans Toft er en af landets mest kendte bykonger og er den længst siddende borgmester i Danmark. Han har siddet på tronen siden 1993 og gør det også efter valget, så han næste år kan fejre 25 års jubilæum på tronen. Gentofte er netop udpeget af Mandag Morgen som den bedste kommune at bo, leve og arbejde i. Det er også den rigeste kommune og den kommune, hvor folk lever længst tid.

Hans Toft fik ved det seneste valg 12.618 personlige stemmer – svarende til næsten hver tredje stemme i Gentofte. Det var en væsentlig årsag til, at de konservative fik 11 ud af 19 pladser i kommunalbestyrelsen. Kommunen har haft konservativt flertal i alle år.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Hans Toft (K)

 

Kirsten Terkilsen (V), Hedensted

Venstres Kirsten Terkilsen regerer i Hedensted. Det gør hun i dag, og det gør hun også efter valget. Hun sidder på 13 ud af byrådets 27 pladser og er dermed tæt på at have absolut flertal. Dansk Folkeparti har fire pladser og Kristendemokraterne en plads. DF står stærkt i området, og partiets spidskandidat Hans Kristian Skibby vil formentlig få et godt valg.

Kirsten Terkilsen fik 3.679 personlige stemmer ved sidste valg. Det svarer til ca. hver tredje af Venstres stemmer. Socialdemokratiets borgmesterkandidat er Kasper Glyngø. Han fik 885 personlige stemmer ved sidste valg.

Mandag Morgen bud på ny borgmester: Kirsten Terkilsen (V)

 

Lars Krarup (V), Herning

Der er bykonger. Og så er der bykejsere. Lars Krarup er kejser af Herning. Han sidder på landets måske mest sikre borgmestertrone. Det har han gjort siden 2002. Og det gør han fire år mere.

Venstre har 19 ud af byrådets 31 mandater. Socialdemokratiet har fire mandater. Lars Krarup fik 13.632 personlige stemmer ved sidste valg – svarende til godt 27 pct. af alle stemmerne.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Lars Krarup (V)

 

Erik Flyvholm (V), Lemvig

Erik Flyvholm flyver videre. Venstres populære bykonge har været borgmester siden 2002 i Lemvig og vil også være det efter valget. Venstre har et solidt greb om magten. Han sidder på 12 ud af byrådets 21 pladser.

Socialdemokratiets Kenneth Bro og de konservatives Orla Østerby kan håbe på at få så mange stemmer som muligt. Men de kan ikke true Erik Flyvholm.

Valgkampen i Lemvig står også i sorgens tegn, da SF's spidskandidat og tidligere MF’er Kristen Touborg døde i en tragisk trafikulykke. Nu er det i stedet Arne Noe, der står i spidsen for SF.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Erik Flyvholm (V)

 

Jacob Bundsgaard (S), Aarhus

Jacob Bundsgaard (S) er en populær borgmester i Aarhus og er storfavorit til at tage fire år mere på posten. Ved det seneste valg fik han 39.237 personlige stemmer. Han kommer dog næppe til at slå Venstres Louise Gades rekord på godt 42.000 personlige stemmer fra 2005.

Socialdemokratiet ser ud til at miste to mandater, som i stedet går til Alternativet. Det viser en meningsmåling foretaget for Radio go!FM. Styrkeforholdet mellem de to blokke ser dog ud til at være stabilt. Rød blok står til at få 20 mandater, og blå blok får 11 mandater ligesom ved valget i 2013.

Hvis målingen står til troende, kan Alternativet blive den store vinder i Aarhus og måske endda række ud efter en rådmandspost. Det vil være en triumf for det forholdsvis nye parti.

Det borgerlige trekløver – Bünyamin Simsek (V), Jette Skive (DF) og Marc Perera Christensen (K) – har dannet valgforbund men må indstille sig på endnu engang at se bykongen Jacob Bundsgaard løbe af med sejren.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Jacob Bundsgaard (S)

 

Ib Kristensen (V), Billund

Billunds 64 kandidater kæmper om de 25 pladser i byrådet, og til sidst ender Venstres Ib Kristensen med at løbe med borgmesterkæden.

Sådan kan valget i Billund forklares kort. Ib Kristensen blev borgmester første gang i 2002 i Grindsted og har siddet på tronen siden. Han har et absolut flertal med 13 ud af 25 pladser i byrådet. Måske mister han sit absolutte flertal. Men han mister ikke borgmesterposten.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Ib Kristensen (V)  

 

Find de øvrige kommuner på vores interaktive kort over de kommende borgmestre.

,

Forrige artikel Ny rapport: Ingeniør- og naturvidenskab er nøgle til vækst Ny rapport: Ingeniør- og naturvidenskab er nøgle til vækst Næste artikel Lokaljournalist med Cavling-potentiale Lokaljournalist med Cavling-potentiale
Regeringen taler med to tunger om europæisk forsvar

Regeringen taler med to tunger om europæisk forsvar

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen afviser kategorisk, at Danmark støtter fransk-tyske planer om en EU-hær. Men regeringen roser i sin nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi øget militært samarbejde i EU og vil have forsvarsforbeholdet afskaffet.

Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

ANALYSE: Den omdiskuterede såkaldte ’dynamiske fortolkning’ af menneskeretten har fundet sted så længe, at de fleste har glemt, hvordan den opstod. Mandag Morgens Europaredaktør tager dig fire årtier tilbage til en sag om en 15-årig skoledreng, der blev dømt til korporlig afstraffelse i Storbritannien.

Medicinrådet blåstempler ny medicin for millioner

Medicinrådet blåstempler ny medicin for millioner

Efter det første års arbejde har Medicinrådet anbefalet 25 af 35 undersøgte lægemidler som standardbehandling på sygehusene. De 15 af anbefalingerne skaber dog ingen eller kun lille merværdi for patienterne. For "gavmildt" lyder kritikken fra sundhedsøkonom, der efterlyser nyt grundlag for Medicinrådets vurderinger.

Socialministeriets regnemodeller er ikke retvisende

Socialministeriets regnemodeller er ikke retvisende

KOMMENTAR: Hvis investeringer i sociale indsatser skal give allerstørst gevinst, så er det de yngste børn og tidlig indsats i familierne, der skal satses på. Derfor er det også bekymrende, at netop de investeringer nedtones i Socialstyrelsens nye regnemodel, som kan blive afgørende for, hvor det offentlige fremover lægger pengene.

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Danmark er nødt til at reagere offensivt på, at Kina lige nu tager stormskridt på den teknologiske front, siger topforskere, der er tilknyttet Akademiet for Tekniske Videnskaber. Vi kan begynde med et opgør med den kollektive blinde vinkel mod Kina, lyder et bud.

Analyse af gener åbner for personlige diagnoser

Analyse af gener åbner for personlige diagnoser

Stærkt specialiserede virksomheder tilbyder nu så omfattende analyser af det enkelte menneskes genom, at de kan sætter navn på de gener, der forårsager bestemte sygdomme. Prisen for analyser af genomet og diagnose svinger mellem 20.000 og 30.000 kr. per patient.

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

I dag kan ordet cancer være et forvarsel om en tidlig død. Om 20 år vil kun de færreste dø af kræft. Sådan lyder visionen fra en af verdens største farmaceutiske virksomheder, Roche. Gensekventering og big data er nøglen.

Ny analyse: Iværksættere giver erhvervsikonerne baghjul

Ny analyse: Iværksættere giver erhvervsikonerne baghjul

Virksomheder, der er under 20 år gamle, tegner sig for 50 pct. af værdiskabelsen i Danmark, viser ny analyse fra DI, som selv kalder undersøgelsen en mytedræber. Nye virksomheder har mere fleksibilitet og er bedre til at innovere, siger forsker.

Stram så op på etikken

Stram så op på etikken

KOMMENTAR: Danske virksomheder er ikke så hvidskurede, som vi gik og troede. Når nogen præsterer en kynisk forretningsmoral, bryder de tilliden og samfundskontrakten her til lands.

Vi skal have en bedre diskussion om velfærden

Vi skal have en bedre diskussion om velfærden

KOMMENTAR: Vi flytter os ikke fra status quo, hvis vi fortsætter debatten om velfærd med entydigt at fokusere på de penge, vi bruger på “velfærd”, fremfor hvad vi får ud af det.

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

ANALYSE: Topchef efter topchef forlader virksomheder med gyldne håndtryk, selv om de er ansvarlige for skandaløs ageren. Google er slået ind på en ny kurs, og det kan der være gode økonomiske grunde til. I Danmark er spørgsmålet, hvordan Danske Bank vil vise, at de har forstået alvoren.

Andelstanken er en spændetrøje for landbrugets grønne omstilling

Andelstanken er en spændetrøje for landbrugets grønne omstilling

ANALYSE: Mens globale frontløbere i fødevareindustrien investerer i udvikling af kunstigt kød og plantebaserede alternativer til produkter fra dyr, tøver Danish Crown og Arla. Det er kun naturligt, når nu ejerne lever af at opdrætte dyr til fødevareproduktion. Men det kan blive et problem.

Sådan knuste 'Tropernes Trump' sandheden i det brasilianske valg

Sådan knuste 'Tropernes Trump' sandheden i det brasilianske valg

KOMMENTAR: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet.

Dansk startup: Lad medarbejderne stille diagnosen i din virksomhed

Dansk startup: Lad medarbejderne stille diagnosen i din virksomhed

Det lyder næsten for letkøbt. Lad medarbejderne stille spørgsmål til hinanden og øg sandsynligheden for din strategi bliver gennemført. Men bag det, der umiddelbart virker banalt, ligger en dyb viden om spørgsmålets natur, som ny virksomhed efter millionindsprøjtning satser på at udbrede.

Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd på rente-coke

Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd på rente-coke

REPORTAGE: Bæredygtighed skal løfte danske svineproducenter ud af mudderet. Men en dyb afhængighed af lave flexrenter og en voksende fremmedgørelse truer det stolte danske erhverv. ”Landbrugskulturen er død,” mener en svineproducent. Mandag Morgen har været på svinekongres i Herning.

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Danmarks animalske fødevareindustri er produktiv, men den er ikke bæredygtig i klimamæssig forstand. Og spørgsmålet er, hvor længe den er det i økonomisk forstand. En gigant som Danish Crown risikerer at misse kapløbet om fremtidens fødevarer.

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Hollænderen Mark Post præsenterede i 2013 verdens første laboratoriefremstillede hakkebøf. Nu har store tyske og schweiziske koncerner investeret godt 55 mio. kr. i selskabet Mosa Meat, der i 2021 sender de første reagensglasbøffer i handlen.

Hvad skal landbruget nu leve af?

Hvad skal landbruget nu leve af?

Klimaforandringerne truer en række erhverv på deres eksistens, bl.a. hele kødindustrien. Det kan tvinge dansk landbrug til at nytænke, hvad det skal leve af i fremtiden. Danish Crown har taget udfordringen op og kan blive rollemodel.

Kommunerne råder over 3.500 sengepladser til syge

Kommunerne råder over 3.500 sengepladser til syge

Syge danskere ender stadig oftere i en kommunal sygeseng. Faktisk råder landets borgmestre nu over flere sengepladser, end der står på samtlige sygehuse i en typisk dansk region. For en del af patienterne betyder det brugerbetaling og dårligere kontrol med kvaliteten af behandlingen. 

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

REPORTAGE: Ved Singularity University Summit i Stockholm i sidste uge blev deltagerne bombarderet med præsentationer om de nyeste teknologier, og hvordan de radikalt vil forandre tilværelsen på kloden – og i rummet – lige om lidt. Men der var også plads til indlæg og diskussion om de sociale og politiske konsekvenser.

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil nu indføre en indføre en skat, som direkte er møntet på de globale digitale giganter. Danmark var sidste efterår med til at bremse et lignende forslag fra EU-kommissionen, men selvom EU-forslaget har flere mangler, er det dog bedre end ikke at gøre noget, mener både SF’s Lisbeth Bech Poulsen og Mellemfolkeligt Samvirke.

”Verdens lykkeligste organisation! Har I tabt sutten?”

”Verdens lykkeligste organisation! Har I tabt sutten?”

KOMMENTAR: Hvis du vil udvikle din organisation, er du nødt til at hjælpe medarbejderne med at styrke deres selvbevidsthed og velvære. Det er på én gang den vanskeligste, mest komplekse og mest givende ledelsesudfordring, du vil møde.

Gode råd til nye iværksættere fra en gammel hund

Gode råd til nye iværksættere fra en gammel hund

LARS THINGGAARD: I løbet af efteråret har jeg oplevet en imponerende dristighed og frygtløshed blandt iværksættere i danske universitetsmiljøer. Men jeg tror også, de kan lære et par ting af en gammel hund. Her er mine råd til tidens fremadstormende kuld af millennial-iværksættere.

Apple er oplagt køber af Tesla

Apple er oplagt køber af Tesla

KOMMENTAR: Efter en tur i rutschebanen kan det ende med, at Tesla bliver en del af noget større. For måske venter Apple i kulissen. Et opkøb vil være en god løsning på mange af Apples udfordringer med udviklingen af en elektrisk bil.

Klog brug af data gør Amazon stærk

Klog brug af data gør Amazon stærk

KOMMENTAR: Amazon har gennem en nærmest manisk fokus på at gøre livet nemmere for kunden, udviklet sig fra at være verdens største boghandler til verdens største detailhandelsplatform.

Velfærdsfesten er forbi

Velfærdsfesten er forbi

Politikere fra både røde og blå partier kæmper om at love mere og bedre velfærd. Men væksten i velfærdsudgifterne målt pr. indbygger har ligget på et stort rundt 0 siden 2010. Intet tyder på, at det bliver meget anderledes de kommende år.

Løkke mangler 16 milliarder til velfærd

Løkke mangler 16 milliarder til velfærd

Et stigende antal børn og ældre de kommende år parret med borgernes forventninger til velfærd vil udløse en kæmpe milliardregning og sluge hele Løkkes økonomiske råderum. KL’s formand efterlyser debat om, hvordan Danmark skal indrette sit velfærdssamfund fremover.