Den farlige forbindelse mellem Kinas langsomt bristende boligboble og det finansielle system

Kinas ejendomssektor bevæger sig dybere ned i en krise. Landets skandaleombruste ejendomsgigant Evergrande har lige søgt om konkursbeskyttelse i USA, mens Kinas største ejendomsudvikler Country Garden vakler på kanten af betalingsstandsning, men ser ud til at klare den for nu. Skrækscenariet er, at den kinesiske boligkrise vil påvirke hele det finansielle system.

Foto: Aly Song/Reuters/Ritzau Scanpix

Når ejendomsbobler brister, er der god grund til at være på vagt.

Vi så det med den amerikanske subprime-krise i 2007, der pludseligt igangsatte finanskrisen og flere års økonomisk nedtur, og vi så det med boligboblerne i Storbritannien, Spanien og andre europæiske lande lidt senere. Japan har også måttet håndtere store problemer i økonomien efter nedturen på deres ejendomsmarked i starten af 1990'erne, hvilket dog foregik på en mere langtrukken måde.

Kinas ejendomssektor er i løbet af de seneste par år stødt ind i det ene problem efter det andet, hvor boligpriserne er faldet, køberne har tøvet, og ejendomsudviklere er gået i betalingsstandsning på stribe, så hele Kinas boligmarked synes på vej dybere og dybere ned i en krise, der truer hele sundheden af verdens andenstørste økonomi.

Tanker fra tænketanke

Dette er en oversat analyse fra den uafhængige tænketank Bruegel, der er baseret i Bruxelles og primært er finansieret via kontingenter fra en lang række europæiske stater, organisationer og virksomheder.


Kilde: Bruegel

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu