Drejebog til morgendagens velstand

Erik Rasmussen

Der er salg i Danmark – og i de øvrige nordiske lande. Interessen for den nordiske model er stærkere end nogensinde. Især uden for Norden. Og den kan forudses at vokse, i takt med at det internationale samfund konfronteres med stadig større og stadig mere komplekse udfordringer. Det skærper interessen for rollemodeller, der kan inspirere til nye løsninger. Norden opfattes som en af de regioner, der er kommet først ind i fremtiden og derfor er værd at studere.

[quote align="right" author=""]Uge for uge vil redaktionen i samarbejde med de 25 medlemmer af Velstandsgruppen afdække nye udfordringer og muligheder på rejsen mod morgendagens konkurrence- og velstandsmodel.[/quote]

Men hvad er opskriften på den nordiske model? Er den svaret på morgendagens udfordringer – også for Danmark? Eller findes der andre svar? Spørgsmålene er mange, og svarene meget forskellige. De illustrerer blot, at en række fundamentale økonomiske teorier og hævdvundne opfattelser er til debat og udfordres, herhjemme som ude i verden. I Danmark er spørgsmålene bl.a. aktualiseret af diskussionen for og imod en konkurrencestat, spørgsmålene om den danske models levedygtighed etc., alt imens den danske økonomiske tilstand er dissekeret i en række råd, kommissioner og artikelserier. Ingen af dem har dog forholdt sig direkte til, om vi måtte have overset nogle af vores stærkeste konkurrenceparametre, herunder om udlandet har ret, og vi blot er en misforstået succes.

Det er baggrunden for, at Mandag Morgen har taget initiativ til at etablere “Velstandsgruppen” med 25 af landets mest fremtrædende og mest erfarne eksperter inden for en række af de vigtigste samfundsdiscipliner. Netop kombinationen af meget forskellige, men komplementære kompetencer skal sikre, at gruppen kan præstere sammenhængende bud på komplekse og fragmenterede udfordringer.  Opgaven er enkel, men ambitionen høj: at finde ind til kernen i den danske velstandsmodel. Hvad har gjort, og hvad skal i fremtiden gøre Danmark unik? Hvem ønsker vi at ligne? Om nogen? I hvilket omfang er udlandets benovelse over vores velfærdssamfund berettiget? Læs mere om Velstandsgruppens opgave i artiklen "25 hjerne på vigtig mission: find fremtidens velstand", hvor seks af gruppens medlemmer også giver deres bud på aktuelle udfordringer.

Brug for nye modeller

Igennem 25 år har Mandag Morgen haft fokus på Danmarks udviklingsmuligheder og markerer nu sit jubilæum med at trække konkrete spor ind i fremtiden, mod de næste 25 år. Vi finder det helt afgørende for landets fortsatte vækst og udvikling at besvare nogle af de mest brændende og mest eksistentielle spørgsmål inden for temaer, som ofte ligger uden for eller ikke behandles i den daglige nyhedsstrøm og derfor ikke har den nødvendige politiske opmærksomhed. Men ikke desto mindre er de bestemmende for, hvad vi skal konkurrere på og leve af.

Det kræver ikke megen spåmandskunst at forudse, at vilkårene for at udvikle samfund eller lede virksomheder i disse år gennemgår markante forandringer. World Economic Forum har netop præsenteret sit perspektiv i publikationen “Global Agenda 2015”, som rummer en gennemgang af de tendenser, som vil præge det kommende år. Ti store globale og accelererende udfordringer er prioriteret, det være sig alt fra jobløs vækst over manglende lederskab til klimaforandringer og øget nationalisme. Alle er de udfordringer, der øver stærk indflydelse på Danmarks egne udviklingsmuligheder og udfordrer et vækst- og udviklingsparadigme, der igennem flere årtier har forfulgt meget enstrengede og rationelle økonomiske teorier.

Så meget desto større er behovet for, at et af verdens mindste lande afstemmer sine muligheder for at udvikle en stærk og omstillingsparat økonomi. Og de er umiddelbart gunstige. Det er en af konklusionerne på Mandag Morgens gennemgang af udvalgte nøgletal og analyser om Danmarks økonomiske tilstand. Ud over at bekræfte, at udlandet med en vis ret kan opfatte de nordiske lande – herunder Danmark – som en form for supermodeller viser gennemgangen, at resultaterne bl.a. afhænger af, hvilke nøgletal der anvendes. Den helt objektive og entydige sandhed findes åbenbart ikke. 

Dertil kommer, at opfattelsen af den danske konkurrenceevne er omgærdet af mindst fire myter: at skattetrykket er for højt, at velfærdsstaten er for dyr, at vi arbejder for lidt, og at lønnen er for høj. Påstandene er gentagne gange fremhævet som nogle af de største barrierer for en stærk dansk konkurrenceevne, men en nøgtern gennemgang af tallene sætter spørgsmålstegn ved styrken i det argument. Læs også analysen "På sporet af en uopklaret succes".

Danmarks fremtid afhænger af evnen til at forfølge, hvad der kan betegnes som en differentieringsstrategi. Det vil sige en strategi, der netop tager afsæt i de særlige kompetencer og forudsætninger, som Danmark har udviklet igennem generationer, og som har vist sig slagkraftig for andre mindre nationer. Men den forudsætter en dyb forståelse for, hvad man som nation skal differentiere sig på, hvad ens styrkepositioner består af, og hvordan de videreudvikles. Det bliver en hovedopgave for Velstandsgruppen.

En invitation til 6.000 nøglepersoner

I hvilket omfang det er muligt, og hvor lang tid det tager, er svært at forudse. Men Mandag Morgen har foreløbig dedikeret ét år til opgaven og gjort Ugebrevet til katalysator og krumtap for analyser og debat. Uge for uge vil redaktionen i samarbejde med de 25 medlemmer af Velstandsgruppen afdække nye udfordringer og muligheder på rejsen mod morgendagens konkurrence- og velstandsmodel. Analyserne vil spænde fra kortlægningen af fremtidens vækstskabere, dvs. de næste generationer af Danfoss’er, Grundfos’er, LEGO’er, Novo’er m.fl., over beskrivelsen af nye innovative velfærdsmodeller til opgør med de kendte uddannelsesparadigmer. For at nævne enkelte spredte eksempler. Men opgaven vil i høj grad fokusere på de værdier og visioner, der skal drive Danmark fremad. 

Velstandsgruppen bliver ikke alene om opgaven. Det er intentionen at inddrage så mange af Ugebrevets læsere som muligt i øvelsen. Det er ud fra opfattelsen, at der ikke mindst blandt Mandag Morgens læserkreds af centrale beslutningstagere findes en lang række idéer og konkrete bud på løsningen af Danmarks udfordringer. De inviteres til at bidrage for at sikre, at debatten om Danmarks konkurrenceevne og skabelse af velstand bygger på den bredest tænkelige videns- og erfaringsbase. Udover Ugebrevets faste læsere sendes denne uges særudgave derfor også til en nøje udvalgt kreds af 6.000 nøglepersoner i samfundet med en invitation til at engagere sig i den fortsatte proces.

Mandag Morgens nye strategi

Etableringen af Velstandsgruppen er samtidig udtryk for en strategi, som Mandag Morgen vil forfølge og intensivere i fremtiden: at identificere, dokumentere og kommunikere løsninger på morgendagens komplekse udfordringer – og gøre det i tæt samspil med eksterne partnere som ekspertgrupper, videnscentre, internationale institutioner m.fl. Det har vi allerede en del erfaringer med. I artiklen "Fra lille ugebrev til international innovationstank" beskriver vi kort, hvordan Mandag Morgen igennem de sidste 25 år har taget springet fra at være et lille dansk ugebrev til at blive en international innovationstank. Det er sket igennem etableringen af flere globale initiativer, herunder virksomheden Sustainia, der netop har til formål at afsøge nye måder at skabe vækst og velstand på. 

For Mandag Morgen handler Velstandsgruppens arbejde ikke kun om at tilføre nye dimensioner til den danske debat om konkurrence- og velstandsmodeller, men også om at give udlandet en sammenhængende beskrivelse af en nordisk supermodel. Den interesse, det måtte skabe uden for landets grænser, kan i sig selv styrke velstanden.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu