Ekspertudvalg: Ny resultatfond skal betale for øget forebyggelse til udsatte

Mange borgmestre ønsker at øge social forebyggelse – men det kan være en dårlig økonomisk forretning for dem. Nu anbefaler førende eksperter at etablere en statslig resultatfond for at sikre, at de økonomiske gevinster ved forebyggende indsatser for udsatte ender hos de kommuner, som sætter gang i forebyggelsen. Flere lande har gode erfaringer med den fremgangsmåde.

Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix
Torben K. AndersenJens Reiermann

Hver gang kommunerne bruger 100 kroner på at hjælpe handicappede og andre udsatte voksne, bliver mindre end 2 af de 100 kroner brugt på forebyggende indsatser.

Resten af de 100 kroner bliver brugt på andre sociale indsatser og på at reparere de skader, som måske kunne være undgået ved en forebyggende indsats.

Med nye resultatbetalingsfonde kan vi belønne kommunerne for at lave en mere fornuftig indsats og satse på de sociale indsatser, som vi ved virker.

Jon Kvist
Medlem af ekspertudvalget og professor i europæisk offentlig politik og velfærd ved Roskilde Universitet

Nu skal der for alvor sættes turbo på forebyggelsen. Det mener regeringens ekspertudvalg på socialområdet med Vive-professor Torben Tranæs i spidsen, som er sat i verden for at tøjle de stigende udgifter til det specialiserede socialområde.




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu