Klimakampen splitter rød blok

ANALYSE: Regeringens klimaplan skal give Danmark to globalt banebrydende vindøer. Investorer klar med 400 millioner kroner i udviklingskapital til øen i Nordsøen, som kommer til at hedde VindØ. Energi- og klimaministeren går hårdt i rette med mærkesag fra De Radikale, Klimarådet og de grønne NGO’er.

Det kan godt være, at Enhedslisten, SF og De Radikale udgør regeringens parlamentariske grundlag, og at unge klimaaktivister udgør en stor del af regeringens vælgere. Men det er erhvervslivet, den socialdemokratiske regering for alvor lytter til, når det gælder den grønne omstilling.

Det blev slået fast med syvtommersøm onsdag, da regeringen fremlagde de første elementer af den klimaplan, der skal gøre det muligt i 2030 at reducere Danmarks CO2-udledninger med 70 procent i forhold til udledningerne i 1990.

Den mest opsigtsvækkende del af regeringens udspil handler om etableringen af to såkaldte vindøer. Den ene skal etableres 100 kilometer ude i Nordsøen, mens den anden skal "gøre Bornholm til en energiø tilkoblet havvind". Hver af øerne skal være base for en havvindmøllekapacitet på to gigawatt, hvilket er lige lidt mere end den kapacitet, der i dag kommer fra havvindmøller i Danmark.

Login