Folk med gode job har mest tillid til politikerne

Jo bedre stilling, des mere tillid til politikerne, og omvendt: Er man arbejdsløs og på kontakthjælp, er tilliden meget lav. Tillid og social status hænger sammen.

Torben K. AndersenJens Reiermann

MM Special: Vælgernes tillid stiger igen
  • Danmark er et af de samfund i verden, der bygger mest på tillid. Derfor har politikerne haft grund til at bekymre sig over, at danskernes tillid til politikerne er dalet støt siden årtusindeskiftet. 
  • Folketingsvalget i juni markerede imidlertid et bemærkelsesværdigt skift. Mandag Morgen kan i denne uge præsentere helt nye tal, der viser, at tillidsbarometeret igen peger opad. 
  • Den gode økonomi og en valgkamp med fokus på velfærd og klima har fået afgørende betydning for, at vælgernes tillid er steget igen.
  • Vælgernes stigende tillid, efter mange års nedtur, er også et brud med den internationale udvikling.

Historisk skifte: Vælgerne har fået større tillid til politikerne
Trump eller velfærd
Magtpartiers vælgere er særlig tillidsfulde
Folk med gode job har mest tillid til politikerne

Dit job kan afgøre, om du har høj eller lav tillid til politikerne.

Er du funktionær, har du mere tillid til politikerne, end hvis du er arbejder.

Hvis du er faglært, har du mere tillid til politikerne, end hvis du har et ufaglært job.

Og skulle du stå helt uden arbejde og være på kontanthjælp, har du typisk ret lav eller meget lav tillid til politikerne. Se figur 1. 

Selv om vælgerne som helhed har genvundet en del af tilliden til politikerne, er der altså stadig store forskelle mellem de enkelte vælgergrupper. Og her har position på arbejdsmarkedet en helt afgørende betydning.

Det fremgår af Mandag Morgens nye valgundersøgelse, som er lavet i samarbejde med professor Jørgen Goul Andersen fra Aalborg Universitet.

”Det er helt normalt, at tilliden er lavest blandt ufaglærte og højest blandt højere funktionærer. Selv om tilliden stiger i hele vælgerkorpset, er der stadig meget store forskelle,” siger Jørgen Goul Andersen.

De store forskelle mellem de enkelte vælgergrupper går igen, når man ser på vælgere uden for arbejdsmarkedet. Her har pensionister højere tillid til politikerne end ledige. Forskellen er særlig stor mellem de ledige, der er på dagpenge, og de ledige, der er på kontanthjælp.

Den manglende tillid blandt netop gruppen af kontanthjælpsmodtagere kan afspejle de mange reformer af kontanthjælpen, der har fundet sted, siden den blev gjort skattepligtig tilbage i 1994. Reformerne har både sænket ydelsesniveauet og stillet flere krav til modtagerne af kontanthjælp. For de yngste modtagere af kontanthjælp i aldersgrupperne op til 30 år er der også et såkaldt uddannelsespålæg.

To forhold kan også forstærke hinanden. Undersøgelser fra blandt andet Rockwool Fonden viser, at gruppen af borgere uden en uddannelse udgør en stadig større del af kontanthjælpsmodtagerne. Gruppen af kortuddannede borgere har også lav tillid til politikerne, når de er i job som ufaglærte. 

 

Forsker bekræfter tendensen

Tendensen bliver også bekræftet af værdiforskeren Morten Frederiksen. Han er sociolog ved Aalborg Universitet og ankermand for en stor undersøgelse af danskernes værdier, der blev offentliggjort kort før sommer.

Undersøgelsen blev første gang foretaget i 1981, og hvert niende år stiller et forskerhold de samme spørgsmål til danskerne. Svarene giver en unik mulighed for at lodde danskernes holdninger og værdier.

”Tilliden afhænger i stigende grad af danskernes uddannelsesmæssige baggrund. Ufaglærte oplever ikke, at politikerne kan levere relevante løsninger, eller at de forholder sig nok til deres problemer. Helt omvendt er det med bedre uddannede borgere, der føler, at politikerne forholder sig til ”de rigtige” problemer”. Skulle de få brug for hjælp fra det offentlige, er de også ofte bedre til at tale deres sag end borgere med en kortere uddannelse. De vil altså også opleve bedre service, når de har brug for det,” siger Morten Frederiksen.

Selv efter et valg, hvor Mandag Morgens undersøgelse viser en stigende tillid til politikerne, skal der mere til end en valgkamp med fokus på velfærd for at overbevise de kortest uddannede vælgere om, at der også virkelig bliver taget hånd om deres problemer.

”Mette Frederiksen og hendes regering skal nu vise, at de også leverer på de kortest uddannede borgeres behov, og også kommunikere deres resultater på en måde, så de bliver forstået,” siger Morten Frederiksen.

Omtalte personer

Jørgen Goul Andersen

Professor, Institut for Statskundskab, Aalborg Universitet, forfatter
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1977)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu