Forsvarsforlig i nyt lys

MM MENER: Der er som sædvanlig rift om pengene, når forsvarsforligsforhandlingerne går i gang og det potentielle trusselsbillede er tegnet op. Politikerne må prioritere et stærkt cyberforsvar langt højere ved det kommende forlig. For her er truslen allerede en realitet.

MM Special: Verden opruster til cyberkrig

Om ikke ret længe bliver der trykket på startknappen for de måske vigtigste forsvarsforligsforhandlinger i mange år. Ikke alene fordi det nu ligger i kortene, at der skal tilføres flere penge til Forsvaret, men også fordi det er helt afgørende politiske svar på nye sikkerhedspolitiske udfordringer, politikerne skal finde frem til. Vi står med et ændret trusselsbillede fra Rusland og med et ændret USA under præsident Trump, der forlanger et større europæisk bidrag til NATO. Vi står over for en ny type krigsførelse, en ny type militære kompetencer og en ny type krigsmateriel, som slet ikke spillede samme rolle ved det seneste forsvarsforlig i 2012.

Den nye dagsorden, som ikke længere kan pakkes hen i et hjørne for mindre investeringer, mens de tre traditionelle værn laver hver deres lange ønskeseddel til næste forsvarsforlig, er cyberspionage, hacking, lækager af fortrolige informationer, spredning af misinformation og propaganda. Her bliver det ikke ved truslerne. Her er angrebsforsøg og angreb allerede daglig virkelighed. Også i vores land.

Den værdifulde strøm af fri information og ytringsfriheden i vores demokratiske samfund er blevet gjort til stærke våben rettet mod de selv samme frie samfund. Vi bør helt sikkert bekymre os om folk, der ubevidst eller endda bevidst spreder misinformation, men endnu mere bør vi bekymre os om de systematiske disinformationskampagner, der flyder rundt på internettet og i vores mediesystemer.

En ting er hacking, cyberspionage og digital pengeafpresning af virksomheder og offentlige institutioner, som har et berigelseskriminelt formål. Det er i sig selv en kæmpe udfordring. Noget andet er den politiske kriminalitet, som har til formål at undergrave og destabilisere vores demokratier.

Misinformation, desinformation, manipulation og propaganda fordrejer offentlighedens evne til at skabe mening ud af, hvad der sker i verden, og truer vores demokratiske processer. Konsekvenserne er polarisering, utryghed og fragmenterede strømme af information. En sivende, kollektiv tvivlskultur, mangel på tillid til samfundets institutioner og paranoia. Og den tendens er ikke bare en midlertidig udfordring for os. Den trussel ser ud til gradvis at antage permanent karakter.

Det kan være et meget stærkt forstyrrende vilkår for demokratiet. Falske nyheder og misinformation ødelægger kvaliteten af ​​diskursen i demokratiet og undergraver forholdet mellem borgere og deres regering. Tidligere forsøg på at påvirke den offentlige mening var baseret på ’en til mange’-distribution, men de sociale medier tillader propaganda at blive direkte målrettet brugere, der er mere tilbøjelige til at acceptere og dele en bestemt meddelelse, end andre er.

Internettets fædre gav os store løfter om en ny periode med håb og muligheder, med nemme grænseoverskridende forbindelser, global empati i krisesituationer og en demokratiseret ytringsfrihed for alle. Alligevel har internettet trods alle de store visioner vokset sig stort med betydelige demokratiske omkostninger, spredning af had og ekstremisme til følge, fordi vi tillod det at vokse kaotisk og vildt, og fordi vi sænkede vores agtpågivenhed over for forureningen af vores informationssfære.

Politisk og økonomisk cyberkriminalitet udgør en afgørende udfordring for det 21. århundrede. "Falske nyheder" er blot et symptom på en større social sygdom. Vores virkelige problem er tillid. Vores institutioner – det være sig politiske institutioner eller medier – er skrøbelige og åbne for angreb og manipulation fra grupper af de onde og fra trolls og bots. Fra ideologiske krigere af mange forskellige slags til hackende russere, terrorister og almindelige kriminelle, der alle opererer under forskellige motiver, men med de samme metoder. Vi må udvikle nye strategier til at håndtere vores nye fjender. Hvis vi ikke forstår, hvordan vi bliver manipuleret, bliver vi manipulatorernes agenter.

Når kampen om de nye ekstra penge til forsvarsforliget udspiller sig med alt, hvad der hører til af både lokalpatriotisme, våbenproducenternes lobbyisme og stærke relationer mellem politikerne og de enkelte værn – Søværnet, Hæren eller Flyvevåbnet – så anbefaler vi, at Danmark opgraderer det fjerde værn. Det, der tager vare på cybersikkerheden. Det er i høj grad her, verden omkring os opruster, både når det gælder om at forsvare sig, og når det gælder angrebsaktioner på nettet. Og det er her, det nuværende Center for Cybersikkerhed har brug for mere styrke. Det er her, vi har brug for en ny sikkerhedspolitisk strategi. Og der burde i Erhvervsministeriet være en helt klar interesse i at samle de danske software- og hardwareproducenter i en klynge af virksomheder, som kan bringe Danmark i topklasse på cyberforsvar og ind i eliten, når det gælder bekæmpelse af hacking, digital spionage og blokering af fjendtlige trolls og bots.

Et cyberforsvar og et forsvarsforlig løser ikke alt, hvad angår cyberkrig og misinformation. Det kræver en nøje og dygtig koordinering mellem flere ministerier, efterretningstjenester, virksomheder og myndigheder, som vi først lige er ved at få på benene, og det kræver en indsats af medierne, som kan være med til skærpet overvågning og agtpågivenhed i forhold til misinformation og desinformation.

Vi appellerer til, at politikerne ikke bare stopper huller i et forsvar, der er på hælene udstyrsmæssigt og hårdt spændt ud mellem løsning af opgaver, i henhold til dels det danske territorialforsvar, dels det arktiske territorialforsvar og dels den aktivistiske udenrigspolitik med deltagelse i flere samtidige aktioner i udlandet. Der må prioriteres. Og en af de vigtigste prioriteringer må være at tænke ikke alene på den traditionelle krigstrussel, som kan ramme os i fremtiden, men også på den trussel, som allerede er en realitet i dag, og som kan ende med at destabilisere demokratiet også på vores breddegrader.

Forrige artikel ”Det er ikke potentielle trusler. Det sker allerede” ”Det er ikke potentielle trusler. Det sker allerede” Næste artikel Svækket Solberg genvinder magten i Norge Svækket Solberg genvinder magten i Norge

Kun politisk mod i coronaklassen kan forhindre grønvask

Kun politisk mod i coronaklassen kan forhindre grønvask

ANALYSE: En af de vigtigste lektioner fra coronakrisen er, at politikerne kan utrolig meget, når de virkelig skal. Når den store genopretning begynder, står de europæiske regeringer med en historisk mulighed og et helt nyt værktøj til at stimulere grønne investeringer. Men den bedste vej er den sværeste. 

Med EU's nye grønne stempel kan selv fossil gas kaldes en bæredygtig investering

Med EU's nye grønne stempel kan selv fossil gas kaldes en bæredygtig investering

Gennem to år har EU arbejdet på et nyt redskab, der skal give investorer en større sikkerhed for, at det, der sælges som bæredygtige investeringer, rent faktisk gavner miljø og klima. Men den grønne taksonomi, der skulle modvirke greenwashing, kan ligne grøn elastik i metermål. Det kan få enorme konsekvenser for effekten af kommende grønne investeringer. 

Arbejdspladsen bliver virtuel og arbejdet bliver ”distribueret”

Arbejdspladsen bliver virtuel og arbejdet bliver ”distribueret”

At arbejde hjemmefra er måske blot en forsmag på en ny måde at organisere arbejde og virksomheder på, når man mere konsekvent bruger digitale værktøjer. Den amerikanske designer John Maeda fortæller i en ny rapport om at gå skridtet videre fra distancearbejde til distribueret arbejde.

Silicon Valley er også central for den grønne omstilling

Silicon Valley er også central for den grønne omstilling

Danmark arbejder på højtryk for at udvikle løsninger til den grønne omstilling, og danske virksomheder og forskning kan få en førende position i fremtidens klimavenlige økonomi. Men hvis man vil op i global skala, kan der være inspiration og investeringer at finde i Silicon Valley. Også på det grønne område har det enestående miljø for innovation noget at byde på.

Coronanedlukning medfører massivt fald i CO2-pris

Coronanedlukning medfører massivt fald i CO2-pris

I marts er prisen på EU’s CO2-kvoter raslet ned. Tre klimaorganisationer efterspørger politiske indgreb, der skal sikre fortsat fremdrift i den grønne omstilling, mens eksperter fra Københavns og Aarhus Universitet opfordrer til at slå koldt vand i blodet. 

Fra pandadiplomati til mundbinddiplomati

Fra pandadiplomati til mundbinddiplomati

Ikke kun vores hverdag bliver anderledes efter coronakrisen. Det gør også vores tillid til, om EU kan beskytte vores samfund, og hvem der mon kommer og hjælper, når nøden er størst – USA eller Kina?

18 måneders maratonkamp mod corona venter

18 måneders maratonkamp mod corona venter

Nye bølger af smittespredning kan følge, hvis regeringen lemper restriktioner for hurtigt og for meget. Forskergruppe på Statens Serum Institut, DTU og RUC arbejder lige nu på modeller, der kan vise, hvor regeringen kan lempe restriktionerne først. Højt smitteberedskab frem til fremkomst af vaccine kan mindske danskernes tillid til hinanden.

Kina løsner forsigtigt på grebet

Kina løsner forsigtigt på grebet

Efter et par måneders storstilet, konsekvent og til tider hårdhændet indsats for at bremse coronaepidemien er de kinesiske myndigheder nu begyndt at løsne lidt på grebet. Men hvor meget tør man slække på kontrollen? Og bliver hverdagen nogensinde den samme igen? De dilemmaer, man nu ser i Kina, vil vi formentlig også se i Danmark, når epidemien har toppet.

Corona-innovation med speederen i bund

Corona-innovation med speederen i bund

ANALYSE: Siden coronakrisen ramte Danmark, er en lang række digitale initiativer til at finde løsninger dukket op. De mange websites og arbejdsgrupper, der samler eksperter inden for sundhed, læring og it, har det tilfælles, at de arbejder med den tilgang til innovation, vi kender fra startupmiljøet: lynhurtigt, selvorganiserede og i tæt samspil med brugerne.

Smittedetektiver i Singapore dæmper spredning af corona

Smittedetektiver i Singapore dæmper spredning af corona

Smittetallet i Danmark er nu fire gange højere end i Singapore. I den asiatiske bystat sporer detektiver smittekæder og offentliggør resultaterne. Det udfordrer den enkeltes ret til privatliv, men har sikret singaporeanerne større frihed til at leve et mere normalt hverdagsliv

Distanceledelse for begyndere

Distanceledelse for begyndere

At lede på distancen handler om meget mere end at udstikke ordrer på jævnlige videokonferencer. Uden det fysiske nærvær transformeres lederrollen, og der er behov for mindst lige så meget fokus på justering af filosofien som på det tekniske, understreger digital konsulent. 

Coronavirussen rammer luftfartens klimaplaner

Coronavirussen rammer luftfartens klimaplaner

Coronakrisen rammer luftfartens økonomi med voldsom kraft. Klimaplaner er blevet udskudt – men indtil videre ikke smidt i vasken. Branchens klimainitiativer afhænger nu af hjælp fra staten, der i forvejen har spændt et milliarddyrt sikkerhedsnet ud under hele samfundet. 

Det er nu du skal vise lederskab

Det er nu du skal vise lederskab

Coronakrisen har på rekordtid sat Danmark og samtlige virksomheder og organisationer i landet i undtagelsestilstand. Der er akut behov for lederskab på alle niveauer. Mandag Morgen har talt med en række ledelseseksperter om, hvilken type kriseledelse situationen kalder på.

Den politiske kriseledelse nyfortolkes dag for dag

Den politiske kriseledelse nyfortolkes dag for dag

Der bliver skrevet politisk historie i disse uger, hvor statsledere kloden over udvikler nye former for kriseledelse. Tre ting er dog stadig afgørende, når politikere skal lede et land gennem en krise: lederens integritet, beslutningsevne og kommunikative evner. Alle de tre ingredienser indgår i statsledernes vidt forskellige strategier, uanset om det er Mette Frederiksens inkluderende statsmandsskab eller den franske krigsretorik med Macron som ene general bag skrivebordet.

Hvad coronakrisen kan lære os om ledelse – og om demokratiet

Hvad coronakrisen kan lære os om ledelse – og om demokratiet

KOMMENTAR: Kampen mod coronavirus er et studie i demokratiets evne til at tilpasse sig og løse akutte problemer. Spørgsmålet er, om demokratiet også er i stand til at løse problemer, der kommer snigende mere ubemærket end en dræbende virus?

Eksperter:  Drop målet om balance på de offentlige budgetter

Eksperter: Drop målet om balance på de offentlige budgetter

Regeringens nødpakker under coronakrisen påvirker ikke det økonomiske råderum nævneværdigt, hvis krisen er midlertidig. Det viser en beregning, som Cepos har foretaget for Mandag Morgen. Alligevel opfordrer både Cepos og andre økonomiske eksperter regeringen til at budgettere med et minus frem mod 2030. Det vil give regeringen 12 mia. kroner ekstra til omstillingen af velfærden og økonomien.  

Om aggression og omsorg i kriseledelse

Om aggression og omsorg i kriseledelse

Kriser kalder på klare svar. Det kan være skræmmende at være den, der skal give dem. Ikke alene på grund af situationens kaos og angsten i omgivelserne. Men også fordi den aggressivitet, der kaldes på, vækker dit ubehag. Paradoksalt nok kan netop dette ubehag føre til, at den aggressive lederrolle overspilles.

Nyt job: Susanne Mørch skal fortsætte Tivolis store vækst

Nyt job: Susanne Mørch skal fortsætte Tivolis store vækst

Susanne Mørch overtager direktørposten i Tivoli, når den mangeårige direktør Lars Liebst træder tilbage. Mørch overtager landets mest succesfulde attraktion, men udfordringen bliver at vedholde væksten, samtidig med at coronavirussen kan få store konsekvenser for forlystelsesparken den kommende tid.

Coronavirus tester vores immunitet over for falske nyheder

Coronavirus tester vores immunitet over for falske nyheder

I kølvandet på coronavirussens spredning kommer også en syndflod af falske nyheder om, hvor sygdommen kommer fra, og hvordan man kan kureres for den. Pandemien er den hidtil største stresstest af det samarbejde, der langt om længe er kommet op at stå mellem de europæiske lande og de sociale medier.

Coronavirussens dominoeffekter ryster de globale forsyningskæder

Coronavirussens dominoeffekter ryster de globale forsyningskæder

Coronaepidemien viser, hvor dybt afhængige mange virksomheder i dag er af langstrakte, globale forsyningskæder. Allerede nu mærker danske virksomheder konsekvenserne. Hvor dyb og omfattende denne forsyningskrise bliver, er usikkert, men coronaepidemien kommer til at påvirke både virksomhedsstrategier og global handelspolitik, forudser eksperter.

Apple satsede alt på Kina – og så kom corona

Apple satsede alt på Kina – og så kom corona

Corona sætter forsyningskædernes sårbarheder på spidsen. Det mærker en af verdens største virksomheder netop nu: Apple er helt afhængig af Kina i sin produktion af iPhones, men den strategi tryktestes nu af karantæner, told og faldende salgstal.

Set, læst og hørt: Kristian Wendelboe

Set, læst og hørt: Kristian Wendelboe

Kristian Wendelboe har givet sig hen til Det Ny Teaters opsætning af vampyrmusical og anbefaler en fransk roman, hvis indhold han ikke tør citere fra.

Her logger du på generalforsamlingen

Her logger du på generalforsamlingen

De seneste ugers udbrud af covid-19 har tvunget dansk erhvervsliv til at tænke i nye baner, når eksempelvis planlagte generalforsamlinger og møder skal afholdes. Men hvilke udfordringer giver det, at aktionærer og parter ikke kan mødes og se hinanden i øjnene, når kritiske beslutninger skal drøftes? Og hvilke digitale redskaber vil de blive så glade for undervejs, at de slet ikke vil af med dem igen?

Regeringen skal skabe en optimistisk ængstelse

Regeringen skal skabe en optimistisk ængstelse

Mette Frederiksen og regeringen tackler coronavirussen med en kombinaiton af håndfaste indgreb og indtrængende opfordringer til borgerne om at ændre adfærd. Det er nødvendigt at fastholde befolkningens opmærksomhed og tillid i mange uger, siger ekspert.

Frederiksens politiske projekt skal omskrives

Frederiksens politiske projekt skal omskrives

KOMMENTAR: Coronavirussen vælter Mette Frederiksens strategiske plan. Hun ville netop ikke være krisestyrmand og hoppe fra tue til tue. Det er præcis, hvad hun må gøre nu.

Et ubehageligt skub i den rigtige retning

Et ubehageligt skub i den rigtige retning

TECHTENDENSER: Coronaepidemien skubber på mange måder verden i retninger, som alligevel var nødvendige i forhold til helt andre problemer, først og fremmest klimakrisen. Teknologien har gjort det muligt at producere, arbejde, studere og samarbejde uden at sende mennesker og varer rundt i hele verden. Men først nu bliver vi tvunget til at udnytte muligheden for at leve og arbejde anderledes.

Vejen til den store reform af sundhedsvæsenet

Vejen til den store reform af sundhedsvæsenet

Alle vil flytte behandlinger fra sygehuse til kommuner og praktiserende læger, og alle vil sætte patienten i centrum. Men ingen har svarene på, hvordan det skal ske, og hvordan det hænger sammen økonomisk. En stribe aktører opfordrer nu sundhedsminister Magnus Heunicke til at gå målrettet ind i forberedelserne af en ny reform af sundhedsvæsenet.

Ny hovedrolle til familielægen

Ny hovedrolle til familielægen

300.000 danskere vil om få år ikke have deres egen faste læge, hvis udviklingen fortsætter som hidtil. Reformen skal styrke den almene praksis, så den praktiserende læge reelt bliver patienternes tovholder.

Nationale penge skal sikre nærhed i sundhed

Nationale penge skal sikre nærhed i sundhed

Over hele landet aftaler regioner og kommuner nu, hvad det skal koste, når en behandling flytter fra sygehuset og hjem til patienten. Aftalerne er forskellige fra region til region og tilbyder ikke samme kvalitet i behandlingen. Ekspert efterlyser national, økonomisk model.

22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

Sygehuse, kommuner og praktiserende læger skal samarbejde mere om patienterne. De har i ti år mødtes i 22 sundhedsklynger, der erbygget op omkring akutsygehuse i hele landet. Ingen har evalueret klyngernes arbejde. Alligevel kan de få en nøglerolle i en kommende reform.