Frihedens pris

Forhandlingerne om det næste forsvarsforlig adskiller sig markant fra de foregående. Rusland er igen blevet en trussel. USA har truet med at overlade europæerne til sig selv. Og for første gang i årtier skal der forhandles om et forsvarsbudget, der skal stige. Det volder tilsammen store politiske vanskeligheder.

Om et par dage går det løs i Hviderusland. Kampvogne, faldskærmstropper, artilleri, og hvad der ellers hører til, når en enorm militær styrke på forventet 100.000 soldater øver angrebskrig, vil starte dieselmotorer og jetturbiner i en flere uger lang øvelse kaldet Zapad 17. Hviderusland grænser op til Letland, Litauen og Polen, og øvelsens størrelse, geografi og også navn – Zapad betyder “vest” – har skabt dybe panderynker i både de østeuropæiske NATO-lande og i NATO-alliancen.

Rusland har selv nedtonet øvelsens størrelse og understreget, at der er tale om en tilbagevendende øvelse, der finder sted hvert fjerde år. Men på baggrund af Ruslands annektering af Krim i 2014 og Ruslands fortsatte aktive støtte til russisksindede oprøreres krig for at løsrive det østlige Ukraine danner Zapad 17 et alvorligt bagtæppe for de kommende måneders forhandlinger om et nyt dansk forsvarsforlig. Og ganske symbolsk lægger Sverige på samme tid jord til den største øvelse i mange år, Aurora 17, med blandt andet amerikansk deltagelse.

Login