Grønt investeringsboom venter – på en dyster baggrund

Gassen er ved at gå af verdensøkonomien. Samtidig skal der investeres store milliardbeløb i at redde klimaet. Kan de to ting forenes? Mandag Morgen har spurgt en dansk minister, en EU-kommissær, en pensionsdirektør og to økonomiske chefanalytikere.

Millioner af vælgere i Danmark og Europa kræver klimahandling. Politikerne er blevet klimaengagerede fra det yderste venstre til det yderste højre. Senest bragede det grønne parti frem ved valget i Østrig. De klimavenlige teknologier er kendte og markedsmodnede. Og investorerne – både offentlige og private – står klar med store milliardbeløb.

Alt tyder på, at Europa vil opleve en form for ’ketchup-effekt’ inden for grønne investeringer i de kommende år med hidtil usete investeringer i vedvarende energi, intelligente energisystemer og anden grøn teknologi.  

Når investeringerne fra EU, fra europæiske nationalstater og fra private investorer lægges sammen, kan der blive tale om femcifrede milliardinvesteringer frem mod 2030. Spørgsmålet er, hvordan denne massive satsning i at forhindre klimakrisen vil spille sammen med en anden truende krise: den globale økonomiske afmatning.

Login