Hævnens time i byrådssalen

Kommunalvalg er garanti for drama. Men i nogle kommuner sidder knivene mere løst end i andre. Personlige opgør skal hævnes og desperate borgmestre på vippen kæmper med alle midler. Mandag Morgen udpeger her 10 kommuner, der står i hævnens tegn.

MM Special: Her er de 98 borgmestre

Gribskov: Drama på toppen af Sjælland

Efter fire år som borgmester har Kim Valentin (V) på skift allieret sig med den lokale liste Nytgribskov, de konservative og Socialdemokratiet. I takt med de skiftende alliancer har han belønnet den aktuelle samarbejdspartner med udvalgsposter – og taget dem fra tidligere samarbejdspartnere.

Det har skabt fjender og dyb frustration. Men det viser hans evner som taktiker. De evner kan han få brug for, når valgresultatet er kendt.  Valget kan tippe den nuværende balance, hvorfor Valentin kan ende med at skulle handle med de partier, han på skift har trukket ind i varmen og sendt ud i kulden.

Hans største konkurrenter ser ud til at være Socialdemokratiets spidskandidat Bo Jul Nielsen og den lokale liste Nytgribskovs borgmesterkandidat Anders Gerner Frost, der er kendt fra tv-programmet Hammerslag. De har henholdsvis 5 og 4 mandater i dag. Det bliver tæt og i Gribskov skylder ingen hinanden noget.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Kim Valentin (V)

 

Glostrup: Hævnens time efter 8 år?

Det bliver en gyser i Glostrup. Måske det lykkes for Socialdemokratiet at få hævn her otte år efter, at Venstres John Engelhardt ”stjal” borgmesterposten ud af hænderne på dem. 

John Engelhardt fik i 2009 borgmesterposten ved at få det dengang nyvalgte SF-medlem Charlotte Brangstrup til at pege på sig. Dermed tippede flertallet over fra Socialdemokratiets Søren Enemark til John Engelhardt. Det endte med senere at koste Søren Enemark 30 dage i fængsel for at have misbrugt sit embede til at skaffe personfølsomme oplysninger om Charlotte Brangstrup. 

Nu stiller han op igen for Socialdemokratiet og kan måske trække flere vælgere til Socialdemokratiet. Partiets spidskandidat er Lisa Ward. Og blokkene er meget lige.

Dansk Folkepartis Flemming Ørhem ser ud til at støtte loyalt op om Venstres John Engelhardt. De to partier er også i valgforbund sammen.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: John Engelhardt (V)

 

Allerød: Blå infight om borgmesterposten

Det var lige ved, at borgmesterposten efter valget i 2013 skulle afgøres ved lodtrækning. I sidste øjeblik endte det med, at én af de fire socialdemokrater i det nye byråd pegede på den konservative Jørgen Johansen. Og så blev han borgmester på et løfte om at samle hele byrådet.

Siden gik den enlige socialdemokrat, Lea Herdal, til Alternativet, og den konservative borgmester har langt fra kunnet samle byrådet. Snarere tværtimod. I Allerød er blå frænde blå frænde værst. Det gælder både mellem partier og inden for partierne.

Det er Dansk Folkeparti et godt eksempel på. Efter valget i 2013 fik DF et enkelt mandat i byrådet, der så sprang til de konservative. Også Venstre er blevet splittet. To tidligere Venstre-politikere stiller op på hver sin lokalliste. Efter valget vil borgmesteren dog stadig være blå. Venstres spidskandidat Karsten Längerich kommer dog næppe til at gå hele vejen. 

Mandag Morgens bud på en ny borgmester: Jørgen Johansen (K)

 

Lolland: Det politiske festfyrværkeri

I Lolland Kommune falder befolkningstallet. Kommunen river omkring 100 tomme huse ned om året, og byrådet må spare. Det betyder bl.a., at antallet af pladser i byrådssalen efter valget vil være 25. Nu er der 31.

Lolland Kommune er også et politisk festfyrværkeri. Efter valget sidste gang fik byrådet blåt flertal. Men en konservativ samlede et flertal med bl.a. Socialdemokratiet bag sin position. For at undgå netop denne konservative borgmester pegede Venstre derefter på socialdemokraten Holger Schou Rasmussen.

Siden er byrådsmedlemmer hoppet fra både Socialdemokratiet, de konservative og Venstre, mens Dansk Folkeparti har ekskluderet sin spidskandidat, som nu stiller op for Nye Borgerlige.

Slår de landspolitiske tendenser, vi i perioden siden sidste kommunalvalg har set, igennem i Lolland, kan en lille tilbagegang for Venstre og en lille fremgang for Socialdemokratiet flytte flertallet fra blå til rød. Valget bliver et opgør mellem partnerne fra sidste gang: Denne gang står Socialdemokratiet og Venstre over for hinanden. Valget bliver tæt og valgnatten et drama. Venstres populære stemmesluger Henrik Høegh ser dog ud til at være svækket denne gang af uro om bl.a. vindmøller i partiet.

Mandag Morgens bud på en ny borgmester: Holger Schou Rasmussen (S)

 

Thisted: Garanti for ballade

Det bliver opgørets time i Thisted. Den konservative borgmester Lene Kjelgaard Jensen har siddet på tronen siden 2009. Dengang var hun valgt for Venstre. Det samme i 2013. Men sidste efterår var det slut. Venstre vragede hende ved deres opstillingsmøde til fordel for Niels Jørgen Pedersen. Hun blev sat uden for indflydelse. Og i juni i år tog hun konsekvensen. Hun meldte sig ud af Venstre og ind i de konservative. Og beholdt borgmesterkæden.

Om hun kan beholde den efter valget, er dybt usikkert. En outsider kan blive den konservative veteran, Jens Kristian Yde, da han formentlig vil have større opbakning fra Venstre end Lene Kjelgaard Jensen. Dansk Folkeparti kan sidde med de afgørende mandater. Men partiets gruppe er også splittet.

Balladen i den borgerlige lejr er Socialdemokratiets chance. Partiet stiller atter op med Ulla Vestergaard i spidsen. Hun vil formentlig kunne drage fordel af den megen ballade.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Ulla Vestergaard (S)

 

Vesthimmerland: Er det slut for Kong Knud?

Den konservative borgmester Knud Kristensen fik ved det seneste valg 5.418 personlige stemmer, hvilket er flere end alle Venstre-stemmerne tilsammen. Men siden er han endt i stormvejr og anklaget for inhabilitet i en byggesag. Det kan komme til at koste ham mange stemmer på valgaftenen, og de konservative synes temmelig isoleret i byrådet.

Det er ikke utænkeligt, at Venstres Per Bach Laursen kan vælte Kong Knud af tronen. Socialdemokratiet med Palle Jensen i spidsen skal ikke gøre sig forhåbninger. Vi tror dog, at Knud Kristensen fortsat er så populær og politisk snu, at han kan bevare magten.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Knud Kristensen (K)

 

Randers: Kan S genvinde Jens Otto Krags fødeby?

Der er dømt drama i Randers igen igen. Noget kunne tyde på, at der venter et rigtigt dårligt valg for Venstre. Partiet står til at miste fem mandater. Det viser en måling foretaget for Radio ABC/Din Avis.

Venstres borgmester Claus Omann Jensen var ellers en af de store vindere ved sidste valg. Men siden har flere personangreb og anklager om løgn skabt et dårligt klima. Det eksploderede, da Velfærdslistens Kasper Fuhr Christensen, Beboerlistens Bjarne Overmark og den konservative Daniel Madié fik frataget deres formandsposter i tre forskellige udvalg.

Socialdemokratiet sætter sin lid til, at den tidligere MF’er Torben Hansen kan generobre borgmesterkæden. De radikales spidskandidat Mogens Nyholm kan blive valgets dark horse.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Torben Hansen (S) 

 

Syddjurs: Alt er i spil

For fire år siden endte Venstres Claus Wistoft med at rende med borgmesterkæderne efter et dramatisk forløb. De røde partier havde et flertal bag sig. Men de kunne ikke blive enige. Det tydede ellers på, at socialdemokraten Jesper Mathiesen kunne blive borgmester. Men SF’s stemmesluger og daværende borgmester, Kirsten Bille, ville det anderledes. Og det hele endte med, at SF, Borgerlisten, de radikale, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance støttede Claus Wistoft.

Socialdemokratiet stiller denne gang op med den erfarne Ole Bollesen som spidskandidat. SF’s Kirstine Bille er også klar til at forsøge et comeback og gå efter borgmesterposten. Borgerlisten opstiller ikke for første gang i næsten 50 år, og hvor går de stemmer nu hen? Vi tror, at borgmesterkæden skifter hals.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Ole Bollesen (S)

 

Kerteminde: Garanti for drama

Valget i Kerteminde har været garanti for drama de senere år. Det skyldes først og fremmest Sonja Rasmussen. Den tidligere socialdemokrat Sonja Rasmussen besluttede efter valget i 2009 at forlade det parti, hun var stillet op for, for selv at blive borgmester i en koalition uden om Socialdemokratiets daværende borgmester Palle Hansborg-Sørensen.

Fire år sendere var det payback time. Hendes Borgerliste fik et godt valg i 2013. Men de andre partier gik sammen uden om den store stemmesluger, og gjorde Venstres Hans Luunbjerg til borgmester.

Denne gang opstiller Sonja Rasmussen ikke. Borgerlisten er for længst sprængt i stumper og stykker. Og kampen synes nu at stå mellem Venstres borgmester Hans Luunbjerg og Socialdemokratiets nye spidskandidat Kasper Olesen. Det er et åbent opgør.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Kasper Olesen (S)

 

Nyborg: Tid til revanche

De røde partier følte sig med god grund taget grundigt ved næsen efter sidste valg. Alt tegnede til, at Socialdemokratiets populære stemmesluger Erik Christensen kunne tage hul på en ny periode som borgmester. Men han blev offer et af valgets mest bemærkelsesværdige kup. For pludselig meldte socialdemokraten Jan Reimer sig under Venstres faner. Dermed tippede flertallet over til blå blok og banede vej for Kenneth Muhs (V) som borgmester.

Nu er der lagt op til den store revanche. Opgøret står først og fremmest mellem Kenneth Muhs og den socialdemokratiske spidskandidat Vibeke Ejlertsen. Det tegner til at blive en gyser. Dansk Folkepartis spidskandidat Carsten Kudsk kan heller ikke helt udelukkes.

Så der er kamp fra stemme til stemme. Men Nyborg er traditionelt rød. Det ligner et borgmesterskifte.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Vibeke Ejlertsen (S)

 

Find de øvrige kommuner på vores interaktive kort over de kommende borgmestre.

,

Forrige artikel Ny rapport: Ingeniør- og naturvidenskab er nøgle til vækst Ny rapport: Ingeniør- og naturvidenskab er nøgle til vækst Næste artikel Lokaljournalist med Cavling-potentiale Lokaljournalist med Cavling-potentiale

Internettet er en slagmark mellem Kina og USA

Internettet er en slagmark mellem Kina og USA

Verdens to digitale supermagter står for vidt forskellige tilgange til ny teknologi og 5G. Det kan blive afgørende for vores digitale liv, om det bliver den amerikanske eller den kinesiske tilgang, der vinder.

Danske medier har valgt deres Trump

Danske medier har valgt deres Trump

KOMMENTAR: Den danske presse har givet Klaus Riskær Pedersen en flyvende start på hans politiske karriere. Fortsat kritik mod hans kandidatur kan ovenikøbet styrke hans chancer. Det handler om at vinde kampen om opmærksomheden, og det mestrer han.

Ny udlændingepolitik kan koste virksomheder 8.700 ansatte

Ny udlændingepolitik kan koste virksomheder 8.700 ansatte

Det danske arbejdsmarked risikerer at miste tusindvis af aktive hænder som konsekvens af paradigmeskiftet i udlændingepolitikken. Men Inger Støjberg vil hellere hente ny arbejdskraft i udlandet end at lade flygtningene løse behovet for hænder i danske virksomheder eller kommuner.

Rengøringsgigant: Vi jagter arbejdskraft alle steder

Rengøringsgigant: Vi jagter arbejdskraft alle steder

Facility service-koncernen ISS jagter arbejdskraft alle steder. Dels for at løse manglen på arbejdskraft; dels fordi flere og flere analyser internt hos ISS viser, at mangfoldighed målt på køn, alder og etnisk baggrund i sig selv har en lang række forretningsmæssige fordele.

Den agile organisation – en illusion, du skal jagte

Den agile organisation – en illusion, du skal jagte

KOMMENTAR: Omstillingen til en fleksibel og forandringsparat organisation er en uendelig rejse mod et evigt bevægeligt mål. Derfor kræver det en høj grad af selvindsigt, når du som leder samtidig har som opgave at få andre til at trives under de konstante forandringer.

Set, læst og hørt: Mathias Linnemann

Set, læst og hørt: Mathias Linnemann

Mandag Morgen har bedt iværksætter Mathias Linnemann om tre kulturanbefalinger. Han fortæller blandt andet om en podcast, der fik Teslas aktiekurs til at falde med ti procent, og så er han blevet dybt rørt over en fotobog af krigsfotograf Jan Grarup.

Nyt job: Stina Vrang Elias er ny NFA-formand

Nyt job: Stina Vrang Elias er ny NFA-formand

Stina Vrang Elias er udpeget som ny formand for Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Hun tager over fra Kjeld Møller Pedersen, der har siddet på posten siden 2001.

Danmark løfter en mindre del af flygtningebyrden

Danmark løfter en mindre del af flygtningebyrden

Kun fem ud af tusind asylsøgere, der kommer til Europa, søger asyl i Danmark. Det er tredje år i træk, Danmark holder sig på det historisk lave niveau. Danmark er nu sunket til nummer 75 på FN’s rangliste over lande, der modtager flest flygtninge set i forhold til deres økonomisk velstand.

Her er de mest (u)populære danske statsministre

Her er de mest (u)populære danske statsministre

Nyt studie kortlægger danske ministres popularitet fra de allerførste ministermålinger i 1978 og frem til i dag. Som statsminister var Poul Schlüter mere populær end nogen anden i embedet i den 40-årige periode. Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt indtager fælles bundplacering.

Den største danske erhvervssucces du aldrig har hørt om

Den største danske erhvervssucces du aldrig har hørt om

Det er en af de største danske erhvervssucceser i nyere tid. Siden starten i 2000 har firmaet været på én lang og stejl vækstkurve. I dag er de to stiftere begge blandt de 25 rigeste danskere, og firmaet er verdens førende på deres marked. Men de færreste har hørt om 3Shape.

På kommunal bootcamp for borgerfokus

På kommunal bootcamp for borgerfokus

Borgmesteren, byrådet og kommunaldirektøren i Kolding vil ikke styre alting fra toppen. Med projektet ”Borgerens Centrum” skal medarbejderne tænke med på udviklingen af løsninger, der tager udgangspunkt i borgerens behov og ikke i lovgivningens regler.

Valgpanik skaber hovsaløsninger

Valgpanik skaber hovsaløsninger

ANALYSE: Politikere på Christiansborg vil haste store reformer af sundhedsvæsenet, udlændingepolitikken og pensionssystemet igennem inden valget. Det kan komme til at koste Danmark dyrt. Meget dyrt.

Tjek dit sundhedsfællesskab

Tjek dit sundhedsfællesskab

Mandag Morgen har kortlagt det skæve Sundhedsdanmark. Find din kommune på kortet, og se sundhedsprofilen for det sundhedsfællesskab, du vil tilhøre under regeringens bebudede reform. Du kan også sammenligne sundhedsfællesskaberne på 15 udvalgte parametre.

Flydende bydele kan lette presset på verdens storbyer

Flydende bydele kan lette presset på verdens storbyer

Ved at bygge boligkvarterer, kontorbygninger og hele bydele på store, flydende pramme kan man afhjælpe noget af pladsmanglen i verdens storbyer, mener en hollandsk arkitekt. I det statslige norske energiselskab Equinor undersøger man, om flydende byer kan være en stor ny forretningsmulighed.

Italiens stærke mand er populær som aldrig før

Italiens stærke mand er populær som aldrig før

"En krigsmaskine". "Algoritmernes mand". Vicepremierminister Matteo Salvini er stjernen i den italienske koalitionsregering. I kontinuerlig valgkamp på platforme som Facebook og Twitter er han en kommunikator, der matcher Donald Trump. Selvom han ligesom Marine Le Pen i Frankrig har opgivet modstanden mod euroen, bliver Salvini en udfordring for hele EU.

Sundhedsreform deler Danmark i et A- og B-hold

Sundhedsreform deler Danmark i et A- og B-hold

De mest belastede sundhedsfællesskaber i Udkantsdanmark får svært ved at tilbyde samme niveau i sundhedsbehandlingen som storbyernes sundhedsfællesskaber, hvor borgerne er raskere, yngre og har en sundere livsstil. Mandag Morgen har kortlagt danskernes skæve sundhedsprofil.

Her er danskernes ønskeseddel til en sundhedsreform

Her er danskernes ønskeseddel til en sundhedsreform

Halvdelen af danskerne mener, der er for stor forskel på kommunale sundhedstilbud. De efterlyser handling fra alle parter i sundhedsvæsenet, fast kontaktperson og overblik over egen behandling, viser stor undersøgelse blandt 3.000 danskere foretaget af Tænketanken Mandag Morgen.

Sundhedsreform flytter magten: Ellen Trane kan blive superminister

Sundhedsreform flytter magten: Ellen Trane kan blive superminister

Sundhedsreformen kan afgøre, hvem der skal være landets nye statsminister efter næste valg. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby spiller en hovedrolle. Reformens centrale mål om 500.000 færre ambulante besøg og 40.000 indlæggelser bygger på usikre tal, viser notat fra Sundhedsstyrelsen. Der er "ikke meget solid evidens at basere sig på", erkender styrelsen i notatet.

København og Lolland: En verden til forskel i sundhed

København og Lolland: En verden til forskel i sundhed

København og Lolland. To kommuner med hver sin sundhedsprofil. Dobbelt så mange lollikkere får kræft, tre gange så mange får en blodprop i hjertet, og fem gange så mange er på førtidspension. Sundhedsreformen skal sikre mere ens behandling. Men det tvivler de to borgmestre på vil lykkes.

Vi er nødt til at tale om den skjulte ulighed i sundheden

Vi er nødt til at tale om den skjulte ulighed i sundheden

KOMMENTAR: Lighed i behandling har været et centralt mål for dansk sundhedspolitik gennem årtier. Men Rigsrevisionens nye beretning indikerer, at der forekommer ulighed i sundhedsvæsenets behandling, som relaterer sig til bl.a. alder, køn, geografi og socioøkonomisk baggrund.

Set, læst og hørt: Anette Christoffersen

Set, læst og hørt: Anette Christoffersen

Mandag Morgen har bedt Anette Christoffersen om tre kulturanbefalinger. Hun fortæller blandt andet om en juletradition i Trinitatis Kirke og om en bog, der aldrig forlader hendes natbord.

Knud Romer: Præstationssamfundet er min fjende nr. 1

Knud Romer: Præstationssamfundet er min fjende nr. 1

Da han skrev sin debutroman, var den så perfekt, at den indbragte ham stående ovationer og litteraturpriser. Men så indtraf derouten, da den svære to’er blev for svær. Og nøjagtigt som kunstnermyten foreskriver, gik Knud Romer destruktivt i hundene – ligesom det sker for så mange andre.

Et lille skridt for Danmark – et kæmpe skridt for verdensmålene

Et lille skridt for Danmark – et kæmpe skridt for verdensmålene

KOMMENTAR: Arbejdet med FN’s verdensmål kræver, at vi finder ud af, hvad vi skal måle os på, hvad angår deres opnåelse. Med rapporten ’Baseline for verdensmålene. Verdensmål 11: Bæredygtige byer og lokalsamfund’ har Danmark taget det første vigtige skridt.

Da verdenseliten kastede sig over Faaborg-Midtfyn

Da verdenseliten kastede sig over Faaborg-Midtfyn

KOMMENTAR: Når man følger den årlige virak om World Economic Forums årsmøde i den schweiziske bjergby Davos, skal man ikke lade sig blænde af, hvad der kan synes som varm luft i metermål. Danmark kan sagtens bruge WEF i praksis, hvis vi gør det rigtigt. Et godt eksempel findes i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Kom til læsermøde: Dogmeregler for Danmark 4.0

Kom til læsermøde: Dogmeregler for Danmark 4.0

INVITATION: Kom til læsermøde den 6. februar og deltag i debatten om Danmarks og den teknologiske fremtid med bl.a. Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen, formanden for ATV’s tænketank, professor Maja Horst, og Mandag Morgens redaktør for digital omstilling, Peter Hesseldahl.

Tyskernes farvel til kul sker alt for sent

Tyskernes farvel til kul sker alt for sent

ANALYSE: Tyskland er Europas største klimaproblem. Hvis tyskerne skal klare sig uden kul og atomkraft, kræver det, at de får åbnet for meget mere grøn strøm fra Danmark og resten af Norden.

Politikerne bør få systematisk efterkritik

Politikerne bør få systematisk efterkritik

KOMMENTAR: Det er et hul i vores politiske beslutningsproces, at der ikke foretages flere og mere systematiske analyser af konsekvenserne af ny lovgivning, efter den er indført. Hvis vi ikke lærer af vores fejltagelser, bliver vi jo aldrig klogere.

Industrisamfundet synger på sidste vers

Industrisamfundet synger på sidste vers

Den industrielle økonomi er gået fra 1.0 til 4.0 – fra kulkraft og dampmaskiner til digital koordination af alle aspekter af produktionen. Nu er vi ved at bevæge os så langt fra den oprindelige form for masseproduktion, at det ikke længere giver mening at kalde det industri.

Robot-pioner: Fremtidens værdiskabelse er ’anti-industriel’

Robot-pioner: Fremtidens værdiskabelse er ’anti-industriel’

Vi er knap nået i gang med industri 4.0, men Universal Robots' tekniske direktør og medstifter Esben Østergaard har allerede blikket rettet mod fremtidens produktionsform. Han forventer, at avancerede robotter i fremtiden vil frisætte og støtte mennesker i en form for fremstilling, der er præget af personlighed, håndværk og variation snarere end masseproduktion.

Tue Mantoni: Sådan revolutionerer 3D-print forretningen

Tue Mantoni: Sådan revolutionerer 3D-print forretningen

3D-print gør det muligt at skabe værdi på tværs af de sædvanlige forretningsområder. Det skal man forstå, hvis man for alvor vil udnytte fordelene ved teknologien, siger Tue Mantoni, tidligere CEO for Triumph Motorcycles og B&O. 

Topøkonomer: Ny velstand afhænger af, at vi alle lærer hele livet

Topøkonomer: Ny velstand afhænger af, at vi alle lærer hele livet

Livslang læring er afgørende, hvis vi skal drage nytte af nye teknologier. Sådan lyder det fra to topøkonomer, hvis analyse lagde en af grundstenene under Disruptionrådets arbejde. Nu håber de, at politikerne og virksomhederne husker udfordringen: At det kræver massiv omskoling, når 40 procent af arbejdsopgaverne bliver automatiseret.

Set, læst og hørt: Ida Auken

Set, læst og hørt: Ida Auken

Mandag Morgen har spurgt Ida Auken om, hvad hun har set, læst og hørt for nylig. Hun anbefaler blandt andet en westernserie med et kvindetwist og en underholdende podcast om klassisk musik.