Hævnens time i byrådssalen

Kommunalvalg er garanti for drama. Men i nogle kommuner sidder knivene mere løst end i andre. Personlige opgør skal hævnes og desperate borgmestre på vippen kæmper med alle midler. Mandag Morgen udpeger her 10 kommuner, der står i hævnens tegn.

MM Special: Her er de 98 borgmestre

Gribskov: Drama på toppen af Sjælland

Efter fire år som borgmester har Kim Valentin (V) på skift allieret sig med den lokale liste Nytgribskov, de konservative og Socialdemokratiet. I takt med de skiftende alliancer har han belønnet den aktuelle samarbejdspartner med udvalgsposter – og taget dem fra tidligere samarbejdspartnere.

Det har skabt fjender og dyb frustration. Men det viser hans evner som taktiker. De evner kan han få brug for, når valgresultatet er kendt.  Valget kan tippe den nuværende balance, hvorfor Valentin kan ende med at skulle handle med de partier, han på skift har trukket ind i varmen og sendt ud i kulden.

Hans største konkurrenter ser ud til at være Socialdemokratiets spidskandidat Bo Jul Nielsen og den lokale liste Nytgribskovs borgmesterkandidat Anders Gerner Frost, der er kendt fra tv-programmet Hammerslag. De har henholdsvis 5 og 4 mandater i dag. Det bliver tæt og i Gribskov skylder ingen hinanden noget.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Kim Valentin (V)

 

Glostrup: Hævnens time efter 8 år?

Det bliver en gyser i Glostrup. Måske det lykkes for Socialdemokratiet at få hævn her otte år efter, at Venstres John Engelhardt ”stjal” borgmesterposten ud af hænderne på dem. 

John Engelhardt fik i 2009 borgmesterposten ved at få det dengang nyvalgte SF-medlem Charlotte Brangstrup til at pege på sig. Dermed tippede flertallet over fra Socialdemokratiets Søren Enemark til John Engelhardt. Det endte med senere at koste Søren Enemark 30 dage i fængsel for at have misbrugt sit embede til at skaffe personfølsomme oplysninger om Charlotte Brangstrup. 

Nu stiller han op igen for Socialdemokratiet og kan måske trække flere vælgere til Socialdemokratiet. Partiets spidskandidat er Lisa Ward. Og blokkene er meget lige.

Dansk Folkepartis Flemming Ørhem ser ud til at støtte loyalt op om Venstres John Engelhardt. De to partier er også i valgforbund sammen.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: John Engelhardt (V)

 

Allerød: Blå infight om borgmesterposten

Det var lige ved, at borgmesterposten efter valget i 2013 skulle afgøres ved lodtrækning. I sidste øjeblik endte det med, at én af de fire socialdemokrater i det nye byråd pegede på den konservative Jørgen Johansen. Og så blev han borgmester på et løfte om at samle hele byrådet.

Siden gik den enlige socialdemokrat, Lea Herdal, til Alternativet, og den konservative borgmester har langt fra kunnet samle byrådet. Snarere tværtimod. I Allerød er blå frænde blå frænde værst. Det gælder både mellem partier og inden for partierne.

Det er Dansk Folkeparti et godt eksempel på. Efter valget i 2013 fik DF et enkelt mandat i byrådet, der så sprang til de konservative. Også Venstre er blevet splittet. To tidligere Venstre-politikere stiller op på hver sin lokalliste. Efter valget vil borgmesteren dog stadig være blå. Venstres spidskandidat Karsten Längerich kommer dog næppe til at gå hele vejen. 

Mandag Morgens bud på en ny borgmester: Jørgen Johansen (K)

 

Lolland: Det politiske festfyrværkeri

I Lolland Kommune falder befolkningstallet. Kommunen river omkring 100 tomme huse ned om året, og byrådet må spare. Det betyder bl.a., at antallet af pladser i byrådssalen efter valget vil være 25. Nu er der 31.

Lolland Kommune er også et politisk festfyrværkeri. Efter valget sidste gang fik byrådet blåt flertal. Men en konservativ samlede et flertal med bl.a. Socialdemokratiet bag sin position. For at undgå netop denne konservative borgmester pegede Venstre derefter på socialdemokraten Holger Schou Rasmussen.

Siden er byrådsmedlemmer hoppet fra både Socialdemokratiet, de konservative og Venstre, mens Dansk Folkeparti har ekskluderet sin spidskandidat, som nu stiller op for Nye Borgerlige.

Slår de landspolitiske tendenser, vi i perioden siden sidste kommunalvalg har set, igennem i Lolland, kan en lille tilbagegang for Venstre og en lille fremgang for Socialdemokratiet flytte flertallet fra blå til rød. Valget bliver et opgør mellem partnerne fra sidste gang: Denne gang står Socialdemokratiet og Venstre over for hinanden. Valget bliver tæt og valgnatten et drama. Venstres populære stemmesluger Henrik Høegh ser dog ud til at være svækket denne gang af uro om bl.a. vindmøller i partiet.

Mandag Morgens bud på en ny borgmester: Holger Schou Rasmussen (S)

 

Thisted: Garanti for ballade

Det bliver opgørets time i Thisted. Den konservative borgmester Lene Kjelgaard Jensen har siddet på tronen siden 2009. Dengang var hun valgt for Venstre. Det samme i 2013. Men sidste efterår var det slut. Venstre vragede hende ved deres opstillingsmøde til fordel for Niels Jørgen Pedersen. Hun blev sat uden for indflydelse. Og i juni i år tog hun konsekvensen. Hun meldte sig ud af Venstre og ind i de konservative. Og beholdt borgmesterkæden.

Om hun kan beholde den efter valget, er dybt usikkert. En outsider kan blive den konservative veteran, Jens Kristian Yde, da han formentlig vil have større opbakning fra Venstre end Lene Kjelgaard Jensen. Dansk Folkeparti kan sidde med de afgørende mandater. Men partiets gruppe er også splittet.

Balladen i den borgerlige lejr er Socialdemokratiets chance. Partiet stiller atter op med Ulla Vestergaard i spidsen. Hun vil formentlig kunne drage fordel af den megen ballade.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Ulla Vestergaard (S)

 

Vesthimmerland: Er det slut for Kong Knud?

Den konservative borgmester Knud Kristensen fik ved det seneste valg 5.418 personlige stemmer, hvilket er flere end alle Venstre-stemmerne tilsammen. Men siden er han endt i stormvejr og anklaget for inhabilitet i en byggesag. Det kan komme til at koste ham mange stemmer på valgaftenen, og de konservative synes temmelig isoleret i byrådet.

Det er ikke utænkeligt, at Venstres Per Bach Laursen kan vælte Kong Knud af tronen. Socialdemokratiet med Palle Jensen i spidsen skal ikke gøre sig forhåbninger. Vi tror dog, at Knud Kristensen fortsat er så populær og politisk snu, at han kan bevare magten.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Knud Kristensen (K)

 

Randers: Kan S genvinde Jens Otto Krags fødeby?

Der er dømt drama i Randers igen igen. Noget kunne tyde på, at der venter et rigtigt dårligt valg for Venstre. Partiet står til at miste fem mandater. Det viser en måling foretaget for Radio ABC/Din Avis.

Venstres borgmester Claus Omann Jensen var ellers en af de store vindere ved sidste valg. Men siden har flere personangreb og anklager om løgn skabt et dårligt klima. Det eksploderede, da Velfærdslistens Kasper Fuhr Christensen, Beboerlistens Bjarne Overmark og den konservative Daniel Madié fik frataget deres formandsposter i tre forskellige udvalg.

Socialdemokratiet sætter sin lid til, at den tidligere MF’er Torben Hansen kan generobre borgmesterkæden. De radikales spidskandidat Mogens Nyholm kan blive valgets dark horse.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Torben Hansen (S) 

 

Syddjurs: Alt er i spil

For fire år siden endte Venstres Claus Wistoft med at rende med borgmesterkæderne efter et dramatisk forløb. De røde partier havde et flertal bag sig. Men de kunne ikke blive enige. Det tydede ellers på, at socialdemokraten Jesper Mathiesen kunne blive borgmester. Men SF’s stemmesluger og daværende borgmester, Kirsten Bille, ville det anderledes. Og det hele endte med, at SF, Borgerlisten, de radikale, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance støttede Claus Wistoft.

Socialdemokratiet stiller denne gang op med den erfarne Ole Bollesen som spidskandidat. SF’s Kirstine Bille er også klar til at forsøge et comeback og gå efter borgmesterposten. Borgerlisten opstiller ikke for første gang i næsten 50 år, og hvor går de stemmer nu hen? Vi tror, at borgmesterkæden skifter hals.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Ole Bollesen (S)

 

Kerteminde: Garanti for drama

Valget i Kerteminde har været garanti for drama de senere år. Det skyldes først og fremmest Sonja Rasmussen. Den tidligere socialdemokrat Sonja Rasmussen besluttede efter valget i 2009 at forlade det parti, hun var stillet op for, for selv at blive borgmester i en koalition uden om Socialdemokratiets daværende borgmester Palle Hansborg-Sørensen.

Fire år sendere var det payback time. Hendes Borgerliste fik et godt valg i 2013. Men de andre partier gik sammen uden om den store stemmesluger, og gjorde Venstres Hans Luunbjerg til borgmester.

Denne gang opstiller Sonja Rasmussen ikke. Borgerlisten er for længst sprængt i stumper og stykker. Og kampen synes nu at stå mellem Venstres borgmester Hans Luunbjerg og Socialdemokratiets nye spidskandidat Kasper Olesen. Det er et åbent opgør.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Kasper Olesen (S)

 

Nyborg: Tid til revanche

De røde partier følte sig med god grund taget grundigt ved næsen efter sidste valg. Alt tegnede til, at Socialdemokratiets populære stemmesluger Erik Christensen kunne tage hul på en ny periode som borgmester. Men han blev offer et af valgets mest bemærkelsesværdige kup. For pludselig meldte socialdemokraten Jan Reimer sig under Venstres faner. Dermed tippede flertallet over til blå blok og banede vej for Kenneth Muhs (V) som borgmester.

Nu er der lagt op til den store revanche. Opgøret står først og fremmest mellem Kenneth Muhs og den socialdemokratiske spidskandidat Vibeke Ejlertsen. Det tegner til at blive en gyser. Dansk Folkepartis spidskandidat Carsten Kudsk kan heller ikke helt udelukkes.

Så der er kamp fra stemme til stemme. Men Nyborg er traditionelt rød. Det ligner et borgmesterskifte.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Vibeke Ejlertsen (S)

 

Find de øvrige kommuner på vores interaktive kort over de kommende borgmestre.

,

Forrige artikel Ny rapport: Ingeniør- og naturvidenskab er nøgle til vækst Ny rapport: Ingeniør- og naturvidenskab er nøgle til vækst Næste artikel Lokaljournalist med Cavling-potentiale Lokaljournalist med Cavling-potentiale

Hvordan forestiller man sig en bedre verden?

Hvordan forestiller man sig en bedre verden?

TECHTENDENSER: Et nyt sæt scenarier for verden i 2050, som den globale ingeniørvirksomhed Arup står bag, viser både en inspirerende vision om en bedre verden – og en skræmmende fortælling om miljømæssigt og socialt sammenbrud. Tør vi tro, at de positive scenarier får lov at præge fremtiden?

Hatten af for politikerne

Hatten af for politikerne

KOMMENTAR: Klimaloven illustrerer politisk lederskab, når det er bedst. Det er virkelig grund til at lette på hatten. Nu skal politikerne bevise, hvad det kræver at være rollemodel og tage "et historisk og moralsk og ansvar for at gå forrest".

Set, læst og hørt: Stefan Hermann

Set, læst og hørt: Stefan Hermann

Stefan Hermann har hørt børnevenlig opera, set velfærdsstaten igennem kunstens øjne og anbefaler en udstilling om fremtidens kæledyr.

Det er de ’bløde’ kriterier der skal redde verden

Det er de ’bløde’ kriterier der skal redde verden

KOMMENTAR: Der er brug for drastiske ændringer, hvis vi skal væk fra den klima- og miljømæssige katastrofekurs. Det kan måske friste nogen til at gribe til hårde, mekaniske og optimerende styringsværktøjer for at rette skuden op. Men pas på, for det er de selvsamme værktøjer, der har bragt os i det nuværende uføre.

Nyt job: Tre tidligere folkevalgte i nye roller

Nyt job: Tre tidligere folkevalgte i nye roller

Hvad har Christina Egelund, Joachim B. Olsen og Kenneth Kristensen Berth til fælles? De er alle gået fra at være folkevalgte folketingsmedlemmer til at være ansatte i egne partier.

Kinas sociale pointsystemer – nu for virksomheder

Kinas sociale pointsystemer – nu for virksomheder

De omdiskuterede kinesiske sociale pointsystemer følges fra næste år op af et langt mere avanceret pointbaseret monitoreringssystem for virksomheder – det såkaldte corporate social credit system. Systemet skal overvåge, styre og offentliggøre virksomheders adfærd – også udenlandske selskaber.

EU satser lige så meget på våben som på vindmøller

EU satser lige så meget på våben som på vindmøller

EU’s sikkerhedspolitiske ambitioner kan vise sig at blive en lige så væsentlig driver for EU’s kommende industri- og erhvervspolitik, som klimakrisen er det. EU-Kommissionen vil bruge 150 milliarder kroner på militære projekter. EU skal være strategisk autonomt og teknologisk suverænt, lyder visionen, som ikke længere kun er fransk.

Forsvarsboom i EU kan gå uden om Danmark

Forsvarsboom i EU kan gå uden om Danmark

EU er i gang med en historisk milliardsatsning på at skabe en europæiske forsvarsindustri. Danske virksomheder har på grund af forsvarsforbeholdet svært ved at få adgang til de mange udviklingsprojekter.

EU’s dansk-franske akse

EU’s dansk-franske akse

Margrethe Vestager og Thierry Breton er de to stjerner i den nye EU-Kommission. Den dansk-franske akse skal bane vejen for Europas strategiske industriers fremdrift på den globale scene. Men det kommer til at slå gnister mellem den frihandelsorienterede konkurrencekommissær og den franske industrikommissær, der advarer mod ”naivitet” over for kinesisk og amerikansk konkurrence.

Kære politikere, fortæl nu sandheden om, hvad klimakampen koster

Kære politikere, fortæl nu sandheden om, hvad klimakampen koster

Verden har ifølge fremtrædende forskere totalt undervurderet omkostningerne ved at løse klimaproblemerne. Det gælder også danske politikere, som knytter helt urealistiske forventninger til prisen på den grønne omstilling. Vi må indse, at vi ikke undgår at træffe svære økonomiske valg.

En glemt dansk succeshistorie

En glemt dansk succeshistorie

Demokratiske virksomheder sender ofte flere penge i omløb i deres lokalsamfund og er bedre rustet til at tage hensyn til det omgivende samfund. De overlever bedre i krisetider og står faktisk for en betydelig del af de danske arbejdspladser. Alligevel er ejerformen en næste glemt størrelse i den offentlige samtale.

Erhvervslivet lobbyer for danske grønne løsninger ved COP25

Erhvervslivet lobbyer for danske grønne løsninger ved COP25

2019 har været et år med store følelser og mange ord om klimaet, men uden meget handling. Det samme gælder FN’s klimakonference COP25 i Madrid. Virksomheder ser dog i stigende grad økonomiske gevinster i grønne tiltag. FLSmidth og Landbrug & Fødevarer bruger topmødet til at spotte nye forretningsmuligheder.

Her er 6 benspænd for regeringen i det nye år

Her er 6 benspænd for regeringen i det nye år

ANALYSE: En stribe store udfordringer venter statsminister Mette Frederiksen i det nye år. På hendes to-do-liste står blandt andet fleksibel pension, ydelser til udlændinge, 2030-plan, kommunal udligningsreform og sundhedsreform. De vil for alvor teste, hvor stærkt sammenholdet er i rød blok.

Wammen blev den rød-grønne julemand

Wammen blev den rød-grønne julemand

KOMMENTAR: Statsministeren svinger godt med Trump, og finansministeren svinger godt med støttepartierne. Oppositionen leverer resten af Fredriksens første succesfulde måneder ved at køre ukoordineret rundt på flade batterier.

Set, læst og hørt: Steen Thomsen

Set, læst og hørt: Steen Thomsen

Steen Thomsen har lyttet til sigøjnerjazz og opera, set efterkrigstidsfilm og læst science fiction om en fremtid med kunstig intelligens.

Beklager, men data har også et klimaaftryk

Beklager, men data har også et klimaaftryk

TECHTENDENSER: Vi står i et digitalt dilemma. Digitaliseringen kan gøre vores byer, vores industri og landbrug langt mere effektivt og bæredygtigt. Men klimapåvirkningen fra alle de data, vi sender rundt på kloden, er et hastigt voksende problem.

Giv de innovative tid. Ellers kan det være lige meget

Giv de innovative tid. Ellers kan det være lige meget

KOMMENTAR: Der er desværre mange beslutningstagere, som ikke forstår eller anerkender den allervigtigste parameter, når der skal bygges ekstraordinært gode og nyskabende organisationer: tålmodighed.

For en leder skal alderen være usynlig

For en leder skal alderen være usynlig

Da Casper Frost Thorhauge som den yngste nogensinde blev leder af Dongs havvindmølleprojekt i Nordsøen, blev han påduttet en mentor af den øverste ledelse. Og han hadede det. Lige indtil han indså værdien i at have et ekstra ledelseshoved tæt på sig. Som ung leder har han lært at sætte sig i respekt ved at være grundigt inde i stoffet fra start.

En ubekvem sandhed: Det danske velfærdssamfund er ikke bæredygtigt

En ubekvem sandhed: Det danske velfærdssamfund er ikke bæredygtigt

KOMMENTAR: I debatten om bæredygtighed og FN’s verdensmål overser vi ofte, at det handler om meget andet og mere end klimaet. Vi skal forstå, at bæredygtighed er nødt til at være en styrende værdi på mange områder – også når det gælder politisk ømme områder som velfærdssamfundet, skriver Steen Hildebrandt.

Fremtidens design skabes af kreative computere

Fremtidens design skabes af kreative computere

Computational design ser ud til at være den næste store udvikling i design. Ved at bruge computerne som medskaber i designprocessen kan man udvikle løsninger med helt nye funktioner og en ny æstetik, der afspejler behovene og mulighederne i en intenst digital og højteknologisk tidsalder.

'Computational design' skaber en helt ny æstetik

'Computational design' skaber en helt ny æstetik

Når computerne bliver medskabere af fysiske genstande, er resultatet ofte ting, der har en meget speciel æstetik. Moderne og urgammel. High tech og organisk. Milevidt fra den stramme og forenklede geometriske stil, de klassiske danske designere som Arne Jacobsen brugte.

Lagde du mærke til, at alarmen gik igen?

Lagde du mærke til, at alarmen gik igen?

KOMMENTAR: Vi er ramt af en kollektiv apokalyptisk apati. Derfor kan klimaforskerne igen og igen ringe højere og højere med alarmklokkerne, mens livet i det store og hele går sin vante gang.

”Jeg vil blive boende i Mjølnerparken”

”Jeg vil blive boende i Mjølnerparken”

INTERVIEW: Ghettoplanens krav om færre almene familielejligheder kan få de mest ressourcestærke beboere til at flytte, advarer Søren Dalsgaard. Han må selv forlade sin bolig i Mjølnerparken, stik imod sit ønske. Hvis han genhuses udenfor ’ghettoen’, tager han en lang uddannelse og et job med sig. Alligevel er han langt hen ad vejen enig i de fleste af planens intentioner.

Et nyt kvarter kan give små børn bedre chancer i livet

Et nyt kvarter kan give små børn bedre chancer i livet

Over hele den vestlige verden væltes boligblokke i udsatte boligområder, og beboere genhuses. Ingen ved med sikkerhed, om det virker efter hensigten. Men en ting er der dog evidens for, forklarer professor i økonomi ved Aarhus Universitet Anna Piil Damm: Børn, der er opvokset i ghettoer, kan få et bedre liv, hvis de tidligt i barndommen flytter til et mindre belastet boligområde.

Høje-Taastrup er rig på erfaringer: 500 beboere blev genhuset på to år

Høje-Taastrup er rig på erfaringer: 500 beboere blev genhuset på to år

Over 180 familier fra Taastrupgaard måtte flytte ud af deres boliger, da lejlighederne skulle jævnes med jorden. Genhusningen har været mere langsommelig og dyrere end forventet og kunne kun lade sig gøre, fordi andre boligselskaber hjalp til. Erfaringerne kan komme andre boligselskaber til gode.

Højteknologisk design efter naturens principper

Højteknologisk design efter naturens principper

TECHTENDENSER: Måske vil den mest avancerede teknologi begynde at minde mere om de systemer, vi ser i naturen. Hvordan ville det se ud, hvis fremtidens smarte byer, intelligente netværker og autonome biler og apparater var designet til at være naturlige medspillere i klodens økosystemer?

Nyt job: Anne-Marie Levy Rasmussen

Nyt job: Anne-Marie Levy Rasmussen

Anne-Marie Levy Rasmussen skal som ny direktør i Innovationsfonden lede 60 medarbejdere, der er splittet op på fire forskellige lokaliteter, samtidig med at fondens internationale udsyn og europæiske forankring skal styrkes.

Ministerløfte: Flere penge til at renovere almene boliger

Ministerløfte: Flere penge til at renovere almene boliger

Ghettopakken griber drastisk ind i mange menneskers liv, erkender boligminister Kaare Dybvad Bek i dette interview med Mandag Morgen. Målet er at sikre, at børn i Vollsmose, Gellerup og andre af landets hårde ghettoer ikke starter et liv bag ved startblokken, men har samme muligheder som alle andre unge.

Ghettopakken kan bremse byggeprojekter for milliarder

Ghettopakken kan bremse byggeprojekter for milliarder

Ghettopakken lægger beslag på så mange penge, at nødvendige renoveringer i helt almindelige boligområder risikerer at blive udskudt på ubestemt tid. Det frygter boligselskaberne. Bunken af ansøgninger fra de almene boliger omfatter 60.000 boliger og løber op i over 17 milliarder kroner. 

Ghettotruslen får boligområder til at tænke nyt

Ghettotruslen får boligområder til at tænke nyt

Danmarks 15 hårde ghettoområder kan snart blive til 19, når boligminister Kaare Dybvad om få dage offentliggør den nye ghettoliste. Fire boligområder er i farezonen. Lige nu gør de alt, hvad de kan, for at vende udviklingen.

11.000 mennesker skal finde et andet sted at bo

11.000 mennesker skal finde et andet sted at bo

Den omstridte ghettopakke betyder, at over 11.000 mennesker skal forlade deres bolig de kommende år, og yderligere 5.500 lejere skal genhuses midlertidigt, viser Mandag Morgens kortlægning. Blandt boligselskaberne er der meget delte meninger om, hvorvidt ghettopakken kan knuse de massive problemer, som det efter årtier stadig ikke er lykkedes at få bugt med.

Ghettopakken: Århundredets største sociale eksperiment

Ghettopakken: Århundredets største sociale eksperiment

Trods vidt forskellige vilkår stiller ghettoplanen krav til de samme indsatser i alle landets hårde ghettoer. I Aarhus og København tror man på planen, i Vejle er man skeptisk. Forskere efterlyser systematisk viden om ghettoplanen og dens virkemidler.