Hævnens time i byrådssalen

Kommunalvalg er garanti for drama. Men i nogle kommuner sidder knivene mere løst end i andre. Personlige opgør skal hævnes og desperate borgmestre på vippen kæmper med alle midler. Mandag Morgen udpeger her 10 kommuner, der står i hævnens tegn.

MM Special: Her er de 98 borgmestre

Gribskov: Drama på toppen af Sjælland

Efter fire år som borgmester har Kim Valentin (V) på skift allieret sig med den lokale liste Nytgribskov, de konservative og Socialdemokratiet. I takt med de skiftende alliancer har han belønnet den aktuelle samarbejdspartner med udvalgsposter – og taget dem fra tidligere samarbejdspartnere.

Det har skabt fjender og dyb frustration. Men det viser hans evner som taktiker. De evner kan han få brug for, når valgresultatet er kendt.  Valget kan tippe den nuværende balance, hvorfor Valentin kan ende med at skulle handle med de partier, han på skift har trukket ind i varmen og sendt ud i kulden.

Hans største konkurrenter ser ud til at være Socialdemokratiets spidskandidat Bo Jul Nielsen og den lokale liste Nytgribskovs borgmesterkandidat Anders Gerner Frost, der er kendt fra tv-programmet Hammerslag. De har henholdsvis 5 og 4 mandater i dag. Det bliver tæt og i Gribskov skylder ingen hinanden noget.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Kim Valentin (V)

 

Glostrup: Hævnens time efter 8 år?

Det bliver en gyser i Glostrup. Måske det lykkes for Socialdemokratiet at få hævn her otte år efter, at Venstres John Engelhardt ”stjal” borgmesterposten ud af hænderne på dem. 

John Engelhardt fik i 2009 borgmesterposten ved at få det dengang nyvalgte SF-medlem Charlotte Brangstrup til at pege på sig. Dermed tippede flertallet over fra Socialdemokratiets Søren Enemark til John Engelhardt. Det endte med senere at koste Søren Enemark 30 dage i fængsel for at have misbrugt sit embede til at skaffe personfølsomme oplysninger om Charlotte Brangstrup. 

Nu stiller han op igen for Socialdemokratiet og kan måske trække flere vælgere til Socialdemokratiet. Partiets spidskandidat er Lisa Ward. Og blokkene er meget lige.

Dansk Folkepartis Flemming Ørhem ser ud til at støtte loyalt op om Venstres John Engelhardt. De to partier er også i valgforbund sammen.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: John Engelhardt (V)

 

Allerød: Blå infight om borgmesterposten

Det var lige ved, at borgmesterposten efter valget i 2013 skulle afgøres ved lodtrækning. I sidste øjeblik endte det med, at én af de fire socialdemokrater i det nye byråd pegede på den konservative Jørgen Johansen. Og så blev han borgmester på et løfte om at samle hele byrådet.

Siden gik den enlige socialdemokrat, Lea Herdal, til Alternativet, og den konservative borgmester har langt fra kunnet samle byrådet. Snarere tværtimod. I Allerød er blå frænde blå frænde værst. Det gælder både mellem partier og inden for partierne.

Det er Dansk Folkeparti et godt eksempel på. Efter valget i 2013 fik DF et enkelt mandat i byrådet, der så sprang til de konservative. Også Venstre er blevet splittet. To tidligere Venstre-politikere stiller op på hver sin lokalliste. Efter valget vil borgmesteren dog stadig være blå. Venstres spidskandidat Karsten Längerich kommer dog næppe til at gå hele vejen. 

Mandag Morgens bud på en ny borgmester: Jørgen Johansen (K)

 

Lolland: Det politiske festfyrværkeri

I Lolland Kommune falder befolkningstallet. Kommunen river omkring 100 tomme huse ned om året, og byrådet må spare. Det betyder bl.a., at antallet af pladser i byrådssalen efter valget vil være 25. Nu er der 31.

Lolland Kommune er også et politisk festfyrværkeri. Efter valget sidste gang fik byrådet blåt flertal. Men en konservativ samlede et flertal med bl.a. Socialdemokratiet bag sin position. For at undgå netop denne konservative borgmester pegede Venstre derefter på socialdemokraten Holger Schou Rasmussen.

Siden er byrådsmedlemmer hoppet fra både Socialdemokratiet, de konservative og Venstre, mens Dansk Folkeparti har ekskluderet sin spidskandidat, som nu stiller op for Nye Borgerlige.

Slår de landspolitiske tendenser, vi i perioden siden sidste kommunalvalg har set, igennem i Lolland, kan en lille tilbagegang for Venstre og en lille fremgang for Socialdemokratiet flytte flertallet fra blå til rød. Valget bliver et opgør mellem partnerne fra sidste gang: Denne gang står Socialdemokratiet og Venstre over for hinanden. Valget bliver tæt og valgnatten et drama. Venstres populære stemmesluger Henrik Høegh ser dog ud til at være svækket denne gang af uro om bl.a. vindmøller i partiet.

Mandag Morgens bud på en ny borgmester: Holger Schou Rasmussen (S)

 

Thisted: Garanti for ballade

Det bliver opgørets time i Thisted. Den konservative borgmester Lene Kjelgaard Jensen har siddet på tronen siden 2009. Dengang var hun valgt for Venstre. Det samme i 2013. Men sidste efterår var det slut. Venstre vragede hende ved deres opstillingsmøde til fordel for Niels Jørgen Pedersen. Hun blev sat uden for indflydelse. Og i juni i år tog hun konsekvensen. Hun meldte sig ud af Venstre og ind i de konservative. Og beholdt borgmesterkæden.

Om hun kan beholde den efter valget, er dybt usikkert. En outsider kan blive den konservative veteran, Jens Kristian Yde, da han formentlig vil have større opbakning fra Venstre end Lene Kjelgaard Jensen. Dansk Folkeparti kan sidde med de afgørende mandater. Men partiets gruppe er også splittet.

Balladen i den borgerlige lejr er Socialdemokratiets chance. Partiet stiller atter op med Ulla Vestergaard i spidsen. Hun vil formentlig kunne drage fordel af den megen ballade.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Ulla Vestergaard (S)

 

Vesthimmerland: Er det slut for Kong Knud?

Den konservative borgmester Knud Kristensen fik ved det seneste valg 5.418 personlige stemmer, hvilket er flere end alle Venstre-stemmerne tilsammen. Men siden er han endt i stormvejr og anklaget for inhabilitet i en byggesag. Det kan komme til at koste ham mange stemmer på valgaftenen, og de konservative synes temmelig isoleret i byrådet.

Det er ikke utænkeligt, at Venstres Per Bach Laursen kan vælte Kong Knud af tronen. Socialdemokratiet med Palle Jensen i spidsen skal ikke gøre sig forhåbninger. Vi tror dog, at Knud Kristensen fortsat er så populær og politisk snu, at han kan bevare magten.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Knud Kristensen (K)

 

Randers: Kan S genvinde Jens Otto Krags fødeby?

Der er dømt drama i Randers igen igen. Noget kunne tyde på, at der venter et rigtigt dårligt valg for Venstre. Partiet står til at miste fem mandater. Det viser en måling foretaget for Radio ABC/Din Avis.

Venstres borgmester Claus Omann Jensen var ellers en af de store vindere ved sidste valg. Men siden har flere personangreb og anklager om løgn skabt et dårligt klima. Det eksploderede, da Velfærdslistens Kasper Fuhr Christensen, Beboerlistens Bjarne Overmark og den konservative Daniel Madié fik frataget deres formandsposter i tre forskellige udvalg.

Socialdemokratiet sætter sin lid til, at den tidligere MF’er Torben Hansen kan generobre borgmesterkæden. De radikales spidskandidat Mogens Nyholm kan blive valgets dark horse.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Torben Hansen (S) 

 

Syddjurs: Alt er i spil

For fire år siden endte Venstres Claus Wistoft med at rende med borgmesterkæderne efter et dramatisk forløb. De røde partier havde et flertal bag sig. Men de kunne ikke blive enige. Det tydede ellers på, at socialdemokraten Jesper Mathiesen kunne blive borgmester. Men SF’s stemmesluger og daværende borgmester, Kirsten Bille, ville det anderledes. Og det hele endte med, at SF, Borgerlisten, de radikale, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance støttede Claus Wistoft.

Socialdemokratiet stiller denne gang op med den erfarne Ole Bollesen som spidskandidat. SF’s Kirstine Bille er også klar til at forsøge et comeback og gå efter borgmesterposten. Borgerlisten opstiller ikke for første gang i næsten 50 år, og hvor går de stemmer nu hen? Vi tror, at borgmesterkæden skifter hals.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Ole Bollesen (S)

 

Kerteminde: Garanti for drama

Valget i Kerteminde har været garanti for drama de senere år. Det skyldes først og fremmest Sonja Rasmussen. Den tidligere socialdemokrat Sonja Rasmussen besluttede efter valget i 2009 at forlade det parti, hun var stillet op for, for selv at blive borgmester i en koalition uden om Socialdemokratiets daværende borgmester Palle Hansborg-Sørensen.

Fire år sendere var det payback time. Hendes Borgerliste fik et godt valg i 2013. Men de andre partier gik sammen uden om den store stemmesluger, og gjorde Venstres Hans Luunbjerg til borgmester.

Denne gang opstiller Sonja Rasmussen ikke. Borgerlisten er for længst sprængt i stumper og stykker. Og kampen synes nu at stå mellem Venstres borgmester Hans Luunbjerg og Socialdemokratiets nye spidskandidat Kasper Olesen. Det er et åbent opgør.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Kasper Olesen (S)

 

Nyborg: Tid til revanche

De røde partier følte sig med god grund taget grundigt ved næsen efter sidste valg. Alt tegnede til, at Socialdemokratiets populære stemmesluger Erik Christensen kunne tage hul på en ny periode som borgmester. Men han blev offer et af valgets mest bemærkelsesværdige kup. For pludselig meldte socialdemokraten Jan Reimer sig under Venstres faner. Dermed tippede flertallet over til blå blok og banede vej for Kenneth Muhs (V) som borgmester.

Nu er der lagt op til den store revanche. Opgøret står først og fremmest mellem Kenneth Muhs og den socialdemokratiske spidskandidat Vibeke Ejlertsen. Det tegner til at blive en gyser. Dansk Folkepartis spidskandidat Carsten Kudsk kan heller ikke helt udelukkes.

Så der er kamp fra stemme til stemme. Men Nyborg er traditionelt rød. Det ligner et borgmesterskifte.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Vibeke Ejlertsen (S)

 

Find de øvrige kommuner på vores interaktive kort over de kommende borgmestre.

,

Forrige artikel Ny rapport: Ingeniør- og naturvidenskab er nøgle til vækst Ny rapport: Ingeniør- og naturvidenskab er nøgle til vækst Næste artikel Lokaljournalist med Cavling-potentiale Lokaljournalist med Cavling-potentiale
Regeringen taler med to tunger om europæisk forsvar

Regeringen taler med to tunger om europæisk forsvar

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen afviser kategorisk, at Danmark støtter fransk-tyske planer om en EU-hær. Men regeringen roser i sin nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi øget militært samarbejde i EU og vil have forsvarsforbeholdet afskaffet.

Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

ANALYSE: Den omdiskuterede såkaldte ’dynamiske fortolkning’ af menneskeretten har fundet sted så længe, at de fleste har glemt, hvordan den opstod. Mandag Morgens Europaredaktør tager dig fire årtier tilbage til en sag om en 15-årig skoledreng, der blev dømt til korporlig afstraffelse i Storbritannien.

Medicinrådet blåstempler ny medicin for millioner

Medicinrådet blåstempler ny medicin for millioner

Efter det første års arbejde har Medicinrådet anbefalet 25 af 35 undersøgte lægemidler som standardbehandling på sygehusene. De 15 af anbefalingerne skaber dog ingen eller kun lille merværdi for patienterne. For "gavmildt" lyder kritikken fra sundhedsøkonom, der efterlyser nyt grundlag for Medicinrådets vurderinger.

Socialministeriets regnemodeller er ikke retvisende

Socialministeriets regnemodeller er ikke retvisende

KOMMENTAR: Hvis investeringer i sociale indsatser skal give allerstørst gevinst, så er det de yngste børn og tidlig indsats i familierne, der skal satses på. Derfor er det også bekymrende, at netop de investeringer nedtones i Socialstyrelsens nye regnemodel, som kan blive afgørende for, hvor det offentlige fremover lægger pengene.

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Danmark er nødt til at reagere offensivt på, at Kina lige nu tager stormskridt på den teknologiske front, siger topforskere, der er tilknyttet Akademiet for Tekniske Videnskaber. Vi kan begynde med et opgør med den kollektive blinde vinkel mod Kina, lyder et bud.

Analyse af gener åbner for personlige diagnoser

Analyse af gener åbner for personlige diagnoser

Stærkt specialiserede virksomheder tilbyder nu så omfattende analyser af det enkelte menneskes genom, at de kan sætter navn på de gener, der forårsager bestemte sygdomme. Prisen for analyser af genomet og diagnose svinger mellem 20.000 og 30.000 kr. per patient.

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

I dag kan ordet cancer være et forvarsel om en tidlig død. Om 20 år vil kun de færreste dø af kræft. Sådan lyder visionen fra en af verdens største farmaceutiske virksomheder, Roche. Gensekventering og big data er nøglen.

Ny analyse: Iværksættere giver erhvervsikonerne baghjul

Ny analyse: Iværksættere giver erhvervsikonerne baghjul

Virksomheder, der er under 20 år gamle, tegner sig for 50 pct. af værdiskabelsen i Danmark, viser ny analyse fra DI, som selv kalder undersøgelsen en mytedræber. Nye virksomheder har mere fleksibilitet og er bedre til at innovere, siger forsker.

Stram så op på etikken

Stram så op på etikken

KOMMENTAR: Danske virksomheder er ikke så hvidskurede, som vi gik og troede. Når nogen præsterer en kynisk forretningsmoral, bryder de tilliden og samfundskontrakten her til lands.

Vi skal have en bedre diskussion om velfærden

Vi skal have en bedre diskussion om velfærden

KOMMENTAR: Vi flytter os ikke fra status quo, hvis vi fortsætter debatten om velfærd med entydigt at fokusere på de penge, vi bruger på “velfærd”, fremfor hvad vi får ud af det.

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

ANALYSE: Topchef efter topchef forlader virksomheder med gyldne håndtryk, selv om de er ansvarlige for skandaløs ageren. Google er slået ind på en ny kurs, og det kan der være gode økonomiske grunde til. I Danmark er spørgsmålet, hvordan Danske Bank vil vise, at de har forstået alvoren.

Andelstanken er en spændetrøje for landbrugets grønne omstilling

Andelstanken er en spændetrøje for landbrugets grønne omstilling

ANALYSE: Mens globale frontløbere i fødevareindustrien investerer i udvikling af kunstigt kød og plantebaserede alternativer til produkter fra dyr, tøver Danish Crown og Arla. Det er kun naturligt, når nu ejerne lever af at opdrætte dyr til fødevareproduktion. Men det kan blive et problem.

Sådan knuste 'Tropernes Trump' sandheden i det brasilianske valg

Sådan knuste 'Tropernes Trump' sandheden i det brasilianske valg

KOMMENTAR: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet.

Dansk startup: Lad medarbejderne stille diagnosen i din virksomhed

Dansk startup: Lad medarbejderne stille diagnosen i din virksomhed

Det lyder næsten for letkøbt. Lad medarbejderne stille spørgsmål til hinanden og øg sandsynligheden for din strategi bliver gennemført. Men bag det, der umiddelbart virker banalt, ligger en dyb viden om spørgsmålets natur, som ny virksomhed efter millionindsprøjtning satser på at udbrede.

Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd på rente-coke

Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd på rente-coke

REPORTAGE: Bæredygtighed skal løfte danske svineproducenter ud af mudderet. Men en dyb afhængighed af lave flexrenter og en voksende fremmedgørelse truer det stolte danske erhverv. ”Landbrugskulturen er død,” mener en svineproducent. Mandag Morgen har været på svinekongres i Herning.

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Danmarks animalske fødevareindustri er produktiv, men den er ikke bæredygtig i klimamæssig forstand. Og spørgsmålet er, hvor længe den er det i økonomisk forstand. En gigant som Danish Crown risikerer at misse kapløbet om fremtidens fødevarer.

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Hollænderen Mark Post præsenterede i 2013 verdens første laboratoriefremstillede hakkebøf. Nu har store tyske og schweiziske koncerner investeret godt 55 mio. kr. i selskabet Mosa Meat, der i 2021 sender de første reagensglasbøffer i handlen.

Hvad skal landbruget nu leve af?

Hvad skal landbruget nu leve af?

Klimaforandringerne truer en række erhverv på deres eksistens, bl.a. hele kødindustrien. Det kan tvinge dansk landbrug til at nytænke, hvad det skal leve af i fremtiden. Danish Crown har taget udfordringen op og kan blive rollemodel.

Kommunerne råder over 3.500 sengepladser til syge

Kommunerne råder over 3.500 sengepladser til syge

Syge danskere ender stadig oftere i en kommunal sygeseng. Faktisk råder landets borgmestre nu over flere sengepladser, end der står på samtlige sygehuse i en typisk dansk region. For en del af patienterne betyder det brugerbetaling og dårligere kontrol med kvaliteten af behandlingen. 

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

REPORTAGE: Ved Singularity University Summit i Stockholm i sidste uge blev deltagerne bombarderet med præsentationer om de nyeste teknologier, og hvordan de radikalt vil forandre tilværelsen på kloden – og i rummet – lige om lidt. Men der var også plads til indlæg og diskussion om de sociale og politiske konsekvenser.

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil nu indføre en indføre en skat, som direkte er møntet på de globale digitale giganter. Danmark var sidste efterår med til at bremse et lignende forslag fra EU-kommissionen, men selvom EU-forslaget har flere mangler, er det dog bedre end ikke at gøre noget, mener både SF’s Lisbeth Bech Poulsen og Mellemfolkeligt Samvirke.

”Verdens lykkeligste organisation! Har I tabt sutten?”

”Verdens lykkeligste organisation! Har I tabt sutten?”

KOMMENTAR: Hvis du vil udvikle din organisation, er du nødt til at hjælpe medarbejderne med at styrke deres selvbevidsthed og velvære. Det er på én gang den vanskeligste, mest komplekse og mest givende ledelsesudfordring, du vil møde.

Gode råd til nye iværksættere fra en gammel hund

Gode råd til nye iværksættere fra en gammel hund

LARS THINGGAARD: I løbet af efteråret har jeg oplevet en imponerende dristighed og frygtløshed blandt iværksættere i danske universitetsmiljøer. Men jeg tror også, de kan lære et par ting af en gammel hund. Her er mine råd til tidens fremadstormende kuld af millennial-iværksættere.

Apple er oplagt køber af Tesla

Apple er oplagt køber af Tesla

KOMMENTAR: Efter en tur i rutschebanen kan det ende med, at Tesla bliver en del af noget større. For måske venter Apple i kulissen. Et opkøb vil være en god løsning på mange af Apples udfordringer med udviklingen af en elektrisk bil.

Klog brug af data gør Amazon stærk

Klog brug af data gør Amazon stærk

KOMMENTAR: Amazon har gennem en nærmest manisk fokus på at gøre livet nemmere for kunden, udviklet sig fra at være verdens største boghandler til verdens største detailhandelsplatform.

Velfærdsfesten er forbi

Velfærdsfesten er forbi

Politikere fra både røde og blå partier kæmper om at love mere og bedre velfærd. Men væksten i velfærdsudgifterne målt pr. indbygger har ligget på et stort rundt 0 siden 2010. Intet tyder på, at det bliver meget anderledes de kommende år.

Løkke mangler 16 milliarder til velfærd

Løkke mangler 16 milliarder til velfærd

Et stigende antal børn og ældre de kommende år parret med borgernes forventninger til velfærd vil udløse en kæmpe milliardregning og sluge hele Løkkes økonomiske råderum. KL’s formand efterlyser debat om, hvordan Danmark skal indrette sit velfærdssamfund fremover.