Nyt Job til  
Hafaz Shah

Han skal få arbejdsgivernes øjne op for en overset arbejdsstyrke på 100.000 personer

Hafaz Shah skal bane vejen for, at flere fleksjobbere som ham selv kommer i job i Danmark. Lige nu glemmer arbejdsgiverne “en stor gruppe af arbejdstagere, som meget gerne springer til,” siger han.

Stine Bjerre Herdel

Største udfordring?

Om

Hvem? 
Hafaz Shah 

Hvilket job?
Projektleder for inklusion og diversitet i dansk erhvervsliv i DI 
 

DI har ansat Hafaz Shah som projektleder for inklusion og diversitet i dansk erhvervsliv. Hafaz Shah er selv ansat i en fleksstilling på grund af spastisk lammelse, der blandt andet betyder, at han sidder i kørestol og kun kan arbejde 24 timer om ugen. Men det forhindrer ham ikke i at varetage intellektuelt arbejde og løse helt almindelige opgaver – og netop dét budskab vil han gerne have, at flere virksomheder forstår. 

”Vi taler alle sammen om mangel på arbejdskraft lige nu, og om at der skal være mere diversitet og inklusion. I den snak glemmer vi blandt andet en stor gruppe af arbejdstagere, som meget gerne springer til,” siger Hafaz Shah. 

De seneste ti år har antallet af personer, der går under betegnelsen fleksjobbere, ligget på omkring 100.000 personer. Og selvom ledigheden blandt fleksjobberne er faldet, så står mere end hver 10. af dem stadig uden arbejde i en tid, hvor beskæftigelsen i Danmark ellers er rekordhøj. En fleksjobber er en person, der på grund af nedsat arbejdsevne kun kan arbejde et begrænset antal timer om ugen, men dog over otte timer. Årsagen til den nedsatte arbejdsevne kan være mange, og fleksjobbere kan have meget forskellige evner og behov.

Blå bog

Baggrund: 
- Information Technology Recruiter, Iniziu 
- Udplaceringskonsulent, Falck 
- Jobformidler, Ballerup Kommune 
- Virksomhedskonsulent, Jobadvise 
- Uddannet datamatiker og bachelor i business administration 

Faktum er dog, at de udgør arbejdskraft i en tid, hvor samfundet mangler. Mange virksomheder tøver alligevel med at ansætte fleksjobbere. Både på grund af manglende viden, juridiske udfordringer, eller fordi typen af job måske ikke egner sig til fleksjobbere. Ifølge Hafaz Shah skal der skabes mere klarhed om blandt andet de juridiske omstændigheder, der kan gøre det for komplekst at ansætte medarbejdere der af forskellige årsager er på kanten af arbejdsmarkedet. Og generelt skal informationsniveauet om denne type arbejdskraft og deres kompetencer og behov højnes, mener han. Samtidig har der i flere år været kritik af fleksjobreformen, som blev vedtaget i 2013.

Den 22. september satte Folketinget gang i en gennemgang af reformen med henblik på blandt andet at sikre hurtigere afklaringsforløb af arbejdsevne. Men forhandlingerne er indtil videre sat i bero på grund af valget. Princippet bag reformen har været at få så mange personer med nedsat arbejdsevne som muligt ud og være en del af arbejdsmarkedet frem for at føre et passivt liv på førtidspension. Men fleksjobbere arbejder i dag halvt så mange timer om ugen som før reformen – stik imod intentionerne. Over halvdelen af fleksjobberne arbejder i dag mindre end ti timer om ugen. 

Hafaz Shah skal bruge det næste halve år på at tale med både virksomheder, jobcentre, lovgivere og andre interessenter på området for at skabe klarhed over, hvordan det kan blive lettere for virksomheder at ansætte fleksjobbere i meningsfulde stillinger. 

Omtalte personer

Hafaz Shah

Projektleder for inklusion og diversitet i dansk erhvervsliv i DI.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu