Her bider borgmesterkandidaterne negle

I nogle kommuner bliver valget afgjort af mindre end hundrede stemmer. I andre af helt nye og usædvanlige konstellationer, der opstår natten efter valget. Mandag Morgen udpeger her 10 kommuner, hvor valg og valgnat kan ende med et stort gys.

MM Special: Her er de 98 borgmestre

Guldborgsund: Dansk Folkeparti på vej mod gennembrud

Skal Dansk Folkeparti få sit gennembrud som borgmesterparti, er Guldborgssund et godt bud. Ved sidste valg blev Dansk Folkepartis René Christensen valgets topscorer med mere end 6.000 personlige stemmer.

Efter valget pegede René Christensen på den siddende borgmester John Brædder fra den lokale Guldborgssund-liste. Siden er der slået skår i samarbejdet, og René Christensen og Dansk Folkeparti har flere gange indgået forlig og aftaler med Socialdemokratiet.

Valget nu kan give Christensen det gennembrud, Dansk Folkeparti tørster efter. Her får Socialdemokratiet en nøglerolle. Smeder de to partier en alliance i Guldborgssund, vil det give genlyd på landsplan.

Mandag Morgens bud på en ny borgmester: René Christensen (DF)

 

Hillerød: Konservativ overraskelse på vippen

Skal man tro en meningsmåling i Frederiksborg Amtsavis, får den konservative borgmester Dorthe Meldgaard svært ved at gentage kunststykket fra valget i 2013, hvor partiet med tre mandater og trods et ellers klart blåt flertal konstituerede sig med støtte fra byrådets ”røde” partier. På landsplan var det en gedigen overraskelse.

Uanset målingen er der langt fra hendes tre mandater og helt op til flertallets 14.

Venstres Klaus Markussen stiler efter borgmesterposten, men blæser den landspolitiske medvindogså i Hillerød, kan den tidligere S-borgmester Kirsten Jensen for alvor gøre Dorthe Meldgaard rangen stridig.

Mandag Morgens bud på en ny borgmester: Kirsten Jensen (S)

 

Lyngby-Taarbæk: Venstres kamp mod Konservative

Kommunerne i Københavns omegn byder ofte på meget stabile kommunalpolitiske forhold. Sådan er det bare ikke i velhaverkommunen Lyngby-Taarbæk.

Her er der tradition for dramatiske opgør mellem Venstre og konservative. I 2009 skubbede Venstres Søren P. Rasmussen den konservative borgmester af tronen. Efter valget i 2013 blev det hævnens time for de konservative, der med Sofia Osmani i spidsen samlede et flertal uden om Venstre – og fik borgmesterkæden tilbage.

Lige siden har samarbejdet mellem de to store borgerlige partier haltet.

Venstre stiller igen med Søren P. Rasmussen, som partiet har kåret uden modkandidater. Helt så nemt vil det ikke gå ved valget. I Lyngby-Taarbæk virker det snarere, som om det er alles kamp mod netop ham.

Mandag Morgens bud på en ny borgmester: Sofia Osmani (K)

 

Dragør: Venstres usikre position på Amagers sydspids

I Dragør hentede den lokalpolitiske Tværpolitisk Forening flest stemmer ved valget i 2013. Derefter kom Socialdemokratiet og de konservative. Venstre nåede kun på en fjerdeplads, men løb alligevel ned borgmesterposten.

Det siger noget om den siddende borgmester Eik Dahl Bidstrups evner. Han kan samle et flertal, og i Dragør rækker flertallet fra Socialdemokratiet ind over de konservative og til Dansk Folkeparti. Tværpolitisk Forening er så ikke med.

Dragør er en lille kommune, hvor mindre end 8.000 borgere afgør, hvem der skal sidde i byrådet. Der skal altså ikke flyttes ret mange stemmer, før det politiske landskab ser anderledes ud. Og netop den slags bevægelser er der tradition for i Dragør.

På forhånd står Eik Dahl Bidstrup godt, men han er langt fra urørlig. Hans farligste modstander er den nuværende samarbejdspartner, socialdemokraten Allan Holst.

Mandag Morgens bud på en ny borgmester: Eik Dahl Bidstrup (V)

 

 

Frederiksberg: Konservativ bykonge på lerfødder

Man siger, at alt kan ske i kommunalpolitik. Man siger også, at de nyvalgte politikere ikke skal gå på toilettet natten efter et kommunalvalg. Når de kommer tilbage, kan de risikere, at flertallet er skiftet, og borgmesterkæden hænger om halsen på en af de andre.

Og det kunne blive tilfældet på Frederiksberg, der har været konservativ i mere end 100 år. Med borgmester Jørgen Glenthøj har de konservative 10 ud af byrådets 25 mandater. Men hvor de radikale tidligere har støttet de konservative, har de nu sagt stop.

Der er altså grøde i den konservative mønsterkommune.

Oveni tiltrækker kommunen hele tiden nye unge borgere. Og da de unge ved folketingsvalg stemmer markant mere rødt og mere alternativt end ældre borgere, kunne det tyde på et stemmeskred på Frederiksberg. Men nu er det kommunalpolitik og det er Frederiksberg, hvor de unge – måske – er flyttet efter status quo og ikke efter et opgør.

Mandag Morgens bud på en ny borgmester: Jørgen Glenthøj (K)

 

Køge: Konservative taber borgmester til Socialdemokratiet

Køges borgmester, bankmanden Flemming Christensen (K), kan virkelig ”geare” sit partis mandater. Selv om de konservative nærmest kun fik 2 mandater ud af byrådet på 27 ved valget i 2013, lykkedes det først Flemming Christensen at hente støtte til sin borgmesterpost fra Socialdemokratiet og de andre partier i rød blok og derefter fra Venstre og Dansk Folkeparti.

Det endte med en blå konstituering.

Sådan kan det endnu engang komme til at gå, men så bliver det nok ikke med Flemming Christensen for bordenden. Det tætte forhold mellem konservative og Venstre knager. Valget bliver et opgør mellem Venstres nye borgmesterkandidat, Mette Jorsø, og socialdemokraten Marie Stærke, der var borgmester frem til 2013. Her blæser den landspolitiske vind mod Jorsø og med Stærke.

I sidste ende kan Dansk Folkeparti blive ”dronningemager” i Køge.

Mandag Morgens bud på en ny borgmester: Marie Stærke (S)

 

Norddjurs: Tæt løb igen

Det blev et af de tætteste kommunalvalg for fire år siden. Kun få stemmer skilte blokkene. Men i sidste ende kunne Socialdemokratiets borgmester Jan Petersen trække sig sejsrigt ud af slaget og tage fire år mere på tronen.

Om han kan gentage kunststykket igen er usikkert. Det bliver kamp fra stemmeseddel til stemmeseddel.

Umiddelbart ligner Venstres nye spids- og borgmesterkandidat, Kasper Juncher Bjerregaard, den mest oplagte udfordrer til at skubbe stolen væk under Jan Petersen. Et af valgets store jokere er dog Borgerlisten, som mister sin store stemmesluger, og listen kan derfor få svært ved at fastholde sine to mandater. Det åbne spørgsmål bliver, hvor deres stemmer går hen.

Det ligner en spinkel valgsejr til Jan Petersen.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Jan Petersen (S)

 

Trekantsdrama: Assens

Det ligner et valg mellem tre bejlere til borgmesterposten.  Et valg mellem elektrikeren, fagforeningsbossen og konsulenten.

 

Venstres borgmester Søren Steen Andersen, der er uddannet elektriker, er stærkt udfordret. Socialdemokratiets spidskandidat Charlotte Vincentz Petersen, formand for 3F i Odense, vil gøre alt, hvad hun kan for at få borgmesterposten tilbage til Socialdemokratiet.

Men også Dansk Folkepartis Jens Henrik Thulesen Dahl bejler til posten. Det vil være en kæmpe triumf, hvis han kan skaffe partiet den første borgmesterpost. Og han er villig til at gå langt for at få den. Det har han allerede bevist.

Dansk Folkeparti gik sammen med Socialdemokratiet og Enhedslisten uden om borgmesterpartiet i forbindelse med det seneste budgetforlig. Det kan indikere, at Dansk Folkeparti går hele vejen med opbakning fra Socialdemokratiet i en konstituering. Vi tror på overraskelsen.

Mandag Morgens bud på en ny borgmester: Jens Henrik Thulesen Dahl (DF)

 

Svendborg: Svingkommunen kan svinge tilbage til rødt efter valget

Valget tegner til at blive et tæt opgør mellem den nuværende borgmester, Venstres Lars Erik Hornemann, og Socialdemokratiets nye spidskandidat, skolelæreren Bo Hansen. Man skal dog ikke udelukke Dansk Folkepartis spidskandidat Dorthe Ullemose. Hun har mest gjort sig bemærket som folketingsmedlem ved at lyve om sin alder og ved at skrive stærkt indvandrerkritiske læserbreve. Hun kan blive valgets dark horse.

Hornemann var tæt på den store ydmygelse sidste år, hvor han først i 11. time undgik, at et bredt politisk flertal lavede en budgetaftale uden om ham.

Der skal ikke flyttes mange stemmer, før flertallet tipper over til Bo Hansen. Det hele bliver afgjort ved konstitueringen. Vi tror på, at Socialdemokratiet erobrer Svendborg tilbage.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Bo Hansen (S)

 

Rebild: Mister de radikale deres eneste borgmester?

Vi skal næsten halvdelen af alfabetet igennem for at kunne omfavne partibogstaverne på de 25 medlemmer af byrådet i Rebild. Det kræver en dygtig politisk håndværker at kunne forene den brogede forsamling.

Nu var det nok de færreste, som havde set de radikales Leon Sebbelin løbe med sejren ved valget for fire år siden. Partiet har blot tre ud af 25 pladser i byrådet.

Han får dog svært ved at forsvare posten. En række uheldige sager om bl.a. mobning og dårligt arbejdsmiljø på Sundhedscenter Rebild har tæret på hans politiske kapital. Men også Venstre er svækket af flere partihop.

Der er adskillige kandidater til posten. Udover Leon Sebbelin er det Venstres Gert Fischer, socialdemokraternes nye spidskandidat Thøger Kristensen og de konservatives Lene Aalestrup.

I Rebild er de radikale i valgforbund med de konservative og Dansk Folkeparti.

Det er meget svært at spå om, hvem der bliver borgmester. Vi vover pelsen og spår genvalg til Leon Sebbelin.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Leon Sebbelin (R)

 

Find de øvrige kommuner på vores interaktive kort over de kommende borgmestre.

,

Forrige artikel Ny rapport: Ingeniør- og naturvidenskab er nøgle til vækst Ny rapport: Ingeniør- og naturvidenskab er nøgle til vækst Næste artikel Lokaljournalist med Cavling-potentiale Lokaljournalist med Cavling-potentiale
Regeringen taler med to tunger om europæisk forsvar

Regeringen taler med to tunger om europæisk forsvar

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen afviser kategorisk, at Danmark støtter fransk-tyske planer om en EU-hær. Men regeringen roser i sin nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi øget militært samarbejde i EU og vil have forsvarsforbeholdet afskaffet.

Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

ANALYSE: Den omdiskuterede såkaldte ’dynamiske fortolkning’ af menneskeretten har fundet sted så længe, at de fleste har glemt, hvordan den opstod. Mandag Morgens Europaredaktør tager dig fire årtier tilbage til en sag om en 15-årig skoledreng, der blev dømt til korporlig afstraffelse i Storbritannien.

Medicinrådet blåstempler ny medicin for millioner

Medicinrådet blåstempler ny medicin for millioner

Efter det første års arbejde har Medicinrådet anbefalet 25 af 35 undersøgte lægemidler som standardbehandling på sygehusene. De 15 af anbefalingerne skaber dog ingen eller kun lille merværdi for patienterne. For "gavmildt" lyder kritikken fra sundhedsøkonom, der efterlyser nyt grundlag for Medicinrådets vurderinger.

Socialministeriets regnemodeller er ikke retvisende

Socialministeriets regnemodeller er ikke retvisende

KOMMENTAR: Hvis investeringer i sociale indsatser skal give allerstørst gevinst, så er det de yngste børn og tidlig indsats i familierne, der skal satses på. Derfor er det også bekymrende, at netop de investeringer nedtones i Socialstyrelsens nye regnemodel, som kan blive afgørende for, hvor det offentlige fremover lægger pengene.

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Danmark er nødt til at reagere offensivt på, at Kina lige nu tager stormskridt på den teknologiske front, siger topforskere, der er tilknyttet Akademiet for Tekniske Videnskaber. Vi kan begynde med et opgør med den kollektive blinde vinkel mod Kina, lyder et bud.

Analyse af gener åbner for personlige diagnoser

Analyse af gener åbner for personlige diagnoser

Stærkt specialiserede virksomheder tilbyder nu så omfattende analyser af det enkelte menneskes genom, at de kan sætter navn på de gener, der forårsager bestemte sygdomme. Prisen for analyser af genomet og diagnose svinger mellem 20.000 og 30.000 kr. per patient.

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

I dag kan ordet cancer være et forvarsel om en tidlig død. Om 20 år vil kun de færreste dø af kræft. Sådan lyder visionen fra en af verdens største farmaceutiske virksomheder, Roche. Gensekventering og big data er nøglen.

Ny analyse: Iværksættere giver erhvervsikonerne baghjul

Ny analyse: Iværksættere giver erhvervsikonerne baghjul

Virksomheder, der er under 20 år gamle, tegner sig for 50 pct. af værdiskabelsen i Danmark, viser ny analyse fra DI, som selv kalder undersøgelsen en mytedræber. Nye virksomheder har mere fleksibilitet og er bedre til at innovere, siger forsker.

Stram så op på etikken

Stram så op på etikken

KOMMENTAR: Danske virksomheder er ikke så hvidskurede, som vi gik og troede. Når nogen præsterer en kynisk forretningsmoral, bryder de tilliden og samfundskontrakten her til lands.

Vi skal have en bedre diskussion om velfærden

Vi skal have en bedre diskussion om velfærden

KOMMENTAR: Vi flytter os ikke fra status quo, hvis vi fortsætter debatten om velfærd med entydigt at fokusere på de penge, vi bruger på “velfærd”, fremfor hvad vi får ud af det.

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

ANALYSE: Topchef efter topchef forlader virksomheder med gyldne håndtryk, selv om de er ansvarlige for skandaløs ageren. Google er slået ind på en ny kurs, og det kan der være gode økonomiske grunde til. I Danmark er spørgsmålet, hvordan Danske Bank vil vise, at de har forstået alvoren.

Andelstanken er en spændetrøje for landbrugets grønne omstilling

Andelstanken er en spændetrøje for landbrugets grønne omstilling

ANALYSE: Mens globale frontløbere i fødevareindustrien investerer i udvikling af kunstigt kød og plantebaserede alternativer til produkter fra dyr, tøver Danish Crown og Arla. Det er kun naturligt, når nu ejerne lever af at opdrætte dyr til fødevareproduktion. Men det kan blive et problem.

Sådan knuste 'Tropernes Trump' sandheden i det brasilianske valg

Sådan knuste 'Tropernes Trump' sandheden i det brasilianske valg

KOMMENTAR: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet.

Dansk startup: Lad medarbejderne stille diagnosen i din virksomhed

Dansk startup: Lad medarbejderne stille diagnosen i din virksomhed

Det lyder næsten for letkøbt. Lad medarbejderne stille spørgsmål til hinanden og øg sandsynligheden for din strategi bliver gennemført. Men bag det, der umiddelbart virker banalt, ligger en dyb viden om spørgsmålets natur, som ny virksomhed efter millionindsprøjtning satser på at udbrede.

Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd på rente-coke

Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd på rente-coke

REPORTAGE: Bæredygtighed skal løfte danske svineproducenter ud af mudderet. Men en dyb afhængighed af lave flexrenter og en voksende fremmedgørelse truer det stolte danske erhverv. ”Landbrugskulturen er død,” mener en svineproducent. Mandag Morgen har været på svinekongres i Herning.

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Danmarks animalske fødevareindustri er produktiv, men den er ikke bæredygtig i klimamæssig forstand. Og spørgsmålet er, hvor længe den er det i økonomisk forstand. En gigant som Danish Crown risikerer at misse kapløbet om fremtidens fødevarer.

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Hollænderen Mark Post præsenterede i 2013 verdens første laboratoriefremstillede hakkebøf. Nu har store tyske og schweiziske koncerner investeret godt 55 mio. kr. i selskabet Mosa Meat, der i 2021 sender de første reagensglasbøffer i handlen.

Hvad skal landbruget nu leve af?

Hvad skal landbruget nu leve af?

Klimaforandringerne truer en række erhverv på deres eksistens, bl.a. hele kødindustrien. Det kan tvinge dansk landbrug til at nytænke, hvad det skal leve af i fremtiden. Danish Crown har taget udfordringen op og kan blive rollemodel.

Kommunerne råder over 3.500 sengepladser til syge

Kommunerne råder over 3.500 sengepladser til syge

Syge danskere ender stadig oftere i en kommunal sygeseng. Faktisk råder landets borgmestre nu over flere sengepladser, end der står på samtlige sygehuse i en typisk dansk region. For en del af patienterne betyder det brugerbetaling og dårligere kontrol med kvaliteten af behandlingen. 

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

REPORTAGE: Ved Singularity University Summit i Stockholm i sidste uge blev deltagerne bombarderet med præsentationer om de nyeste teknologier, og hvordan de radikalt vil forandre tilværelsen på kloden – og i rummet – lige om lidt. Men der var også plads til indlæg og diskussion om de sociale og politiske konsekvenser.

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil nu indføre en indføre en skat, som direkte er møntet på de globale digitale giganter. Danmark var sidste efterår med til at bremse et lignende forslag fra EU-kommissionen, men selvom EU-forslaget har flere mangler, er det dog bedre end ikke at gøre noget, mener både SF’s Lisbeth Bech Poulsen og Mellemfolkeligt Samvirke.

”Verdens lykkeligste organisation! Har I tabt sutten?”

”Verdens lykkeligste organisation! Har I tabt sutten?”

KOMMENTAR: Hvis du vil udvikle din organisation, er du nødt til at hjælpe medarbejderne med at styrke deres selvbevidsthed og velvære. Det er på én gang den vanskeligste, mest komplekse og mest givende ledelsesudfordring, du vil møde.

Gode råd til nye iværksættere fra en gammel hund

Gode råd til nye iværksættere fra en gammel hund

LARS THINGGAARD: I løbet af efteråret har jeg oplevet en imponerende dristighed og frygtløshed blandt iværksættere i danske universitetsmiljøer. Men jeg tror også, de kan lære et par ting af en gammel hund. Her er mine råd til tidens fremadstormende kuld af millennial-iværksættere.

Apple er oplagt køber af Tesla

Apple er oplagt køber af Tesla

KOMMENTAR: Efter en tur i rutschebanen kan det ende med, at Tesla bliver en del af noget større. For måske venter Apple i kulissen. Et opkøb vil være en god løsning på mange af Apples udfordringer med udviklingen af en elektrisk bil.

Klog brug af data gør Amazon stærk

Klog brug af data gør Amazon stærk

KOMMENTAR: Amazon har gennem en nærmest manisk fokus på at gøre livet nemmere for kunden, udviklet sig fra at være verdens største boghandler til verdens største detailhandelsplatform.

Velfærdsfesten er forbi

Velfærdsfesten er forbi

Politikere fra både røde og blå partier kæmper om at love mere og bedre velfærd. Men væksten i velfærdsudgifterne målt pr. indbygger har ligget på et stort rundt 0 siden 2010. Intet tyder på, at det bliver meget anderledes de kommende år.

Løkke mangler 16 milliarder til velfærd

Løkke mangler 16 milliarder til velfærd

Et stigende antal børn og ældre de kommende år parret med borgernes forventninger til velfærd vil udløse en kæmpe milliardregning og sluge hele Løkkes økonomiske råderum. KL’s formand efterlyser debat om, hvordan Danmark skal indrette sit velfærdssamfund fremover.