Her bider borgmesterkandidaterne negle

I nogle kommuner bliver valget afgjort af mindre end hundrede stemmer. I andre af helt nye og usædvanlige konstellationer, der opstår natten efter valget. Mandag Morgen udpeger her 10 kommuner, hvor valg og valgnat kan ende med et stort gys.

MM Special: Her er de 98 borgmestre

Guldborgsund: Dansk Folkeparti på vej mod gennembrud

Skal Dansk Folkeparti få sit gennembrud som borgmesterparti, er Guldborgssund et godt bud. Ved sidste valg blev Dansk Folkepartis René Christensen valgets topscorer med mere end 6.000 personlige stemmer.

Efter valget pegede René Christensen på den siddende borgmester John Brædder fra den lokale Guldborgssund-liste. Siden er der slået skår i samarbejdet, og René Christensen og Dansk Folkeparti har flere gange indgået forlig og aftaler med Socialdemokratiet.

Valget nu kan give Christensen det gennembrud, Dansk Folkeparti tørster efter. Her får Socialdemokratiet en nøglerolle. Smeder de to partier en alliance i Guldborgssund, vil det give genlyd på landsplan.

Mandag Morgens bud på en ny borgmester: René Christensen (DF)

 

Hillerød: Konservativ overraskelse på vippen

Skal man tro en meningsmåling i Frederiksborg Amtsavis, får den konservative borgmester Dorthe Meldgaard svært ved at gentage kunststykket fra valget i 2013, hvor partiet med tre mandater og trods et ellers klart blåt flertal konstituerede sig med støtte fra byrådets ”røde” partier. På landsplan var det en gedigen overraskelse.

Uanset målingen er der langt fra hendes tre mandater og helt op til flertallets 14.

Venstres Klaus Markussen stiler efter borgmesterposten, men blæser den landspolitiske medvindogså i Hillerød, kan den tidligere S-borgmester Kirsten Jensen for alvor gøre Dorthe Meldgaard rangen stridig.

Mandag Morgens bud på en ny borgmester: Kirsten Jensen (S)

 

Lyngby-Taarbæk: Venstres kamp mod Konservative

Kommunerne i Københavns omegn byder ofte på meget stabile kommunalpolitiske forhold. Sådan er det bare ikke i velhaverkommunen Lyngby-Taarbæk.

Her er der tradition for dramatiske opgør mellem Venstre og konservative. I 2009 skubbede Venstres Søren P. Rasmussen den konservative borgmester af tronen. Efter valget i 2013 blev det hævnens time for de konservative, der med Sofia Osmani i spidsen samlede et flertal uden om Venstre – og fik borgmesterkæden tilbage.

Lige siden har samarbejdet mellem de to store borgerlige partier haltet.

Venstre stiller igen med Søren P. Rasmussen, som partiet har kåret uden modkandidater. Helt så nemt vil det ikke gå ved valget. I Lyngby-Taarbæk virker det snarere, som om det er alles kamp mod netop ham.

Mandag Morgens bud på en ny borgmester: Sofia Osmani (K)

 

Dragør: Venstres usikre position på Amagers sydspids

I Dragør hentede den lokalpolitiske Tværpolitisk Forening flest stemmer ved valget i 2013. Derefter kom Socialdemokratiet og de konservative. Venstre nåede kun på en fjerdeplads, men løb alligevel ned borgmesterposten.

Det siger noget om den siddende borgmester Eik Dahl Bidstrups evner. Han kan samle et flertal, og i Dragør rækker flertallet fra Socialdemokratiet ind over de konservative og til Dansk Folkeparti. Tværpolitisk Forening er så ikke med.

Dragør er en lille kommune, hvor mindre end 8.000 borgere afgør, hvem der skal sidde i byrådet. Der skal altså ikke flyttes ret mange stemmer, før det politiske landskab ser anderledes ud. Og netop den slags bevægelser er der tradition for i Dragør.

På forhånd står Eik Dahl Bidstrup godt, men han er langt fra urørlig. Hans farligste modstander er den nuværende samarbejdspartner, socialdemokraten Allan Holst.

Mandag Morgens bud på en ny borgmester: Eik Dahl Bidstrup (V)

 

 

Frederiksberg: Konservativ bykonge på lerfødder

Man siger, at alt kan ske i kommunalpolitik. Man siger også, at de nyvalgte politikere ikke skal gå på toilettet natten efter et kommunalvalg. Når de kommer tilbage, kan de risikere, at flertallet er skiftet, og borgmesterkæden hænger om halsen på en af de andre.

Og det kunne blive tilfældet på Frederiksberg, der har været konservativ i mere end 100 år. Med borgmester Jørgen Glenthøj har de konservative 10 ud af byrådets 25 mandater. Men hvor de radikale tidligere har støttet de konservative, har de nu sagt stop.

Der er altså grøde i den konservative mønsterkommune.

Oveni tiltrækker kommunen hele tiden nye unge borgere. Og da de unge ved folketingsvalg stemmer markant mere rødt og mere alternativt end ældre borgere, kunne det tyde på et stemmeskred på Frederiksberg. Men nu er det kommunalpolitik og det er Frederiksberg, hvor de unge – måske – er flyttet efter status quo og ikke efter et opgør.

Mandag Morgens bud på en ny borgmester: Jørgen Glenthøj (K)

 

Køge: Konservative taber borgmester til Socialdemokratiet

Køges borgmester, bankmanden Flemming Christensen (K), kan virkelig ”geare” sit partis mandater. Selv om de konservative nærmest kun fik 2 mandater ud af byrådet på 27 ved valget i 2013, lykkedes det først Flemming Christensen at hente støtte til sin borgmesterpost fra Socialdemokratiet og de andre partier i rød blok og derefter fra Venstre og Dansk Folkeparti.

Det endte med en blå konstituering.

Sådan kan det endnu engang komme til at gå, men så bliver det nok ikke med Flemming Christensen for bordenden. Det tætte forhold mellem konservative og Venstre knager. Valget bliver et opgør mellem Venstres nye borgmesterkandidat, Mette Jorsø, og socialdemokraten Marie Stærke, der var borgmester frem til 2013. Her blæser den landspolitiske vind mod Jorsø og med Stærke.

I sidste ende kan Dansk Folkeparti blive ”dronningemager” i Køge.

Mandag Morgens bud på en ny borgmester: Marie Stærke (S)

 

Norddjurs: Tæt løb igen

Det blev et af de tætteste kommunalvalg for fire år siden. Kun få stemmer skilte blokkene. Men i sidste ende kunne Socialdemokratiets borgmester Jan Petersen trække sig sejsrigt ud af slaget og tage fire år mere på tronen.

Om han kan gentage kunststykket igen er usikkert. Det bliver kamp fra stemmeseddel til stemmeseddel.

Umiddelbart ligner Venstres nye spids- og borgmesterkandidat, Kasper Juncher Bjerregaard, den mest oplagte udfordrer til at skubbe stolen væk under Jan Petersen. Et af valgets store jokere er dog Borgerlisten, som mister sin store stemmesluger, og listen kan derfor få svært ved at fastholde sine to mandater. Det åbne spørgsmål bliver, hvor deres stemmer går hen.

Det ligner en spinkel valgsejr til Jan Petersen.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Jan Petersen (S)

 

Trekantsdrama: Assens

Det ligner et valg mellem tre bejlere til borgmesterposten.  Et valg mellem elektrikeren, fagforeningsbossen og konsulenten.

 

Venstres borgmester Søren Steen Andersen, der er uddannet elektriker, er stærkt udfordret. Socialdemokratiets spidskandidat Charlotte Vincentz Petersen, formand for 3F i Odense, vil gøre alt, hvad hun kan for at få borgmesterposten tilbage til Socialdemokratiet.

Men også Dansk Folkepartis Jens Henrik Thulesen Dahl bejler til posten. Det vil være en kæmpe triumf, hvis han kan skaffe partiet den første borgmesterpost. Og han er villig til at gå langt for at få den. Det har han allerede bevist.

Dansk Folkeparti gik sammen med Socialdemokratiet og Enhedslisten uden om borgmesterpartiet i forbindelse med det seneste budgetforlig. Det kan indikere, at Dansk Folkeparti går hele vejen med opbakning fra Socialdemokratiet i en konstituering. Vi tror på overraskelsen.

Mandag Morgens bud på en ny borgmester: Jens Henrik Thulesen Dahl (DF)

 

Svendborg: Svingkommunen kan svinge tilbage til rødt efter valget

Valget tegner til at blive et tæt opgør mellem den nuværende borgmester, Venstres Lars Erik Hornemann, og Socialdemokratiets nye spidskandidat, skolelæreren Bo Hansen. Man skal dog ikke udelukke Dansk Folkepartis spidskandidat Dorthe Ullemose. Hun har mest gjort sig bemærket som folketingsmedlem ved at lyve om sin alder og ved at skrive stærkt indvandrerkritiske læserbreve. Hun kan blive valgets dark horse.

Hornemann var tæt på den store ydmygelse sidste år, hvor han først i 11. time undgik, at et bredt politisk flertal lavede en budgetaftale uden om ham.

Der skal ikke flyttes mange stemmer, før flertallet tipper over til Bo Hansen. Det hele bliver afgjort ved konstitueringen. Vi tror på, at Socialdemokratiet erobrer Svendborg tilbage.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Bo Hansen (S)

 

Rebild: Mister de radikale deres eneste borgmester?

Vi skal næsten halvdelen af alfabetet igennem for at kunne omfavne partibogstaverne på de 25 medlemmer af byrådet i Rebild. Det kræver en dygtig politisk håndværker at kunne forene den brogede forsamling.

Nu var det nok de færreste, som havde set de radikales Leon Sebbelin løbe med sejren ved valget for fire år siden. Partiet har blot tre ud af 25 pladser i byrådet.

Han får dog svært ved at forsvare posten. En række uheldige sager om bl.a. mobning og dårligt arbejdsmiljø på Sundhedscenter Rebild har tæret på hans politiske kapital. Men også Venstre er svækket af flere partihop.

Der er adskillige kandidater til posten. Udover Leon Sebbelin er det Venstres Gert Fischer, socialdemokraternes nye spidskandidat Thøger Kristensen og de konservatives Lene Aalestrup.

I Rebild er de radikale i valgforbund med de konservative og Dansk Folkeparti.

Det er meget svært at spå om, hvem der bliver borgmester. Vi vover pelsen og spår genvalg til Leon Sebbelin.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Leon Sebbelin (R)

 

Find de øvrige kommuner på vores interaktive kort over de kommende borgmestre.

,

Forrige artikel Ny rapport: Ingeniør- og naturvidenskab er nøgle til vækst Ny rapport: Ingeniør- og naturvidenskab er nøgle til vækst Næste artikel Lokaljournalist med Cavling-potentiale Lokaljournalist med Cavling-potentiale

Det er de ’bløde’ kriterier der skal redde verden

Det er de ’bløde’ kriterier der skal redde verden

KOMMENTAR: Der er brug for drastiske ændringer, hvis vi skal væk fra den klima- og miljømæssige katastrofekurs. Det kan måske friste nogen til at gribe til hårde, mekaniske og optimerende styringsværktøjer for at rette skuden op. Men pas på, for det er de selvsamme værktøjer, der har bragt os i det nuværende uføre.

Nyt job: Tre tidligere folkevalgte i nye roller

Nyt job: Tre tidligere folkevalgte i nye roller

Hvad har Christina Egelund, Joachim B. Olsen og Kenneth Kristensen Berth til fælles? De er alle gået fra at være folkevalgte folketingsmedlemmer til at være ansatte i egne partier.

Kinas sociale pointsystemer – nu for virksomheder

Kinas sociale pointsystemer – nu for virksomheder

De omdiskuterede kinesiske sociale pointsystemer følges fra næste år op af et langt mere avanceret pointbaseret monitoreringssystem for virksomheder – det såkaldte corporate social credit system. Systemet skal overvåge, styre og offentliggøre virksomheders adfærd – også udenlandske selskaber.

EU satser lige så meget på våben som på vindmøller

EU satser lige så meget på våben som på vindmøller

EU’s sikkerhedspolitiske ambitioner kan vise sig at blive en lige så væsentlig driver for EU’s kommende industri- og erhvervspolitik, som klimakrisen er det. EU-Kommissionen vil bruge 150 milliarder kroner på militære projekter. EU skal være strategisk autonomt og teknologisk suverænt, lyder visionen, som ikke længere kun er fransk.

Forsvarsboom i EU kan gå uden om Danmark

Forsvarsboom i EU kan gå uden om Danmark

EU er i gang med en historisk milliardsatsning på at skabe en europæiske forsvarsindustri. Danske virksomheder har på grund af forsvarsforholdet svært ved at få adgang til de mange udviklingsprojekter.

EU’s dansk-franske akse

EU’s dansk-franske akse

Margrethe Vestager og Thierry Breton er de to stjerner i den nye EU-Kommission. Den dansk-franske akse skal bane vejen for Europas strategiske industriers fremdrift på den globale scene. Men det kommer til at slå gnister mellem den frihandelsorienterede konkurrencekommissær og den franske industrikommissær, der advarer mod ”naivitet” over for kinesisk og amerikansk konkurrence.

Kære politikere, fortæl nu sandheden om, hvad klimakampen koster

Kære politikere, fortæl nu sandheden om, hvad klimakampen koster

Verden har ifølge fremtrædende forskere totalt undervurderet omkostningerne ved at løse klimaproblemerne. Det gælder også danske politikere, som knytter helt urealistiske forventninger til prisen på den grønne omstilling. Vi må indse, at vi ikke undgår at træffe svære økonomiske valg.

En glemt dansk succeshistorie

En glemt dansk succeshistorie

Demokratiske virksomheder sender ofte flere penge i omløb i deres lokalsamfund og er bedre rustet til at tage hensyn til det omgivende samfund. De overlever bedre i krisetider og står faktisk for en betydelig del af de danske arbejdspladser. Alligevel er ejerformen en næste glemt størrelse i den offentlige samtale.

Erhvervslivet lobbyer for danske grønne løsninger ved COP25

Erhvervslivet lobbyer for danske grønne løsninger ved COP25

2019 har været et år med store følelser og mange ord om klimaet, men uden meget handling. Det samme gælder FN’s klimakonference COP25 i Madrid. Virksomheder ser dog i stigende grad økonomiske gevinster i grønne tiltag. FLSmidth og Landbrug & Fødevarer bruger topmødet til at spotte nye forretningsmuligheder.

Her er 6 benspænd for regeringen i det nye år

Her er 6 benspænd for regeringen i det nye år

ANALYSE: En stribe store udfordringer venter statsminister Mette Frederiksen i det nye år. På hendes to-do-liste står blandt andet fleksibel pension, ydelser til udlændinge, 2030-plan, kommunal udligningsreform og sundhedsreform. De vil for alvor teste, hvor stærkt sammenholdet er i rød blok.

Wammen blev den rød-grønne julemand

Wammen blev den rød-grønne julemand

KOMMENTAR: Statsministeren svinger godt med Trump, og finansministeren svinger godt med støttepartierne. Oppositionen leverer resten af Fredriksens første succesfulde måneder ved at køre ukoordineret rundt på flade batterier.

Set, læst og hørt: Steen Thomsen

Set, læst og hørt: Steen Thomsen

Steen Thomsen har lyttet til sigøjnerjazz og opera, set efterkrigstidsfilm og læst science fiction om en fremtid med kunstig intelligens.

Beklager, men data har også et klimaaftryk

Beklager, men data har også et klimaaftryk

TECHTENDENSER: Vi står i et digitalt dilemma. Digitaliseringen kan gøre vores byer, vores industri og landbrug langt mere effektivt og bæredygtigt. Men klimapåvirkningen fra alle de data, vi sender rundt på kloden, er et hastigt voksende problem.

Giv de innovative tid. Ellers kan det være lige meget

Giv de innovative tid. Ellers kan det være lige meget

KOMMENTAR: Der er desværre mange beslutningstagere, som ikke forstår eller anerkender den allervigtigste parameter, når der skal bygges ekstraordinært gode og nyskabende organisationer: tålmodighed.

For en leder skal alderen være usynlig

For en leder skal alderen være usynlig

Da Casper Frost Thorhauge som den yngste nogensinde blev leder af Dongs havvindmølleprojekt i Nordsøen, blev han påduttet en mentor af den øverste ledelse. Og han hadede det. Lige indtil han indså værdien i at have et ekstra ledelseshoved tæt på sig. Som ung leder har han lært at sætte sig i respekt ved at være grundigt inde i stoffet fra start.

En ubekvem sandhed: Det danske velfærdssamfund er ikke bæredygtigt

En ubekvem sandhed: Det danske velfærdssamfund er ikke bæredygtigt

KOMMENTAR: I debatten om bæredygtighed og FN’s verdensmål overser vi ofte, at det handler om meget andet og mere end klimaet. Vi skal forstå, at bæredygtighed er nødt til at være en styrende værdi på mange områder – også når det gælder politisk ømme områder som velfærdssamfundet, skriver Steen Hildebrandt.

Fremtidens design skabes af kreative computere

Fremtidens design skabes af kreative computere

Computational design ser ud til at være den næste store udvikling i design. Ved at bruge computerne som medskaber i designprocessen kan man udvikle løsninger med helt nye funktioner og en ny æstetik, der afspejler behovene og mulighederne i en intenst digital og højteknologisk tidsalder.

'Computational design' skaber en helt ny æstetik

'Computational design' skaber en helt ny æstetik

Når computerne bliver medskabere af fysiske genstande, er resultatet ofte ting, der har en meget speciel æstetik. Moderne og urgammel. High tech og organisk. Milevidt fra den stramme og forenklede geometriske stil, de klassiske danske designere som Arne Jacobsen brugte.

Lagde du mærke til, at alarmen gik igen?

Lagde du mærke til, at alarmen gik igen?

KOMMENTAR: Vi er ramt af en kollektiv apokalyptisk apati. Derfor kan klimaforskerne igen og igen ringe højere og højere med alarmklokkerne, mens livet i det store og hele går sin vante gang.

”Jeg vil blive boende i Mjølnerparken”

”Jeg vil blive boende i Mjølnerparken”

INTERVIEW: Ghettoplanens krav om færre almene familielejligheder kan få de mest ressourcestærke beboere til at flytte, advarer Søren Dalsgaard. Han må selv forlade sin bolig i Mjølnerparken, stik imod sit ønske. Hvis han genhuses udenfor ’ghettoen’, tager han en lang uddannelse og et job med sig. Alligevel er han langt hen ad vejen enig i de fleste af planens intentioner.

Et nyt kvarter kan give små børn bedre chancer i livet

Et nyt kvarter kan give små børn bedre chancer i livet

Over hele den vestlige verden væltes boligblokke i udsatte boligområder, og beboere genhuses. Ingen ved med sikkerhed, om det virker efter hensigten. Men en ting er der dog evidens for, forklarer professor i økonomi ved Aarhus Universitet Anna Piil Damm: Børn, der er opvokset i ghettoer, kan få et bedre liv, hvis de tidligt i barndommen flytter til et mindre belastet boligområde.

Høje-Taastrup er rig på erfaringer: 500 beboere blev genhuset på to år

Høje-Taastrup er rig på erfaringer: 500 beboere blev genhuset på to år

Over 180 familier fra Taastrupgaard måtte flytte ud af deres boliger, da lejlighederne skulle jævnes med jorden. Genhusningen har været mere langsommelig og dyrere end forventet og kunne kun lade sig gøre, fordi andre boligselskaber hjalp til. Erfaringerne kan komme andre boligselskaber til gode.

Højteknologisk design efter naturens principper

Højteknologisk design efter naturens principper

TECHTENDENSER: Måske vil den mest avancerede teknologi begynde at minde mere om de systemer, vi ser i naturen. Hvordan ville det se ud, hvis fremtidens smarte byer, intelligente netværker og autonome biler og apparater var designet til at være naturlige medspillere i klodens økosystemer?

Nyt job: Anne-Marie Levy Rasmussen

Nyt job: Anne-Marie Levy Rasmussen

Anne-Marie Levy Rasmussen skal som ny direktør i Innovationsfonden lede 60 medarbejdere, der er splittet op på fire forskellige lokaliteter, samtidig med at fondens internationale udsyn og europæiske forankring skal styrkes.

Ministerløfte: Flere penge til at renovere almene boliger

Ministerløfte: Flere penge til at renovere almene boliger

Ghettopakken griber drastisk ind i mange menneskers liv, erkender boligminister Kaare Dybvad Bek i dette interview med Mandag Morgen. Målet er at sikre, at børn i Vollsmose, Gellerup og andre af landets hårde ghettoer ikke starter et liv bag ved startblokken, men har samme muligheder som alle andre unge.

Ghettopakken kan bremse byggeprojekter for milliarder

Ghettopakken kan bremse byggeprojekter for milliarder

Ghettopakken lægger beslag på så mange penge, at nødvendige renoveringer i helt almindelige boligområder risikerer at blive udskudt på ubestemt tid. Det frygter boligselskaberne. Bunken af ansøgninger fra de almene boliger omfatter 60.000 boliger og løber op i over 17 milliarder kroner. 

Ghettotruslen får boligområder til at tænke nyt

Ghettotruslen får boligområder til at tænke nyt

Danmarks 15 hårde ghettoområder kan snart blive til 19, når boligminister Kaare Dybvad om få dage offentliggør den nye ghettoliste. Fire boligområder er i farezonen. Lige nu gør de alt, hvad de kan, for at vende udviklingen.

11.000 mennesker skal finde et andet sted at bo

11.000 mennesker skal finde et andet sted at bo

Den omstridte ghettopakke betyder, at over 11.000 mennesker skal forlade deres bolig de kommende år, og yderligere 5.500 lejere skal genhuses midlertidigt, viser Mandag Morgens kortlægning. Blandt boligselskaberne er der meget delte meninger om, hvorvidt ghettopakken kan knuse de massive problemer, som det efter årtier stadig ikke er lykkedes at få bugt med.

Ghettopakken: Århundredets største sociale eksperiment

Ghettopakken: Århundredets største sociale eksperiment

Trods vidt forskellige vilkår stiller ghettoplanen krav til de samme indsatser i alle landets hårde ghettoer. I Aarhus og København tror man på planen, i Vejle er man skeptisk. Forskere efterlyser systematisk viden om ghettoplanen og dens virkemidler.

Klimaloven kan blive den nye nødvendighedens politik

Klimaloven kan blive den nye nødvendighedens politik

ANALYSE: Forhandlingerne om en ny klimalov går ind i sin afsluttende fase. Der er store principper på spil, for det er nu, politikerne for første gang skal vise, om de prioriterer klimamål eller vækstmål højest.  

Digitaliseringens vinde rammer vindmøllebranchen

Digitaliseringens vinde rammer vindmøllebranchen

Alle virksomheder risikerer at nå et punkt, hvor hele den gamle forretningsmodel fundamentalt skal udskiftes – og det er ikke givet, at man er i stand til det. Vindmølleindustrien er aktuelt et skoleeksempel på, hvordan spillereglerne og logikken skifter.

Sådan leder du mod verdensmålene

Sådan leder du mod verdensmålene

Ledelse er komplekst og krævende, men også meningsfyldt og ubetinget nødvendigt. Det samme kan siges om FN’s verdensmål. Her er ti dogmer for verdensmålsledelse, der kan hjælpe dig med at komme i gang – og med ikke at blive knust under det svulmende ansvar.