Her er velfærdssamfundets redningsmænd

Færre skal gøre mere for flere, bare billigere. Det er den gordiske velfærdsknude, som den danske velfærdsstat står over for i de kommende årtier. En ny gruppe sociale iværksættere skal løse den knude, og sikre velfærdssamfundets overlevelse. Proremus, Props & Pearls, Natteravnene og Dugnad er fire eksempler på, hvad der kan blive prototypen på velfærdssamfundets redningsmænd og -kvinder.

Færre skal gøre mere for flere, bare billigere. Det er den gordiske velfærdsknude, som den danske velfærdsstat står over for i de kommende årtier. En ny gruppe sociale iværksættere skal løse den knude, og sikre velfærdssamfundets overlevelse.

Mandag Morgen har kortlagt de sociale iværksættere og præsenterer her fire eksempler på velfærdssamfundets redningsmænd:

Proremus

Den århusianske virksomhed arbejder for inklusion af psykisk sårbare medborgere på det danske arbejdsmarked. Virksomheden ansætter psykisk sårbare mennesker i fleks- eller skånejob, hvor de producerer og sælger ydelser inden for grafisk produktion, hjemmesideløsninger og bogholderi. Visionen bag Proremus er, at der bør være plads til de psykisk sårbare på arbejdsmarkedet, og virksomheden er et bud på, hvordan deres kompetencer kan bringes i spil – til gavn for dem selv og til gavn for samfundet. Virksomhedens sociale fokus er på en gruppe af individer, deres forretningsmodel er baseret på salg af ydelser på et almindeligt marked – om end virksomheden også befinder sig på et offentligt marked for beskæftigelsesydelser. Virksomheden drives på markedsvilkår, og er ejet af den frivillige sociale hjælpe- og interesseorganisation Sindslidendes Vilkår.

Samfundet sparer mere end 100.000 kr. om året for hver af de psykisk sårbare, der er ansat i Proremus. En samfundsmæssig besparelse på hele 400 millioner kr. om året er i udsigt alene på nytildelingen af førtidspensioner, hvis der bliver skabt fleksjob i sociale iværksætterfirmaer til de ca. 4.000 psykisk sårbare personer i den relevante målgruppe. Og beløbet vil blive langt større, hvis det lykkes for nogle af dem på sigt at komme ud af fleksjobbet for i stedet at blive ansat på ordinære vilkår.

Props & Pearls

Da Birgitte Baht valgte at kvitte sit gode, sikre og velbetalte job som udviklingsdirektør i den danske medico virksomhed Coloplast var ønsket at revolutionere den måde kvinder med særlige behov mødes og behandles i og af sundhedsvæsenet. Det er godt på vej til at lykkes i hendes virksomhed Props & Pearls, der tilbyder træning, hjælpemidler og rådgivning til kvinder med brystkræft og er i gang med at udvide forretningen til andre områder som inkontinens og andre kræftformer. Virksomheden er organiseret omkring en såkaldt sundhedslounge, hvor kvinden og hendes behov bliver sat i fokus for på den måde at gøre det lettere at komme fra hospitalet og tilbage til hverdagen. Og der er stor behov for de ydelser som Props & Pearls leverer. Danmark er nemlig blandt de lande i verden, der har den højeste hyppighed af brystkræft, og hvert år påvises der omkring 4.200 nye tilfælde på landsplan.

Natteravnene

Natteravnene yder omsorg for unge mennesker i nattelivet og øger herigennem trygheden i lokalområder. Arbejdet foregår ved at grupper af voksne er til rådighed for en snak og synlige i gadebilledet, hvor og når der er behov for det. Dermed er Natteravnene med til at forebygge hærværk, vold, misbrug og anden småkriminalitet. Der findes mere end 200 lokale Natteravneforeninger i Danmark med mere end 7.000 uddannede frivillige. De understøttes af et professionelt landssekretariat i København. Natteravnene finansieres af private fondes donationer. Organisationens sociale fokus er kollektivt, deres forretningsmodel baseret på fundraising og de opererer på et ikke-marked, med ydelser, der ikke er sat pris på og som brugerne ikke betaler for. Men deres arbejde skaber stor værdi i lokalsamfundet. Alene udgifterne til at udbedre skaderne efter hærværk er faldet fra en million kroner årligt i en enkelt boligforening i Lundtoftegade i København til ”blot” 100.000 kroner, siden Natteravnene begyndte at vandre rundt. Det svarer til en besparelse på 2.000 kroner pr. lejemål hvert år.

Dugnad

Dugnad arbejder for at forbedre livskvaliteten for stofbrugere på Vesterbro i Køben¬havn, der ofte ikke har adgang til basale fornødenheder som toiletter og ordentlig mad. Dugnads tilgang er relativt enkel, men virksom på flere niveauer: Ved at organisere et døgnåbent opholds- og ressourcested for stofmisbrugerne og gadens folk, med sund¬hedsrum, café og sund mad, skaber Dugnad social værdi for en særligt udsat gruppe, og giver dem mulighed for at tjene penge. Samtidig afhjælper Dugnad utryghed i lokalområ¬det ved at få stofmisbrugerne væk fra gaden og eksempelvis begrænse omfanget af kanyler i trappeskakter og på lege¬pladser. Og selvom ikke alle naboer er lige begejstrede ved koncentrationen af stofmisbrugere på en café i Kødbyen, er organisationen alligevel lykkedes med at skabe større forstå¬else for gruppen i lokalområdet og sikre støtte og engage¬ment fra det lokale erhvervsliv, uddannelsesinstitutioner mv.

Dugnad er organiseret som en forening, der primært er finansieret gen¬nem en særbevilling fra satspuljen. Tilskuddet suppleres med salg af bl.a. cateringmad, så det er muligt at lønne de 3 fuldtidsansatte og de 18 timelønnede medarbejdere, der får hjælp af ca. 25 frivillige.

Proremus og Props and Pearls er nomineret til den nyindstiftede socialøkonomiske årspris, der med H.K.H. Kronprinsesse Marys tilstedeværelse bliver uddelt i morgen tirsdag på IværksætterDagen 2010. På konferencen der bliver afholdt på Roskilde Universitet offentliggør Mandag Morgen også en dansk strategi for at fremme socialt iværksætteri.

Hele rapporten kan downloades fra i morgen tirsdag på www.mm.dk/velfærdens-iværksættere


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu