Højtuddannedes arbejdskraft er blevet mere overflødig

Øget hjemmearbejde, en globalisering på retræte og ny teknologisk udvikling er begyndt at underminere mange af de fordele, de højtuddannede medarbejdere har nydt godt af i årevis. Lønuligheden mellem de højtuddannede og de ufaglærte er begyndt at skrumpe for første gang i 40 år, viser ny undersøgelse. Spørgsmålet er, om tendensen varer ved.

Foto: Rachel Woolf

Inflationen gjorde livet surt for nærmest alle lønmodtagere i 2022, men hvis man dykker bare en anelse ned under overfladen, viser det sig, at årets mest markante økonomiske udvikling kan have udspillet sig mellem forskellige grupper af lønmodtagere.

I mange år op til coronapandemien var tendensen, at lavtlønnede, ufaglærte og timelønnede medarbejdere lønmæssigt fik baghjul af de faglærte, nyuddannede, ledere og specialister. Men i de seneste to år er tendensen i den grad blevet vendt på hovedet.

Vi ved ikke, om indsnævringen i lønforskellen varer ved. Måske er den en konsekvens af manglen på arbejdskraft, der ligesom manglen på elektroniske komponenter vil forsvinde, når pandemien er endegyldigt overstået. Måske er den resultatet af et presset arbejdsmarked, hvis dage er talte, efterhånden som centralbankerne indfører tiltag for at køle økonomien ned igen.  
Men der er god grund til at antage, at der er noget andet og mere dybtliggende på spil. I årtier har den teknologiske udvikling, globaliseringen og udviklingen af informationssamfundet særligt gavnet samfundets højest lønnede, der har øget sit lønforspring til de lavere lønnede. Men det ser nu ud til, at disse mekanismer er ved at gå i stå.




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu