Hvad kan offentlige topledere lære af Steve Jobs?

Jeg har altid ment, at det er begrænset hvor meget offentlige topchefer kan lære af deres private kolleger. Men efter at have læst den nye biografi om Apples grundlægger og direktør, den nu afdøde Steve Jobs, er jeg kommet på andre tanker.

Midt i september havde jeg den usædvanlige oplevelse at overvære en sal fuld af departementschefer fra den franske centraladministration blive undervist i innovation af et amerikansk computerfirma. Anledningen var, at ’Bercy’, der er kælenavnet for det franske finansministerium, afholdt topmøde om offentlig innovation. Man havde i den forbindelse inviteret en europæisk direktør fra Apple til at fortælle om hemmeligheden bag det Californiske firmas utrolige evne til konstant nytænkning.

Tænk lige over det: Eliten af den franske centraladministration indvilliger i at lytte til erfaringer fra en privat, amerikansk virksomhed? Finanskrisen må virkelig gøre ondt på den franske offentlige sektor!

Ikke desto mindre lyttede forsamlingen tilsyneladende opmærksomt til oplægget. På et tidspunkt fremhævede Apple-direktøren, at det er firmaets ambition at ethvert nyt produkt skal være ”magisk og transformerende”. Kunderne skal med andre ord have en helt exceptionel oplevelse af det, Apple gør for dem. Under den efterfølgende plenumdrøftelse blandt de franske chefer lænede min sidemand (en britisk konsulent, den anden udenlandske deltager) sig frem i stolen og sagde med eftertryk: ”Forestil jer, hvis I også blev opfattet sådan: Magiske og transformerende”.

Der blev stille i rummet. Man kunne fornemme chefernes overvejelser. Magisk og transformerende socialhjælp? Et magisk og transformerende udenrigsvæsen? Et magisk og transformerende La Poste?

Og dog. Hvorfor egentlig ikke? Én ting er, om en teenager er villig til at brænde en måneds avisruteløn af på en iPad 2, fordi den er så lækker (i Apples terminologi), at man får lyst til at slikke på den.

Noget andet er, om det ikke netop bør være magisk og transformerende at blive behandlet på et hospital, gå i folkeskole eller blive hjulpet på vej af et jobcenter. Der er trods alt tale om nogle langt mere grundlæggende og til tider livsvigtige funktioner, vores offentlige institutioner har ansvar for. Hvorfor er ambitionen egentlig ikke så høj, at det skal være en transformerende oplevelse at være i berøring med de institutioner, som helt bogstaveligt betyder så meget for vores liv?

Apples grundlægger, Steve Jobs, døde kort efter konferencen i Frankrig. Og kort tid efter udkom Walter Isaacsons biografi om manden. Jeg læste den så snart jeg kunne komme til det, med en bagtanke: Ville der være andre indsigter fra hans liv eller fra Apple, som kunne lære os noget om innovation i det offentlige? Det var der. Lad mig give tre eksempler:

  • For det første stillede Steve Jobs sig altid i sine kunders sted. Han var aldrig tilfreds med, hvad Apples horder af ingeniører, designere og udviklingsfolk foreslog. Der var altid noget, der kunne gøres bedre og skabe en bedre brugeroplevelse. Heldigvis var Steve Jobs på mange måder en arketype af firmaets målgruppe: En kulturradikal musikelsker. Han insisterede på, at computere og teknologi skulle kunne forstås og bruges af almindelige mennesker i deres hverdag. Det var derfor, han var den første som kommercialiserede den grafiske brugerflade, som vi i dag tager for givet i alle computere, men som Apple fortsat gør bedst. Og det var derfor, han insisterede på, at firmaets seneste transformerende teknologi, iPad’en, ikke måtte have en pegepind. Det mest naturlige for mennesker er selvfølgelig, at vi bruger vores fingre til at navigere med.
  • For det andet har Steve Jobs med sine visioner gjort Apples medarbejdere uhyre stolte af deres arbejde. Et af hans mest kendte udsagn kom, da han på et firmaseminar inviterede kollegerne til at være med til at sætte et ”aftryk i universet”. Ikke nogen ringe ambition. Men en ambition, som man må sige er blevet realiseret af det, der i dag er verdens mest værdifulde virksomhed, og hvis produkter findes i hænderne på millioner af mennesker over hele kloden.
  • For det tredje har Steve Jobs skabt en designdrevet organisation. Det vil sige, at selve Apples organisatoriske DNA – ledelsesstruktur, udviklingsprocesser, it-infrastruktur, arbejdsgange, produktion, logistik og markedsføring – er skruet sammen med det ene formål at sikre, at kunden får en fuldt integreret oplevelse af Apples butikker, produkter, indpakning og de services som iTunes og App Store. Et centralt greb i den forbindelse er, at Apples chefdesigner, Jonathan Ive, refererer direkte til den administrerende direktør. Det betyder, at det er designet, der styrer forretningens beslutninger. Ikke teknologien, ikke økonomien, ikke markedsføringen. Designet er det, som kunden i sidste instans oplever. Som design- og innovationsguruen Roberto Verganti – en stor beundrer af Jobs – så præcist har sagt, så handler godt design om ”skabelsen af mening”. Apples organisation er toptunet til at skabe en meningsfuld oplevelse for brugeren. En magisk og transformerende oplevelse.

Kunne en offentlig organisation ansætte en ’chefdesigner’, der refererer direkte til toplederen? Hvor topchefen er personligt dybt engageret i hver en detalje i de konkrete serviceforløb, borgerne oplever, og hvor medarbejderne inspireres til at præstere ting, de ikke troede mulige.

Naturligvis kan vi i den offentlige sektor aldrig skabe lige så elegante, sammenhængende løsninger og oplevelser som Apple. Dertil er der for mange modsatrettede politiske krav, hensyn og pres, som skal balanceres. Dertil er den sociale og institutionelle verden, som borgerne navigerer i, nok for kompleks og uforudsigelig.

Ikke desto mindre må det være vores pligt at prøve. Særligt siden vores ’forretning’ ikke drejer sig om noget så banalt som elektronikprodukter, men om menneskers liv og velfærd. Her kan Steve Jobs insisteren på, at vi alle fortjener en bedre oplevelse, være en ganske relevant vejviser.

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.

Forrige artikel No more Mr. Nice Guy Næste artikel Antitysk demagogi på Rådhuspladsen
Regeringen taler med to tunger om europæisk forsvar

Regeringen taler med to tunger om europæisk forsvar

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen afviser kategorisk, at Danmark støtter fransk-tyske planer om en EU-hær. Men regeringen roser i sin nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi øget militært samarbejde i EU og vil have forsvarsforbeholdet afskaffet.

Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

ANALYSE: Den omdiskuterede såkaldte ’dynamiske fortolkning’ af menneskeretten har fundet sted så længe, at de fleste har glemt, hvordan den opstod. Mandag Morgens Europaredaktør tager dig fire årtier tilbage til en sag om en 15-årig skoledreng, der blev dømt til korporlig afstraffelse i Storbritannien.

Medicinrådet blåstempler ny medicin for millioner

Medicinrådet blåstempler ny medicin for millioner

Efter det første års arbejde har Medicinrådet anbefalet 25 af 35 undersøgte lægemidler som standardbehandling på sygehusene. De 15 af anbefalingerne skaber dog ingen eller kun lille merværdi for patienterne. For "gavmildt" lyder kritikken fra sundhedsøkonom, der efterlyser nyt grundlag for Medicinrådets vurderinger.

Socialministeriets regnemodeller er ikke retvisende

Socialministeriets regnemodeller er ikke retvisende

KOMMENTAR: Hvis investeringer i sociale indsatser skal give allerstørst gevinst, så er det de yngste børn og tidlig indsats i familierne, der skal satses på. Derfor er det også bekymrende, at netop de investeringer nedtones i Socialstyrelsens nye regnemodel, som kan blive afgørende for, hvor det offentlige fremover lægger pengene.

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Danmark er nødt til at reagere offensivt på, at Kina lige nu tager stormskridt på den teknologiske front, siger topforskere, der er tilknyttet Akademiet for Tekniske Videnskaber. Vi kan begynde med et opgør med den kollektive blinde vinkel mod Kina, lyder et bud.

Analyse af gener åbner for personlige diagnoser

Analyse af gener åbner for personlige diagnoser

Stærkt specialiserede virksomheder tilbyder nu så omfattende analyser af det enkelte menneskes genom, at de kan sætter navn på de gener, der forårsager bestemte sygdomme. Prisen for analyser af genomet og diagnose svinger mellem 20.000 og 30.000 kr. per patient.

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

I dag kan ordet cancer være et forvarsel om en tidlig død. Om 20 år vil kun de færreste dø af kræft. Sådan lyder visionen fra en af verdens største farmaceutiske virksomheder, Roche. Gensekventering og big data er nøglen.

Ny analyse: Iværksættere giver erhvervsikonerne baghjul

Ny analyse: Iværksættere giver erhvervsikonerne baghjul

Virksomheder, der er under 20 år gamle, tegner sig for 50 pct. af værdiskabelsen i Danmark, viser ny analyse fra DI, som selv kalder undersøgelsen en mytedræber. Nye virksomheder har mere fleksibilitet og er bedre til at innovere, siger forsker.

Stram så op på etikken

Stram så op på etikken

KOMMENTAR: Danske virksomheder er ikke så hvidskurede, som vi gik og troede. Når nogen præsterer en kynisk forretningsmoral, bryder de tilliden og samfundskontrakten her til lands.

Vi skal have en bedre diskussion om velfærden

Vi skal have en bedre diskussion om velfærden

KOMMENTAR: Vi flytter os ikke fra status quo, hvis vi fortsætter debatten om velfærd med entydigt at fokusere på de penge, vi bruger på “velfærd”, fremfor hvad vi får ud af det.

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

ANALYSE: Topchef efter topchef forlader virksomheder med gyldne håndtryk, selv om de er ansvarlige for skandaløs ageren. Google er slået ind på en ny kurs, og det kan der være gode økonomiske grunde til. I Danmark er spørgsmålet, hvordan Danske Bank vil vise, at de har forstået alvoren.

Andelstanken er en spændetrøje for landbrugets grønne omstilling

Andelstanken er en spændetrøje for landbrugets grønne omstilling

ANALYSE: Mens globale frontløbere i fødevareindustrien investerer i udvikling af kunstigt kød og plantebaserede alternativer til produkter fra dyr, tøver Danish Crown og Arla. Det er kun naturligt, når nu ejerne lever af at opdrætte dyr til fødevareproduktion. Men det kan blive et problem.

Sådan knuste 'Tropernes Trump' sandheden i det brasilianske valg

Sådan knuste 'Tropernes Trump' sandheden i det brasilianske valg

KOMMENTAR: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet.

Dansk startup: Lad medarbejderne stille diagnosen i din virksomhed

Dansk startup: Lad medarbejderne stille diagnosen i din virksomhed

Det lyder næsten for letkøbt. Lad medarbejderne stille spørgsmål til hinanden og øg sandsynligheden for din strategi bliver gennemført. Men bag det, der umiddelbart virker banalt, ligger en dyb viden om spørgsmålets natur, som ny virksomhed efter millionindsprøjtning satser på at udbrede.

Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd på rente-coke

Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd på rente-coke

REPORTAGE: Bæredygtighed skal løfte danske svineproducenter ud af mudderet. Men en dyb afhængighed af lave flexrenter og en voksende fremmedgørelse truer det stolte danske erhverv. ”Landbrugskulturen er død,” mener en svineproducent. Mandag Morgen har været på svinekongres i Herning.

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Danmarks animalske fødevareindustri er produktiv, men den er ikke bæredygtig i klimamæssig forstand. Og spørgsmålet er, hvor længe den er det i økonomisk forstand. En gigant som Danish Crown risikerer at misse kapløbet om fremtidens fødevarer.

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Hollænderen Mark Post præsenterede i 2013 verdens første laboratoriefremstillede hakkebøf. Nu har store tyske og schweiziske koncerner investeret godt 55 mio. kr. i selskabet Mosa Meat, der i 2021 sender de første reagensglasbøffer i handlen.

Hvad skal landbruget nu leve af?

Hvad skal landbruget nu leve af?

Klimaforandringerne truer en række erhverv på deres eksistens, bl.a. hele kødindustrien. Det kan tvinge dansk landbrug til at nytænke, hvad det skal leve af i fremtiden. Danish Crown har taget udfordringen op og kan blive rollemodel.

Kommunerne råder over 3.500 sengepladser til syge

Kommunerne råder over 3.500 sengepladser til syge

Syge danskere ender stadig oftere i en kommunal sygeseng. Faktisk råder landets borgmestre nu over flere sengepladser, end der står på samtlige sygehuse i en typisk dansk region. For en del af patienterne betyder det brugerbetaling og dårligere kontrol med kvaliteten af behandlingen. 

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

REPORTAGE: Ved Singularity University Summit i Stockholm i sidste uge blev deltagerne bombarderet med præsentationer om de nyeste teknologier, og hvordan de radikalt vil forandre tilværelsen på kloden – og i rummet – lige om lidt. Men der var også plads til indlæg og diskussion om de sociale og politiske konsekvenser.

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil nu indføre en indføre en skat, som direkte er møntet på de globale digitale giganter. Danmark var sidste efterår med til at bremse et lignende forslag fra EU-kommissionen, men selvom EU-forslaget har flere mangler, er det dog bedre end ikke at gøre noget, mener både SF’s Lisbeth Bech Poulsen og Mellemfolkeligt Samvirke.

”Verdens lykkeligste organisation! Har I tabt sutten?”

”Verdens lykkeligste organisation! Har I tabt sutten?”

KOMMENTAR: Hvis du vil udvikle din organisation, er du nødt til at hjælpe medarbejderne med at styrke deres selvbevidsthed og velvære. Det er på én gang den vanskeligste, mest komplekse og mest givende ledelsesudfordring, du vil møde.

Gode råd til nye iværksættere fra en gammel hund

Gode råd til nye iværksættere fra en gammel hund

LARS THINGGAARD: I løbet af efteråret har jeg oplevet en imponerende dristighed og frygtløshed blandt iværksættere i danske universitetsmiljøer. Men jeg tror også, de kan lære et par ting af en gammel hund. Her er mine råd til tidens fremadstormende kuld af millennial-iværksættere.

Apple er oplagt køber af Tesla

Apple er oplagt køber af Tesla

KOMMENTAR: Efter en tur i rutschebanen kan det ende med, at Tesla bliver en del af noget større. For måske venter Apple i kulissen. Et opkøb vil være en god løsning på mange af Apples udfordringer med udviklingen af en elektrisk bil.

Klog brug af data gør Amazon stærk

Klog brug af data gør Amazon stærk

KOMMENTAR: Amazon har gennem en nærmest manisk fokus på at gøre livet nemmere for kunden, udviklet sig fra at være verdens største boghandler til verdens største detailhandelsplatform.

Velfærdsfesten er forbi

Velfærdsfesten er forbi

Politikere fra både røde og blå partier kæmper om at love mere og bedre velfærd. Men væksten i velfærdsudgifterne målt pr. indbygger har ligget på et stort rundt 0 siden 2010. Intet tyder på, at det bliver meget anderledes de kommende år.

Løkke mangler 16 milliarder til velfærd

Løkke mangler 16 milliarder til velfærd

Et stigende antal børn og ældre de kommende år parret med borgernes forventninger til velfærd vil udløse en kæmpe milliardregning og sluge hele Løkkes økonomiske råderum. KL’s formand efterlyser debat om, hvordan Danmark skal indrette sit velfærdssamfund fremover.