Hvad kan offentlige topledere lære af Steve Jobs?

Jeg har altid ment, at det er begrænset hvor meget offentlige topchefer kan lære af deres private kolleger. Men efter at have læst den nye biografi om Apples grundlægger og direktør, den nu afdøde Steve Jobs, er jeg kommet på andre tanker.

Midt i september havde jeg den usædvanlige oplevelse at overvære en sal fuld af departementschefer fra den franske centraladministration blive undervist i innovation af et amerikansk computerfirma. Anledningen var, at ’Bercy’, der er kælenavnet for det franske finansministerium, afholdt topmøde om offentlig innovation. Man havde i den forbindelse inviteret en europæisk direktør fra Apple til at fortælle om hemmeligheden bag det Californiske firmas utrolige evne til konstant nytænkning.

Tænk lige over det: Eliten af den franske centraladministration indvilliger i at lytte til erfaringer fra en privat, amerikansk virksomhed? Finanskrisen må virkelig gøre ondt på den franske offentlige sektor!

Ikke desto mindre lyttede forsamlingen tilsyneladende opmærksomt til oplægget. På et tidspunkt fremhævede Apple-direktøren, at det er firmaets ambition at ethvert nyt produkt skal være ”magisk og transformerende”. Kunderne skal med andre ord have en helt exceptionel oplevelse af det, Apple gør for dem. Under den efterfølgende plenumdrøftelse blandt de franske chefer lænede min sidemand (en britisk konsulent, den anden udenlandske deltager) sig frem i stolen og sagde med eftertryk: ”Forestil jer, hvis I også blev opfattet sådan: Magiske og transformerende”.

Der blev stille i rummet. Man kunne fornemme chefernes overvejelser. Magisk og transformerende socialhjælp? Et magisk og transformerende udenrigsvæsen? Et magisk og transformerende La Poste?

Og dog. Hvorfor egentlig ikke? Én ting er, om en teenager er villig til at brænde en måneds avisruteløn af på en iPad 2, fordi den er så lækker (i Apples terminologi), at man får lyst til at slikke på den.

Noget andet er, om det ikke netop bør være magisk og transformerende at blive behandlet på et hospital, gå i folkeskole eller blive hjulpet på vej af et jobcenter. Der er trods alt tale om nogle langt mere grundlæggende og til tider livsvigtige funktioner, vores offentlige institutioner har ansvar for. Hvorfor er ambitionen egentlig ikke så høj, at det skal være en transformerende oplevelse at være i berøring med de institutioner, som helt bogstaveligt betyder så meget for vores liv?

Apples grundlægger, Steve Jobs, døde kort efter konferencen i Frankrig. Og kort tid efter udkom Walter Isaacsons biografi om manden. Jeg læste den så snart jeg kunne komme til det, med en bagtanke: Ville der være andre indsigter fra hans liv eller fra Apple, som kunne lære os noget om innovation i det offentlige? Det var der. Lad mig give tre eksempler:

  • For det første stillede Steve Jobs sig altid i sine kunders sted. Han var aldrig tilfreds med, hvad Apples horder af ingeniører, designere og udviklingsfolk foreslog. Der var altid noget, der kunne gøres bedre og skabe en bedre brugeroplevelse. Heldigvis var Steve Jobs på mange måder en arketype af firmaets målgruppe: En kulturradikal musikelsker. Han insisterede på, at computere og teknologi skulle kunne forstås og bruges af almindelige mennesker i deres hverdag. Det var derfor, han var den første som kommercialiserede den grafiske brugerflade, som vi i dag tager for givet i alle computere, men som Apple fortsat gør bedst. Og det var derfor, han insisterede på, at firmaets seneste transformerende teknologi, iPad’en, ikke måtte have en pegepind. Det mest naturlige for mennesker er selvfølgelig, at vi bruger vores fingre til at navigere med.
  • For det andet har Steve Jobs med sine visioner gjort Apples medarbejdere uhyre stolte af deres arbejde. Et af hans mest kendte udsagn kom, da han på et firmaseminar inviterede kollegerne til at være med til at sætte et ”aftryk i universet”. Ikke nogen ringe ambition. Men en ambition, som man må sige er blevet realiseret af det, der i dag er verdens mest værdifulde virksomhed, og hvis produkter findes i hænderne på millioner af mennesker over hele kloden.
  • For det tredje har Steve Jobs skabt en designdrevet organisation. Det vil sige, at selve Apples organisatoriske DNA – ledelsesstruktur, udviklingsprocesser, it-infrastruktur, arbejdsgange, produktion, logistik og markedsføring – er skruet sammen med det ene formål at sikre, at kunden får en fuldt integreret oplevelse af Apples butikker, produkter, indpakning og de services som iTunes og App Store. Et centralt greb i den forbindelse er, at Apples chefdesigner, Jonathan Ive, refererer direkte til den administrerende direktør. Det betyder, at det er designet, der styrer forretningens beslutninger. Ikke teknologien, ikke økonomien, ikke markedsføringen. Designet er det, som kunden i sidste instans oplever. Som design- og innovationsguruen Roberto Verganti – en stor beundrer af Jobs – så præcist har sagt, så handler godt design om ”skabelsen af mening”. Apples organisation er toptunet til at skabe en meningsfuld oplevelse for brugeren. En magisk og transformerende oplevelse.

Kunne en offentlig organisation ansætte en ’chefdesigner’, der refererer direkte til toplederen? Hvor topchefen er personligt dybt engageret i hver en detalje i de konkrete serviceforløb, borgerne oplever, og hvor medarbejderne inspireres til at præstere ting, de ikke troede mulige.

Naturligvis kan vi i den offentlige sektor aldrig skabe lige så elegante, sammenhængende løsninger og oplevelser som Apple. Dertil er der for mange modsatrettede politiske krav, hensyn og pres, som skal balanceres. Dertil er den sociale og institutionelle verden, som borgerne navigerer i, nok for kompleks og uforudsigelig.

Ikke desto mindre må det være vores pligt at prøve. Særligt siden vores ’forretning’ ikke drejer sig om noget så banalt som elektronikprodukter, men om menneskers liv og velfærd. Her kan Steve Jobs insisteren på, at vi alle fortjener en bedre oplevelse, være en ganske relevant vejviser.

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.

Forrige artikel No more Mr. Nice Guy Næste artikel Antitysk demagogi på Rådhuspladsen

Ny udlændingepolitik kan koste virksomheder 8.700 ansatte

Ny udlændingepolitik kan koste virksomheder 8.700 ansatte

Det danske arbejdsmarked risikerer at miste tusindvis af aktive hænder som konsekvens af paradigmeskiftet i udlændingepolitikken. Men Inger Støjberg vil hellere hente ny arbejdskraft i udlandet end at lade flygtningene løse behovet for hænder i danske virksomheder eller kommuner.

Rengøringsgigant: Vi jagter arbejdskraft alle steder

Rengøringsgigant: Vi jagter arbejdskraft alle steder

Facility service-koncernen ISS jagter arbejdskraft alle steder. Dels for at løse manglen på arbejdskraft; dels fordi flere og flere analyser internt hos ISS viser, at mangfoldighed målt på køn, alder og etnisk baggrund i sig selv har en lang række forretningsmæssige fordele.

Den agile organisation – en illusion, du skal jagte

Den agile organisation – en illusion, du skal jagte

KOMMENTAR: Omstillingen til en fleksibel og forandringsparat organisation er en uendelig rejse mod et evigt bevægeligt mål. Derfor kræver det en høj grad af selvindsigt, når du som leder samtidig har som opgave at få andre til at trives under de konstante forandringer.

Set, læst og hørt: Mathias Linnemann

Set, læst og hørt: Mathias Linnemann

Mandag Morgen har bedt iværksætter Mathias Linnemann om tre kulturanbefalinger. Han fortæller blandt andet om en podcast, der fik Teslas aktiekurs til at falde med ti procent, og så er han blevet dybt rørt over en fotobog af krigsfotograf Jan Grarup.

Nyt job: Stina Vrang Elias er ny NFA-formand

Nyt job: Stina Vrang Elias er ny NFA-formand

Stina Vrang Elias er udpeget som ny formand for Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Hun tager over fra Kjeld Møller Pedersen, der har siddet på posten siden 2001.

Danmark løfter en mindre del af flygtningebyrden

Danmark løfter en mindre del af flygtningebyrden

Kun fem ud af tusind asylsøgere, der kommer til Europa, søger asyl i Danmark. Det er tredje år i træk, Danmark holder sig på det historisk lave niveau. Danmark er nu sunket til nummer 75 på FN’s rangliste over lande, der modtager flest flygtninge set i forhold til deres økonomisk velstand.

Her er de mest (u)populære danske statsministre

Her er de mest (u)populære danske statsministre

Nyt studie kortlægger danske ministres popularitet fra de allerførste ministermålinger i 1978 og frem til i dag. Som statsminister var Poul Schlüter mere populær end nogen anden i embedet i den 40-årige periode. Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt indtager fælles bundplacering.

Den største danske erhvervssucces du aldrig har hørt om

Den største danske erhvervssucces du aldrig har hørt om

Det er en af de største danske erhvervssucceser i nyere tid. Siden starten i 2000 har firmaet været på én lang og stejl vækstkurve. I dag er de to stiftere begge blandt de 25 rigeste danskere, og firmaet er verdens førende på deres marked. Men de færreste har hørt om 3Shape.

På kommunal bootcamp for borgerfokus

På kommunal bootcamp for borgerfokus

Borgmesteren, byrådet og kommunaldirektøren i Kolding vil ikke styre alting fra toppen. Med projektet ”Borgerens Centrum” skal medarbejderne tænke med på udviklingen af løsninger, der tager udgangspunkt i borgerens behov og ikke i lovgivningens regler.

Valgpanik skaber hovsaløsninger

Valgpanik skaber hovsaløsninger

ANALYSE: Politikere på Christiansborg vil haste store reformer af sundhedsvæsenet, udlændingepolitikken og pensionssystemet igennem inden valget. Det kan komme til at koste Danmark dyrt. Meget dyrt.

Tjek dit sundhedsfællesskab

Tjek dit sundhedsfællesskab

Mandag Morgen har kortlagt det skæve Sundhedsdanmark. Find din kommune på kortet, og se sundhedsprofilen for det sundhedsfællesskab, du vil tilhøre under regeringens bebudede reform. Du kan også sammenligne sundhedsfællesskaberne på 15 udvalgte parametre.

Flydende bydele kan lette presset på verdens storbyer

Flydende bydele kan lette presset på verdens storbyer

Ved at bygge boligkvarterer, kontorbygninger og hele bydele på store, flydende pramme kan man afhjælpe noget af pladsmanglen i verdens storbyer, mener en hollandsk arkitekt. I det statslige norske energiselskab Equinor undersøger man, om flydende byer kan være en stor ny forretningsmulighed.

Italiens stærke mand er populær som aldrig før

Italiens stærke mand er populær som aldrig før

"En krigsmaskine". "Algoritmernes mand". Vicepremierminister Matteo Salvini er stjernen i den italienske koalitionsregering. I kontinuerlig valgkamp på platforme som Facebook og Twitter er han en kommunikator, der matcher Donald Trump. Selvom han ligesom Marine Le Pen i Frankrig har opgivet modstanden mod euroen, bliver Salvini en udfordring for hele EU.

Sundhedsreform deler Danmark i et A- og B-hold

Sundhedsreform deler Danmark i et A- og B-hold

De mest belastede sundhedsfællesskaber i Udkantsdanmark får svært ved at tilbyde samme niveau i sundhedsbehandlingen som storbyernes sundhedsfællesskaber, hvor borgerne er raskere, yngre og har en sundere livsstil. Mandag Morgen har kortlagt danskernes skæve sundhedsprofil.

Her er danskernes ønskeseddel til en sundhedsreform

Her er danskernes ønskeseddel til en sundhedsreform

Halvdelen af danskerne mener, der er for stor forskel på kommunale sundhedstilbud. De efterlyser handling fra alle parter i sundhedsvæsenet, fast kontaktperson og overblik over egen behandling, viser stor undersøgelse blandt 3.000 danskere foretaget af Tænketanken Mandag Morgen.

Sundhedsreform flytter magten: Ellen Trane kan blive superminister

Sundhedsreform flytter magten: Ellen Trane kan blive superminister

Sundhedsreformen kan afgøre, hvem der skal være landets nye statsminister efter næste valg. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby spiller en hovedrolle. Reformens centrale mål om 500.000 færre ambulante besøg og 40.000 indlæggelser bygger på usikre tal, viser notat fra Sundhedsstyrelsen. Der er "ikke meget solid evidens at basere sig på", erkender styrelsen i notatet.

København og Lolland: En verden til forskel i sundhed

København og Lolland: En verden til forskel i sundhed

København og Lolland. To kommuner med hver sin sundhedsprofil. Dobbelt så mange lollikkere får kræft, tre gange så mange får en blodprop i hjertet, og fem gange så mange er på førtidspension. Sundhedsreformen skal sikre mere ens behandling. Men det tvivler de to borgmestre på vil lykkes.

Vi er nødt til at tale om den skjulte ulighed i sundheden

Vi er nødt til at tale om den skjulte ulighed i sundheden

KOMMENTAR: Lighed i behandling har været et centralt mål for dansk sundhedspolitik gennem årtier. Men Rigsrevisionens nye beretning indikerer, at der forekommer ulighed i sundhedsvæsenets behandling, som relaterer sig til bl.a. alder, køn, geografi og socioøkonomisk baggrund.

Set, læst og hørt: Anette Christoffersen

Set, læst og hørt: Anette Christoffersen

Mandag Morgen har bedt Anette Christoffersen om tre kulturanbefalinger. Hun fortæller blandt andet om en juletradition i Trinitatis Kirke og om en bog, der aldrig forlader hendes natbord.

Knud Romer: Præstationssamfundet er min fjende nr. 1

Knud Romer: Præstationssamfundet er min fjende nr. 1

Da han skrev sin debutroman, var den så perfekt, at den indbragte ham stående ovationer og litteraturpriser. Men så indtraf derouten, da den svære to’er blev for svær. Og nøjagtigt som kunstnermyten foreskriver, gik Knud Romer destruktivt i hundene – ligesom det sker for så mange andre.

Et lille skridt for Danmark – et kæmpe skridt for verdensmålene

Et lille skridt for Danmark – et kæmpe skridt for verdensmålene

KOMMENTAR: Arbejdet med FN’s verdensmål kræver, at vi finder ud af, hvad vi skal måle os på, hvad angår deres opnåelse. Med rapporten ’Baseline for verdensmålene. Verdensmål 11: Bæredygtige byer og lokalsamfund’ har Danmark taget det første vigtige skridt.

Da verdenseliten kastede sig over Faaborg-Midtfyn

Da verdenseliten kastede sig over Faaborg-Midtfyn

KOMMENTAR: Når man følger den årlige virak om World Economic Forums årsmøde i den schweiziske bjergby Davos, skal man ikke lade sig blænde af, hvad der kan synes som varm luft i metermål. Danmark kan sagtens bruge WEF i praksis, hvis vi gør det rigtigt. Et godt eksempel findes i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Kom til læsermøde: Dogmeregler for Danmark 4.0

Kom til læsermøde: Dogmeregler for Danmark 4.0

INVITATION: Kom til læsermøde den 6. februar og deltag i debatten om Danmarks og den teknologiske fremtid med bl.a. Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen, formanden for ATV’s tænketank, professor Maja Horst, og Mandag Morgens redaktør for digital omstilling, Peter Hesseldahl.

Tyskernes farvel til kul sker alt for sent

Tyskernes farvel til kul sker alt for sent

ANALYSE: Tyskland er Europas største klimaproblem. Hvis tyskerne skal klare sig uden kul og atomkraft, kræver det, at de får åbnet for meget mere grøn strøm fra Danmark og resten af Norden.

Politikerne bør få systematisk efterkritik

Politikerne bør få systematisk efterkritik

KOMMENTAR: Det er et hul i vores politiske beslutningsproces, at der ikke foretages flere og mere systematiske analyser af konsekvenserne af ny lovgivning, efter den er indført. Hvis vi ikke lærer af vores fejltagelser, bliver vi jo aldrig klogere.

Industrisamfundet synger på sidste vers

Industrisamfundet synger på sidste vers

Den industrielle økonomi er gået fra 1.0 til 4.0 – fra kulkraft og dampmaskiner til digital koordination af alle aspekter af produktionen. Nu er vi ved at bevæge os så langt fra den oprindelige form for masseproduktion, at det ikke længere giver mening at kalde det industri.

Robot-pioner: Fremtidens værdiskabelse er ’anti-industriel’

Robot-pioner: Fremtidens værdiskabelse er ’anti-industriel’

Vi er knap nået i gang med industri 4.0, men Universal Robots' tekniske direktør og medstifter Esben Østergaard har allerede blikket rettet mod fremtidens produktionsform. Han forventer, at avancerede robotter i fremtiden vil frisætte og støtte mennesker i en form for fremstilling, der er præget af personlighed, håndværk og variation snarere end masseproduktion.

Tue Mantoni: Sådan revolutionerer 3D-print forretningen

Tue Mantoni: Sådan revolutionerer 3D-print forretningen

3D-print gør det muligt at skabe værdi på tværs af de sædvanlige forretningsområder. Det skal man forstå, hvis man for alvor vil udnytte fordelene ved teknologien, siger Tue Mantoni, tidligere CEO for Triumph Motorcycles og B&O. 

Topøkonomer: Ny velstand afhænger af, at vi alle lærer hele livet

Topøkonomer: Ny velstand afhænger af, at vi alle lærer hele livet

Livslang læring er afgørende, hvis vi skal drage nytte af nye teknologier. Sådan lyder det fra to topøkonomer, hvis analyse lagde en af grundstenene under Disruptionrådets arbejde. Nu håber de, at politikerne og virksomhederne husker udfordringen: At det kræver massiv omskoling, når 40 procent af arbejdsopgaverne bliver automatiseret.

Set, læst og hørt: Ida Auken

Set, læst og hørt: Ida Auken

Mandag Morgen har spurgt Ida Auken om, hvad hun har set, læst og hørt for nylig. Hun anbefaler blandt andet en westernserie med et kvindetwist og en underholdende podcast om klassisk musik.

Unlock! Tid til at komme videre med Brexit

Unlock! Tid til at komme videre med Brexit

KOMMENTAR: Kun med et meget stærkt folkeligt mandat i ryggen kan en britisk regering udskrive en ny folkeafstemning. Og hvis ingen politikere er parate til eller i stand til at opnå det mandat, må briterne gennemføre Brexit så hurtigt som muligt.

Risiko-chef: Styrer vi bevidstløst mod en ny global krise?

Risiko-chef: Styrer vi bevidstløst mod en ny global krise?

KOMMENTAR: Hvis en ny global krise rammer, vil vi så kunne rejse det nødvendige niveau af globalt samarbejde og støtte? Sandsynligvis, men spændingerne mellem den globaliserede verdensøkonomi og den voksende nationalisme i international politik er en voksende trussel.

Datavisualisering skaber ny velfærd i Gladsaxe

Datavisualisering skaber ny velfærd i Gladsaxe

I Gladsaxe Kommune har data forladt regnearkene og indtaget storskærmene i både direktion og jobcenter, så de bliver synlige og brugbare for alle, også de borgere, det hele handler om. Visualiseringerne udvikles af en særlig enhed for Datadrevet Forretningsudvikling.