Hver femte mand under 50 mener, ligestillingen er gået for langt.

Forskellen mellem mænds og kvinders syn på ligestilling vokser. Over 70 procent af alle kvinder mener, at ligestillingen halter. Specielt blå partiers mandlige vælgere er ligestillingskritiske.

Foto: Mandag Morgen, Maria Proh A Zka/Levende Streg og Midjourneys kunstige intelligens
Torben K. AndersenJens Reiermann

Læs den fulde version

Dette er en forkortet version af artiklen. Abonnenter kan gå i dybden med den fulde version.

Ønsker du eller din arbejdsplads et godt tilbud på Mandag Morgen, så klik her.

En stor og stabil andel af mænd i Danmark har fået nok. De mener, at ligestillingen mellem kvinder og mænd er gået for langt, skriver Mandag Morgen.

De ligestillingskritiske mænd holder fast i deres holdning, på trods af at Danmark rasler ned ad den internationale rangliste over lande med størst lighed mellem kønnene, og selv om MeToo-debatten har dokumenteret omfattende problemer med undertrykkelse af kvinder og seksuel chikane.

Den største ligestillingskritiske strømning finder man blandt de yngre generationer af mænd. Over 20 procent af alle mænd under 50 år mener, at ligestillingen mellem kønnene er gået for langt.

Der er ganske vist både flere mænd og kvinder, der vurderer, at der er udfordringer med ligestillingen, i forhold til tidligere år. Udviklingen er dog mest markant hos kvinderne. De er for alvor gået på barrikaderne i kampen for mere lighed mellem kønnene.

Over 70 procent af alle kvinder mener nu, at ligestillingen halter. Det er markant flere end for bare få år siden. Kun godt 40 procent af alle mænd deler denne opfattelse. Samtidig er der altså en stabil andel af særligt yngre mænd, der mener, at ligestillingen er gået for langt.

Den kraftige mobilisering blandt kvinder har dermed øget uenigheden om ligestillingspolitikken mellem mænd og kvinder.

Det fremgår af en stor vælgerundersøgelse, som professor i statskundskab ved Aalborg Universitet Jørgen Goul Andersen har lavet i samarbejde med Mandag Morgen om vælgernes holdninger umiddelbart efter folketingsvalget i 2022.

Lektor og ph.d. Ditte Shamshiri-Petersen fra Aalborg Universitet ser udviklingen som et udtryk for, at kvinder er vågnet op til kamp, mens en gruppe af mænd er bange for at blive hægtet af udviklingen.

”Mænd har fået en større bevidsthed om ligestillingsproblemerne. Men slet ikke i samme grad som kvinderne. Så den polarisering, vi nu ser mellem kønnene, er drevet af, at kvinderne er kommet på barrikaderne, og mændene lunter med. Og så er der en ret stor gruppe af især yngre mænd, som synes, at ligestillingen er kammet over,” siger Ditte Shamshiri-Petersen.   

Den nye undersøgelse skaber også bekymring hos ligestillingsminister Marie Bjerre (V).

”Det er både tankevækkende og skræmmende. Vi har stadigvæk nogle store udfordringer med ligestilling i vores samfund. De udfordringer løser vi kun, hvis der er en erkendelse af, at vi har de udfordringer. Jeres nye tal viser med tydelighed, at den erkendelse ikke er der. Det er tankevækkende og kalder på handling,” siger Marie Bjerre til Mandag Morgen.

Tendensen med den udbredte ligestillingsskepsis er klart mest dominerende blandt de blå partiers mandlige vælgere.

De to blå fløjpartier Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige er de to partier med flest ligestillings-skeptiske mænd. Over hver tredje af DF’s mandlige vælgere mener, at ligestillingen er gået for langt.

Men tendensen er også udbredt i flere af de andre blå partier, for eksempel blandt Alex Vanopslaghs’ mange mandlige vælgere i Liberal Alliance. Her mener tre ud af fire, at der enten er ligestilling i dag, eller at ligestillingen er gået for vidt. 

Omtalte personer

Jørgen Goul Andersen

Professor, Institut for Statskundskab, Aalborg Universitet, forfatter
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1977)

Marie Bjerre

Digitaliseringsminister og minister for ligestilling, MF (V)
cand.jur (Københavns Uni. 2011), LL.M. fra UC Berkeley 2016

Ditte Shamshiri-Petersen

Lektor og ph.d. ved Aalborg Universitet


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu