Hvis du sigter efter stjernerne, rammer du nok månen

DIGITAL OMSTILLING Stifteren af den århusianske startup WasteHero havde meget ambitiøse mål, inden han tog til Silicon Valley sidste år. Nu viser det sig, at det er gået endnu bedre. 

MM Special: 4 danske startups

WasteHeros løsning passer perfekt med en række af tidens vigtige udviklinger: smart cities, internet of things og bæredygtighed. Firmaet laver sensorer og software, som kan bruges til at overvåge skraldespande, så man kun behøver at tømme dem, når de er fyldt. 

Det kan både spare penge og kørsel – og som Hussam Mansour, den 27-årige CEO og medstifter af Wastehero, konstaterer, er det ikke svært at skaffe kunder til det. 

Så det er gået stærkt det seneste år, endda bedre end Mansour forventede. Antallet af medarbejdere er tredoblet, og Mansour fortæller, at der er lavet aftaler med 70 kunder i 30 lande. Nu skal der leveres.

WasteHero blev stiftet af Hussam Mansour og hans gamle ven Khaled Saied i 2017. De var begge ingeniørstuderende, og de besluttede sig for at undersøge, om man kunne forbedre effektiviteten af renovation ved at forsyne affaldscontainere med en sensor, der kan sende besked, når den trænger til at blive tømt.

Hussam Mansour kunne fra klasselokalet på Aarhus Universitet se, at affaldsvognene kom og tømte containere to gange om ugen, uanset om de var halvtomme.

”Jeg tænkte, at der var et stort behov for en smartere løsning. Siden har vi fundet ud af, at ni ud af ti affaldscontainere tømmes forkert – enten fordi de er halvtomme, eller fordi de er alt for fulde,” fortæller han. 

Sensoren er egentlig den mindst avancerede del af det system, WasteHero har udviklet. Den får WasteHero fremstillet i Kina. 

Der, hvor virksomheden især skiller sig ud, er på den software, der bruges til at få overblik over tilstanden af hundreder eller tusinder affaldscontainere, og på navigationssystemet, der kan planlægge den mest effektive rute for renovationsvognene. 

I 2018 fik WasteHero den første kontrakt med Herning Kommune. Man installerede sensorer i 150 af kommunens containere til brugt glas, og det viste sig, at der virkelig var store besparelser, når man kunne slippe for at tømme halvtomme containere. I dag er omkring 400 containere i Herning forsynet med en sensor. 

WasteHero har efterfølgende solgt idéen til otte andre byer i Danmark, og til en lang række store renovationsselskaber i udlandet. Supermarkedet Aldi forsøger, om systemet kan bruges, så det kan nøjes med at tilkalde renovationsselskabet, når der er behov for det. 

Man skal ikke sove

Allerede tre uger efter SCALEit-forløbet på Innovation Centre Denmark i Silicon Valley sidste år vendte Mansour tilbage og blev i USA i en måned, hvor han talte med potentielle kunder, investorer og andre, der kunne inspirere yderligere. 

Hussam Mansour har taget det amerikanske budskab om at tænke stort til sig. 

”I Danmark kan man stadig få respekt for at bygge en sund forretning, men i Silicon Valley er det 100 procent unicorneller intet. Det er en tankegang, der kommer naturligt derovre, når man begynder at skulle fortælle historien til andre, der skal forestille sig, hvor man er henne om fem eller ti år. Så mærker man, at det er nødvendigt at tænke stort,” siger Hussam Mansour. 

”Jeg har fundet ud af, at hvis du sigter efter stjernerne, så rammer du nok månen. Hvis du siger: I 2020 skal jeg være i 50 lande, så når du måske ud i 30 lande. Hvis du siger: Jeg skal være i Danmark og måske i Sverige, så er det dér, du kommer til. Du når de mål, du sætter dig.” 

”Man skal selvfølgelig passe på ikke gabe over for meget, og man skal være økonomisk ansvarlig, men man skal også være mentalt gearet i teamet til, at man gør, hvad man kan for at vækste. Man skal blive ved med at overveje, hvordan vi kan forretningsudvikle mere, sætte flere ting i gang. Man skal ikke sove. Man skal ikke sige: Det her er godt nok,” mener Mansour.

For tiden betyder WasteHeros fokus på vækst imidlertid, at man bevidst ikke gør noget for at sælge, og i stedet bruger kræfterne på at få gjort produktet solidt. 

”Hvis du ved, at du skal scale up globalt, skal du have strømlinet en masse processer og gøre dig klar til at producere, du skal shippe software, have manualer klar og så videre. Når du ved, at kunderne er der, så må du gøre klar til at tage imod dem,” siger Mansour.   

Du skal være i visionen, når du kommunikerer 

WasteHero har lokaler i forskerparken Incuba på havnefronten i Aarhus i den futuristiske Navitas-bygning, der også huser Aarhus Universitet og Maskinmesterskolen.

Da Mandag Morgen talte med Hussam Mansour for et år siden, var hans største bekymring at skaffe kvalificerede medarbejdere og at skaffe finansiering til at skalere. Begge dele viste sig at gå ganske godt. 

Mansour har arbejdet på at få en stor investor om bord, og det ser ud til at lykkes – om end Mansour ikke har lyst til at fortælle om udfaldet endnu. Hidtil har WasteHero

klaret sig med funding fra Innovationsfonden og EU’s Horizon 2020-program.

WasteHero har, som man siger, ’bootstrapped’ – virksomheden har hevet sig selv op ved støvle-stropperne og egne midler. 

”Det er en øvelse at få tingene gjort på en smartere og billigere måde, og sådan er det i alle startups. Det handler om at tænke ud af boksen og være god til at få råd og hjælp, når man ikke kan selv.

Man skal jo bruge penge, men det drejer sig om at finde nye måder at gøre de ting på, som egentlig er dyre. Der er altid en hurtigere og billigere måde. Hvis man skal designe noget nyt, så behøver man måske ikke at bruge et designbureau, man kan godt lige klippe-klistre selv i powerpoint eller bruge en digital freelanceplatform som Upwork til at finde nogen, der kan gøre det for dig,” siger Mansour.

Hvad har du lært gennem det seneste år som startup? 

”For en iværksætter er det vigtigt, at du bliver domæneekspert meget hurtigt, især hvis du skal sælge, både over for kunder og investorer. Det giver credibility, at du virkelig ved, hvad du taler om, og at du har en forståelse for markedet. Det gør, at du bedre kan positionere dig, tænke langsigtet, og finde et blue ocean-segment i markedet, hvor der ikke er andre virksomheder, der arbejder, ”siger Mansour. 

”Jeg har også lært, at man skal ’være i visionen’ i sin kommunikation. Hvis du gerne vil bygge noget meget stort, og når du som stifter skal ud at sælge eller præsentere, så er det vigtigt at overveje, hvordan du kommunikerer den vision ud. Det gør, at du fra en tidlig start kan differentiere dig, uden at du nødvendigvis har alt helt på plads,” siger Hussam Mansour.

Forrige artikel Vil hunde spille computerspil? Vil hunde spille computerspil? Næste artikel Det handler om, hvor stor din virksomhed kan tænkes at blive Det handler om, hvor stor din virksomhed kan tænkes at blive
Hvis coronabesættelsen varer fem år

Hvis coronabesættelsen varer fem år

LEDELSE Mange ledere har trykket pause på medarbejderseminarer, udviklingsprojekter og workshops, til vi kan være sammen igen. Men hvad hvis nedlukningerne trækker ud? Elize Dimare og Johnny Sørensen guider dig til corona- og fremtidssikring af din organisation.

Søren Brostrøm: Uden åbenhed mister du autoriteten

Søren Brostrøm: Uden åbenhed mister du autoriteten

INTERVIEW Ekstremt mediepres. Stram politisk styring. Uenighed, fejl og beklagelser. For Søren Brostrøm er det en del af gamet, når man som moderne autoritet i en krisetid står fast på stærk faglighed og stor åbenhed. Han ærgrer sig bare over, at han snublede i risikokommunikationen. Og så er forsigtighed og proportionalitet i hans øjne ikke modsætninger.

Kun 23 kommuner har whistleblowerordninger

Kun 23 kommuner har whistleblowerordninger

LEDELSE Det er generelt forbundet med stor usikkerhed og utryghed for offentligt ansatte at ytre sig om kritisable forhold på arbejdspladsen, skriver tænketanken Justitia i en analyse.

Jeppe Christiansen anbefaler

Jeppe Christiansen anbefaler

KULTURANBEFALING Maj Invests administrerende direktør, Jeppe Christiansen, beundrer Rane Willerslev for hans indsats på Nationalmuseet og anbefaler tankevækkende bøger om stilhed og livsfilosofi.

En lukket valgfest: Hvorfor stemmer de ikke?

En lukket valgfest: Hvorfor stemmer de ikke?

POLITIK OG VELFÆRD Danskerne har noget nær verdensrekord i demokratisk deltagelse. Men fire grupper holder sig alt for ofte væk fra stemmeboksen: unge, indvandrere og efterkommere, kortuddannede og personer uden for arbejdsmarkedet. Her kommer deres egne forklaringer på hvorfor. De kan måske rumme nøglen til en løsning. 

Fest, fællesskab og nålestikskampagner skal få flere ind i valglokalet

Fest, fællesskab og nålestikskampagner skal få flere ind i valglokalet

POLITIK OG VELFÆRD Der er mangel på viden om, hvad der virker, når regioner og kommuner forsøger at gøre en indsats for at få alle med til de lokale valg. Tænketanken Mandag Morgen har samlet en stribe gode ideer og konkrete tiltag, der har vist sig at virke. De fleste tiltag er både enkle og billige.

Et anlæg i den saudiarabiske ørken skal katapultere grøn brint

Et anlæg i den saudiarabiske ørken skal katapultere grøn brint

GRØN OMSTILLING Der er et evindeligt dilemma: Hvis man skal producere grøn brint i stor skala, kræver det, at der er et marked og en bekostelig infrastruktur. I Neom, en fremtidig megaby i Saudi-Arabien, tror investorer, at de kan levere både hønen og ægget med et projekt, der minder meget om de danske power-to-x-planer. 

Direktør for patienternes gode liv

Direktør for patienternes gode liv

POLITIK OG VELFÆRD Godt 36.000 medarbejdere i Region H har på 11 sygehuse sat lighedstegn mellemsundhed og behandling. Det har reduceret dødeligheden efter kræft og hjertesygdomme. Nu skal de også hjælpe patienterne tilat leve gode liv - nogle endda med kroniske sygdomme. Den kulturændring skal regionens nye direktør stå i spidsen for.

Nu skal teknikken designes modulært

Nu skal teknikken designes modulært

DIGITAL OMSTILLING B&O har netop lanceret en ny mobil højttaler, der er designet til at holde mange år – selvom den teknologiske udvikling løber hastigt videre. Apparatet er modulært opbygget, så delene let kan repareres eller udskiftes i takt med, at nye digitale formater og software stiller andre krav til elektronikken.

Kinas 300 millioner børn er et kæmpe marked for danske virksomheder

Kinas 300 millioner børn er et kæmpe marked for danske virksomheder

I Kina er det gode børneliv kommet på dagsordenen. Det giver forretningsmuligheder for en bred vifte af danske virksomheder – fra legetøjsproducenter over arkitekter til spiludviklere. Danske forskere kan være med til at åbne dørene, da der trækkes på en solid tradition for at undersøge tingene i børnehøjde, skriver det danske innovationscenter i Shanghai.

Dit klima-mindset afgør din virksomheds fremtid

Dit klima-mindset afgør din virksomheds fremtid

LEDELSE Corona har naturligt nok farvet lederes syn på verden det sidste år. Men hvis man vil fremtidssikre virksomheden, må klimaet nu udgøre en fremtrædende del af lederens mindset, skriver Anna Fenger Schefte og Anders Nolting Magelund.

Bæredygtig virksomhedsdrift er for alle

Bæredygtig virksomhedsdrift er for alle

LEDELSE Virksomheder skal vænne sig til at udarbejde samfundsregnskaber, hvor virksomheden nøje vurderer og redegør for, hvordan den bidrager positivt, og hvordan den belaster samfundet. Det bliver et krav fra myndigheder, investorer, långivere, partnere og kunder, skriver Steen Hildebrandt.

Sådan kan den digitale udvikling støtte den grønne omstilling

Sådan kan den digitale udvikling støtte den grønne omstilling

DIGITAL OMSTILLING Siger man ”grøn og digital omstilling”, så har man dækket de to måske væsentligste dagsordener de kommende ti år. Digitaliseringen og en bæredygtig økonomi kan støtte hinanden – men det er ikke sikkert, at de gør det. Vi ser på, hvad der skal til for at få de to udviklinger til at trække i samme retning.

Grøn + Digital = Danmarks store chance

Grøn + Digital = Danmarks store chance

DIGITAL OMSTILLING Grøn teknologi og digitale offentlige tjenester er begge danske styrkeområder. Men der er brug for koordinering og samarbejde på tværs af det offentlige og det private, hvis Danmark skal udnytte mulighederne for at bruge digital teknologi til at nå klimamålene. KMD’s direktør, Eva Berneke, opfordrer regeringen til at bringe parterne sammen. 

Den traditionelle fagbevægelse organiserer nu kun halvdelen af lønmodtagerne

Den traditionelle fagbevægelse organiserer nu kun halvdelen af lønmodtagerne

POLITIK OG VELFÆRD Fundamentet under den berømmede danske model på arbejdsmarkedet slår dybe revner. Medlemsflugten fra fagbevægelsen er langt større og mere dramatisk end hidtil antaget, viser ny opsigtsvækkende forskning. Fagbevægelsens topfolk ser dybt alvorligt på udviklingen og arbejdsmarkedsforsker opfordrer til politisk handling.

Lizette Risgaard: ”Den udvikling skal bare vendes”

Lizette Risgaard: ”Den udvikling skal bare vendes”

POLITIK OG VELFÆRD De klassiske fagforbund forhandler overenskomster på stribe men organiserer en stadig mindre del af de danske lønmodtagere. Formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard, vil finde nye måder at organisere lønmodtagerne på for at vende udviklingen.

Analyse af pandemiparathed skød helt forbi målet

Analyse af pandemiparathed skød helt forbi målet

POLITIK OG VELFÆRD Den kendte økonom Branko Milanovic har sammenlignet landenes vurderede pandemiparathed i rapporten ‘Global Health Security Index’ fra 2019 med de faktiske corona-dødstal. GHS-indekset var ikke bare ude af stand til at forudsige udfaldet – tendensen har nærmest været det modsatte af det forventede.

10 trends for sociale investeringer i 2021

10 trends for sociale investeringer i 2021

KOMMENTAR Det er svært at spå, især om en fremtid præget af coronakrisens uforudsigelige dønninger. Den Sociale Kapitalfond vover alligevel pelsen og giver her 10 uvidenskabelige men dog kvalificerede bud på trends, der vil kendetegne markedet for sociale impact-investeringer i 2021.

Anders Dybdal anbefaler

Anders Dybdal anbefaler

KULTURANBEFALING CEO i konsulentbureauet Operate, Anders Dybdal, dykker ned i systemisk tænkning og holder sig opdateret med Altingets nyhedspodcast, Altinget Ajour.

Støtten til systemet vakler

Støtten til systemet vakler

VINTERLÆSNING: Støtten til systemet vakler.

Mistroen og frustrationerne bobler frem fra neden.

Vi ser det i form af romerlys og sortklædte demonstranter i danske byer. Eller som et stormløb på Kongressen i Washington. Og som en endeløs strøm af vrede på sociale medier.

Vi har samlet artikler fra Mandag Morgens arkiv, der ser nærmere på den udfordring, vores demokrati står overfor.

Bliver økonomien ramt af senfølger?

Bliver økonomien ramt af senfølger?

VINTERLÆSNING: Økonomien får lige nu en ordentlig rusketur af coronakrisen.

Vil den være alvorligt forslået, når pandemien gradvist slipper sit tag i vores samfund?

Vi har samlet en række af Mandag Morgens artikler fra det seneste halvår, der ser på, hvilken vej de økonomiske tendenser peger.

Vær en ny leder efter krisen

Vær en ny leder efter krisen

VINTERLÆSNING: På mange arbejdspladser har coronakrisen på rekordtid knust vaner og principper, der ellers virkede som støbt i beton.

Meget er nyt, og vi famler os frem. Vi er i færd med at genskrive manualen.

I den forstand er coronakrisen også en invitation til fornyelse af ledelsesgerningen.

Det er ikke en nem proces. Her finder du fire ledelsesindlæg med hjælp og inspiration til opgaven.

Dystopisk Big Mother eller fagre nye verden?

Dystopisk Big Mother eller fagre nye verden?

VINTERLÆSNING: Algoritmer er ved at indtage den offentlige forvaltning.

På Mandag Morgen har vi gennem længere tid undersøgt, hvad der sker, når big data og kunstig intelligens kan blive hverdag i socialarbejdet, ved domstolene og fastsættelsen af vores ejendomsskat.

Det kan betyde bedre service til den enkelte og bedre udnyttelse af offentligt ansattes tid.

Men det kan også resultere i et koldt og kafkask system, hvor algoritmens uperfekte data vinder over det menneskelige skøn.

Så hvordan sikrer man, at den nye teknologi bruges til borgerne – og ikke blot til systemets – fordel?

De fattigste betaler prisen for to årtiers skattelettelser

De fattigste betaler prisen for to årtiers skattelettelser

POLITIK OG VELFÆRD Danmark er blevet et mindre omfordelende land, viser nye tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Uligheden er voksende, men der er lange udsigter til en ny politisk kurs. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard maner til tålmodighed. 

2021 kan blive vendepunktet

2021 kan blive vendepunktet

POLITIK OG VELFÆRD Vi har alt for længe stået handlingslammede overfor globale kriser, som vi ved, kræver handling. Klimakrise. Mistillid til demokratiet. Global ulighed. Erfaringerne med at tackle pandemien har skabt et unikt momentum. Måske er 2021 det vindue for forandring, vi har ventet på.

Fagre grønne og digitale fremtidsteknologier

Fagre grønne og digitale fremtidsteknologier

DIGITAL OMSTILLING Blockchain, virtual reality og DNA-baseret hukommelse er blandt de stadig noget eksotiske teknologier, som vil brede sig i de kommende år, og som udmærker sig ved at være langt bedre redskaber til at gøre økonomien mere effektiv og mindre ressourcekrævende. 

ICDK: Den digitaliserede familielæge er mere tilgængelig

ICDK: Den digitaliserede familielæge er mere tilgængelig

DIGITAL OMSTILLING Med en stigende mangel på praktiserende læger kan nye teknologiske løsninger være med til at afhjælpe situationen i Danmark. Der er meget inspiration at hente i Silicon Valley, hvor konsultation via nettet, og selvbetjeningsløsninger til måling af helbredet, er blevet en del af hverdagen for mange. Det skriver Innovation Centre Denmark i Silicon Valley.

Gør klar til de arbejdende seniorer

Gør klar til de arbejdende seniorer

LEDELSE Den aldrende arbejdsstyrke betyder, at ledere vil skulle håndtere en voksende gruppe af aktive seniorer, og det stiller nye krav. Den klassiske aldersbaserede formular for afslutning af arbejdslivet kan ikke længere bruges, skriver Jesper Brask Fischer.

”Hvis du ikke er pissevred, er det fordi du ikke følger med”

”Hvis du ikke er pissevred, er det fordi du ikke følger med”

ØKONOMI Coronakrisen har forværret vilkårene for økonomisk pressede folk, der havde nok at slås med i forvejen. Højlydt utilfredshed og massedemonstrationer mod systemet er brudt ud og eskaleret i årets første uger. For at stoppe vredens vækstvilkår er politikerne nødt til at bevæge sig mentalt ud af 1980’erne og vende sig mod en ny økonomisk virkelighed, mener den britisk-amerikanske økonomiprofessor Mark Blyth.

Julie Arnfred Bojesen anbefaler

Julie Arnfred Bojesen anbefaler

KULTURANBEFALING Fra historiepodcast om mongolernes hærgen i Østeuropa til fantastiske fortællinger fra det enorme russiske grænseland. Ung frontperson bag nyt ukrainsk-dansk ungdomshus giver et indblik i hendes kulturelle forberedelser til jobbet.

Krisestyring for 31 milliarder:  Historisk mange trepartsaftaler under corona

Krisestyring for 31 milliarder: Historisk mange trepartsaftaler under corona

POLITIK OG VELFÆRD Det seneste år har budt på hele 15 trepartsaftaler, som har kostet milliarder af kroner og har reddet tusindvis af arbejdspladser. Coronakrisen har pustet nyt liv i selve hjertet af den berømmede danske model, treparts-institutionen. Førende forskere forudser, at trepartsfesten vil forsætte med aftaler om blandt andet grøn omstilling og de såkaldte andengenerationsreformer.

Lønmodtagere og arbejdsgivere klar til ny generation af reformer

Lønmodtagere og arbejdsgivere klar til ny generation af reformer

POLITIK OG VELFÆRD Efter 15 trepartsaftaler på et år har lønmodtagernes og arbejdsgivernes topfolk fået sult på mere. De er klar til at hjælpe regeringen med nye type af reformer. Lizette Risgaard og Jacob Holbraad har også andre ting på ønskesedlen til nye aftaler.

Algoritmer i socialarbejdet kan hurtigt umyndiggøre borgerne

Algoritmer i socialarbejdet kan hurtigt umyndiggøre borgerne

DIGITAL OMSTILLING Brug af algoritmer og prædiktive data i det borgernære velfærdsarbejde kræver, at vi overvejer nøje, hvordan det forandrer samarbejdet med de berørte familier. Faren er, at vi sætter systemet over borgerne, hvilket er det, vi netop prøver at komme væk fra, skriver Robin Vickery.

S fører klimakamp med skarp gul profil

S fører klimakamp med skarp gul profil

POLITIK Regeringen har gjort sin håndtering af den grønne omstilling til et centralt element i en værdipolitik, der handler om at være tæt på produktions- og provins-Danmark og at lægge afstand til det radikale storby-Danmark.

Ny stil: Blå rådgivere til røde ministre

Ny stil: Blå rådgivere til røde ministre

NYT JOB Både i Udlændinge- og Integrationsministeriet og i Finansministeriet har man ansat folk, der for ganske nyligt har været særlige rådgivere for blå toppolitikere.