Joachim B. Olsen: "Hvis dialog ikke er muligt, så orker jeg det bare ikke"

Hvem bestemmer, hvad der definerer en konstruktiv debat, når den foregår på politikernes egne kanaler, hvor de selv kan sætte dagsorden? Her kommer fem bud på et svar fra en politiker, der blokerer flittigt – og fra fire af dem, han har blokeret.

Foto: Steen Brogaard
Katrine Villarreal Villumsen

Liberal Alliances folketingsmedlem Joachim B. Olsen har blokeret 193 danskere fra at følge med i debatten på hans profil, og at et endnu større antal borgere er blokeret fra den liberale politikers facebookside. Det oplyser han til Mandag Morgen.

"Jeg føler mig ikke forpligtet til at have nogen i mit feed, som ikke gider en god samtale," forklarer Joachim B. Olsen. Han fortæller ligeledes, at han oftest blokerer brugere ud fra sin egen rettesnor: hvis de bliver personlige, bruger stråmandsargumenter, eller hvis de "trækker nazi-kortet", som han kalder det.

"Jeg har ikke noget imod, at folk går til makronerne med mig eller er lidt spydige. Men jeg vil gerne have, at debatten munder ud i noget. Der findes også mange gode debatter på de sociale medier, men hvis dialog ikke er muligt, så orker jeg det bare ikke. Jeg har nok debat i mit liv og savner ikke at debattere."

Joachim B. Olsen har 11.600 følgere på Twitter og 31.000 likes på Facebook, men hans opslag når ofte meget længere ud, fordi de skaber debat, og folk kommenterer, liker og deler dem. De borgere, som den liberale politiker blokerer, kan hverken se hans opslag eller kommentere på dem.

"Jeg synes, det er noget pjat at kalde det censur, hvis jeg blokerer folk fra mine sociale medier. Hvis jeg mødte folk på gaden, og de talte til mig i en grim tone, så ville jeg jo også afvise dem. Men så snart det foregår på de sociale medier, hvor grænserne er anderledes, fordi vi ikke står ansigt til ansigt, så bliver det noget kontroversielt."

Mandag Morgen har talt med fire af de borgere, der ikke længere kan deltage i Joachim B. Olsens samtaler på Twitter, fordi han har blokeret dem. 

Christian Hansen – den politiske debattør

Koncept- og udviklingschef i en privat virksomhed i Odense. Medlem af Alternativet. 980 følgere på Twitter.

BLOKERET AF Joachim B. Olsen (LA) og Anders Samuelsen (LA)

Blokeringen kom ifølge Christian Hansen, efter han havde blandet sig i debatten om, hvorvidt anden- og tredjegenerationsdanskere bør give deres børn danske navne.

"For kort tid siden var @JoachimBOlsen ude med riven efter 2. og 3. generationsdanskere, fordi deres navne ikke klingede dansk nok. Nu har Peter Kofod Poulsen fra DF så skiftet sit danskklingende Poulsen ud med sin kones bulgarskklingende Hristov. Længe leve mangfoldigheden <3", skrev Christian Hansen

"Jeg synes, det er et problem, at politikerne blokerer andre fra deres kanaler. De er der jo i form af deres funktion og embede. Når de har offentligt tilgængelige profiler og lægger deres politiske holdninger ud, så gør de også debatten til en offentlig debat, og hvis den skal være demokratisk, så kan man ikke udelukke kritiske røster. Når jeg tweeter, tweeter jeg aldrig på personer, men på deres holdninger. Jeg synes sagtens, vi kan være uenige i en debat, uden at vi skal blokere hinanden. Jeg forventer naturligvis ikke, at de skal bruge al deres tid på mig på de sociale medier, men jeg synes også, at politikerne har et ansvar, hvis de selv lægger op til debat ved at bringe deres egne politiske holdninger på deres kanaler."

Kim Schulz – den politisk interesserede borger

Kim Schulz er softwareingeniør i Aalborg. 3.161 følgere på Twitter.

BLOKERET AF Joachim B. Olsen (LA)

Kim Schulz husker ikke præcis, hvad der udløste blokeringen fra Joachim B. Olsen. En dag var den der bare, og Kim Schulz kunne ikke længere se politikerens tweets. Kim Schulz nævner altid politikerne, så hans tweets er synlige for dem, og så de har mulighed for at komme til orde, siger han. Han arbejde inden for it og tweeter derfor mange af sine egne holdninger om overvågningssamfund og it-relateret politik, siger han.

"På Twitter har jeg mulighed for at komme i direkte kontakt med politikerne. Nogle gange kan Twitter godt virke som et propaganda-talerør, hvor politikerne kun skriver deres egne holdninger. Andre gange går de ind i debatterne og hører også, hvad jeg har at sige om forskellige sager, og så virker debatten supergodt. I gamle dage kunne jeg sende et læserbrev til avisen og så håbe på, at det blev bragt, og at der i øvrigt var nogen, der læste det og gad svare på det. I dag kan jeg skrive direkte til landets beslutningstagere på de sociale medier. Jeg har altid været politisk interesseret, men muligheden for at debattere på de sociale medier tvinger mig også til at følge mere med i den politiske debat og de beslutninger, der bliver taget. Jeg synes, de sociale medier er med til at hive politikerne ned fra en piedestal og gør dem til mennesker, jeg kan tale med. Det er selvfølgelig deres frie valg, om de vil blokere andre, men jeg synes, det er ærgerligt for den frie politiske debat, hvis de gør."

Randahl Fink Isaksen – den liberale debattør

Randahl Fink Isaksen er selvstændig erhvervsdrivende i Vejle. 11.800 følgere på Twitter.

BLOKERET AF Dansk Folkeparti, Kim Edberg Andersen (DF), Susanne Eilersen (DF), Claus Kvist Hansen (DF), Søren Espersen (DF), Morten Bødskov (S), Joachim B. Olsen (LA), Rasmus Jarlov (K)

Randahl Fink Isaksen og Joachim B. Olsen er ikke enige om, hvad der udløste blokeringen. Joachim B. Olsen siger, at han valgte at blokere, fordi Randahl Fink Isaksen er en af dem, der "trækker nazi-kortet". Randahl Fink Isaksen mener dog, at blokeringen kom, efter han kaldte Joachim B. Olsen og Rasmus Jarlov (K) for "to intelligente mennesker, der desværre nedbryder respekten for dem selv og deres fornemme embede", efter at de to politikere begge havde delt synspunkter på udlændinge. 

"Mere og mere af vores liv flytter ind i den digitale verden. På den måde styrer politikerne også adgangen til den debat, der ligger online. Alle har ret til at beskytte sig mod chikane og trusler på de sociale medier, men jeg synes, det bliver vanskeligt, når magthaverne udelukker sobre debattører fra en debat uden at gå i dialog med dem først. En politiker skal naturligvis ikke føle sig forfulgt, men en politisk debat skal være vores allesammens. Ikke kun for de udvalgte. Jeg synes, der er noget forkert i, at en politiker på egen hånd træffer en beslutning om at udelukke bestemte borgere fra informationer, de deler på en kanal, som de ovenikøbet bruger strategisk til at udbrede deres politiske holdninger. For mig er det tankevækkende, at jeg bliver blokeret af Joachim B. Olsen, for jeg er faktisk som selvstændig erhvervsdrivende relativt enig med ham, og jeg ser også mig selv som liberal og har tit forsvaret hans politik, men så snart jeg er kritisk over for ham, så blokerer han mig."

Freja Wirlander – aktivisten

Freja Wirlander arbejder som sygeplejerske. Hun bor på Frederiksberg og er medlem af Radikale. Venstre. 2.354 følgere på Twitter.

BLOKERET AF Joachim B. Olsen (LA) og Liselott Blixt (DF).

Freja Wirlander ved ikke, hvornår hun blev blokeret af Joachim B. Olsen, og hun husker, hverken at hun har været grov eller chikanerende mod ham, siger hun. Hun debatterer ofte sundhedspolitik, og det kan have været i forbindelse med et tweet herom, siger hun. Hun har eksempelvis tidligere tweetet "Kære Joachim B Olsen. Grunden til at mange sygeplejersker ikke er på fuldtid er sq da ikke på grund af skatten!! Det er fordi vi er trætte!! Det er jo ikke alle, der kan tage en lur på jobbet (…) Joachim, du gør grin med vores arbejdsforhold. Vil du tage dig sammen?". Men det var, efter at hun allerede var blokeret.

"For mig er Twitter et sted, der er godt at dele mine holdninger, fordi jeg også kan komme i kontakt med politikerne, og det ikke kun er mine venner, jeg taler med. Twitter er dejligt personligt, og politikerne virker lidt mere nede på jorden. Jeg prøver at være så sober i min debat som muligt, for det er også sådan, jeg selv vil have debatten. Joachim B. Olsen og andre politikere må gøre, hvad de vil på deres sociale medier, men jeg synes, det er et problem, hvis man som politiker opretter en kanal med det formål at få sin politiske holdning ud, og man så går ind og begrænser, hvem der må deltage i debatten. Man kan ikke bare vælge og vrage mellem, hvem man vil høre fra. Jeg kan godt forstå, hvis politikerne må stå på mål for meget, og at de nogle gange har let ved at trykke på bloker-knappen, men jeg synes bare ikke, de kan være ansat af folket og så selv bestemme, hvem der skal være med i deres debatforum."

Omtalte personer

Joachim B. Olsen

Politisk kommentator, B.T.
studier i historie (Uni. of Idaho 2002)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu